Slimme tijdswinst voor je blog: snel notities maken met digitale tools

Sharp Ben avatar

In:

Een beetje blogger moet er zijn hoofd bij houden. Er komt namelijk nogal wat op ‘m af. Maar tegelijkertijd moet ‘ie ook zijn hoofd helemaal vrij kunnen maken zo nu en dan. Anders komt er van dat schrijven van mooie artikels niks in huis. Snel notities maken en terugvinden, ook dat is belangrijk als je een deuk in een pak boter wil bloggen. Daarom een overzichtje met de apps die ik het handigst vind.

Leestijd: ca. 6 minuten

Heel beperkt brein

Het grote probleem van inspiratie, geweldige ideeën en belangrijke maar triviale informatie allerhande? Het komt allemaal op de meest onmogelijke momenten vakkundig ons creatieve brein verstoren.

Wil je écht gefocust bezig blijven dan moet je het werkgeheugen van je brein zo leeg mogelijk houden. Er zit dan ook niks anders op dan veel meer dingen op te schrijven. En ordentelijk te archiveren. Je hebt niks aan info die je niet snel kan terugvinden, dat spreekt.

Vaak kunnen we met die geniale inval niet direct aan de slag. Dat hoeft geen probleem te zijn, ware het niet dat goeie ideeën ons vaak even snel weer ontglippen als ze gekomen zijn. Of zoals Getting Things Done-goeroe David Allen zegt:

“The Mind Is For Having Ideas, Not Holding Them”

Notities maken en terugvinden met pen en papier?

Natuurlijk kan je voor je aantekeningen gebruik maken van pen en papier; notitieboekje en post-it’s. Dat kan prettig werken als je graag tactiel analoog bezig bent. Je hebt geen stekker nodig en technische problemen zijn zowat onbestaande. Je moet er alleen voor zorgen dat je inderdaad pen en papier bij de hand hebt op het moment dat het er echt toe doet…

Snel even iets neerpennen? Het is toch niet zo makkelijk in the heat of the moment. Mensen staan toch een beetje raar te kijken, en foto’s of videootjes schieten is er niet bij.

Of toch maar digitaal?

Persoonlijk geef ik de voorkeur aan digitale varianten. Notities kunnen veel en veel uitgebreider, zitten vrijwel altijd in je achterzak en je kan er in principe overal bij zodra je verbinding hebt met het internet.

Dat er weleens iets mis kan lopen met die digitale notities? Natuurlijk! Maar dat weegt niet op tegen de voordelen ervan. Pak het een beetje slim aan en je kan niet alleen razendsnel inspiratie opslaan. Daarbij kijkt niemand op of om als je uit het niets je smartphone bovenhaalt, een kiekje maakt of snel een geweldig idee in de cloud zet.

De kans is veel groter dat je die brokjes inspiratie desnoods weken nadien ook terugvindt. En ja, die notities kunnen er zomaar voor zorgen dat je dubbel zo snel blogt. Klinkt goed?

Snel notities maken: 7 toffe tools

Hierna volgt een lijstje van de tools die ik tof vind om te gebruiken. De programma’s in kwestie voldoen aan de volgende criteria:

  1. ze zijn gratis te gebruiken
  2. de tools werken met IOS en Android (Windows en IOS)
  3. werken fijn op PC, laptop, tablet en smartphone
  4. je kan er een flinke lap tekst in kwijt

1. Bitwarden

Ik begin dit lijstje met een buitenbeentje. Bitwarden is namelijk geen notitie-app. De tool richt zich op het aanmaken, en bewaren van (veilige) paswoorden op een centrale plek. In principe hoef je vanaf nu maar één wachtwoord te onthouden. Handig als je weet hoeveel paswoorden en logins een gemiddelde blogger onthouden moet. Overigens kan Bitwarden wel degelijk flink wat geschreven informatie bevatten.

Bitwarden password manager instellen en gebruiken.

2. Instapaper

Een beetje blogger komt nogal wat online leesvoer tegen. Wat doe je daarmee als je eigenlijk weinig tijd hebt? Want veel van die artikels zijn (misschien) interessant, maar net niet interessant genoeg om definitief te bewaren. Dan komt Instapaper als geroepen.

Snel van start met Instapaper

Dit is een read-it-later service. Je kan online je artikels verzamelen op één plek, en ze lezen wanneer het jou het beste uitkomt.

3. Google Calendar

Een klassieke kalender/agenda die iedereen met een Google-account gratis kan gebruiken. Je kan verschillende agenda’s aanmaken – eentje voor je privé en eentje voor je blogactiviteiten bijvoorbeeld – en ze ook in een oogopslag tegelijkertijd raadplegen. Takenlijsten toevoegen behoort ook tot de mogelijkheden.

Korte voorstelling van Google Calendar (met enkele handige tips voor drukbezette mensen).

Het bewaren van echte notities is uiteraard niet het sterkste punt van een agenda-app. Maar in Google Calendar kan je zeker wat geschreven notities kwijt. Het kan voldoende zijn als je in de eerste plaats op zoek bent naar een planner voor je blog(schema).

4. Trello

Als je van lijstjes houdt en erg visueel bent ingesteld is Trello je ding. Binnen Trello is elk item een kaartje dat heel makkelijk van de ene kolom naar de andere kan gesleept worden. Elk kaartje kan trouwens veel meer bevatten dan alleen maar tekst. Foto’s, linkjes, video’s, checklists, kleurencodes, het kan allemaal. Trello is al bij al erg geschikt voor het maken van allerlei checklists, to-do-lijstjes en andere snelle krabbels. Het kan ook dienen voor het informatiesysteem van je blog. Tenminste, als je het niet nodig vindt om er hele blogberichten in onder te brengen.

Korte voorstelling van Trello.

Lees ook: Handiger bloggen met Trello

5. Google Keep

Je verzameling post-it’s, maar dan in digitale vorm. Keep werkt heel intuïtief, maar houdt je van een clean bureaublad dan is het niet echt jouw tool, denk ik. Vooral geschikt om heel snel korte notities te nemen. En net als bij Trello is het niet ideaal om lange tekstfragmenten te stockeren.

Snel starten met Google Keep (+handige trucjes).

5. Ticktick

Een app om je takenlijsten bij te houden. Ticktick maakt – net als Google Keep trouwens – deel uit van het Google-ecosysteem. Dat brengt een paar handigheidjes met zich mee, zoals je mailtjes uit Gmail die je rechtstreeks kan overbrengen naar Ticktick.

Binnen 9 minuten aan de gang met Ticktick.

Ticktick is er duidelijk niet op gebouwd om uitgebreide notities bij te houden. Maar snelle/korte notities maken is geen probleem. De belangrijkste reden om Ticktick te gebruiken is dat deze app ook een uitgebreide agendafunctie heeft. Takenlijst en agenda op één plek dus. Handig! Alleen jammer dat je hiervoor moet upgraden naar de premium-versie. Maar wat mij betreft is dat alleen al die zowat 30 euro op jaarbasis waard.

7. Microsoft OneNote

Sinds de gratis versie van Evernote zich beperkt tot het gebruik op slechts twee apparaten, kan je bij OneNote terecht als je een uitgebreide digitale archiefkast wil zonder ervoor te hoeven betalen.

Van kattebelletjes over takenlijsten tot complete geïllustreerde artikels. Als je wil kan je er een compleet informatiesysteem voor je blog op nahouden. OneNote weet er wel raad mee. Gratis, uiterst flexibel en met het voordeel dat er heel wat integratiemogelijkheden zijn met andere producten van Microsoft.

Deze video toont geen complete tutorial voor Evernote of OneNote. Wel krijg je een idee van enkele basisprincipes voor krachtige digital note taking. Dat wilde ik je niet onthouden.

Zelf zweer ik al jaren bij Evernote. Wel in zijn betaalde versie. Niet goedkoop, maar handig omdat ik al mijn notities kan synchroniseren op al mijn apparaten. Bovendien, mijn Evernote-account bevat intussen vele honderden documenten…

Merk tot slot op dat de hier besproken tools voor bloggers ook verrekte nuttige Chrome-extensies hebben (web clippers). Maak gebruik van de mogelijkheid om je informatie met een paar muisklikken meteen over te brengen naar je informatiesysteem!

Welke notities heb jij nodig?

Voor mij is het al 10 jaar duidelijk: tenzij je blog een freewheelend hobbyproject is (je gaat er alleen voor zitten als je inspiratie en tijd hebt, en een uurtje later staat er een blog online), heb je notities nodig.

Hoe die aantekeningen er moeten uitzien en hoe uitgebreid ze moeten zijn hangt af van je eigen voorkeuren en workflow.

Ben jij iemand met een waslijst aan ideeën voor blogberichten en zoek je vooral tijd om er werk van te maken, dan kan een to-do-lijst en/of een agenda al een flinke hulp zijn.

Wil je liever eerst al je bronnen verzamelen, je research doen dan zijn tools als OneNote en Trello toch handiger. Ook via online tools als Google Docs kan je één en ander oplossen. Maar je komt al snel in de problemen als je je notities wil doorzoeken.

Conclusie?

Snel notities maken (en ze daarna ook even snel kunnen opvissen en (her)gebruiken), het is één van de geheimen van performant bloggen. Deze 6 tools kunnen daarbij helpen. Het zijn natuurlijk niet de enige programma’s die handig zijn. Het internet bulkt van de productivity apps. Het loont de moeite om gericht op zoek te gaan naar tools die jouw workflow ondersteunen.


Oorspronkelijke versie van dit artikel: maart 2019

Category:

Comments

2 reacties op “Slimme tijdswinst voor je blog: snel notities maken met digitale tools”

  1. Charlotte avatar

    Ik ben dol op Trello en Evernote 🙂

  2. Ximaar avatar

    Zelf gebruik ik al jaren kladblok voor van alles en nog wat en dus ook om te bloggen en blogideetjes in te bewaren. Dat heb ik niet onderweg bij me en ik gebruik geen smartphone. Maar wel een camera en met een fotootje weet ik thuis wel weer wat ik er mee wilde. Vervolgens tik ik het dan in kladblok. Dat heeft als voordeel dat het niet slim is en ik wordt er dus niet door afgeleid. Heb dus 1 groot bestand met al m’n blog ideeen die ook nog eens als back-up dient.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *