Praat met bloggers van allerlei slag en je komt er al snel achter dat niet het tijdsgebrek of een gebrek aan inspiratie de grootste vijand voor het blog(gen) is, maar vooral diens perfectionisme. Dat remt af en zorgt voor faalangst.
Allemaal dingen die ervoor kunnen zorgen dat je onvoldoende schrijvende meters maakt en je blog uiteindelijk niet van de grond komt. Maar hoe het verlammende perfectionisme aanpakken? Welnu, met de juiste mind set hoeft jouw perfectionisme niet eens een remmende factor meer te zijn.
Perfectionisme is zo slecht nog niet
Ik heb geen zin om het perfectionisme en de perfectie hier en nu uit te roepen tot volksvijand nummer één. Erg veel hangt af van de omstandigheden. Als ik het vliegtuig neem hoop ik dat tenminste één van de piloten straks een perfecte landing maakt. En als ik op de operatietafel lig hoop ik dat de chirurg niet denkt: “Weet je wat? Ongeveer is goed genoeg vandaag.”
Ook als blogger is dat streven naar perfectie best nuttig. Het zorgt er idealiter voor dat je gefocust bent en het beste van jezelf in je blogbericht stopt. Dat zulks de kans vergroot dat je met iets naar buiten komt waar de lezers en bezoekers van je blog echt wel op zitten te wachten hoeft geen betoog.
MAAR: we zijn bloggers en geen chirurgen of lijnpiloten. Fouten of zelfs heuse miskleunen hoeven in de meeste gevallen dus lang niet zo dramatisch uit te vallen. Oef!
Lang leve de digitale media!
De verklaring voor die doorgedreven hang naar perfectie (op schrift) is voor een deel te verklaren door het feit dat we hebben leren schrijven in een tijd van de gedrukte media. Alle fouten, alle onvolkomenheden die een redacteur op papier zette (en die aan het arendsoog van de eindredacteur ontsnapten, stonden er in principe tot zolang alle exemplaren van een boek of document vernietigd werden.
Natuurlijk, bij een eventuele herdruk konden fouten er eventueel worden uitgefilterd; de eerste druk blijft in omloop. En als je héél veel geluk had werd de eerste druk – met slordige tik- en andere fouten – zelfs een collectors item…
Hoe anders verloopt het in het tijdperk van de digitale media! Hier kan iedere fout, elke onvolledigheid en elke blunder binnen een paar minuten worden rechtgezet. Beste blogger, die wetenschap alleen al zou het je makkelijker moeten maken je perfectionisme te temperen. Je doet het grosso modo in drie stappen:
Stap 1: denk als een softwareontwikkelaar
Een beetje softwarebedrijf ziet zijn programmatuur als een constant evoluerend product. Google lanceert bijvoorbeeld voortdurend beta-versies van nieuwe toepassingen. Beta-versies zijn in feite niks anders dan producten en diensten die nog in ontwikkeling zijn.
Ze zijn niet af en niet helemaal storingsvrij maar worden wel al gelanceerd zodat mensen ze kunnen gebruiken. De softwarefabrikant ontvangt waardevolle feedback van gebruikers van vlees en bloed en kan vervolgens met die feedback aan de slag om het product in kwestie nog verder te – jawel – perfectioneren.
Aldus worden de hiaten eruit gefilterd. Naderhand wordt eventueel versie 2.0, 3.0, 3,5 enzovoort gelanceerd. In deze tijden van internet- en cloud-services allerhande gebeurt dat zelfs volautomatisch.
Precies zo kan het gaan met je blog, natuurlijk. Niet te veel piekeren. Maak schrijvende meters, maak content waar je trots op bent, iets waar lezers en bezoekers wat mee kunnen en druk vervolgens alsjeblieft op “publiceren.”
Zie je blog als een project dat semi-permanent in beta verkeert. Een project waar altijd ruimte blijft voor verbetering. Je hebt de ongelofelijke luxe om permanent verbeteringen te kunnen aanbrengen. En nog erg snel ook. Als de grote jongens dat zo aan boord mogen leggen, zie ik echt niet in waarom bij jouw blog alles van meet af aan perfect moet zijn…
Stap 2: zie het niet te groots (op dit moment)
Start met een blog en de kans is groot dat je het “einddoel” al voor ogen hebt: een mooi ogend blog met een boel extra functionaliteiten en pagina’s. Een karrenvracht artikelen om duimen en vingers van af te likken voor je bezoekers. Onder ieder bericht tientallen reacties van geëngageerde lezers. Duizenden volgers op social media…
Versta me niet verkeerd. Die ambitie is een goede zaak. Een en ander mag er echter niet toe leiden dat je niet uit de startblokken komt omdat – om maar iets te noemen – je nog op zoek bent naar dat ultieme blogdesign of WordPress nog niet helemaal onder de knie hebt. Dan maar bloggen met wat minder mogelijkheden, met een wat minder gelikt design in afwachting van beter. Zet alleszins stappen – hoe klein ook – in de goede richting.
Heb je later die broodnodige verbetering, aanpassing of aanvulling dan toch eindelijk doorgevoerd, dan is dat uiteraard een prima gelegenheid om extra buzz op social media te maken. Goed nieuws mag immers rondgebazuind worden.
Ook bij het schrijven van artikelen zelf kan het af en toe geen kwaad om je ambities te milderen. Plan je bijvoorbeeld een artikel met 15 toptips om een marathon te lopen, maar het bericht blijft maanden in de conceptfase omdat je er niet toe komt de laatste 10 toptips uit te werken? Publiceer dan nu alvast een blogbericht met 5 tips en maak er een minireeks van. Eén enkel idee, 3 artikelen!
Stap 3: verwar “perfectie” niet met “waardevol”
Twijfel je of een artikel goed genoeg is om gepubliceerd te worden? Stel jezelf de volgende vragen:
- Ben je trots op je geleverde werk?
- Denk je dat het artikel een toegevoegde waarde kan hebben voor je gemiddelde lezer?
- Kan je artikel je lezer vooruithelpen?
Is het antwoord telkens ‘Ja!”, aarzel dan niet en publiceer in godsnaam je artikel. En dan nog! In principe weet je nooit wat precies de impact zal zijn bij je lezer. Een schijnbaar onbeduidend niemendalletje kan zomaar een instant hit blijken te zijn. Of omgekeerd: een bericht waar jij hooggespannen verwachtingen over hebt kan je bezoeker om wat voor reden dan ook steenkoud laten. Het blijft altijd een verrassing!
Eigenlijk moet je dus alleen een positief antwoord kunnen geven op de eerste van de hierboven gestelde vragen.
Bedenk in ieder geval dat een gepubliceerd bericht dat – misschien – niet helemaal perfect is sowieso meer waarde heeft voor je lezers dan een conceptbericht dat in de donkere krochten van je blog ligt te beschimmelen, wachtend op de perfectie die nooit komen zal.
Geef een reactie