Nee, ik ga niet opnieuw dat ene spreekwoord gebruiken met ‘beeld’ en ‘duizend woorden’ in de hoofdrol. Dat cliché staat als een huis dat nog niet direct op instorten staat. Maar de plaatjes bij je blog dienen niet alleen als streling voor het oog van je bezoeker. Illustraties kunnen immers nog meer voor je weblog betekenen dan je op het eerste zicht misschien geneigd zou zijn te denken.
Waarom plaatjes bij je blog gebruiken?
1. Aandacht trekken en leesbaarheid vergroten
Ik geef grif toe dat ik het beeldmateriaal van mijn blog(s) lang stiefmoederlijk behandeld heb. Als ‘man van het woord’ (en kluns met fototoestel en Photoshop bovendien) concentreer ik me nog steeds op een sterke schriftelijke inhoud en dito blogtitels. De foto’s komen op het tweede plan.
a) Excuus om (verder) te lezen
Het is zeker zinvol om (leuke) plaatjes te gebruiken. In de eerste plaats omdat de meeste van je potentiële bezoekers aangetrokken worden door een aantrekkelijk of op zijn minst verrassend beeld, eerder dan een blogtitel. Hoe goed die laatste ook gekozen mag zijn. En natuurlijk zijn plaatjes ook uitermate geschikt om lange epistels op te breken en je lezer ertoe aan te zetten vooral verder te lezen. Sommige Amerikaanse blogs maken gewag van één afbeelding per 350 woorden. Zover zou ik het niet willen drijven.
Je moet er bij jezelf maar eens op letten hoe vaak je na het lezen van een paar honderd woorden – bewust of onbewust – op zoek gaat naar het eerste beeld. Alsof je voor jezelf een visuele bevestiging zoekt die jou tot (verder) lezen aanzet.
b) Kies het juiste plaatje
Klinkt erg logisch. Kies een afbeelding die past bij het onderwerp van je bericht. Of zorg ervoor dat het beeld er op zijn minst zijdelings bij aansluit. En nu je toch aan het kiezen bent, probeer de clichés achterwege te laten en niet te kiezen voor een prent die je op elke straathoek van het web zou kunnen tegenkomen.
Beweeg je je in een visueel-creatieve niche, zorg dan zeker voor foto’s van een uitstekende kwaliteit. Veel van je bezoekers laten je blog anders genadeloos links liggen.
c) Plaatjes bij je blog als geheugensteuntje
Ik weet niet hoe het bij jou zit, maar ik onthoud vaak blogposts van anderen (maar zeker ook van mezelf) aan de hand van de bijbehorende afbeelding. De exacte titel van het interessante blogbericht ben ik vaak allang vergeten. Ik struin dus doorheen het archief met dat beeld in het achterhoofd. Daar kan jij dus als blogger je voordeel mee doen.
Heeft je blogtheme de mogelijkheid om een uitgelichte afbeelding (bij je blogpost) te kiezen, maak er dan dankbaar gebruik van. Niet alleen wordt dan een foto mee opgenomen in het archief van je blog, ook wanneer je het bericht via social media (Facebook, Google+,…) deelt wordt het plaatje meegestuurd. De kans dat je blogje daar ook effectief wordt opgemerkt (en dus wordt aangeklikt) is meteen een stuk groter!
2. Illustraties maken je blog beter vindbaar in Google
Zeer veel bloggers laten hier (veel) extra verkeer naar hun blog liggen! Zoek in Google afbeeldingen naar een willekeurig plaatje. Door op de knop ‘Pagina bezoeken’ kom je rechtstreeks op de website uit waar het plaatje vandaan komt. Dat kan ook met jouw (blog)illustratie gebeuren. Als je het tenminste op de juiste manier aanpakt.
Google is perfect in staat om tekst te analyseren, maar is zo blind als Andrea Bocelli en Stevie Wonder bijeen als het erom gaat uit te zoeken wat er op een afbeelding te zien is. En dat mag jij dus aan Google’s neus hangen! Optimaliseer dus je plaatjes voor zoekmachines om ervoor te zorgen dat je blog gevonden kan worden via de afbeeldingen die je op je weblog plaatst.
a) Geef je plaatjes een ‘beschrijvende’ bestandsnaam
Stel dat je – ik roep maar wat – een recept voor pruimentaart deelt op je blog. Daar hoort natuurlijk ook een verrukkelijk plaatje bij. Neem jezelf de moeite om de bestandsnaam van dat plaatje te wijzigen ALVORENS je het upload naar je blog. Dus niet: 04587320025.jpg maar ‘pruimentaart met amandelschilfers.jpg.’ Google weet dan wat de foto in kwestie te betekenen heeft (en heeft bovendien nog eens een bevestiging dat jouw blogbericht over pruimentaart gaat).
b) Vergeet de Alt-text niet
WordPress biedt je – net als Blogger overigens – de mogelijkheid om bij je afbeelding een zogenaamde ‘alternatieve tekst’ toe te voegen. Een extra regel die beschrijft wat er op de foto te zien is wanneer je met de muis over het plaatje gaat hangen. Vul beschrijving aan met enkele extra zoekwoorden.
Waar vind ik (gratis) plaatjes?
a) NIET via Google
In een ideale wereld zou iedere blogger in zijn eigen beeldmateriaal moeten voorzien. We weten allemaal dat dat niet (altijd) kan. De verleiding is dan ook groot om je beeldjes dan maar ‘gewoon’ van het web te plukken.
Het is – nog steeds – een misverstand dat beelden die op het internet circuleren vrijelijk door iedereen te gebruiken zijn als er maar een bronvermelding te vinden is. Ook leeft de idee dat Google alle problemen met rechten voor ons heeft opgelost. Niks is minder waar.
b) Auteursrecht
In principe vallen alle afbeeldingen onder het auteursrecht. In gewone mensentaal betekent zulks dat, wil je andermans afbeelding gebruiken, je toestemming zal moeten vragen aan diens eigenaar… die in 8 op de 10 gevallen ruimhartig toestemming zal geven in ruil voor een bronvermelding met link.
Wat is het risico dat je als blogger loopt wanneer je onrechtmatig gebruik maakt van beelden van iemand anders? In principe staan er boetes op inbreuken op het auteursrecht. Maar ben ik de enige die het gevoel heeft dat het reële risico in de praktijk wel meevalt?
Ik kan het niet echt hard maken, maar ik heb het idee dat de kleine hobbyblogger niet direct geviseerd wordt. Je hoeft echter geen helderziende te zijn om te weten dat de kaarten anders gaan liggen als je in de kijker gaat lopen en je blogje uitgroeit tot een heuse internetgrootheid.
Ik ken persoonlijk geen enkele blogger die al met rechtzaken, boetes en ander onheil hieromtrent geconfronteerd is geweest.
Laat een en ander echter geen reden zijn om het lot te tarten en dus alleen maar beelden bezigen die echt rechtenvrij zijn of waarvoor we de toestemming hebben verkregen om ze te gebruiken.
c) Gebruik dus rechtenvrije plaatjes bij je blog
Zoek in dit verband naar de zogenaamde creative commons licenties.
Een ander mogelijkheid bestaat erin te werken via Getty images. Of doorzoek 25 sites met gratis beeldmateriaal.
Zelf gebruik ik graag de foto’s van Photopin.com en – in mindere mate – Morguefile.com. Het leuke aan beide diensten is dat je meteen ook een stukje code kan kopiëren waarin de correcte bronvermelding vervat zit. Plak de code in je blogpost en that’s it.
Geef een reactie