Online enquête maken met Google formulieren

Sharp Ben avatar

In:

,

Goed, je bent ervan overtuigd dat je (blog) wel wat feedback van je lezers kan gebruiken. Hoe je dat concreet aanpakt? Wel, een online enquête maken voor je blog gaat al bij al vrij makkelijk met Google formulieren.

Dit artikel is het tweede deel uit een minireeks over het online enquêtes maken om meer bezoekers en interactie op je blog te krijgen. Het eerste deel ging vooral over de voordelen van zo’n enquête voor jouw blog.

De voordelen van een enquête maken via Google formulieren?

Natuurlijk is er her en der wel software te vinden om online enquêtes op te zetten. Werken met Google formulieren (Google forms) heeft wel wat voordelen:

  • het is gratis
  • Het is erg gebruiksvriendelijk
  • flink wat mogelijkheden om een uitgebreid enquêteformulier op te zetten
  • ingevulde enquêteformulieren inzamelen gaat eenvoudig
  • verzamelde (cijfer)gegevens worden meteen in een grafiekje gegoten
  • er kan desgewenst meteen een spreadsheet worden aangemaakt met alle gegevens netjes geordend
  • mogelijkheden om je enquêteformulier een eigen look te geven
  • diverse opties om de online enquête eenvoudig te verspreiden onder je publiek

Nadelen? Het is (alweer) een product van Google en je moet dus een Google-account hebben om toegang te hebben tot Google forms…

Stappenplan online enquête maken met Google formulieren

Wil je kans maken op een behoorlijke respons op je enquête, dan komt er wel wat denkwerk aan te pas. Je kan dus nog niet meteen aan de slag in Google forms.

1. Bedenk een onderwerp en invalshoek voor je bevraging

Als je bedenkt dat je zo’n enquête vooral opzet in functie van je blog, heb je – denk ik – een tweetal scenario’s:

  1. je wil je blog verbeteren en je probeert er via de enquête achter te komen wat lezers van je blog vinden (en wat er eventueel beter kan)
  2. je zet de enquête vooral op omdat je animo en extra interactie wil met het lezerspubliek van je blog

Natuurlijk is het niet aan mij om uit te maken welke kant het uit moet met jouw online onderzoek. Dat hangt immers af van je persoonlijke situatie; van wat jij onderzoeken wil.

Houd er in ieder geval rekening mee dat de respons in het eerste geval een stuk minder kan zijn. Heel wat van je bezoekers lezen misschien je wel je blog, maar het zal hun verder worst wezen hoe zij jouw blog kunnen helpen verbeteren. Als het enkel en alleen over jouw blog gaat zou ik er niet van staan kijken als de peiling alleen wordt ingevuld door een handjevol die hard fans. Waarmee ik niet gezegd wil hebben dat dat geen waardevolle inzichten kan opleveren!

Maar ook in het tweede geval ligt succes (in de vorm van veel reacties) niet voor het grijpen. Wat wil je precies onderzoeken? Wat wil je van je lezers te weten komen?

Wil je veel animo en antwoorden op je online enquête dan ben je vooral op zoek naar:

  • onderwerpen die je zelf leuk vindt
  • topics die aansluiten bij je blogniche (of bij één van je hoofdonderwerpen in geval van een omniblog)
  • onderwerpen waar een groot deel van je bezoekers wakker van ligt
  • onderwerpen waarvan je lezers zeggen: “Leuk! En ik ben benieuwd hoe ánderen hier eigenlijk over denken.”
  • topics die aansluiten bij de brandende actualiteit

2. Bedenk een aantal concrete vragen

Dan nu het lastigste deel. Bedenk wat je wil onderzoeken; wat je wil weten van je lezer. En – heel belangrijk – probeer te bedenken via welke vragen annex antwoordsuggesties je je respondent tot een zinvol antwoord op je vragen kan bewegen.

Het liefst maak je daarbij zoveel mogelijk gebruik van keuzeopties (zie verder) waarbij de deelnemers gewoon met een muisklik kunnen antwoorden. Dat maakt het invullen van de enquête lekker vlot.

Wees dus relatief zuinig met de mogelijkheid om je deelnemers een volledig antwoord in te laten typen. De kans is groot dat je heel diverse antwoorden krijgt die je nadien moeilijk nog in een bruikbaar statistiekje kan gieten. Je vermijdt bovendien dat respondenten ergens halverwege het formulier de handdoek in de ring gooien. Om die reden maak je de online enquête best ook niet te lang. Op het internet telt iedere seconde, weet je wel!

Aan de ander kant: een vragenlijst met alleen maar ja-nee-vragen voegt ook weinig toe.

Probeer intelligente vragen te stellen. En laat de deelnemers aan je enquête gerust af en toe een open deur intrappen, maar laat door de manier van vragen stellen (en de multiple choice antwoorden die je opgeeft) duidelijk voelen dat je:

  • weet waar je het over hebt
  • de bevraging wat jou betreft geen vrijblijvend niemendalletje is
  • de gevoeligheden van je publiek kent
  • oprecht geïnteresseerd bent in de mening van je lezer
  • zinnens bent om waardevolle info uit de enquête te halen (en er nadien ook mee aan de slag te gaan)

3. Je enquêteformulier maken met Google formulieren

Dan kunnen we nu over naar Google formulieren. Onderstaande video toont hoe je van start kan gaan. Je krijgt meteen ook zicht op een aantal basisfuncties van Google forms.

Het formulier kan uit verschillende “soorten” vragen bestaan. Dit zijn zowat de belangrijkste keuzemogelijkheden:

  • Kort antwoord: het antwoord bestaat uit maximaal één (tekst)regel
  • Alinea: het antwoord mag bestaan uit meer dan één (tekst)regel. Desnoods een halve blogpost…
  • Meerkeuze: te herkennen aan het rondje. Laat de deelnemer kiezen uit een reeks van opties. Men kan slechts één optie aanduiden.
  • Selectievakjes: herkenbaar aan het vierkantje. Geeft de deelnemer de mogelijkheid te kiezen uit een reeks opties. Men kan desgewenst meerdere opties aanvinken.
  • Dropdownmenu: laat je respondent kiezen tussen een lange reeks opties, die echter in een dropdownmenu worden ondergebracht. Zo kan je vermijden dat je online enquêteformulier te lang wordt. Je vermijdt dat je lezer veel te veel moet scrollen.
  • Lineaire schaal: handig te gebruiken bij stellingen en dergelijke. Deelnemers kunnen bijvoorbeeld aangeven in hoeverre ze het ergens mee eens zijn (1 = helemaal oneens, 5 = 100% eens).

Een paar tips bij het opstellen van je enquête met Google forms

Bij elke vraag kan je:

  1. aangeven of een vraag al dan niet verplicht in te vullen is (de gebruiker kan je formulier niet verzenden wanneer de vraag in kwestie niet werd ingevuld. Je respondent krijgt hier een melding van)
  2. een omschrijving toevoegen (je kan de vraag kort toelichten. De omschrijving komt net onder de vraag te staan)
1. Wie is je deelnemer?

Het is zaak niet te veel vragen te stellen. Je wil die online enquête niet langer maken dan nodig. En je wil je respondent ook niet de kleren van het lijf vragen. Maar ’t is toch handig als je enig idee hebt wat voor iemand je deelnemer is. Ook een beetje afhankelijk van het onderwerp en het opzet kan je bijvoorbeeld vragen naar:

  • het geslacht
  • de leeftijdscategorie
  • de nationaliteit
  • info of bijzonderheden bij je respondent waarvan jij vermoedt dat die een grote invloed kan hebben op de manier waarop de enquête wordt ingevuld (zie inzetstuk)

Een voorbeeldje: momenteel doe ik een onderzoekje naar wat blogliefhebbers zoal verwachten van hun favoriete blogs vandaag de dag. Omdat ik vermoed dat mensen die zelf een blog onderhouden hier anders naar kijken/andere verwachtingen hebben, vraag ik in de kennismakingsronde of men een blog heeft.

Vooral als je nadien een artikel wil schrijven (over de resultaten van de enquête) is dit handige info.

2. Secties gebruiken

Is je enquête wat langer, deel ‘m dan op in secties. Dat laat je toe om je deelnemers aan je online bevraging een voortgangsbalk te laten zien. De meeste mensen vinden dat wel prettig.

De eerste sectie zou ik gebruiken om (het opzet van) de enquête nog wat toe te lichten en – bijvoorbeeld – te vertellen wat er met de verzamelde gegevens zal gebeuren.

Secties kunnen ook nuttig zijn als je de enquête verder wil opsplitsen. Zo zou je eventueel een aparte set vragen kunnen hebben voor mensen die een bepaald antwoord gaven. Voorbeeldje? Je zou kunnen nagaan of de deelnemer een man of een vrouw is en de meisjes of vrouwen een andere reeks vragen stellen.

3. Selectievakjes gebruiken?

Het is wat opletten wanneer je de optie Selectievakjes gebruikt bij een vraag uit je enquête. Mensen kunnen hier dus meerdere keuzes aanvinken (wat dus niet kan bij Meerkeuze), maar ze hebben dat vaak niet door.

Een ander probleem dat zou kunnen ontstaan is dat met te veel opties gaat aankruisen, waardoor de cijfers die uiteindelijk uit de bus komen te fractioneel zijn.

Je kan dit ondervangen door aan de vraag in kwestie een omschrijving toe te voegen waarin je aangeeft dat de deelnemers indien gewenst meerdere keuzes kan aanklikken. Heb je een lange lijst met keuzemogelijkheden en ben je bang dat te veel opties worden aangetikt, overweeg dan de volgen formulering te bezigen:

 Duid MAXIMAAL 3 REDENEN aan die op jou van toepassing zijn

4. Het gebruik van de Alinea in je Google enquête

Met de Alinea kunnen de respondenten je dus een wat langer antwoord laten geworden. En hoewel ik hierboven aanraadde om hier voorzichtig mee om te springen, is dit toch een krachtig wapen.

Ik gebruik het graag aan het einde van de bevraging. Ik vraag meestal gewoon of men nog iets wenst toe te voegen. Dat mag anoniem en ik zeg er ook bij dat hun commentaar niet rechtstreeks in een artikel terechtkomt.

Je krijgt niet zelden erg waardevolle commentaren. Opmerkingen, suggesties, bemoedigende woorden,… Soms laten lezers dan écht het achterste van hun tong zien. Dat is iets wat vaak niet kan binnen de enquête zelf.

Opgelet: het lijkt mij verstandig om hier geen verplichte vraag van te maken. Je wil niemand verplichten tot een reactie omdat het anders onmogelijk is een reactie door te sturen….

4. Je Google enquête testen en publiceren

Het Google formulier zelf bevat twee onderdelen: de vragenlijst (die jij zonet hebt opgesteld) en de pagina met grafieken op basis van de gegevens van de antwoordformulieren die werden ingezonden. Ook de individuele antwoordpagina’s zijn hier te vinden.

An sich is de online enquête maken met Google forms niet zo moeilijk. Het is wel verstandig om kritisch naar je enquête te kijken natuurlijk. Zo zou ik de enquête zeker een paar keer invullen alsof ikzelf een nietsvermoedende lezer was. Klik daarvoor op het oogje bovenaan.

Je ziet vrij snel of alles foutloos en logisch is ingesteld. Jouw ingevulde en verzonden testformulieren kan je nadien uiteraard verwijderen. Klik hiervoor op de drie puntjes (rechts) en kies dan voor Alle antwoorden verwijderen.

Selecteer op de pagina met antwoorden het schuifbalkje Accepteert antwoorden om antwoordformulieren te kunnen ontvangen.

Zo, tot zover het boompje over het optuigen van een online enquête met Google formulieren. In het derde deel uit deze minireeks vragen we ons vooral af hoe we zoveel mogelijk antwoorden binnenkrijgen – want daar is het ons uiteindelijk toch om te doen – en wat we dan verder met al die feedback kunnen aanvangen.


Category: ,

Comments

Eén reactie op “Online enquête maken met Google formulieren”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *