Vaarwel SEO, welkom QPAFFCGMIM: ’n nieuwe contentstrategie

Sharp Ben avatar

In:

Volg je dit blog al een tijdje dan is je – hopelijk – iets opgevallen. Wanneer ik het over de SEO van je blog heb, kom ik steeds vaker met de boodschap om… minder te focussen op SEO. Wat dan in de plaats moet komen? QPAFFCGMIM!

Leestijd: ca. 7 minuten

Bij het schrijven van dit bericht liet ik me danig inspireren door Chantal Smink, a.k.a. de SEO-specialist die geen SEO meer doet. Ze heeft een blog en een podcast. Regelrechte aanraders voor bloggers die wat verder willen kijken. Zij is het die met QPAFFCGMIM op de proppen kwam. Een erg waardevol concept dat een stuk verder gaat dan SEO.

Het probleem met SEO en keyword tools?

De start van SEO? Een afgebakend onderwerp voor je blog(post) en een al bij al vrij generieke focus zoekterm om mee te scoren in Google. Toch? Dus doe je driftig aan zoekwoordenonderzoek, al dan niet met behulp van allerhande trucjes en keyword tools.

(te) Weinig onderscheidende content

Dat wordt een probleem als iedereen dezelfde tools gaat gebruiken. Bijna iedereen komt dus met dezelfde set aan zoektermen aanzetten, en de kans is erg groot dat een veel artikels zowat dezelfde insteek zullen hebben. Dezelfde 5 tips die iedereen heeft en dezelfde 10 trucs die iedereen deelt.

Oersaaie artikels

Bovendien, focus je te veel op je zoekterm en je komt vaak met stukken die te erg aan de oppervlakte blijven. Een beetje zaaddodend zelfs. Alles beter dan helemaal niks natuurlijk, maar lezers en Google zitten niet noodzakelijk te wachten op dertien-in-een-dozijn-stukken.

Zo worstelt Google steeds vaker met het probleem: welke stukken bovenaan in de zoekresultaten zetten? En bij een overaanbod aan generieke content wordt dan maar beslist om niet alles meer te indexeren…

https://www.blogtrommel.com/bloggen-voor-seo

Cover een topic volledig met QPAFFCGMIM

Al jaar en dag wordt er geroepen dat je content moet maken voor mensen van vlees en bloed en niet voor de zoekmachines. Maar als je je toevlucht neemt tot focus zoektermen trap je toch vaak in die val. Zeker wanneer je daarbij niet verder kijkt dan je neus lang is. Dat kan – en moet – anders met QPAFFCGMIM.

Wat is QPAFFCGMIM?

QPAFFCGMIM is een contentstrategie waarbij je niet vertrekt vanuit een onderwerp en een bepaalde zoekterm “om op te scoren in Google.” Wel vanuit datgene wat een bezoeker/lezer/gebruiker zou intikken in Google over je onderwerp. En met QPAFFCGMIM probeer je dat topic dan zo volledig mogelijk te coveren.

Chantal Smink over QPAFFCGMIM. Hier vooral met online content vanuit bedrijven in het achterhoofd, maar ook als “gewone blogger” kan je ermee aan de slag wanneer je onderscheidende helpful content wil maken. De kans dat je daarmee bovenaan in Google verschijnt wordt alleen maar groter.

QPAFFCGMIM – ik zou me toch eens het hoofd moeten breken over een Nederlandstalig alternatief dat wat lekkerder bekt – staat voor:

  • Questions (vragen)
  • Problems (problemen)
  • Alternatives (alternatieven)
  • Frustrations (frustraties)
  • Fears (angsten)
  • Concerns (bezorgdheden)
  • Goals (doelen)
  • Myths (mythes)
  • Interests (interesses)
  • Misunderstandings (misverstanden)

Dat zijn dan al 10 verschillende invalshoeken van waaruit je zo’n topic kan aanvliegen. En op zijn minst 10 uit de kluiten gewassen stukken content over een bepaald topic.

7 cruciale tips voor meer blogverkeer in lastige tijden

QPAFFCGMIM in de praktijk

Stel, je wil content maken omtrent – noem nog eens wat – orchideeën houden1. Bij traditionele SEO kies je dan (een variant van) orchideeën houden als focus trefwoord.

Vergeet die focus zoekterm. Concentreer je in plaats daarvan op de dingen die iemand die iets met orchideeën heeft weten wil. We maken content die elke beginnende en gevorderde orchideekweker/liefhebber kan aanspreken. We gaan aan de gang met QPAFFCGMIM.

Vragen beantwoorden

Dat kunnen zowel de eenvoudig te beantwoorden vragen zijn (waar een orchidee-liefhebber zonder ervaring mee zit), als die van de meer ervaren hobbyist.

  • Waar komen orchideeën vandaan?
  • Welke soorten orchideeën zijn er?
  • Welke soorten zijn geschikt voor de woonkamer (mijn woonkamer)?
  • Waar staan de orchideeën het best?
  • Hoeveel water hebben ze nodig (en hoe begiet je ze)?
  • Moet je ze ook bemesten (en wanneer dan, en met welke meststof)?
  • Wat mogen mooie orchideeën kosten?
  • Waar en wanneer koop je ze het best?

Problemen bespreken (oplossingen aanreiken)

Iemand die orchideeën houdt loopt waarschijnlijk vroeg of laat tegen problemen aan. Ook daarover wil je het hebben in jouw artikels.

  • Mijn orchideeën zijn uitgebloeid, hoe nu verder?
  • De bloemen krijgen bruine plekjes, hoe komt dat (en wat doe ik er vervolgens aan)?
  • De orchideeën gaan steevast kapot, hoe komt dat?
  • Mijn orchideeën overleven de winter niet – terwijl dat eigenlijk wel zou moeten kunnen – wat doe ik verkeerd?
  • Ik ga een halfjaar op wereldreis en wil mijn verzameling niet laten verpieteren. Waar vind ik iemand aan wie ik met een gerust hart mijn orchideeën kan toevertrouwen?

Alternatieven bespreken

Stel dat iemand gek is op orchideeën, maar:

  • eigenlijk geen tijd heeft om er naar behoren mee bezig te zijn. Zijn er sterkere soorten die minder verzorging vergen?
  • niet de juiste omstandigheden kan bieden om succesvol orchideeën te houden. Zijn er (sterk vergelijkbare) soorten die een mooi alternatief kunnen zijn?
  • plekken waar je mooie nep-orchideeën kan kopen?

Frustraties bespreken en verhelpen

Een probleem dat niet wordt opgelost leidt tot frustraties. Tegen welke frustraties loopt je doelpubliek (in dit geval dus een publiek van orchidee-bezitters) aan? Dat kunnen grote (gekende) frustraties of kleine irritaties, waar bijna niemand het over heeft.

Het lijkt mij vrij logisch dat één en ander nauw verbonden zal zijn met de hierboven genoemde problemen én de oplossingen die je aanbiedt.

Angsten bespreken en wegnemen

Idem dito.

Zorgen wegnemen

Idem dito.

Doelen stellen

Mensen die op je blog komen willen vaak een snelle oplossing voor hun probleem. Maar daarnaast dromen ze ervan om in de toekomst een bepaald doel te bereiken. Jouw content kan/moet daarbij helpen.

Hier wil je gefrustreerde orchidee-liefhebbers, die elke orchidee die ze in handen krijgen vakkundig om zeep helpen, uit hun lijden verlossen. Jouw artikels maken van beginnelingen echte pro’s die misschien zelf in staat zijn om wedstrijden te winnen. Ik zeg maar wat…

Mythes ontkrachten

Over (het kweken van) orchideeën doen ongetwijfeld heel wat indianenverhalen de ronde. Tijd om ze te bespreken en daarna definitief te begraven.

  • Zijn orchideeën wel zo fragiel als het lijkt?
  • Zijn orchideeën wel zo duur als wordt beweerd?
  • Heb je die peperdure meststof echt nodig om ze in leven te houden?

Hier kan je (ook) laten zien dat je écht verstand van zaken hebt. Dat je inderdaad zelf – met vallen en opstaan orchideeën hebt gekweekt (en bijvoorbeeld niet zomaar nakwaakt wat ChatGPT heeft voorgekauwd).

Verdere interesses bespreken

Dit heeft niet meteen wat te maken met het kweken van orchideeën. Wel kan je het hier hebben over allerlei onderwerpen waar je doelpubliek nog meer interesse in zou kunnen hebben. Denk wat out of the box aan dingen als:

  • beurzen en events voor orchidee-kwekers
  • tuincentra met speciale aandacht voor orchideeën en toebehoren
  • speciaal gereedschap
  • sierpotten
  • interessante podcasts en YouTube-kanalen voor orchidee-liefhebbers

Misverstanden uit de wereld helpen

Toegegeven, mythes en misverstanden kunnen erg dicht bij elkaar liggen. Maar waar zie jij het ondanks alle goede raad en de beste tips steeds weer misgaan (als het over orchideeën gaat)? Welke broodje aap verhalen zijn er?

Ook dié mag je de revue laten passeren en ontkrachten. Goed voor je expertstatus!

Chantal Smink uitgebreid over QPAFFCGMIM, haar contentstrategie als alternatief voor “klassieke SEO.”

QPAFFCGMIM, wat valt op?

Goed, tot zover QPAFFCGMIM in volgelvlucht. Je kijkt bij het maken van online content misschien minder naar specifieke zoektermen om op te scoren. Dat betekent echter niet dat zoektermen helemaal uit beeld verdwijnen. Het is namelijk erg lastig om waardevolle content te maken over het kweken van orchideeën zonder het woord orchidee en een hele trits relevante (zoek)termen daaromtrent in de mond te nemen.

1. QPAFFCGMIM biedt helpful content

Met SEO probeer je in Google te komen met een aantal zoekwoorden. Met QPAFFCGMIM maak je content die antwoord geeft op vragen waar je bezoekers mee zitten. De antwoorden zijn niet alleen correct, ze zijn ook volledig en genuanceerd.

En door minder te focussen op dat focus zoekwoord, speel je in op de nieuwe trends in zoekmachines. Daarbij worden de getoonde zoekresultaten meer en meer geselecteerd op basis van het onderwerp en niet zozeer op basis van dat specifieke zoekwoord dat de internetter intikt.

2. Wapen in de strijd tegen AI-geschreven content?

Dat is het zeker! Kijk, tools als ChatGPT kunnen erg makkelijk algemene feitjes en tips over orchideeën ophoesten. Voor de echte basiskennis omtrent orchideeën (Wat zijn orchideeën? Waar komen ze vandaan? Welke soorten zijn er? …) kan AI inderdaad een uitkomst bieden. Maar daarmee heb je niet meteen een echt waardevol artikel, iets waar je lezer mee verder kan.

Graaf wat dieper (Welke soorten orchideeën doen het het best in jouw woning? Wat is je ervaring met meststof x of y? Wat zijn handige tips als je orchideeën wil verzorgen? …) en AI moet al snel de handdoek in de ring gooien. Terwijl hoogstwaarschijnlijk net dié info echt interessant is voor je bezoeker.

3. Gruwelijk lange artikels met QPAFFCGMIM?

Een en ander betekent trouwens niet dat je voor elk stuk content dat je maakt alle 10 items binnen QPAFFCGMIM moet bespreken. Dan is de gemiddelde lengte van je blogartikel te lang (en je blogs zouden dus mogelijks minder gelezen kunnen worden). Of het zou moeten zijn dat je cornerstone content wil maken.

Zoals ik het zie kan je gerust verschillende blogposts schrijven over – bijvoorbeeld – de verschillende problemen die je ondervindt bij het verpotten van orchideeën. Waarbij je dan één probleem tackelt per blogpost.

Een extra WordPress-categorie toevoegen?

Wel zou ik QPAFFCGMIM niet uit het oog verliezen als ik mijn blog zou indelen. Concreet: ik zou een onderwerp volledig coveren in verschillende artikels en deze artikels heel bewust clusteren. Bedoeling is dat je erg vaak links legt van en naar artikels binnen je QPAFFCGMIM-content. Zo kan een bezoeker die op een bericht stoot heel makkelijk naar andere/aanvullende content navigeren.

Een beetje afhankelijk van het totaal aantal blogposts binnen zo’n QPAFFCGMIM-framework zou je zelfs kunnen overgaan tot het aanmaken van een nieuwe WordPress-categorie.

Conclusie?

Al bij al wordt het tijd om het schrijven op basis van keywords achterwege te laten. Kies liever een onderwerp om over te bloggen en probeer aan de hand van QPAFFCGMIM je expertise te tonen en bezoekers zo concreet mogelijk te helpen.


Voetnoten:

  1. Ik ben geen specialist in het houden of kweken van orchideeën. Bepaalde vragen of oplossingen kunnen dus wat bij de haren getrokken zijn. Het gaat mij hier om het voorbeeld. ↩︎

Category:

Comments

5 reacties op “Vaarwel SEO, welkom QPAFFCGMIM: ’n nieuwe contentstrategie”

  1. Tibisay avatar

    Wat een goede insteek. Al doe ik dat al lange tijd onbewust in de zin dat ik kijk in FB groepen naar klachten of een ontevredenheid en daar put ik ideeën uit voor blogonderwerpen.

    1. Sharp Ben avatar
      Sharp Ben

      Dat is inderdaad een goed vertrekpunt!

  2. Evendelen.be avatar

    Ik zorg er wel steeds voor dat mijn artikels SEO proof zijn. Na een tijdje ben je dit zo gewoon dat je zonder het weten de regeltjes al toepast tijdens het schrijven.
    Ik ben wel blij om te merken dat ik de nieuwe strategie toch ook al toepas aangezien deze goed past bij mijn schrijfstijl.

  3. Heleen Schrijvershof avatar

    Eigenlijk ook veel fijner om zo naar je site te kijken i.p.v. vanuit SEO te vertrekken. En ongemerkt gebruik je alsnog veel SEO termen. Fijn dat je zulke duidelijke voorbeelden gebruikt, Ben!

    1. Sharp Ben avatar
      Sharp Ben

      Ja, die (focus)-zoektermen zijn er om te blijven. Je kan nu eenmaal geen omelet maken zonder eieren te breken…