Inspiratie is een raar beestje. Het komt op de meest bizarre/onverwachte momenten opzetten, maar als het er écht op aankomt is het soms gewoon onvindbaar. Met deze simpele maar krachtige tip houd je de inspiratie vast én ga je sneller van idee naar online content.
Leestijd: ca. 3 minuten
Deze tip werkt vooral goed wanneer je inspiratie krijgt bij/na het lezen van een online artikel, het bekijken van YouTube-video’s en infographics of het beluisteren van een podcast(aflevering):
Plak je inspiratiebronnen meteen in je conceptbericht
Wie dit blog volgt weet dat ik erg fan ben van het informatiesysteem (van je blog) als het erom gaat je ideeën en inspiratiebronnen langere tijd vast te houden.
Alle informatie en inspiratie voor je content groeperen
Maar mogelijk werk je nog sneller als je meteen een nieuw conceptbericht aanmaakt (voor elk idee of onderwerp een apart bericht) en daar meteen je inspiratiebronnen in plakt. Je maakt veel makkelijker de stap van een idee naar een fijn stuk online content.
Wees slim en gebruik in het geval dat je inspiratie uit multimedia haalt het WordPress-blok Insluiten, eerder dan gewoon het linkadres te kopiëren. Voordeel: je kan in WordPress blijven terwijl je de betreffende bronnen raadpleegt.
Verder hoef je nog niet te beginnen schrijven als je dat niet wil. Wat kan er zoal in zo’n conceptbericht of -pagina?
- Links naar artikels ter inspiratie
- YouTube-video’s
- Podcastafleveringen
- Quotes
- Infographics en foto’s
- Werktitels
- Sneuvelteksten
- mogelijke zoektermen
- …
Oh ja, of je je inspiratiebronnen – infographics, podcastafleveringen en YouTube-video’s bijvoorbeeld – achteraf ook verwerkt in je definitieve artikel mag je zelf bepalen. Soms kan het leuk en handig zijn om zo je artikel te verrijken, soms wil je dat misschien liever niet.
Nooit van nul beginnen
Zodoende zie ik 2 grote voordelen:
- Je kan de inspiratie – die vaak erg ongelegen komt, omdat je er niet meteen mee aan de slag kan – meteen opslaan voor later. Niet zomaar ergens, maar op de plek waar je de info zal gaan gebruiken. Je kan snel verdergaan met je werk van dat moment.
- Wanneer het moment van schrijven/creëren daar is moet je alvast niet vanaf een wit blad beginnen. Duik in je dashboard, open je concepten. Je hebt niet alleen een lijst met panklare onderwerpen klaarstaan. De bronnen, de ideeën, de context, de kapstok, het opzetje nodig om relatief snel tot een mooi stuk content te komen liggen binnen bereik.
Bekijk regelmatig je concepten
Aan een waslijst aan ideeën en concepten heb je niks als ze nooit verwerkt worden tot concrete stukken content.
Hoe het precies komt weet ik niet, maar persoonlijk heb ikzelf de neiging om de concepten die ik klaarzette te vergeten. Ik ben vaker op zoek naar nieuwe onderwerpen of zit te grasduinen in mijn informatiesysteem, dan te kijken naar wat ik eigenlijk al concreet gemaakt heb.
Enfin, maak heel regelmatig tijd in je agenda. Niet alleen om content te maken. Ook om inspiratie op te doen en je kladjes en concepten te bekijken.
Voorkom dat je – net als ik – met 55 ideeën en concepten (met inbegrip van allerlei haakjes en waardevolle inspiratie) zit waar uiteindelijk niks mee gebeurt. Ondanks het feit dat de fundamenten voor de artikels er wel liggen.
Lijstjes met onderwerpen om het over te hebben zijn niet genoeg. Je moet er concreet werk van maken. Met berichten in conceptmodus waarin je ook reeds je inspiratie(bronnen) verzamelt, kan je veel sneller evolueren van een (vaag) idee naar gepubliceerde content.
Niks meer missen?
Krijg de tips voor succes meteen gratis in je Inbox en haal het beste uit jouw online content
(je kan je op elk moment weer uitschrijven)
Geef een reactie