Scoren in Google met een persoonlijk blog? Zo werkt dat

Sharp Ben avatar

In:

Het is een vraag die vaak terugkomt. Vooral bij beginnende bloggers. Begin je beter aan een nicheblog – rondom één thema – of kan je beter bloggen over “van alles en nog wat?” Dit is het simpele antwoord: wie graag (blijvend) veel bezoekers wil trekken moet goed vindbaar zijn in Google en kan dus maar beter voor een nicheblog gaan. Maar dat wil niet zeggen dat je niet kan scoren in Google met een persoonlijk blog of een omniblog. Je moet het alleen (nog) planmatiger aanpakken.

Leestijd: ca. 6 minuten

Ik liet me voor dit artikel inspireren door dit stuk van Search Engine Journal. Jouw plan van aanpak in vogelvlucht:

  • denk na over de onderwerpen die je op je persoonlijk blog aan bod wil laten komen
  • beperk het aantal WordPress-categorieën op je blog
  • blog heel regelmatig
  • werk categorie per categorie (in plaats van alle blogcategorieën door elkaar)
  • breng je blogs systematisch onder in de juiste WordPress-categorie
  • plaats je interne links vooral van en naar artikels uit eenzelfde categorie
  • orden de categorieën van je blog (zie video onderaan dit artikel)

Scoren in de zoekmachines? Toon op je blog dat je ergens verstand van hebt

Wil je zo’n blog vandaag de dag goed vindbaar maken in de zoekmachines, dan volstaat het niet om veel blogberichten te publiceren. De juiste focus zoektermen kiezen voor je blogartikels? Het helpt maar ook dat zal op termijn niet het grote verschil maken. Nee, als je potten wil breken op het vlak van SEO, doe je er goed aan erg vaak content te maken rond dezelfde onderwerpen. Zo zullen zowel de zoekmachines als je lezers je (blog) op den duur als een autoriteit beschouwen als het gaat om “jouw topics.”

Dat is meteen ook het grote probleem van persoonlijke blogs (maar ook van erg brede lifestyle-blogs en online magazines bijvoorbeeld): ze coveren heel veel verschillende topics, publiceren veel, maar Google kan moeilijk bepalen waar zo een site nu eigenlijk thuishoort. Bijgevolg kan een breed persoonlijk (lifestyle)-blog maar moeilijk bovenaan in Google komen.

5 cruciale tips als je wil scoren in Google met je persoonlijk blog

Goed, als je blog goed vindbaar moet zijn in de zoekmachines ben je duidelijk in het voordeel met een nicheblog. Maar dat wil nog niet zeggen dat je met een persoonlijk blog – met mogelijks heel uiteenlopende onderwerpen – totaal niks kan betekenen in Google.

1. Bedenk op voorhand welke onderwerpen waarschijnlijk vaak zullen tergkeren op je blog

Op een persoonlijk blog kan je schrijven over de gekste dingen. Kriskras door elkaar. Toch is het waarschijnlijk dat bepaalde onderwerpen erg vaak terugkeren op je blog. Hobby’s, tuintips, boekreviews, recepten, vakantietips of gewoon de dingen waar je maar niet over uitgepraat raakt.

Dat wil niet zeggen dat je alleen mag bloggen over die vaak voorkomende topics. Maar geef prioriteit aan die onderwerpen die vaker de revue passeren.

2. Kies een geschikte blognaam en blogtitel

Moet je nog starten met je blogproject, neem dan iets langer de tijd om een goeie blognaam te kiezen. Tijden zijn voorbij dat je per se een blognaam annex domeinnaam moet hebben met een specifiek trefwoord erin. Maar zorg er wel voor dat bezoekers en lezers zich meteen een idee kunnen vormen over wat ze mogen verwachten als ze het internetadres naar jouw blog intikken.

Met een blognaam/domeinnaam als ikkookgezond.be kan je prima kookrecepten delen. Echter, wil je daarnaast ook boekrecensies doen, tips voor bloemschikken geven, theatervoorstellingen bespreken, handwerk-tutorials brengen en reistips geven, dan wordt het toch een beetje lastig.

Probeer dus een naam te vinden die min of meer past bij de belangrijkste topics die je op je blog aan bod wil laten komen. Heb je echt uiteenlopende onderwerpen en/of wil je op veilig spelen? Kies dan – bijvoorbeeld – voor iets in combinatie met je naam.

3. Scoren in Google met een persoonlijk blog? Gebruik die categorieën in WordPress (correct)

Bloggers weten niet altijd hoe WordPress-categorieën en -tags te gebruiken. Dat is nochtans erg belangrijk als je een goede, SEO-vriendelijke structuur wil opzetten voor zo’n blog. En al helemaal als je het goed wil doen in Google met een persoonlijk blog of een omniblog met zijn vele verschillende onderwerpen.

a) Gebruik de WordPress-categorieën heel bewust

Oké, terug naar de vaak terugkerende (hoofd)onderwerpen van je persoonlijk blog (zie punt 1 hierboven). Elk van die onderwerpen krijgt een aparte WordPress-categorie. En eventueel kan je zelfs nog subcategorieën maken: zo kan je bijvoorbeeld bloggen over social media-tips (hoofdcategorie) en vervolgens nog een opdeling maken voor pakweg Facebook, Twitter, Instagram, Tiktok,… (subcategorieën).

Scoren in Google met een persoonlijk blog via een SEO-vriendelijke structuur van je blog.
Scoren in Google met een persoonlijk blog? Dat is zeker mogelijk, zelfs al blog je inderdaad over erg wisselende onderwerpen. Beperk het aantal belangrijkste WordPress-categorieën op je blog tot pakweg een vijftal. Breng elk blogbericht dat je schrijft systematisch onder in één relevante WordPress-categorie. Plaats interne links zo veel mogelijk van en naar berichten uit eenzelfde blogcategorie.

Je kan heel uiteenlopende topics bespreken op je blog, als de blogberichten maar in de juiste WordPress-categorie worden ondergebracht.

Misschien ben je nu geneigd om helemaal los te gaan. Naar hartenlust WordPress-categorieën aan te maken. Dat is geen goed idee. Je merkt er bijna niks van, maar voor elke (sub)categorie die je aanmaakt wordt ook een aparte archiefpagina aangemaakt. Zolang jij geen blogberichten in een categorie onderbrengt, blijven die archiefpagina’s leeg. Google ziet dan een blog met een hoop minderwaardige pagina’s…

“Hoe meer verschillende onderwerpen/categorieën je aan bod wil laten komen op je blog, hoe vaker je zal moeten bloggen om de naald te doen bewegen in Google.”

Daarom is het zinnig om het aantal WordPress-categorieën op je blog danig te beperken. Maak pas een nieuwe categorie aan als je ook zeker weet dat je er relevante blogs kan in onderbrengen. En dan heb ik het niet over 2 of 3 blogberichten per categorie, maar vele tientallen.

b) Werk categorie per categorie en maak tempo

Zoals altijd wanneer je een blog hoger in de zoekmachines wil krijgen helpt het enorm als je regelmatig blogt. Echter, omdat je op een persoonlijk blog (of een omniblog) vaak over erg verschillende onderwerpen door elkaar schrijft, wordt het positieve effect van regelmatig bloggen (deels) teniet gedaan. Het duurt dan ook veel langer eer je blog een rol van betekenis speelt in Google.

De oplossing bestaat erin om niet – zoals gewoonlijk het geval is bij persoonlijke blogs – lukraak door elkaar verschillende onderwerpen (uit verschillende WordPress-categorieën) te coveren. Nee, je schrijft en publiceert eerst een flink aantal blogberichten uit één, maximaal twee categorieën. Pas als die categorieën zijn opgevuld met een aantal steengoede artikels kan je de focus verleggen naar een ander(e) categorie/hoofdonderwerp. Daarom is het ook niet erg (in tegendeel) als je niet meteen van bij het begin alle benodigde WordPress-categorieën aanmaakt, maar deze pas instelt wanneer je de bijhorende blogs wil gaan publiceren…

Je bent in het voordeel als je je WordPress-categorieën vrij snel weet te vullen met mooie blogartikelen. Google ziet je blog dan veel meer als een nicheblog. Zo kan je maximaal profiteren van het momentum dat je krijgt in Google.

4. Erg belangrijk: interne linkjes plaatsen in je blogs

Interne linkjes plaatsen in je artikels is altijd een goed idee. Je toont bezoekers de kortste weg naar meer interessante info én je maakt het Google makkelijker om logische verbanden te leggen en content te indexeren.

Als je je persoonlijk blog goed vindbaar wil maken in Google is er wat extra aandacht nodig. Je doet er namelijk goed aan om vooral te linken van en naar blogberichten binnen dezelfde blogcategorie. Zo is voor zoekmachines duidelijk dat die artikels bij elkaar horen/met elkaar verband houden. Dat is ergens logisch: kooktips en recepten hebben weinig te maken met pakweg uitstapjes met kids of naaipatronen. Het feit dat al die artikels wel op jouw blog te vinden zijn doet er niet toe.

In principe zou je links tussen berichten uit verschillende categorieën moeten vermijden.

Zo ontstaat beetje bij beetje een site met verschillende “afdelingen” die in principe zelfs los van elkaar kunnen (be)staan. Zoekmachines zijn er dol op!

5. Orde scheppen in de chaos aan WordPress-categorieën

Tot zover de tips om een nieuw, breed persoonlijk blog goed te doen scoren in Google. Ben je al een tijdje aan het bloggen? Dan zou ik eens kritisch kijken naar de WordPress-categorieën (en tags) die je in de loop der tijd aanmaakte:

  • verwijder lege WordPress-categorieën
  • bundel verschillende aanverwante/kleinere categorieën samen
  • breng blogs onder in een passende categorie
  • maak eventueel subcategorieën

kortom, orden en stroomlijn je blogarchief. Onderstaande YouTube-video – jammer genoeg is ‘ie Engelstalig – toont hoe je dat kan aanpakken.

Conclusie?

Het zijn niet alleen nicheblogs die goed kunnen scoren in Google. Ook meer algemene, persoonlijke blogs en omniblogs kunnen het erg goed doen in de zoekmachines. Op voorwaarde dat er heel bewust wordt omgegaan met blogcategorieën. Dat wil zeggen: er moet genoeg passende content zijn om alle blogcategorieën die je op je blog hebt te vullen.

Category:

Comments

3 reacties op “Scoren in Google met een persoonlijk blog? Zo werkt dat”

  1. Gera avatar

    Wat een duidelijke, leerzame blog!

  2. Bianca avatar

    Wat een interessant artikel. Zelf heb ik een reisblog en ik heb me al vaak afgevraagd of dat nou wel echt een niche is. Voor de mens is het natuurlijk wel duidelijk dat het over reizen gaat, maar of dat nou voor Google ook zo logisch is… Maar als ik dan jouw advies over de categoriën lees, dan heb ik het denk ik nog niet zo slecht aangepakt. Bedankt voor deze tips, ik ben er blij mee 🙂

    1. Sharp Ben avatar
      Sharp Ben

      Reisblogs zijn inderdaad nicheblogs. Maar het is ook een grote niche. Je kan er erg veel verschillende kanten mee uit. Weekendtrips, wereldreizen, kamperen, luxevakanties, reizen met – en zonder kids,… Ook zo kan je je blog opdelen in een aantal verschillende categorieën.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *