Ben je een regelmatige lezer van dit blog, dan is het je allicht al opgevallen dat ik me al een poos kritisch uitlaat over SEO als “tactiek” voor succesvol bloggen. Een snelle blik op mijn statistiekjes bewijst mijn punt. Daarbij komt: Google lijkt voorlopig niet zinnens het de kleine blogger makkelijker te maken. Goed, maar welke richting moeten we dan uit met zo’n blog?
Leestijd: ca. 13 minuten
Oké, eerst even kijken waarom “succesvol bloggen” niet per se samenhangt met “een goede SEO”. En hoe het kan dat “goeie content” en topposities in de zoekmachines niet altijd een massa verkeer naar je blog brengen. Verderop in het artikel vind je tips om met die nieuwe realiteit om te gaan. Helemaal onderaan dit bericht vind je een korte samenvatting.
Want volgens mij zijn we in een soort post-SEO tijdperk aanbeland…
Waarom SEO geen garantie is voor een succesvol blog
Tja, dat klinkt vreemd uit de mond van iemand die jarenlang maar wat graag SEO-tips rondstrooide.
Je bent gewoon niet meer zeker van je posities in Google (zie ook het eerste kaderstukje) en van het blogverkeer dat daaruit voorkomt.
40% minder organisch verkeer
Mijn eigen cijfers bevestigen het: in een paar jaar tijd is minstens een derde tot 40% van het organisch verkeer in rook opgegaan. De toestand is zelfs nog dramatischer als je kijkt naar het totale verkeer gemeten naar het aantal pageviews (van zowat 140.000 views in 2020 tot bijna 66.000 in 2023). En het is nou niet dat ik dit blog in die periode liet versloffen.
De achteruitgang is trouwens niet alleen te wijten aan SEO-perikelen. Klik het kaartje hieronder aan als je er meer over wil weten.
Eén en ander wordt trouwens bevestigd door gelijkaardige jammerklachten bij collega-bloggers.
Oorzaken van het kelderende organisch verkeer
- het veranderende zoekgedrag van je bezoekers
- de elkaar snel opvolgende Google-updates
- de hele opbouw van de zoekresultatenpagina van Google gaat zoetjesaan op de schop
- Googles obsessie met (un)helpful content
- de strategieën de Google gebruikt om gebruikers zolang mogelijk binnen de zoekmachine te houden
- de negatieve invloed van AI op je posities in Google
- niet elke webpagina die op je blog verschijnt wordt per definitie geïndexeerd
En omdat de Google (core)-updates zich in een snel tempo opvolgen ben je ook niet meer zeker van je posities in Google. Haalde je vroeger een toppositie, dan kon je die soms jarenlang behouden zonder dat je er ook maar iets aan hoefde te doen. Vandaag kan je je plek binnen een paar dagen of zelfs uren verliezen.
Maar het omgekeerde kan ook: je kan uit het niks – op pagina 3 of zo – ineens in de top 5 belanden.
Wispelturige posities in Google
Rankings in Google zijn geen verworven recht meer. Doorheen hun levensloop kunnen webpagina’s soms aardige bokkensprongen maken in Google.
Neem nu mijn stuk met suggesties voor blogonderwerpen:
In de basis dateert het artikel uit februari 2013. Sinds de tweede helft van dat jaar bekleedt het onafgebroken een plaats in de top 3. En dit voor vele erg competitieve zoektermen die je rond dit topic zou kunnen intikken in Google. Het stuk wordt regelmatig bijgewerkt, dat dan weer wel.
Het pad van mijn artikel rond geld verdienen met bloggen (2020) is veel grilliger.
In de laatste pakweg 8 maanden heeft het al op tal van plekken gestaan. Een paar weken op plek 86, om dan op te klimmen naar positie 45, en 36. Yes, we zijn op weg naar pagina 1 in de zoekresultaten, denk je dan. Maar nee, je zakt terug rond plaats 54, daalt verder richting 80 om daar een tijdje te bivakkeren. Plots komt er opnieuw beweging in: 63, 45, 36, vastgepind rond positie 20 en op dit moment zitten we om en rond positie 131.
Heeft een ouder artikel dat al een poosje aan top staat sowieso een streepje voor op nieuwere content (ook al is die laatste misschien zelfs beter)? Wie zal het zeggen?
Overigens krijg je bij dat alles toch sterk de indruk dat Google zelf nog volop aan het experimenteren is, dat het soms zelf niet goed weet welke richting één en ander uit moet…
Googles “nieuwe” kijk op SEO
Vandaag is Google niet alleen veel slimmer. De zoekmachinegigant is ook beter dan vroeger in staat om minderwaardige content uit (de bovenste regionen van) zijn zoekmachine te weren. Ik zeg het weleens vaker: eigenlijk kan Google het hele SEO-gebeuren geen ene moer schelen. Wat écht telt zijn (antwoorden op) de volgende vragen:
- Vinden onze gebruikers dit stuk content de moeite waard?
- Wie is hier eigenlijk aan het woord (heeft die auteur expertise genoeg als het over dit onderwerp gaat)?
- Voegt dit stuk content nog wel iets nieuws toe aan het internet?
Google en je bezoekers zitten niet te wachten op perfect geoptimaliseerde content die niet interessant is, niet boeiend gebracht is of niks nieuws ter tafel brengt. Zeker niet als blijkt dat je ergens de ballen verstand van hebt.
Ziedaar waarom je je niet te pletter moet SEO-en om succesvol te bloggen Een blog is geen toevallig samenraapsel van geoptimaliseerde artikels. Idealiter moet zo’n blog uitgroeien tot een “kenniscentrum” als het gaat om jouw onderwerp(en) of jouw merk. Dat doe je niet door lukraak wat populaire zoektermen in zogeheten SEO-vriendelijke teksten te rammen. En ook niet door voor de zoveelste keer te herkauwen wat elders is gezegd of geschreven.
Wil je écht succesvol bloggen? Zoek je eigen enthousiasme op en ga op zoek naar frisse ideeën. Probeer zo content te maken die mensen helpt en graag (opnieuw) willen gebruiken. Maak QPAFFCGMIM- content.
Op het einde van de rit zijn het je bezoekers en lezers die bepalen wat lekkere content is en wat bagger. Zij zullen voor een groot deel je succes bepalen. Niet Google of eender welk ander algoritme.
Laten we niet langer om de hete brij heen dansen. Hoog tijd om een omslag te maken. Hoog tijd om succesvol bloggen los te zien van SEO. Hoog tijd om dat blog helemaal anders aan te vliegen. Een paar (verrassende) tips en strategieën om te vermijden dat je blog helemaal wegdeemstert.
Succesvol bloggen in het post-SEO tijdperk: 7 tips
Met wat voorafging hoop ik dat je inziet dat je met een groot probleem zit als je vandaag enkel volop inzet op SEO in de hoop je blogverkeer te laten exploderen in 2024. Zeker, SEO is een belangrijke verkeersbron voor veel blogs die al een tijdje bestaan. Of dat in de nabije toekomst zo blijft is hoogst twijfelachtig.
Wat kan je dan nog doen om extra publiek aan te trekken?
1. Stop met het jagen op zoektermen
Eigenlijk wil Google tegenwoordig niks liever dan dat je het hele SEO-verhaal zoveel mogelijk vergeet. Maar intussen wel content maakt om duimen en vingers van af te likken. Probeer onderweg het systeem niet te manipuleren of om de tuin te leiden door bijvoorbeeld:
- pagina’s aan je blog toe te voegen puur om te scoren in Google (maar verder weinig bijbrengen)
- moedwillig artikels te schrijven die geoptimaliseerd zijn voor (varianten van) zoektermen (en niet om je lezers blij te maken)
- je content te laten schrijven door AI-tools – ChatGPT en dergelijke – zonder eigen inbreng (en zonder je lezers ervan op de hoogte te stellen)
- je site zo in te richten dat je bezoekers extra moeten rondklikken om de informatie te vinden (en jij zo extra kliks krijgt)
- doelbewust acties te ondernemen om je backlinkprofiel te manipuleren
- je site vol te plempen met affiliate links
- …
Als je deze dingen doet en je komt er tot nu toe mee weg, ga er maar van uit dat je geluk tijdelijk is.
Wees voorzichtig met online keyword tools
Als je beslist dat SEO een belangrijke drijfveer moet blijven voor je blog, zou ik zeker voorzichtiger omspringen met allerhande keyword tools.
Waarom?
Elke SEO-bewuste content creator gebruikt die dingen. Bijna iedereen gaat dus aan de slag op basis van dezelfde data. Nog aangenomen dat de gegevens die uit de keyword tool rollen enige steek houden, én jij weet hoe je die data dan moet gebruiken, neemt de kans op echt unieke content af.
Blijf dus zeker kritisch nadenken. Probeer ook te kijken hoe een artikel, geoptimaliseerd voor een bepaalde zoekterm, past bij de rest van je content. Ga met je artikel in ieder geval genoeg de diepte in. Zo vermijd je dat je met iets komt dat quasi een doorslagje is van wat elders te vinden is.
Meer dan ooit is Google op zoek naar unieke verhalen, andere oplossingen, frisse ideeën, nieuwe informatie, persoonlijke meningen en ervaringen uit de eerste hand.
Natuurlijk kan je nog zoektermen (focus trefwoorden) gebruiken in je artikels. Bezoekers zoeken informatie via voor de hand liggende keywords of dito prompts. Je kan nu eenmaal geen omelet maken zonder eieren te breken. En Google zal heus nog wel bezoekers naar je blog sturen. Dat zal dan wel gebeuren als uit data blijkt als mensen je artikels nuttig vinden. Niet omdat de SEO van je blog nou zo fantastisch is.
Vergeet SEO-plugins
Wat is het nut nog van SEO-plugins? Eerlijk? Ze lijken mij in dit tijdperk compleet overbodig te worden. Of het zou moeten zijn dat je én:
- totaal niet vertrouwd bent met het creëren van online content
- per se kans wil maken op nog enig verkeer uit zoekmachines
- werkelijk geen idee hebt hoe je een artikel moet structuren opdat het kans maakt om gelezen te worden
Maar eens je dat onder de knie hebt is er geen enkele reden om je te laten leiden door zo’n SEO-tool. Het gevaar bestaat dat je je de les laat spellen door een computergestuurd algoritme in plaats van leuke content te maken.
2. Blijf gestaag bloggen
Je blog mag dan misschien minder verkeer uit Google aantrekken, dat betekent nog niet dat het waardeloos is of het bloggen zinloos. Door al het SEO-geweld van de laatste jaren zijn we wellicht vergeten dat er ook andere manieren zijn om bezoekers naar je blog te lokken.
Blijf regelmatig bloggen. Elke extra pagina maakt je blog sterker – aangenomen dat je geen bagger publiceert – en geeft je de mogelijkheid om je blog extra te promoten. Waardoor je weer meer lezers kan aantrekken.
Om je blog alle kansen te geven op succes (bij je bezoekers én in Google) helpt het enorm als je:
- je blog ophangt aan enkele specifieke thema’s, je blogniche
- een beetje tempo maakt bij het schrijven van je artikels
Het gaat erom dat geïnteresseerden jou(w blog) quasi automatisch in verband brengen met leuke/handige/recente informatie rondom jouw topics. Dat wordt erg lastig als je maar eens in de negen weken blogt en/of alleen maar navertelt wat elders al tig keer is gezegd.
3. Blijf je beste artikels voortdurend verbeteren
Ambitieuze bloggers voelen vaak de druk om steeds maar nieuwe artikels te schrijven. Echter, succesvol bloggen betekent ook dat je meer rendement haalt uit je beste/meest gelezen pagina’s en blogberichten. Daarom:
a) Ken de 25 best presterende artikels van je blog
Hoe groot je blog ook is of wordt, de kans is groot dat die 25 stukken verantwoordelijk zijn voor zowat 90% van het verkeer naar en binnen je blog. De top 25 wil je dus nauwlettend in de gaten houden.
b) Geef die artikels voorrang bij het updaten van content
Logisch, je wil vooral de 25 meest performante pagina’s van je blog fris en actueel houden. Weet je even niet waarover je moet bloggen? Kijk dan eens of je niet één van deze artikels kan uitbreiden, dan wel een flinke update kan geven.
Kan je het SEO-gebeuren toch niet helemaal loslaten en is je blog verbonden met Google Search Console, voer dan die update door met de beste zoektermen, specifiek voor jouw blog, in je achterhoofd. Ook zo kan je mogelijk extra verkeer uit Google trekken. Zeker als je al een veel artikels op je blog hebt.
c) houd je beste content makkelijk bereikbaar voor bezoekers
Bij veel blogs zie je dat de beste content na verloop van tijd moeilijk vindbaar wordt. Vooral blogberichten verdwijnen makkelijk diep in het archief. Zonde, want veel echte kliks op je beste content is de basis van je blogsucces. Daarom:
- maak enkele van je beste pagina’s rechtstreeks bereikbaar met een link in je hoofdmenu
- link naar enkele toppagina’s vanuit je About page
- zet linkjes naar stukken uit je top 25 in de sidebar
- maak een sectie met links naar je beste werk op je homepage
- plaats interne links in je naar relevante oudere content in je nieuwste stukken
- link vanuit je oudere content ook naar je nieuwere artikels
“Wil je succesvol bloggen? Wees wat creatiever en zoek nog andere manieren om bezoekers op je blog te krijgen dan Google en SEO.”
4. Succesvol bloggen: ga terug naar bloggen 1.0 en 2.0
Goed, je organisch verkeer (afkomstig van zoekmachines) droogt op. Alternatieven?
Eigenlijk ben je bijna verplicht op je toevlucht te nemen tot technieken die ik in mijn artikel over bloggen met impact omschreef als bloggen 1.0 en bloggen 2.0. Toen bestond het lezerspubliek bijna uitsluitend uit mensen uit je persoonlijke online netwerkje. Nadien kwamen daar dan lezers bij die je blog quasi nozem ontdekten via (deelacties op) social media.
Bedenk wel even hoe bezoekers door je blog banjeren en hoe social media-platformen hard hun best doen om gebruikers zolang mogelijk bij zich te houden… Het is meteen duidelijk dat het veel harder werken is om bezoekers en lezers naar je blog te lokken dan vroeger.
Toch is dat the way to go, al was het maar omdat Google met meer dan gewone belangstelling je online handel en wandel volgt. Immers, op die manier probeert Google ook zicht te krijgen op wie je bent, waar je expertise ligt en of je ook wat volgers hebt (die daadwerkelijk met je content aan de gang gaan).
Dat ouderwetse online netwerken is hét domein waar jij het als “kleine blogger” moeiteloos kan winnen van de grote jongens. En van massaal door AI-tools geproduceerde content. De nauwe contacten binnen je netwerk, de effectieve interactie van je volgers met jouw content, die doen het ‘m!
5. Succesvol bloggen? Breid je publiek uit
Wil je een deuk in boter bloggen? Dan ben je duidelijk beter af met een nicheblog. Gewoon omdat mensen (en Google) liever met specialisten werken; je sneller als een betrouwbare bron van informatie zien. Toch als het over jouw onderwerpen moet gaan. Het gevaar bestaat dat je je wat gaat opsluiten binnen je eigen niche.
Probeer je content zo te maken dat je eventueel ook mensen kan aantrekken die (net) buiten je niche vallen. Met dit blog richt ik me uiteraard in de eerste plaats op bloggers, maar:
- artikels met WordPress-tips kunnen ook voor andere mensen nuttig zijn (WordPress kan je immers niet alleen gebruiken om te bloggen)
- het blog met 22 remedies tegen writer’s block is niet alleen nuttig voor bloggers
- misschien spreekt Blogtrommel.com niet alleen bloggers maar ook beginnende online marketeers aan
- bloggers zijn niet de enigen die op zoek zijn naar inspiratie voor een goeie titel
- …
Zie je hoe je ook langs die weg bezoekers kan aantrekken? Misschien niet de grote massa, maar in tijden waarin het stilaan vechten is voor lezers is elk extraatje welkom.
6. Maak werk van abonnementsformules voor je lezers
Nog zo’n stevig extraatje: probeer een deel van de toevallige bezoekers van je blog om te turnen tot regelmatig terugkerende lezers. Op iets langere termijn moet daar de groei vandaan komen. De groei en je naambekendheid.
Zet regelmatig stevige, helpende en kwaliteitsvolle content online. Je hebt altijd wat waardevols nodig om te promoten. En mensen moeten nu eenmaal flink aangepord worden om door te klikken.
a) Push notifications
Om je lezers regelmatig opnieuw naar je blog te lokken kan je bijvoorbeeld werken met push notifications.
Via push notifications krijgen lezers/volgers, bij het openen van hun browser, een melding dat er op jouw blog een nieuw artikel verscheen. Handig voor je lezer, want die hoeft niks te missen. En uiteraard is de kans dat lezers je blog meerdere malen effectief bezoeken vele malen groter.
Er zijn verschillende WordPress-plugins die dat voor jou kunnen regelen.
b) De RSS-feed van je blog
Nog makkelijk gaat het via de RSS-feed van je blog. Je hoeft er namelijk niks voor te installeren. Je lezer beslist om je blog te volgen en voegt de RSS-feed van je blog eenvoudig toe aan zijn RSS-lezer.
Vanaf dat moment krijgt ‘ie een seintje telkens jij een nieuw bericht aan je blog hebt toegevoegd. Op dit moment volgen minstens zo’n 100 lezers deze blog op die manier.
c) Zet een nieuwsbrief op
Stuur regelmatig een mailtje naar geïnteresseerde lezers die ingeschreven zijn op jouw mailinglijst. Bijvoorbeeld bij het verschijnen van je nieuwste blogbericht. Dat doorgaans veel nauwere contact met je volgers is het voordeel van het opzetten van een nieuwsbrief (en dus het opbouwen van een maillijst).
We moeten er evenwel niet flauw over doen, zo’n mailinglijst uitbouwen heeft wel wat voeten in de aarde. Maar dan heb je ook wat zullen we maar zeggen.
Wat deze abonnementsformules met elkaar gemeen hebben is dat je volgers je niet van heel nabij moeten volgen – en bijvoorbeeld niet regelmatig je blog moeten komen checken – om toch goed op de hoogte te blijven van je (blog)activiteiten.
Het gemak voor jou als blog is ook een pluspunt. Eens correct ingesteld gaat alles bijna automatisch. Voor optie a) is alleen een goeie plugin nodig, voor optie b) hoef je zelfs helemaal niks te doen.
De nieuwsbrief is zoals gezegd wat lastiger. Maar ook hier gaan de zaken bijna volledig automatisch. En op termijn het grootste pluspunt:
Je bent voor het opbouwen en behouden van je lezerspubliek veel minder afhankelijk van de grote internetspelers. Langs deze weg het weggevallen verkeer uit Google compenseren is wellicht wat hoog gegrepen. Je hoeft in ieder geval niet bij de pakken te blijven zitten.
7. Boor andere online kanalen aan met je content
Toegegeven, deze tip is een beetje tegennatuurlijk voor veel bloggers. Maar ik hoop dat je intussen één ding duidelijk geworden is: dat je het jezelf niet meer kan veroorloven op je dooie akkertje wat blogjes te publiceren, ter promotie wat linkjes rond te strooien op social media om dan met gekruiste armen op bezoekers te wachten.
a) Zorg voor verschillende verkeersbronnen
Vol inzetten op slechts één of twee kanalen ter promotie van je blog is trouwens ook gevaarlijk. Een slimme blogger zorgt voor extra diversiteit in de verkeersbronnen:
- toch nog aardig wat verkeer uit zoekmachines
- bezoekers uit diverse social media
- rechtstreeks verkeer
- wat bezoekers afkomstig uit Pinterest
- Wat verwijzend verkeer (bezoekers afkomstig van andere sites)
- en natuurlijk: je nieuwsbrief
b) Succesvol bloggen: laat je content en je boodschap ook buiten je blog leven
De kans bestaat dat je blog – en dus je content, je boodschap, je visie en je expertise – wordt ondergesneeuwd als je blog je enige communicatiekanaal is. immers, voor veel mensen is een (tekst)blog niet meteen de meest geliefde manier om informatie op te nemen.
Op termijn ontkom je er wellicht niet aan je actieterrein uit te breiden richting:
- Pinterest-kanaal
- (systematisch) gastbloggen
- een eigen Facebook-groep
- een eigen podcast
- ’n YouTube-kanaal
- een gratis te downloaden e-book
- een online cursus
- …
Natuurlijk besef ik dat dit allemaal veel extra werk is. Maar je hoeft dan ook niet alles ineens op te pakken. En misschien vind je in je netwerk wel een blogger om een gezamenlijk project op te zetten…
Het gaat erom dat je ook je neus aan het venster steekt buiten je blog om. Je bereikt hoogstwaarschijnlijk geïnteresseerde mensen die je blog wellicht nooit ontdekt zouden hebben. Bovendien, je geeft aan Google een signaal: “Mijn content is echt, ik heb volgers, ik heb wat zinnigs te vertellen over onderwerp x en topic y en het publiek lust er blijkbaar wel pap van.”
Succesvol bloggen in het post-SEO tijdperk
- Blijf bloggen
- Kom los van pure SEO, zoektermen, keyword tools en SEO-tools
- Negeer SEO-plugins
- Blog in je eigen stijl, deel vooral persoonlijke ervaringen
- Geef je beste content regelmatig een update
- Zoek meer interactie met volgers en lezers
- Maak het fans en volgers makkelijk zich te “abonneren” op je blog
- Diversifieer het verkeer naar je blog
- Promoot je content, je boodschap, je merk ook buiten je blog
… En verder is er natuurlijk helemaal niks mis met bloggen zoals vroeger, zonder SEO. Gewoon omdat je het leuk vindt, voor je eigen online vrienden die je haast puur toevallig ontdekken en je persoonlijk netwerkje dat je zoetjesaan opbouwt. Zie het verkeer dat je krijgt uit Google als een welkom extraatje.
Conclusie?
Voorlopig laat ik de pagina met SEO-tips voor bloggers nog wel even staan. Feit is dat de SEO op de meeste blogs nog serieus wat verkeer oplevert. Maar voor hoelang nog? Het heeft in ieder geval weinig zin om iedere Google-update te proberen volgen. Dat is tegen de filosofie van Google. Simpelweg onbegonnen werk ook. Ik zou gewoon verder bloggen in de wetenschap dat de groei van je blog wellicht niet van Google zal komen. Meer dan ooit is succesvol bloggen een kwestie van vele kleintjes maken één groot!
- Situatie op het moment van schrijven van dit blog. ↩︎
Geef een reactie