Weet je niet meer waar in hemels naam over te bloggen, of moet er gewoon even snel iets online komen – eigenlijk geen tijd en die vermaledijde blogfrequentie ook altijd – dan kunnen persberichten zeker helpen. Toch is het opletten geblazen: persberichten gebruiken voor je blog is niet altijd even ongevaarlijk.
Wat is een persbericht?
Een persbericht is een schriftelijke mededeling van een organisatie, bedrijf of “beroemd” persoon. Het persbericht is bedoeld om een belangrijk nieuwsfeit rondom een bedrijf of organisatie kenbaar te maken aan het grote publiek. Ook kan het gaan om een officiële reactie op een gebeurtenis waarbij men betrokken partij is.
Het gaat hier om een stukje public relations waarbij het de bedoeling is om de eigen organisatie zo positief mogelijk voor te stellen. Bij goed nieuws is dat makkelijk.Wanneer het om slecht nieuws gaat zal men uiteraard proberen de rol van het eigen falen zoveel mogelijk te minimaliseren.
Het bijzondere aan persberichten (mediaberichten) is dat ze eruitzien als gewone (kranten)artikels. En – belangrijk – alle media, dus ook bloggers, mogen ze ongegeneerd 1 op 1 overnemen. Ook juridisch gezien ben je dan volledig ingedekt. Als dat gebeurt, dan zijn de uitgevers van de betreffende persberichten maar wat blij: hun boodschap wordt dan immers “ongefilterd” verspreid, zonder enige kritische noot.
Waar vind ik persberichten die ik kan gebruiken?
Ben je al een blogger met een zekere naam en faam (binnen je niche), dan kan het zomaar zijn dat persberichten ongevraagd in je mailbox vallen. Even googlen kan ook volstaan (gewoon “persberichten”, gevolgd door een bedrijfs- of productnaam). Vele bedrijven en organisaties hebben wel een press center online waar je de berichten ken vinden. En tot slot zijn er nog de online persberichtendistributieplatformen. De persberichten worden onderverdeeld in categorieën of per branche.
(hoe) Persberichten gebruiken voor je blog?
Je kan heel makkelijk persberichten gebruiken voor je blog. Zoals hierboven gezegd kan je ze legaal overnemen en publiceren als blogpost. Het is natuurlijk nog maar de vraag of de lezer van je blog zit te wachten op zo’n voorgekauwd stukje promo talk (meestal dan toch). Ik kan me vergissen, maar ik denk niet dat bezoekers naar je blog komen om persberichten te lezen. Het is alvast niet iets dat ik spontaan in verband breng met kwaliteitsvolle content.Wil je dergelijke bedrijfscommunicatie overnemen op je blog, doe dan tenminste de moeite er je eigen twist aan te geven…
Laten we vooral ook niet vergeten dat zo’n persbericht op tientallen plaatsen op het web quasi ongewijzigd wordt overgenomen. Voor Google heet zulks trouwens gewoon duplicate content. Het erg gemakkelijk geproduceerde blogbericht helpt je blog dus niet echt vooruit.
Moeten we die mediaberichten dan maar mijden als de pest? Niet helemaal. Persberichten gebruiken voor je blog bij wijze van opvulling is misschien geen geweldig idee, maar ze kunnen je als blogger wel een boel inspiratie bezorgen. In de eerste plaats blijf je vrij makkelijk op de hoogte van wat er binnen jouw sector zoal speelt. Snuister een paar minuten doorheen (voor jouw blogniche) interessante persberichten, en de onderwerpen om over te bloggen vliegen je als gebraden kippen in de mond. Koop het nieuwe product, probeer de nieuwe dienst waarvan sprake in het persbericht en blog dààrover.
Daarbij komt nog dat dergelijke persberichten vaak bol staan met harde feiten en cijfers over bedrijven, organisaties en mensen. Die facts and figures kan je gebruiken in latere artikelen.
Geef een reactie