De perfectionist in me vindt tikfouten ronduit lullig staan en probeert ze daarom te mijden. Wie Blogtrommel.com een beetje volgt, weet dat dat laatste lang niet altijd lukt. Desondanks durf ik toch enkele tips mee te geven om het aantal schrijffouten in je blogposts binnen de perken te houden. De meest voor de hand liggende wenken à la “gebruik de spellingscontrole,” laat ik achterwege.
Eindredacteur
Je teksten laten nalezen door minimaal één andere persoon biedt wellicht de beste garantie op een zo zuiver mogelijk blogbericht. Anderen zien je fouten bijna in één oogopslag, terwijl jij als auteur zelfs na 75 keer nalezen nog over de meeste kemels heen kan lezen. Logisch, want je brein heeft de onhebbelijke gewoonte te lezen wat jij als schrijver wil dat er staat. Zo’n eindredacteur is geen overbodige luxe.
Heb je iemand die je tekst wil/kan nakijken, geef hem of haar dan de kladversie van je bericht niet vlak na dat jij het hebt geschreven. Jij bent nog volop in de ban van wat je net hebt geproduceerd en misschien ben je minder ontvankelijk voor kritiek en tips. Laat er een nachtje over heen gaan. De kans is groot dat jij weer met een frisse blik naar je eigen schrijfsel kan kijken, zonder je eindredacteur te hoeven afschilderen als een bemoeial die er niets van begrijpt. Verder kan een extra consultatieronde aardig wat tijd in beslag nemen en dat kan je als blog(ger) lang niet altijd hebben.
Eerst schrijven, dan verbeteren
Nu zijn de meeste weblogs eenmansbedrijven en dus zullen de meeste bloggers toch echt wel zelf hun eigen webteksten moeten corrigeren. Met alle risico’s van dien. Veel onheil is te voorkomen door het schrijven en verbeteren van van je stuk ook echt als losstaande activiteiten te zien. Concentreer je dus in de eerste plaats op het formuleren van je gedachten en het vertellen van je verhaal.
Pas als dat achter de rug is, kan je je richten op het filteren van de schrijfkemels en het publiceerbaar(der) maken van je blogbericht. Doe dit niet wanneer je nog in de flow bent van het schrijven, maar neem eerst wat afstand (vooral in de tijd). Wedden dat je je fouten makkelijker terugvindt?
Corrigeer met een ander lettertype!
Er is trouwens een simpele manier om tikfouten en andere onzuiverheden voor jezelf veel makkelijker in het oog te laten springen: kopieer je bericht na het schrijven vanuit je dashboard naar een tekstverwerker. Bekijk je tekst in een lettertype dat makkelijk leest. Belangrijk is dat je daarbij kiest voor een font dat duidelijk verschilt van datgene wat je op je blog gebruikt. Gebruik je een schreefloos lettertype, neem dan een karakter met schreef om te verbeteren en vice versa.
Niks menselijks is je vreemd
Je schrijffouten binnen de perken houden, het helpt zeker bij het opbouwen van je lezerspubliek voor je blog. Sla evenwel niet in paniek bij de eerste tikfout die door de mazen van het net glipt. Enkel de meest aandachtige lezer merkt haar op en struikelt erover: leve de skimmende internetter! Merk je (veel) later toch een joekel van een spelfout op, dan kan je die onmiddellijk verbeteren. Of niet natuurlijk. Een blogger blijft ook maar een mens.
Geef een reactie