Professionele zoekwoordenanalyse: hoog in Google én veel inspiratie

Sharp Ben avatar

In:

Na meer dan 1.000 gepubliceerde artikels en 11 jaar “bloggen over bloggen” is het ook voor mij weleens zoeken naar nieuwe topics voor blogberichten. Daarom leek het mij een goed idee om eens een professionele zoekwoordenanalyse te laten uitvoeren. Ook uit journalistieke interesse, natuurlijk. Je kent me!

Leestijd: ca. 8 minuten

Disclaimer: voor het eerst in meer dan 10 jaar bloggen liet ik door een professional een zoekwoordenanalyse uitvoeren. Ik betaalde hier zelf voor. In dit artikel lees je mijn ervaringen en bedenkingen.

Wat is zoekwoordenanalyse?

Als je graag “automatisch” veel bezoekers op je blog wil krijgen, dan moet je blog goed vindbaar zijn in Google. Daarvoor moet de SEO – de zoekmachineoptimalisatie op orde zijn. De basis van een goede SEO? Weten waarover je precies kan en moet bloggen én weten welke zoektermen je dan in je artikel moet gebruiken.

Alleen: wélke zoektermen zijn dat dan (op welke focus zoektermen moet je je concentreren)? En – nog veel belangrijker – via welke zoektermen maak jij kans om te scoren in Google? Veel bloggers gaan daarbij, als ze überhaupt al met SEO bezig zijn, af op hun buikgevoel. Soms pakt dat verbazend goed uit. Veel vaker worden zo artikels geschreven die geen schijn van kans maken.

Om veel sneller stappen te kunnen zetten met je blog kan je maar beter één en ander van tevoren onderzoeken:

  • kijken welke onderwerpen en bijhorende zoektermen voor jouw blog interessant zijn
  • nagaan welke topics (nog) passen binnen jouw blogniche
  • kijken welke blogberichten er eventueel nog ontbreken op je site
  • een beetje zicht krijgen op wat jouw concurrentie (in Google) zoal doet

Professionele zoekwoordenanalyse voor bloggers van She Can Blog

Dat is precies waar collega-blogger Angie mee kan helpen. Zij biedt professionele zoekwoordenanalyse voor bloggers aan. Zo kan jij je blog sneller richting geven en hoef je geen blogs op de gok te schrijven. Bestel jouw zoekwoordenanalyse en krijg onder meer:

  • een Zoom-call van 30 minuten om te bespreken welke onderwerpen worden meegenomen in de analyse
  • een uitgebreide zoekwoordenanalyse met tenminste flink wat concrete zoektermen/blogpostideeën om meteen mee aan de slag te gaan
  • persoonlijke blogtips om je te helpen om je artikels effectief hoog te laten scoren in Google
  • feedback op 2 artikels die zijn geschreven naar aanleiding van de zoekwoordenanalyse

Professionele zoekwoordenanalyse voor Blogtrommel.com1

Al zolang ik kaas gegeten heb van SEO en zoektermen doe ik zelf alle research om hoger in Google te komen. Daar komt geen professional of keywordtool aan te pas. Als Blogtrommel.com een zekere reputatie bij Google heeft opgebouwd, dan gebeurde dat door consistent te bloggen met passie voor het onderwerp. Verder kreeg ik hulp van gratis te gebruiken tools als AnswerThePublic, Google zelf en Google Search Console. En er is ook de input van lezers en volgers plus de eigen bezoekersstatistieken. Wat overblijft is buikgevoel en stom toeval. Zo voel ik het.

Lang verhaal kort: ik verdiep(te) me wat in zoekmachineoptimalisatie en probeer(de) SEO-technieken consequent toe te passen. Zo is Blogtrommel.com intussen een blog met een zekere naamsbekendheid geworden die redelijk vindbaar is in de zoekmachines als het gaat om “mijn” topics. Je mag niet beweren dat ik een SEO-expert ben, al weet ik er wel wat van af, zeg maar.

Ik was vooral benieuwd of een professionele zoekwoordenanalyse een toch behoorlijk uitgebouwde blog nog wat zou kunnen bijbrengen:

  • Zijn er nog voor de hand liggende zoektermen waar ik makkelijk op zou kunnen scoren?
  • Zijn er überhaupt nog onderwerpen die niet of onvoldoende aan bod komen (ondanks 10 jaar nichebloggen en ruim 1.000 artikels verder)?

Zodoende bestelde ik Angie’s Zoekwoordenanalyse voor bloggers. Al na enkele dagen kreeg ik een mail met in bijlage een spreadsheet met:

a) 437 (!) zoektermen/onderwerpsuggesties

Dat is dus een ferme lijst. Toch wel verrassend! Niet alle suggesties zijn even relevant en bruikbaar. Door de jaren heen heb ik dan ook al flink wat onderwerpen gecoverd. Maar wees gerust, er is nog genoeg laaghangend fruit over. Daarnaast zijn er ook zoekwoorden/onderwerpen die nieuw voor me zijn (als in: totaal onbekend).

Angie heeft, zo vertelde ze tijdens de briefing, de gewoonte om een vrij uitgebreide lijst aan mogelijke zoektermen mee te geven. Zo heeft de blogger wat keuze om de topics te kiezen die hem/haar het meest aanspreken. Dat de lijst in het geval van Blogtrommel.com zo uitgebreid is heeft ook gewoon te maken met het feit dat dit een blog met een groot archief is. Er komen bovendien veel subonderwerpen aan bod. Gevolg: veel categorieën, veel concurrentie en erg veel mogelijke zoekwoordcombinaties om op te scoren.

b) Per zoekterm, de belangrijkste concurrerende webpagina

Zelf adviseer ik altijd om bij het bloggen niet te veel te kijken naar je concurrentie en vooral van je eigen sterkte uit te gaan. Neemt niet weg dat dit bijzonder nuttige info is. Je krijgt immers een goed idee hoe jouw artikel eruit zou moeten zien om minstens even goed of beter te doen dan die concurrent in de zoekresultaten.

Ik leer dat mijn blog intussen voor een flink aantal zoektermen in concurrentie moet gaan met een aantal professioneel gerunde toppers uit ons taalgebied. Dat wordt pittig…

c) De domeinautoriteit van de concurrerende website

Hoe groter de domeinautoriteit van de concurrerende website, hoe lastiger het voor mij is om een artikel succesvol te ranken in Google.

d) Een indicatie van het aantal kliks (per maand) die het concurrerend artikel krijgt

Met zo’n waslijst aan mogelijke zoektermen om achteraan te gaan is het zaak prioriteiten te stellen. Welk artikel ga je het eerst schrijven? Misschien zou jij spontaan geneigd zijn om eerst de stukken te schrijven die het meeste verkeer zouden opleveren. Ikzelf zou de spreadsheet echter rangschikken op basis van de domeinautoriteit, van laag naar hoog. De stukken met de lagere domeinautoriteit zijn doorgaans wat makkelijker te maken en leveren meer resultaat op in verhouding tot het geleverde werk.

Wat kost de zoekwoordenanalyse voor bloggers?

Op het eerste zicht lijkt 250 euro voor zoekwoordenanalyse – kijk hier voor actuele prijsinformatie – niet echt een koopje. Maar als je ziet wat je ervoor krijgt, is de prijs zeker niet overdreven. In het geval van de zoekwoordenanalyse voor bloggers van She Can blog wordt je site bekeken door een professional. Gewapend met ervaring en professionele keywordtools gaat Angie aan de slag om je extra inspiratie te bezorgen. Bovendien krijg je ook persoonlijke coaching en feedback. Ook daar kruipt tijd in.

Is het een aanrader?

Je ziet regelmatig aanbiedingen voor een professionele keywordanalyse voorbij komen. Maar wat moet je je daarbij voorstellen? En helpt het je blog vooruit, heeft het een echte meerwaarde?

Vooral om dat uit te zoeken liet ik dus de professionele zoekwoordenanalyse uitvoeren (en om achteraf dit artikel te kunnen schrijven). Niet omdat ik nou per se nood had aan veel input en coaching op het vlak van zoekmachineoptimalisatie. Blogtrommel.com is per slot van rekening een hobbyproject. Dus ik hoef ook niet het onderste uit de kan.

Een onverwacht neveneffect van de zoekwoordenanalyse? Je krijgt plots een boost aan inspiratie. Als bezeten blogger, opgesloten in je niche, ontwikkel je toch een soort tunnelvisie. Je blijft qua onderwerpen en aanpak een beetje in kringetjes draaien. En dan is het handig wanneer iemand van buitenaf naar je blog kijkt, je een paar pertinente vragen stelt en met een waslijst aan concrete ideeën komt aanzetten. Ook leuk is dat je enig zicht krijgt op je concurrentie. Als een katje dat bij de melk wordt gezet. Dus ja, dit is een aanrader!

“Het moet natuurlijk je intentie zijn om met dat (professioneel) zoekwoordenonderzoek aan de slag te gaan. Aan alleen een lijst met prachtige zoektermen heb je niks. Je zal toch die artikels moeten schrijven en online zetten.”

Moet elke blogger aan de professionele zoekwoordenanalyse dan?

Ik kan niet in jouw plaats beoordelen of een zoekwoordenanalyse voor je blog de investering waard is. Natuurlijk hangt het er ook van af hoe je zelf naar je blog kijkt. En wat je ervoor over hebt, ook. Maar:

  • Wil je sneller groeien met je blog?
  • Levert je blog niet genoeg klanten op (terwijl dat wel de bedoeling is)?
  • Heeft je blog een verdienmodel dat sterk afhangt van het aantal bezoekers en pageviews?
  • Ben je al een tijdje aan het bloggen maar zit je qua SEO en onderwerpen een beetje op een dood spoor?
  • Twijfel je of je wel het volle potentieel van je blog benut?
  • Ben je benieuwd op welke trefwoorden je al scoort (maar waar het nog beter kan)?
  • Heb je een blogdip die maar blijft aanslepen?

Het zijn allemaal situaties waarbij een zoekwoordenonderzoek uitgevoerd door een professional danig van pas kan komen.

Ik maak me wel één bedenking: hoewel zo’n zoekwoordenanalyse je inderdaad een boel extra inspiratie kan geven, heb je als ambitieuze blogger in mijn ogen wel een serieus probleem als je voor de inspiratie en input op je blog volledig afhankelijk bent van de professionele zoekwoordenanalyse. Een beetje blogger moet in staat zijn om zijn passie te volgen en “vanuit de buik” genoeg onderwerpen kunnen verzinnen om over te schrijven. Anders wordt je blog onderhouden een echte calvarie.

Zo haal je er het meeste uit

Het moet natuurlijk je intentie zijn om met dat (professioneel) zoekwoordenonderzoek aan de slag te gaan. Aan alleen een lijst met prachtige zoektermen heb je niks. Je zal toch die artikels moeten schrijven en online zetten.

Wil je alles uit de kan halen, dan is het fijn als er al een trits artikels op je blog staan, vooraleer je beroep doet op een professional voor je zoekwoordenonderzoek. Denk verder ook na over:

  • wat het uiteindelijke doel is van je blog
  • de onderwerpen waar je het liefst over schrijft
  • de topics die doorgaans de meeste bezoekers naar je blog brengen
  • onderwerpen waar je in de toekomst vaker over zou willen bloggen
  • de sites waar je naar opkijkt (of tegen zou willen concurreren)

Met die informatie in het achterhoofd kan de analist immers sneller en effectiever aan het werk. De kans is veel groter dat de lijst met zoektermen echt aansluit bij wat jij wil (bereiken).

Zelf je zoekwoordenonderzoek doen?

Zie je hier nou geen brood in, maar wil je toch kans maken op topposities in Google? Ik schreef een tijd geleden een artikel met tips over hoe je je eigen zoekwoordonderzoek kan doen. De basisprincipes zijn nog steeds dezelfde. Maar opgelet: dit gaat om het zoekwoordenonderzoek rond één enkel artikel.

Je kan daarbij een beroep doen op gratis keywordtools, maar die zijn verre van volledig. Om snel een hele waslijst aan topics op te dissen – waarbij je ook effectief kans maakt om te scoren in Google – zal je toch naar de betaalde tools moeten gaan. Kostprijs? Ergens tussen de 50 en 100 euro per maand. Waarbij je dan ook nog eens rekening moet houden met een leercurve.

En dan nu: aan de slag

Zo, tot zover mijn ervaringen omtrent professionele zoekwoordenanalyse. Ik ga nu aan de slag met het rapport. Ik heb er een vette kluif aan, zoveel is zeker. Het zal trouwens niet alleen dienen als inspiratiebron voor nieuwe blogberichten. Het zal ook van pas komen bij het herwerken van bestaande artikels.

Conclusie?

Eerlijk? Er is geen haar op mijn hoofd dat twijfelt aan het nut van een professionele zoekwoordenanalyse voor je blog. Op 2 voorwaarden: je hebt zelf al een flink aantal artikels gepubliceerd op het moment dat je een professional inhuurt en je bent zinnens om voortaan ook effectief te bloggen met (het rapport van) de zoekwoordenanalyse in je achterhoofd.


Voetnoten:

  1. De opmerkingen en de cijfers in dit artikel hebben betrekking op Blogtrommel.com, de voorloper van dit blog. ↩︎

Category:

Comments

Eén reactie op “Professionele zoekwoordenanalyse: hoog in Google én veel inspiratie”

  1. Hans avatar

    Heel leerzaam artikel. Ik ben blij het te lezen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *