Bijna iedere blogger die al een tijdje aan de weg timmert kan ervan meespreken. Het wordt steeds lastiger om steeds met iets nieuws te komen. Maar die oude blog content die je in de loop der jaren bijeen hebt geschreven kan prima dienen als basis voor nieuwe verhalen.
Leestijd: ca. 4 minuten
Oude blog content recyclen: oude wijn in nieuwe zakken verkopen?
Nee, dat is niet per se de bedoeling! Oké, het gevaar loert altijd om de hoek, zeker als je alleen blogt en je al te zeer opsluit in je vertrouwde niche. Maar – graag of niet – 2 of 3 keer per week met een nieuw artikel komen aandraven, dat lukt zelden als je iedere keer opnieuw het wiel moet heruitvinden. Het is dan verrekte handig om – ten dele – terug te vallen op wat je vroeger hebt geschreven/gemaakt. Een paar tips en voorbeelden:
1. Zelfde content, ander medium
Als “klassiek” blogger ben je uiteraard met tekst bezig. Maar vooral handleidingen, recepten, stappenplannen en andere DIY’s lenen zich uitstekend tot het gebruik van fotocollages, video’s en screencasts. Of omgekeerd: maak van je uitgebreide videodemonstratie een handige/printvriendelijke checklist.
2. Oude blog content hergebruiken: overloop je lijstjes met korte tips
“10 manieren om…”, “Mijn top 5…”, 20 tips om makkelijk…”, “3 trucs om snel…”. Die lijstjes zijn een heel populair blogformat. Zowel bij bloggers als bij hun lezers overigens. Pik zo nu en dan eens een item uit één van die blogposts en werk het verder uit. Schrijf er dus een nieuw artikel over. Een voorbeeldje uit mijn eigen blogniche:
In een artikel over 10 onmisbare elementen voor een grandioos artikel heb ik het over “een geschikte afbeelding/foto voor erbij.” Ik kan dus een apart stuk schrijven over hoe je zo’n foto maakt, welke camera of ander materiaal je daarbij het beste gebruikt, hoe je daarmee het best aan de slag gaat, hoe je mooiste foto’s maakt met je simpele smartphone, wanneer je het best de foto maakt, waar je ze desgevallend (goedkoop) kan laten maken, hoe je ze van een watermerk voorziet, waar je ze het best (al dan niet gratis) van het web plukken kan,… Enfin, stof genoeg voor minstens één of twee uitgebreide artikelen. Als het er niet meer zijn.
Ik hoef jou niet te vertellen dat als je een lijstjesmens bent je in no time tientallen, zo niet honderden onderwerpen hebt om over te bloggen.
3. Kijk in het verleden
Opgelet, dit kan confronterend worden! Want ik weet niet hoe het bij jou zit, maar een beetje blogger beweert, belooft en voorspelt nogal wat in zijn carrière. Maar wat is er nu, maanden of jaren later van al die voorspellingen in huis gekomen? Je kan op onderzoek uitgaan en je bevindingen in nieuwe blogberichten gieten.
“Geen inspiratie? Duik in je blogarchief. Veel oude blogs kunnen dienen als basis voor nieuwe verhalen.”
4. Lees (tussen de regels van) lezerscommentaren
Deze tip is een beetje een vreemde eend in de bijt. Het gaat namelijk niet (rechtstreeks) om datgene wat jij geschreven hebt. Bezoekers die de moeite doen een reactie onder je stuk te zetten, je kan er als blogger zeer veel van opsteken:
- Is men het met je eens?
- Merk je veel wenkbrauwengefrons?
- Is men boos?
- Vraagt men om meer (verduidelijking)?
Je weet meteen wat er leeft, en in één moeite door heb je wat kapstokken waar je een volgend artikel kan aan ophangen.
Moet je je dan laten leiden door de reacties van één of twee lezers? Niks moet, laten we dat vooropstellen. Maar wees er maar zeker van dat zo’n reactie op een blog anno nu slechts het topje van de ijsberg is. Met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid hebben (veel) meer lezers hetzelfde idee, hetzelfde gevoel. Speel daarop in en je maakt meer mensen blij dan diegene die toevallig zo goed was om even te reageren op je pas geschreven artikel.
5. Vul je lijstjes aan
We keren nog even terug naar tip 2 hierboven. Je kan die lijstjes niet alleen ontleden en uitdiepen. Vul ze ook verder aan met nieuwe, betere tips. Ik grijp even naar een voorbeeld vanop dit eigenste blog:
Begin 2013 zette ik 50 onderwerpen om over te bloggen online. Wie vandaag dit bericht aantikt krijgt niet minder dan 150 suggesties voorgeschoteld. Door de blogpost bij te werken had ik een prima excuus om het bericht nog eens extra te promoten via social media, terwijl ik anderzijds aan Google het signaal geef dat dit bericht regelmatig een update krijgt. Om een lang verhaal kort te maken: het bewuste artikel staat al meer dan drie jaar onafgebroken in de top vijf van de meest aangeklikte berichten op Blogtrommel.com.
6. Wijzig je aanspreekpunt/vertelstandpunt
Deze tip is een beetje lastig om goed onder woorden te brengen. Ik doe toch een poging. Het komt erop neer dat je hetzelfde verhaal vanuit een ander oogpunt vertelt dan je dat gewoonlijk doet. Stel, je bent mamablogger en je geeft mama’s dus advies over een verantwoord stuk speelgoed voor de kleinste. Welnu, je zou datzelfde stuk speelgoed ook kunnen beschrijven met de ogen van het kind waar het voor bedoeld is.
Hier op Blogtrommel.com spreek ik meestal de blogger aan. Maar af en toe heb ik nadrukkelijk de lezers van blogs in gedachten. Op die manier zorg je ook voor afwisseling.
7. Gebruik een blogpost als basis voor een gratis weggever
Als blogger van vandaag is het verstandig om een mailinglijst op te bouwen. Maar omdat niemand zich inschrijft als er geen cadeautje aan vasthangt, kan je een gratis weggever maken voor je subscribers. Dat kan een klein e-book zijn met 10 korte tips, een checklist of een cheatsheet. Als het maar verband houdt met jouw blogniche.
Goed, tot zover enkele manieren om relatief snel nieuwe blogjes te schrijven op basis van je oude blog content.
Meer van dat?
Oorspronkelijke versie van dit artikel: augustus 2015
Geef een reactie