Zo kom je met krachtige, overtuigende titels. 8 tips

Sharp Ben avatar

In:

Ik blijf maar terugkomen op die titels. Simpelweg omdat ik merk dat goede titels nog steeds aan belang winnen. En omdat ik de idee heb dat veel bloggers wat achteloos een kop boven hun artikel zetten. Jammer, want zo mis je gegarandeerd lezers. Daarom – andermaal – enkele tips voor meeslepende tussenkopjes en overtuigende titels.

Het doel van een goede titel (en tussenkop) is genoegzaam bekend:

  • ervoor zorgen dat je lezer JOUW bericht aanklikt
  • je lezer aanzetten om de eerste alinea te lezen
  • je lezer uitnodigen om toch vooral verder te lezen

Sommige copywriters stellen onomwonden dat 50% van de schrijftijd moet worden gespendeerd aan die dekselse titels, maar dat vind ik wat bij de haren getrokken.

1. Overtuigende titels schrijven: veel oefenen

Het is een huizenhoog cliché, maar het is ook helemaal waar. Net als het schrijven zelf gaat ook het bedenken van overtuigende titels je makkelijker af naarmate je meer schrijft (en titels voor je blogberichten bedenkt). Vroeger was ik inderdaad vaak uren kwijt aan “de beste titel voor mijn stuk.” Tegenwoordig is de kop steeds vaker het eerste dat overeind staat.

2. Lees (digitale) kranten en magazines

En leer dus van mensen die de godganse dag niets anders doen dan koppen bedenken. En oh ja, ook bij je favoriete bloggers valt veel mosterd te halen natuurlijk!

3. Verzamel je favoriete sterke titels

Kom je ergens een titel tegen die je raakt, schijf ‘m dan op in een schrift of digitaal document. Misschien is het zelfs handig om meteen ook een bepaalde context of emotie te noteren. Ben je op een later tijdstip op zoek naar een smeuïge titel voor je bericht, dan kan je eens in je verzameling snuisteren.

4. Kijk naar de meestgelezen stukken op je blog

Vooral wanneer je al een tijdje blogt kan deze tip waardevol zijn. Blader eens door je populairste artikelen. Enig idee waarom ze zo populair zijn? Ja, het heeft vermoedelijk te maken met het feit dat je artikel “iets doet” bij je lezers. En ja, waarschijnlijk bied je je lezer een of andere oplossing voor zijn probleem. Maar meer dan waarschijnlijk is ook de titel een trigger. Wedden dat je een aantal succesformules uit deze lijst vol overtuigende titels terugvindt? Je kan hier laten inspireren bij het schrijven van je volgende berichten, dat spreekt!

5. Luister naar je doelpubliek

Wil je dat je artikel aangeklikt en gelezen wordt, dan moet het ook je gemiddelde lezer kunnen aanspreken. Gebruik dus de woorden die je gemiddelde lezer ook gebruikt. Heb je een foodblog dan is het niet ondenkbaar dat niemand weet waarover je ’t hebt als je spreekt over natriumchloride. Bestaat je publiek echter voornamelijk uit hoogopgeleide chemici, dan staat het misschien wat lullig wanneer je het voortdurend over keukenzout hebt.

6. Houd rekening met Google

De titel van je stuk is (meestal) ook de de eerste regel van het zoekresultaat in de zoekmachines. Men voorziet een lengte van om en nabij 60 karakters. De rest wordt sowieso niet getoond. Idealiter zou de “kernboodschap” van je artikel dus in het eerste gedeelte van je titel te vinden moeten zijn. Verder is het dus ook opletten met al te cryptische koppen of titels met spreekwoorden en gezegden. Alvast in Yoast SEO kan je je artikel in Google een andere – meer op de zoekmachines gerichte kop meegeven dan deze die op je blog zichtbaar is.

7. Maak geen SEO-titel!

Ik weet het wel: ook de titel is belangrijk voor de SEO van je artikel. Google heeft niks liever dan een zoekterm in de titel van je stuk. Maar houd wel in gedachten dat je lezer doorgaans geen sikkepit om die zoekmachineoptimalisatie geeft. Houd je titel kost wat kost catchy voor mensen van vlees en bloed!

8. Eerst schrijven, dan de titel?

Veel professionele schrijvers raden aan om eerst je verhaal of artikel te schrijven en pas daarna een passende titel te bedenken. Een goede, overtuigende titel zou dan makkelijker te vinden zijn, omdat je dan pas echt weet waar het kalf gebonden ligt. De vlag – je titel – dekt dan in ieder geval de lading.

Persoonlijk haal ik veel voordeel uit het feit dat er al een titel is VOOR ik begin met schrijven. Die titel zet zich dan vast in mijn hoofd (eventueel zelfs dagen van te voren), zodat ik vaak (on)bewust met zo’n blog bezig ben. Als het moment van schrijven effectief is aangebroken rolt het artikel veel vlotter uit mijn pen.

Zo, tot zover mijn tips voor overtuigende titels om duimen en vingers bij af te likken!

Category:

Comments

8 reacties op “Zo kom je met krachtige, overtuigende titels. 8 tips”

  1. Nanouk van Gennip avatar

    Wat een fijne tips weer! Ik heb ook vaak al wel een titel in m’n hoofd, dat helpt zeker bij het schrijven, maar ik noem dit dan vaak wel de werktitel, omdat die ook regelmatig sneuvelt als ik m’n blog af heb. Wat ook helpt is het woordje poep. Ik heb een baby en heb regelmatig over poep geblogd en die worden opvallend veel gelezen. Tja, wat zegt dat eigenlijk over mijn lezers? 😉 Oh en lijstjes doen het ook goed: 5 tips voor… 3 redenen om…
    Ik reageer niet altijd Ben, maar als je blog in m’n mail verschijnt, klik ik altijd direct door om ’t even te lezen 🙂

    1. Sharp Ben avatar
      Sharp Ben

      Zo heeft iedereen zijn favoriete methodes.

      Dat het woordje poep – dat bij ons in Vlaanderen een andere betekenis heeft – het zo goed doet betekent waarschijnlijk dat onder je lezers veel moeders en vaders zitten die net als jij tussen de luiers zitten… Een feest van herkenning?

      Niemand hoeft zich hier te verontschuldigen voor het feit dat er geen reactie op het blog wordt achtergelaten. Ik begrijp dat zulks te veel tijd kost. Ook mijn reacties onder de blogs van mijn volgers zijn trouwens echt een zeldzaamheid, zoals je weet…

      Maar het doet wel deugd te weten dat je veel aan mijn berichten hebt. 🙂

  2. Morgaine avatar

    Ja de titels zijn eigenlijk het meest belangrijke, om lezers al te boeien, zo heeft het ene blog met als titel ‘geil’ mij zelfs lezers gekost, of volgers, hahahaha Dat was dus ook een test of mensen de moeite nemen om überhaupt te lezen waar het over gaat en nu dus ging en nog steeds gaat. Dat was meteen duidelijk, en via FB is het het meest geziene stuk zonder reacties daar natuurlijk, maar anyway, bijna 400 bereikte personen waar andere stukken vaak rond de 50 blijven hangen, heb jij daar nog een verklaring voor Ben?

    Want dat is wel een hoofdbrekertje, gisteren nog met mijn vriendin over gehad ook. Zover, is mijn stuk over kaarsen, en hoe ze langer te laten branden het meest gezien, volgens wordpress, maar de stat, piekt niet zoals bij de Harvest, dat is mijn grootste piek dan weer, minder gezien, ik snap er echt de ballen van, en je weet, ik kan geen analytics neer zetten zo. 😉

    Maar titels, vaak heb ik die tegenwoordig al voor ik ga schrijven, meestal blijft dat ook zo, dan zit het al gewoon in mijn hoofd, en anders start ik met schrijven inderdaad om daarna een catchy titel te vinden. Maar meestal? Draait het om de titel, dat die als eerste in mijn hoofd springt, maar ja, dat is ook inderdaad de ervaring ondertussen.

    X

  3. Ximaar avatar

    Zelf start ik meestal met een erg korte titel en later pas ik die aan nadat ik het stukje gemaakt heb en nog net voordat ik het post. Ik werk met erg korte titels omdat ik vind dat ie op 1 regel in m’n zijkolom moet passen met daarnaast de naam van een reageerder. Daarbij wil ik ook de title starten met een maand en dag, omdat ik dat zelf wel handig vind binnen overzichten. Dan blijft er maar ruimte over voor 3 lange woorden of 5 korte. Komt mooi uit aangezien ik erg lange titels niet fraai en zelfs lelijk en vervelend vind. Ik ken bloggers die hun halve bericht in de titel plakken. Dan voegt het blogbericht zelf nog maar weinig toe. 😉

  4. Japke avatar

    Ik weet onderhand dat titels ó zo belangrijk zijn. Vaak merk je het zelf; als je titel goed is werkt hij als een magneet 😉 Soms vind ik het toch lastig; ik begon met bloggen omdat ik graag schrijf en mijn persoonlijke verhaal wil vertellen. Ik merk dan dat als ik de titel té ‘belangrijk’ ga vinden en mijn verhaal erop wordt afgestemd, de inhoud oppervlakkig wordt naar mijn zin…

  5. Natasja avatar

    Het gekke is dat wanneer ik schrijf ik soms iets heel anders neerzet dan wat ik in mijn hoofd heb, alsof ik geleid wordt door iets anders. Soms heb ik de titel dan al en dan slaat ie niet meer op het stuk en moet ik het veranderen. Mijn stuk over Stiefbitches en zijn mannen een soapaftreksel, was het meest gelezen ooit op Facebook… wat minder op wordpress. Eigenlijk blog ik vanuit mijn gevoel, en degene die het wil lezen, voor hen doe ik het het, maar ik vraag niet aan mijn volgers welk onderwerp ze willen, tenslotte is het mijn blog.

  6. Alexandra avatar

    Dank je wel weer!
    Is niet zo makkelijk, een titel.
    Ben vaak geneigd het te lang te doen, omdat ik dan alles wel belangrijk vind in die titel.
    Besluiten maken is ook erg moeilijk, ook als het om de titel gaat.
    Maar erg fijn die tips !!

  7. Gustavo Woltmann avatar
    Gustavo Woltmann

    Leuke tips, ik doe zelf ook graag inspiratie op bij andere bloggers of elders op het net. Een goede en krachtige titel schrijven is niet evident. Klopt het dat je een titel beter begint met het belangrijkste keyword (dus beter Marketing: tips en tricks voor meer succes, dan Tips en tricks voor meer succes in de marketing)?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *