1. Bepaal één onderwerp waarover je wil schrijven
Kies dan ook meteen welke boodschap je wil overbrengen aan je lezer. Door te kiezen voor één specifiek onderwerp om over te bloggen (en die boodschap in je achterhoofd te houden), kom je minder in de verleiding je te laten afleiden. Groot is immers de kans dat je tijdens het schrijfproces geconfronteerd wordt met allerlei ingevingen en gedachteflitsen. Die ingevingen zijn ongetwijfeld nuttig, maar dragen niet noodzakelijk bij tot het uiteindelijke doel van je artikel. Als je stuk erg gefocust blijft zullen je bezoekers het ook effectief lezen en onthouden.
Kieper die fantastische ideeën niet meteen overboord. Noteer ze onmiddellijk (heel kort) in je blogschrift zodat je ze eventueel kan gebruiken voor een volgend artikel. Je hoeft dan alvast minder na te denken waarover je de volgende keer moet bloggen…
2. Verdeel je artikel in verschillende paragrafen
Wat zijn de belangrijkste zaken die je wil vertellen over je gekozen onderwerpen? Dat zijn je paragrafen. Je kan ze zien als hoofdstukken in je blogbericht, zo je wil. Geef de paragrafen per direct een duidelijke titel mee die je ook als dusdanig vormgeeft. Hierdoor breng je structuur in je artikel. Dat is niet alleen goed voor je lezer. Het helpt jouw als blogger ook vooruit. Je ziet veel sneller of er hiaten zijn en je kan zelf ook veel logischer denken in functie van je boodschap. Bijkomend voordeel is dat je ook makkelijker de zaken vergeet die niet ter zake doen in je huidige artikel (zie vorig punt).
3. “Vul” iedere paragraaf met zinnen
Het eigenlijke schrijven kan u beginnen. Vertel in ieder hoofdstuk/paragraaf een stukje van je verhaal. Dat stukje van het verhaal dat betrekking heeft op die specifieke alinea. Doe dat in je eigen woorden. Opgelet: heb je een artikel met pakweg 5 alinea’s, dan “mag” iedere alinea slechts 100 woorden tellen. Een makkie als je gepassioneerd bent over je topic, toch?
4. Voeg een persoonlijke toets toe, maak je blog uniek
Alle paragrafen hebben hun “inhoud” gekregen in functie van de titel erboven. Hiermee is één van de basisvoorwaarden voor een inhoudelijk sterke blogpost vervuld. Op het slot na is je artikel klaar. De structuur en de grote lijnen van je boodschap dan toch. Herlees je artikel. Zijn er nog elementen die je wil toevoegen? Ontbreekt er nog ergens een persoonlijk tip die je wil meegeven? Kan je nog een korte anekdote toevoegen om je verhaal kracht bij te zetten? Doe dat dan. Op die manier druk je echt jouw stempel op je artikel. Het maakt jouw blogpost uniek en net daarom komen je fans telkens opnieuw je blog bezoeken!
5. Schrijf een slot: maak een samenvatting van de paragrafen
Veel bloggers hebben moeite met schrijven van een passend slot voor hun artikel. Dat kan nochtans heel simpel. Vat gewoon bondig samen wat je in je artikel hebt verteld, trek een (eigenzinnige) conclusie of vraag je lezer gewoon expliciet naar zijn mening.
Snel een blogpost schrijven van 500 woorden is dus niet zo moeilijk. Zoals zo vaak is een klein beetje denkwerk vooraf het halve werk. Door te werken met getitelde paragrafen zet je je schrijfbrein op het juiste spoor en vallen de puzzelstukjes wat sneller in elkaar.
Heb jij nog tips om sneller/makkelijker te schrijven? Ik zie ze graag tegemoet!
P.S: De lengte van deze blogpost is 540 woorden. De tijd die eroverheen ging om dit bericht te schrijven is niet representatief. Door mijn handicap typ ik immers veel trager dan gemiddeld.
Geef een reactie