9 onmisbare artikels voor een succesvol blog

Sharp Ben avatar

In:

Stel dat je net (her)begint met bloggen, waar liggen dan je prioriteiten? Bij het schrijven van goeie blogs mag ik hopen! Je wil immers een stevige fundering onder je blog leggen. Hierbij dus 9 artikels voor een succesvol blog.

Leestijd: ca. 7 minuten

Hoewel ook mensen met een persoonlijk blog wat aan dit stuk kunnen hebben, richt ik me hier vooral op de nichebloggers, diegenen met een zakelijk blog en de omnibloggers.

Artikels die je blog succesvol in de markt zetten

Veel bloggers beginnen hun blog wat te voorzichtig. Té persoonlijk en met de verkeerde onderwerpen ook. Wil je echter op redelijk korte termijn een fatsoenlijk aantal bezoekers over de vloer, dan zijn dit de “soorten” artikels die je vaak moet publiceren. In willekeurige volgorde:

1. Gids voor beginners

Je kan er niet omheen: op het internet wemelt het van de beginnelingen. Mensen ongeduldig op zoek naar info en stappenplannen omtrent de gekst denkbare onderwerpen. Maak van je blog(bericht) dé bron van informatie, de hulplijn van dienst.

Waarover moet die beginnersgids dan gaan? Denk eens na over een hot topic binnen je niche, beantwoord voor eens en voor altijd die ene vraag die je tot vervelens toe moet beantwoorden of

Stel dat je een blog hebt rond het kweken van eigen groenten. Ik ben geen tuinier, maar een gids voor beginners zou de volgende items kunnen bevatten:

  • uitleg over het ideale lapje grond voor een groentetuin (grootte, ligging, grondsoort,…)
  • uitleg omtrent het noodzakelijke (eerste) tuingereedschap
  • een stappenplan voor het inzaaien van je zaad of plantgoed
  • uitleg over wanneer welke groenten zaaien of planten
  • goede raad in verband met extra bemesten en begieten
  • een oogstkalender

Om echt een meerwaarde te kunnen bieden – en dus niet met de meest voor de hand liggende adviezen te komen – doe je er goed aan om rond te kijken wat anderen over je topic hebben geschreven. Kwestie van je te onderscheiden. En houd het niet alleen bij tekst, maar integreer ook foto’s, tekeningen, infographics en video’s in je content.

Enfin, je ziet waar ik naartoe wil. De beginnersgids moet de zoekende lezer het gevoel geven dat ‘ie goed geïnformeerd is en desgevallend meteen aan de slag kan.

2. Help mythes en misverstanden de wereld uit

  • Vegetariërs hebben steevast een tekort aan ijzer en eiwitten
  • Bloggen is niet meer van deze tijd
  • Beleggen is alleen voor rijke mensen
  • Koolhydraten zijn dikmakers

Elke branche, elke niche heeft zo zijn populaire clichés. Tijd om ze te doorprikken. Leg uit waarom ze – volgens jou – niet (helemaal) kloppen. Bouw een vertrouwensband op met je lezer door ‘m op een effectieve manier van zijn vooroordelen te verlossen.

Vrij typisch aan dit soort blogposts is dat ze soms voor wat controverse kunnen zorgen. Dat is net goed! Je blogpost valt extra op.

3. Blogpost met (links naar) favoriete blogs, websites, producten en diensten

Mensen zijn altijd op zoek naar manieren om dingen snel en/of goedkoop en/of moeiteloos voor elkaar te krijgen. Jouw blog kan hen daarbij helpen. Lijst je favoriete, links, adresjes, producten en diensten op. Giet ze in een overzichtelijke blogpost (een vaste pagina op je blog kan ook). Natuurlijk geef je ook een korte uitleg erbij.

Een dergelijke resources page afkomstig van iemand met wat ervaring is doorgaans veel waard voor iemand die net begonnen/nog zoekende is. Nog voordelen: het is goed voor je expertstatus (in Google) en je kan de resources page ook inzetten om geld te verdienen met je blog via affiliate marketing.

4. Populaire artikels voor een succesvol blog: how-to posts

Je leert de bezoekers van je blog hoe ze bepaalde dingen zelf voor mekaar kunnen krijgen. Wederom: denk na over dingen die je telkens opnieuw moet tonen of uitleggen. Of verplaats je in de schoenen van de beginneling die sukkelt om bepaalde evidente stappen te zetten.

Schrijf het uit, maak een relatief eenvoudig te volgen stappenplan. Je zou kunnen overwegen om een video of screencast te schieten en die in te sluiten in je blogbericht. Handig als het uitgeschreven stappenplan toch te lang dreigt te worden.

Maak werk van je how-to content. Het helpt je lezer enorm. Gevolg? Bezoekers blijven een stuk langer op je blog hangen, je artikel wordt vaker gedeeld en je helpt je blog aan betere rankings in Google.

5. Heel uitgebreide reviews van producten of diensten

Zodra consumenten meer dan pakweg 50 euro moeten uitgeven aan iets dat ze niet goed kennen wordt het internet geraadpleegd op zoek naar info en tips. Met jouw blog kan je daarop inspelen.

Het liefst heb je het dan over producten of diensten die je regelmatig nodig hebt/erg populair zijn.

Belangrijk is wel dat je deze dingen zelf gebruikt of zelf hebt gebruikt. Anders is je review niet echt geloofwaardig, natuurlijk. Reclame en specificaties opsnorren kan iedereen en je moet in zo’n review ook gefundeerd kritisch kunnen zijn. Dat is lastig als je het product niet echt in je handen hebt gehad.

6. Populaire producten of diensten met elkaar vergelijken

Hier gaat het erom twee of meer producten of diensten in de weegschaal te leggen. Dit werkt vooral goed als je dingen met elkaar vergelijkt die verondersteld worden min of meer hetzelfde eindresultaat te genereren (of hetzelfde doelpubliek aan te spreken). Zoals daar zijn:

  • Blogger versus WordPress
  • VW Golf of Opel Astra
  • lenzen of toch maar een bril
  • de betaalde versie versus de gratis versie

Doe het goed en uitgebreid en dit soort blogposts draagt erg bij aan je expertstatus als blogger.

7. De lijstjespost die wat meer de diepte in gaat

Erg populair zijn ze: de (genummerde) lijstjesposts met 3, 5, 7, 10 of 20 tips/suggesties/oplossingen. Ze lezen makkelijk weg en ze worden graag gedeeld op social media.

Om ervoor te zorgen dat dit type blogbericht ook op langere termijn interessant blijft moet je er wel over waken dat:

  • je vaak met erg verrassende suggesties komt aanzetten
  • je ook een beetje toekomstgericht denkt (dus geen erg tijdsgebonden trends bijvoorbeeld)

8. Deel (je persoonlijke) successen in de vorm van een case study

Je mag immers best fier zijn op datgene wat je hebt bereikt. Wat je lezer echter vooral interesseert is hoe je dat gedaan hebt.

Dus ook hier weer een gedetailleerd stappenplan, desgevallend met statistieken en harde cijfers. Zo krijgen mensen een realistisch idee hoe zij hetzelfde kunnen bereiken als jij. En gaat het om zichtbare transformaties, dan horen daar ook voor- en na-foto’s bij. Dit zijn enkele vrij typische blogtitels:

  • Hoe ik me succesvol voorbereidde op mijn eerste marathon
  • Ik verdubbelde het aantal bezoekers op mijn blog in 3 maanden tijd
  • Hoe ik 15 kilo verloor met paleo

9. Deel je persoonlijk verhaal

Vroeg of laat willen lezers wel eens weten wie of wat er achter hun favoriete blog schuilgaat. Geef je lezer daarom de gelegenheid om jou wat beter te leren kennen. Dat hoeven geen wereldschokkende dingen te zijn, en ook geen ellenlange biografie. Die kan eventueel in je About-pagina.

Maar niks belet je om er af en toe eens een meer persoonlijk getinte blogpost tussen te gooien. Het maakt je blog onmiskenbaar jij.

Artikels voor een populair en succesvol blog schrijven, wat valt jou op?

Ik weet niet hoe het bij jou zit, maar mij vallen toch een paar dingen op als ik bovenstaand lijstje overloop.

1. Een écht succesvol blog draait meestal niet om de blogger zelf

Dat kan pijnlijk klinken, dat besef ik. Maar serieus: veel internetters willen snel dingen leren, informatie opsnorren of desnoods geëntertaind worden. En tenzij je een beroemdheid bent kan het weinig mensen wat schelen wie daarvoor zorgt.

Het is dan ook geen toeval dat het bij de meeste suggesties in dit blogbericht vooral draait om het maken van erg informatieve artikels. Het zijn net die meer informatieve stukken die veel makkelijker komen piepen in de zoekmachines en dus verantwoordelijk zijn voor de groei van je blog. Enkel bij tip 8 en 9 is er iets meer plaats voor je persoonlijk verhaal.

2. We maken vooral evergreen content

Je werkt hard aan je artikels. Dus als ze eenmaal online staan wil je niet dat ze te snel verouderen en dus bezoekers blijven aantrekken terwijl jij er geen omkijken meer naar hebt. Dat is de essentie van evergreen content. De focus ligt dus niet zozeer op het brengen van het laatste nieuws, maar we brengen artikels die ook over een paar jaar nog relevant zijn.

Om die reden is het wat oppassen als je veel reviews publiceert op je blog. Die zijn interessant en je kan er eventueel geld mee verdienen. Anderzijds, producten en diensten veranderen of verdwijnen wel eens van de markt. Dus het is zaak dat soort artikels regelmatig bij te werken. Met verouderde artikels kan je nooit een succesvol blog maken.

3. We maken er ons meestal niet van af met een paar honderd woorden

Ook opvallend: de meest succesvolle blogposts zijn niet van de kortste. soms kunnen ze zelfs de vergelijking doorstaan met cornerstone content. Ze bevatten veel uitleg en zijn daarom erg waardevol als het goed is.

Logisch dat je ze niet elke dag tussen de bedrijven door even uit de mouw schudt. Dat hoeft ook niet. Zo gaat dat met stevige fundamenten. Je gaat ermee aan de slag en publiceert deze uitgebreide blogberichten wanneer je er klaar voor bent.

Conclusie?

Mocht je ooit (her)beginnen met bloggen en twijfelen welk artikel je ’t eerst online moet zetten, dan heb je hier een aanzet. Je komt in elk geval los van het wat duffe voorstelrondje. Niet meteen de makkelijkste opdracht misschien, maar je zet je blog in pole position voor succes.

Category:

Comments

5 reacties op “9 onmisbare artikels voor een succesvol blog”

  1. Marga avatar

    Dank voor deze waardevolle tips!

  2. Ellen (in Wanderland) avatar

    Ik ben helemaal enthousiast over een vaste resource page. Ik ben ervan overtuigd dat het een toegevoegde waarde zou betekenen voor mijn blog.

    Maar er is 1 ding waar ik niet helemaal uitkom.
    Ik vraag me af in hoeverre het verstandig is om een uitgebreide resources pagina te hebben, voor een beginnende blog, waarop de hoeveelheid ‘expertise’ informatie nog beperkt is. M.a.w. loop je dan niet het risico dat men vanuit je resources pagina ‘overloopt’ (sorry voor het eigenaardige woord) naar een andere blog/site in je niche die wel al veel verder staat?

    Is het best om daar op je resources pagina toch een beetje rekening mee te houden? Of gewoon alle interessante resources er zondermeer opzetten?

    1. Sharp Ben avatar
      Sharp Ben

      Goeie vraag…

      Op korte termijn is het risico inderdaad niet onbestaande dat bezoekers “overlopen naar een groenere wei.” Zeker voor een pas beginnend blog.

      Daartegenover staat wel dat je jou(w blog) op de kaart zet als een plek waar je geweldige content kan vinden. Van jezelf of een ander. Bovendien, ook Google kan het erg waarderen als je vanuit je blog linkt naar goede/gerelateerde content. Het gaat dus niet alleen over kliks voor jouw blog die “verloren gaan.” De ervaring leert dat de generositeit op termijn doorgaans een stuk meer oplevert dan de angst en de beschermende reflex.

      Anderzijds, zo’n recources page hoeft ook niet definitief te zijn. Mocht je bang zijn om verkeer te verliezen aan “concurrerende blogs,” dan kan je er altijd voor kiezen om die voorlopig van je resources page te weren.

      1. Ellen (in Wanderland) avatar

        Bedankt voor je feedback!
        Hier kan ik mee verder.

        Nog even dit. De resources pagina, zoals ik die voor mijn blog zou willen maken, zou waarschijnlijk een vaste pagina zijn, maar toch heel dynamisch. M.a.w. het is de bedoeling om die regelmatig te updaten, zodat mensen een reden hebben om daar geregeld opnieuw een kijkje te gaan nemen.

        1. Sharp Ben avatar
          Sharp Ben

          Ja, dat is geen probleem.

          Dat je een vaste pagina gebruikt (en geen blogbericht) hoeft geen beletsel te zijn om je resources page regelmatig bij te werken.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *