Reageren op een blog? Zo doe je dat!

Sharp Ben avatar

In:

“Ouderwets” reageren op een blog. Waarom zou je je vandaag de dag die moeite nog getroosten. Welnu, ik kan voor de vuist weg 3 redenen bedenken. 1. Je doet je favoriete blogger een groot plezier. 2. Je zorgt voor natuurlijke backlinks naar je blog. 3. Je brengt extra verkeer naar je blog.

Ouderwets reageren op een blog? Daarmee bedoel ik vooral je appreciatie als lezer laten blijken door middel van een geschreven commentaar onder een blogbericht. Ik hoef je niet te vertellen dat dat de laatste jaren almaar minder gebeurt. Allemaal de schuld van die dekselse social media, die het je bezoeker/lezer/volger veel te makkelijk maken enige vorm van waardering te tonen voor hetgeen zijn/haar favoriete blogger zoal uitvreet.

We mogen het anderzijds je lezer/volger ook niet al te kwalijk nemen: vandaag de dag komt er immers zoveel informatie op ‘m af. En daarbij, zo’n commentaar schrijven, daar moet je bij nadenken en het kost bovendien anderhalve minuut van je tijd. Minimaal! In die tijdspanne heb je minstens dertig retweets, likes en hartjes gegeven. En tot slot is het gewoon zo dat achtergelaten reacties onder een blog niet noodzakelijk meer garant staat voor meer verkeer op je eigen blog.

Reageren op een blog? 5 tips

Maar genoeg gejammerd. Vooropgesteld dat je toch graag in de pen wil kruipen voor een reactie onder een blog, hoe pak je dat dan het beste aan? Een paar tips.

1. Zorg dat je reactie niet in de spambox terechtkomt

Dat zou pas echt zonde van je tijd en energie zijn. Doe er dus alles aan om de automatische spamfilter te omzeilen. En stel je reactie zo op dat ook de moderator van het blog geen enkele reden heeft om je tussenkomst alsnog in de spam te gooien. Dus:

  • Schrijf in de voertaal van het blog
  • Wees zuinig MET DE CAPSLOCK EN UITROEPTEKENS!!!
  • Wees vriendelijk en beleefd (ook al ben je het helemaal niet eens met jouw blogger)
  • Beledig niemand (idem)
  • Plaats geen links naar je eigen blog (tenzij er expliciet naar gevraagd wordt)
  • Blijf on topic
  • Let op spel-en tikfouten

2. Reageer niet anoniem

En vul dus alle velden in die bij een reactie horen. Afhankelijk van het blog gaat het om je naam, je e-mail en een link naar je blog of website. Vaak zijn de eerste twee items gewoon verplicht in te vullen, terwijl het derde veld optioneel is. Logisch: het is niet omdat je geen blog of website hebt dat je niet mag reageren op een blog. Als je er wel eentje hebt is het gewoon dom om geen link achter te laten, natuurlijk!

Kleine bonus tip: heb je op je eigen blog een artikel staan dat erg nauw aansluit bij het stuk waaronder je commentaar levert (of het mooi aanvult),  overweeg dan om niet te linken naar de homepage van je blog, maar naar dat ene  specifieke artikel. Elkeen die doorklikt naar je blog kan meteen zien wat voor interessants jij te vertellen hebt over het topic in kwestie.

3. Draag bij aan de discussie

Je hoeft aan zo’n tussenkomst – letterlijk – niet te veel woorden vuil te maken. Een simpele Leuk!, Goed geschreven…, of Top artikel! wordt zeker gewaardeerd door je favoriete blogger (die doorgaans stiekem nogal ijdel is), echt memorabel wordt je daar natuurlijk niet mee. En er zijn zelfs bloggers die een dergelijke gebalde reactie zonder pardon als spam catalogeren wegens een veel te hoog ik-wil-kost-wat-kost-een-backlink en bezoek-alsjeblieft-mijn-blog gehalte.

Hoe anders liggen de zaken wanneer je een wat langer stukje achterlaat waaruit niet alleen je betrokkenheid blijkt maar ook je expertise ter zake. Zeg zinnige dingen, geef bijkomende informatie, vertel je persoonlijke ervaringen, spreek je blogger volmondig tegen (met argumenten die enig hout snijden), of steek hem/haar een hart onder de riem.

Eén ding is zeker: je wordt een stuk minder makkelijk vergeten, je maakt het betreffende artikel nog sterker en je vergroot bovendien de kans dat de blogger in kwestie je blog ook daadwerkelijk zal bezoeken. Trouwens, ook de andere (toekomstige) bezoekers en volgers zullen sneller geneigd zijn je blog aan te tikken om te zien of er nog meer interessants te rapen valt over dit onderwerp.

4. Wees er snel bij

Om het meeste “rendement” uit je inhoudelijk sterk reactie te halen is het aan te raden er snel bij te zijn. Idealiter binnen de eerste tien. Ben je nummertje 54 in de rij dan doet waarschijnlijk geen kat nog de moeite om je reactie te lezen, hoe interessant je toevoeging ook is. Hooguit bestaat de kans dat jouw toegewijde blogger – die niet zelden sowieso op nieuwe reacties wordt geattendeerd – je reactie de moeite waard vindt. Bovendien: hoe meer reacties onder een bericht, hoe kleiner de kans dat jij nog iets kan aandragen dat al niet is gezegd…

5. Heb geduld!

Dit is andermaal zo’n typisch geval van Rome en Parijs zijn niet op één dag gebouwd. Het kan dus een tijdje duren eer er wat verkeer uit (reacties van) andere blogs naar jouw blog doorsijpelt. Je verschijnt niet zomaar meer bij iemand op de radar in 2015. En doorklikken is lang niet bij iedereen een tweede natuur (meer). Volhouden is de boodschap!

Ook al zijn de gouden tijden – met het blog als levendig discussieplatform voor goed voorbij (al kan je zelf wel wat doen om meer reacties te krijgen), reageren op een blog middels een commentaartje onder een bericht heeft nog voordelen. Het is allemaal toch wat substantiëler, wat minder vluchtig dan het snelle werk op Facebook en andere sociale media.

Category:

Comments

25 reacties op “Reageren op een blog? Zo doe je dat!”

  1. Super Oldies avatar
    Super Oldies

    Sinds er meer gelezen wordt op de tablet en mobiele telefoon, wordt er minder gereageerd op blogs. Ik denk als je de ‘vind ik leuk knop’ aan een blog zou toevoegen, je net iets meer respons krijgt, simpelweg omdat dat geen moeite kost.
    Bovendien als je niks hebt toe te voegen aan een artikel, waarom zou je reageren?
    Je hebt wel gelijk dat er altijd genoeg mensen nieuwsgierig zijn naar diegene die wel reageert, of dat daadwerkelijk vaste bezoeker oplevert is een andere vraag.
    Misschien een nieuw blogje?

    1. Yannick Wulfengeus avatar

      Je kunt toch nog altijd een vraag stellen, tips hebben of gewoon een compliment willen geven? Op de blogs van mijn sites: http://www.douglasschutting.nl; http://www.douglastuinhuis en http://www.douglas-hout.nl zie ik ook vaak dat mensen gewoon reageren op de blogs met complimenten, tips en ook vragen. Dus zo raar is het niet als mensen reageren.
      En aan de andere kant heeft u ook wel weer gelijk. Dat je als je een vind ik leuk knop laat toevoegen aan je blog dat je meer reacties krijgt want de meeste mensen zullen eerder op een knop klikken dan een heel verhaal typen.

  2. Joyce avatar

    Sinds ik zelf een blog heb, merk ik hoe leuk het is om lieve reacties te krijgen. Daarom laat ik ook graag eens iets liefs achter bij mijn medebloggers 🙂

  3. Morgaine avatar

    Hahahaha Ben, was je stiekem ook bij mij geweest van de week? Ik heb het natuurlijk heel anders geschreven, het reageren, en ik heb enkelen toch aan het denken gezet en daarbij, ging het niet om het reageren zelf, maar wat je zegt, als er al zoveel reacties staan, hoe je dat op kunt lossen, al ben je nummer 66 😉 Wat iemand ook letterlijk heeft zitten tikken bij mij in de reacties. Elke reactie is van toegevoegde waarde voor mij in elk geval en in dit geval weet ik dat er een hoop zijn die hebben zitten wachten tot de rest kwam, lol.

    We hadden fun en 1 dame, zie ik er nu heerlijk op los reageren wat ze eerst niet zo goed kon, niet alleen bij mij, maar bij iedereen die we allebei lezen, en dan Ben, denk ik, jaaaaaaaaa.

    Leuk! En zo ie zo, is het nog meer, het kan weer inspireren tot een nieuw stuk voor de blogger zelf, dat een reactie of dezelfde vragen terug komen onder ene stuk, dat je daar weer op in kunt spelen. 😉

    X

  4. Ximaar avatar

    Zelf denk ik er niet veel anders over, met de toevoeging dat ik likes heb uitgeschakeld daar ik zoiets te vrijblijvend en te gemakkelijk vind. Liever geen reactie dan een flutreactie.

    Maar ik plaats geen bestaand mail-adres uit angst dat Facebook, Gravatar of 1 van de 20 andere bedrijfjes (als scorecard) die vaak op een blog of reactieformulier meeliften. De blogger zelf heeft hier vaak geen weet van.

    Ik gebruik ook een pseudoniem, maar doe dat consequent. Als mensen me via mijn blog mailen, dan krijgen ze gewoon m’n voor en achternaam.

  5. Hans avatar

    Mooi geschreven en lekker ouderwets :-).

  6. Audrey avatar

    Leuk artikel! Ik probeer ook regelmatig te reageren bij anderen, omdat ik weet hoe leuk het is om reacties te krijgen 🙂

  7. Laura avatar

    Ik heb geregeld een haat-liefde reacties met reacties onder een blog. Ik krijg ze graag, maar soms wordt ik er ook heel moe van. Zo zijn er op mijn site geregeld lezers die denken dat mijn blog een soort ‘helpdesk’ is en op die manier een bericht achterlaten. Nu wil ik best op een relevante vraag reageren, maar soms verwachten ze een heel boekwerk. Nog irritanter is het als iemand mijn blog gewoonweg niet goed gelezen heeft en dat het antwoord in de tekst staat. Ook vervelend: als iemand een vraag over A stelt, terwijl mijn blog over Z gaat. Ik bedoel.. kom zeg? Of (dit gebeurde me vorige week) een affiliatelink plaatst naar een concurrerende website! Dat zijn momenten dat ik de reactiemogelijkheid liever uit zou zetten…

    1. Sharp Ben avatar
      Sharp Ben

      Het klinkt mij allemaal bekend in de oren. Soms verwijder ik een niet ter zake doende reactie zonder meer. Maar gelukkig zijn de meeste reacties erg leuk. Ze geven me ook vaak inspiratie om te bloggen!

      1. Percy avatar

        Hihihihi… een van de reden waarom ik de reacties op mijn blog heb uitgeschakeld. De mensen die ECHT willen reageren, die ECHT iets willen vragen, die MOEITE willen doen, die mailen mij. Vind ik helemaal top.

        Niemand kan reclame maken op mijn site, aff links plaatsen of eigen shit promoten. Enige probleem hiervan vind ik wel dat ik mijn mede bloggers daardoor ook de ruimte ontneem om iets te zeggen en/of hun site te promoten (wat ik niet erg vind)

        Maar mijn site trekt veelal NIET bloggers aan zoals. Anyway, daar moet ik nog even een optie voor verzinnen hoe ik mijn mede bloggers kan promoten.

        Laura; weeg het af. Haal je er meer plezier uit? Laten zo. Begint het een hel te worden, uitzetten. Je bent niet alleen 🙂 Zenhabits, Seth Godin, Michael Hyatt, fijne blogs die ik lees, ze hebben het allemaal uit staan de comments.

        Maar zoals Ben zegt, het kan ook voor de nodige inspiratie zorgen als je via deze weg communiceert met je lezers.

        Ik doe dat dus met e-mail en via mijn Facebook pagina (waar niemand anoniem kan reageren, en daardoor dus ook anders reageert)

        Lastig lastig lastig.
        SUCCES

  8. Danielle avatar

    Zelfs de Heel leuk! reacties kan ik waarderen (ook al zijn ze dan misschien voor een backlink) het is namelijk toch het enige tastbare “bewijs” (samen met mails) dat ik heb dat mensen écht op mijn blog komen.. elke week als ik de statistieken check vind ik dat getal namelijk een beetje onwerkelijk.. zijn er echt XX unieke bezoekers geweest??

    Terwijl de gene die reageren (of soms zelfs mailen, nog ouderwetser haha!) voor mij echt een gezicht krijgen. Ik vind het inderdaad ook erg jammer dat het steeds minder gebeurd..

    Denk jij trouwens dat wanneer je reageren via FB mogelijk maakt dat mensen dan sneller zouden reageren? Ik had het daar gisteren over met een andere blogger en ik vraag mij af wat jou kijk hierop is?

    1. Sharp Ben avatar
      Sharp Ben

      In principe zijn alle reacties op een blog waardevol, zoals je zegt.

      Bij dit artikel keek ik echter vooral naar de “voordelen” voor de blogger die een reactie achterlaat onder een bericht (omdat een van de manieren om geïnteresseerde bezoekers te krijgen op je eigen blog erin bestaat om zelf reacties achter te laten op blogs).

      Persoonlijk ben ik ervan overtuigd dat er nogal wat mensen zijn die liever via Facebook reageren op een blog, simpelweg omdat ze weten hoe Facebook werkt. Een blog is voor veel mensen toch nog een beetje onbekend terrein. Een reactie schrijven op het blog zelf is dan een hele grote stap.

  9. Super Oldies avatar
    Super Oldies

    @Daniëlle,

    Ik denk dat het van je blog afhangt. Via facebook is je reactie minder anoniem.
    Als je echt een groot platform hebt, dan wel.
    Maar op een kleiner blog reageren alleen mensen die je zelf op je facebook hebt.
    Is mijn ervaring.
    Het kan ook afschrikken voor mensen die graag onder hun pseudoniem of anoniem wel reageren.
    De plugin kan je niet zien als je niet bent ingelogd of geen fb hebt, je kan dus ook die reacties mislopen.

  10. Hendrie avatar

    Ik laat ook graag wat achter op de leukere artikelen van de blogs die ik bezoek. Al is het alleen maar voor de waardering. Soms kom ik inderdaad niet verder als ‘leuk geschreven’ of iets in die trend. Toch hoop ik dat het desondanks gewaardeerd wordt en niet als spam wordt gezien. Het is namelijk bedoeld als ‘ik wil meer van je lezen!’

    Op mijn blogartikelen wordt altijd weinig gereageerd. Vind ik erg jammer. Als er een mailtje binnenkomt met het bericht dat een lezer een reactie heeft achtergelaten stemt dat vrolijk. Al moet ik zeggen dat er op sociale media (waar ik de links naar de artikelen deel) wel regelmatig gereageerd wordt.

  11. Koen racing avatar

    Ik heb reactie`s op mijn blog nu uit staan maar na het lezen van dit artikel denk ik toch dat ik de optie aan ga zetten.

  12. Sanne avatar

    Zelf reageer ik vooral als ik me nauw betrokken voel bij het onderwerp. Maar heel af en toe komt er ook wel eens enkel een gewone “Heel leuk” of “Tof geschreven”.

  13. Yannick Wulfengeus avatar

    Veel aan deze tips gehad zelf doe ik het ook vooral bij http://www.douglastuinhuis.nl en het zorgt inderdaad voor extra verkeer naar je website en voor een betere positie in google. Dus ik zo zeggen mensen. Blijf vooral reageren!

  14. Bart avatar

    Leuk artikel!

    Het is inderdaad erg fijn om als blogger feedback te krijgen.
    Bovendien kan je deze mogelijks waardevolle informatie gebruiken om in de toekomst nóg beter te worden.

  15. Sociale Controle avatar

    Zeer leuke blog. ik vind dit leuk en waardeer dat. bedankt voor het delen.

  16. ODH avatar

    Beste,

    Beste,

    Ik zou graag willen beginnen om op andere websites blogs te schrijven voor mijn website https://odh-legal.nl/. Wat kan ik in een mail zetten om de websitehouder/blogger ervan te overtuigen dat ik een gastblog voor hun wil schrijven?

    Alvast bedankt.

  17. Simon avatar

    Je blog kan je ook op andere manieren linken, kijk naar websites waar gastenboeken op staan.
    Ook mag je bij mij een link plaatsen op mijn website, Het enige waar ik wel streng in ben is het feit
    dat het geen eenrichtingsweg is, DUS LINK BACK .
    Bij het niet vinden van een link wordt je blog verwijdert van de pagina.
    Elke back link wordt elke week gecontroleerd. omschrijving : G.D.M.wakker N.L uw nieuws digitaal platform

  18. Renske avatar

    Leuk artikel! Ik vraag mij wel af of een vraag stellen misschien toch wel een beetje gewoon kan? Lijkt mij het reactiegemak juist verhogen…

    1. Sharp Ben avatar
      Sharp Ben

      Natuurlijk kan het nog steeds. Pertinente en prikkelende vragen (aan het einde van een artikel) kan de interactie met je lezer danig verhogen!

  19. toorjoor avatar

    dat was handig. Bedankt

  20. Edwin avatar

    Hallo Ben, mijn favoriete blogger! Ik ga dan voor reden 1 voor het plaatsen van mijn reactie. Wij van https://www.limousine.nl doen onze favoriete blogger graag een plezier en zo wij lezen kan dat met het posten van een reactie. Bij deze dan ook graag gedaan Ben. Ik ben ook al je adviespunten doorlopen om bij punt 5 tegen de lamp te lopen, ik heb zelf geen blog pagina op onze website. Meteen zelf ook een blog aangemaakt, het schrijven kan beginnen, hoop maar dat ik daar genoeg inspiratie heb om nog heel veel over limousines te vertellen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *