Vergeten SEO tip: oude content linken aan je nieuwste artikel

Sharp Ben avatar

In:

Goed, je nieuwe artikel staat online. Wat is nu de eerst volgende actie die je moet ondernemen? Je nieuwsbrief uitsturen? Het artikel delen op social media? Goed idee, maar ik zou éérst nog iets doen om de SEO van je blog vooruit te helpen: vanuit je oudere content linken naar je kersvers artikel.

Leestijd: ca. 3 minuten

Krachtiger interne linkbuilding

Wie ook maar een beetje bezig is met zoekmachineoptimalisatie weet dat het slim is om in je nieuwe artikel linkjes te plaatsen naar oudere berichten en pagina’s. Je doet aan interne linkbuilding.

Echter, het effect van die interne linkbuilding wordt veel krachtiger als je ook de omgekeerde beweging maakt: linken vanuit je relevante oudere blogberichten en pagina’s naar je zopas gepubliceerde stuk. Alleen wordt deze laatste stap veel te vaak over het hoofd gezien.

’t Is ook wel begrijpelijk. Artikels van 1, 2 jaar of ouder één voor één openen om er een link naar een nieuw artikel in te voegen, het is een hoop gedoe. Maar omdat je je nieuwe stuk meteen bij de start een SEO-boost geeft, zou ik deze stap zeker niet overslaan.

Vanop diverse plaatsen op je blog linken naar je pas verschenen artikel

Links toevoegen aan een blogbericht dat je nog aan het schrijven bent is eenvoudig. Zeker in WordPress. Maar oudere content systematisch voorzien van een link naar je nieuwe pagina’s, dat vergt een plannetje.

1. Kopieer de url van je nieuwe artikel

Dat gaat het makkelijkst als je je artikel eerst publiceert (waarna je de url kopieert vanuit de adresbalk van je browser).

2. Zoek naar relevante content om je nieuwe link te plaatsen (+video)

Het lastigste stuk van het karwei. Eigenlijk moet je – net zoals je je bedenkt naar welke oudere stukken je kan linken in je nieuwe artikel – op voorhand bedenken waar in je oude content een link naar je nieuwe pagina zou kunnen passen.

Heb je niet meteen een idee? Gebruik de zoekbalk van je blog, tik er een paar trefwoorden die betrekking hebben op je nieuwste stuk content en kijk welke andere artikels uit je archief naar boven komen.

Als je geschikte pagina’s in je archief hebt zitten heb je ze zo gevonden. Selecteer indien mogelijk een handvol artikels van waaruit je kan linken naar je nieuwste blogpost. Dat mogen eventueel ook vaste pagina’s zijn.

Geen zoekbalk op je blog? In dat geval zou je je eigen blog kunnen doorzoeken via… Google. Er bestaat een manier om enkel te zoeken binnen jouw site.

Snel relevante content op je site vinden om van daaruit een link te plaatsen naar je nieuwste artikel? Het kan met één commando in Google.

3. Voeg je link toe aan je artikel

Heeft het belang waar in het artikel je je nieuwe link neerzet? Niet echt, maar het kan zeker geen kwaad als de linktekst (anchor text) duidelijk in verband kan worden gebracht met het nieuwe artikel waar je naar wil verwijzen.

Eventueel kun je via ctrl+F in je document snel zoeken naar een bepaalde woordcombinatie in je document om te gebruiken als linktekst.

En indien je geen geschikt plekje vindt, kan je het artikel altijd nog toevoegen aan de related content-sectie van het blogbericht.

Onmiddellijke actie na publicatie

Ziedaar hoe een paar extra linkjes vanuit én naar je nieuwste artikel het bewuste stuk meteen een extra zetje geven qua SEO. Je blog in z’n geheel vaart er trouwens wel bij. Google krijgt een signaal dat sommige artikels een zekere ouderdom hebben, maar (blijkbaar) nog steeds actueel zijn.

Misschien vraag je je nog af waarom ik je aanraadde om hiermee aan de slag te gaan onmiddellijk na het verschijnen van de nieuwe pagina. Want natuurlijk kun je deze oefening ook doen op een later tijdstip. Ter gelegenheid van een grondige herwerking van je stuk, bijvoorbeeld.

Maar dit is nou typisch zo’n gevalletje van uitstel komt afstel is mijn ervaring. Als je dit achteraf moet doen is het een vervelend en tijdrovend werkje dat je voor je gevoel weinig bijbrengt.

Nee, doe het nu en pak direct die SEO-kans!

Category:

Comments

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *