Het heeft geen zin om rond de pot te draaien: het is verdomd lastig om vandaag de dag goeie gastbloggers te vinden. Dat komt simpelweg omdat het moeilijk is diezelfde gastbloggers ervan te overtuigen dat het harde werk ook voor (het blog van) de gastschrijver de moeite loont. Maar succesvol gastbloggen kan dus ook nog in 2020. Met het juiste plan van aanpak uiteraard!
Leestijd: ca. 10 minuten
Laatste update: 14/04/2021
Het gastbloggen op z’n retour?
Daar lijkt het wel op. Tot voor een aantal jaren waren bloggers nog regelmatig bij elkaar te gast om artikelen te verzorgen. Meestal – maar dus niet altijd – in de hoop veel meer verkeer naar hun eigen blog te trekken. In de praktijk valt die aanwas aan bezoekers vaak tegen. Zeker op de korte tot middellange termijn. Het veranderend surfgedrag van de modale internetter zal daar wel niet vreemd aan zijn.
Als klap op de vuurpijl vond Matt Cutts – toenmalig hoofd van het webspam-team bij Google – het nodig om glashard te verkondigen dat gastbloggen dood was. Dit vanwege de enorme aantal middelmatige gastblogs die op het net rondzwierven ten behoeve van de SEO (waar Google wou tegen optreden). Later nuanceerde Cutts zijn uitspraak wel, maar het kwaad was al geschied.
Succesvol gastbloggen: 6 tips voor de ontvanger van gastartikels
1. Zorg voor een aantrekkelijk blog
Besef dat je lang niet de enige bent die op zoek is naar gastschrijvers voor zijn/haar blog. En dat het aantal bloggers met wat ervaring dat bereid is op een ernstige manier voor anderen aan de slag te gaan al bij al beperkt is. Het komt er dus op aan om op je blog je beste beentje voor te zetten.
Je blog ziet er dus om te beginnen verzorgd uit. Maar dat is slechts het topje van de ijsberg, natuurlijk. Nodig pas gastbloggers als je blog ook echt wat voorstelt:
- genoeg eigen geschreven content
- een duidelijke visie
- genoeg verkeer naar je blog
- genoeg geëngageerde lezers
- …
Het kan dus niet zo zijn dat je een blog start en nadien vooral op gastbloggers rekent om je blog van content te voorzien!
Wie een paar linkjes op de pagina Gastbloggers gezocht! aanklikt leert al snel dat het op dit eerste punt nog wel eens misloopt.
2. Maak een aparte pagina voor gastbloggers
Maak dus duidelijk dat je op zoek bent naar gastauteurs voor je blog. Dat kan door er een speciale pagina aan te wijden. Stel heel kort je blog voor, zeg naar welk soort artikels (onderwerpen) je op zoek bent, geef een indicatie hoe groot je blog is en laat vooral niet na te vertellen wat er voor hén inzit. Hoe concreter je bent, hoe aantrekkelijker je ben voor gastbloggers in spe.
Tot slot: die pagina is er niet om ze te laten verstoffen in de catacomben van je blog. Lezers en bezoekers moeten haar heel makkelijk kunnen vinden. Plaats bijvoorbeeld een link naar de pagina in je menubalk.
3. Doe een concreet voorstel aan een collega-blogger
Zeker als je je huiswerk maakt kan dit heel goed werken:
1. bedenk welk soort artikels je (nog) op je blog zou willen
Natuurlijk moet je gastartikel op zijn minst enigszins aansluiten bij de rest van je blogberichten. Een gastblog over nagellakjes op je site over houtsnijwerk of beeldhouwen zal weinig lezers vinden. Logisch toch?
Denk eens na over de topics binnen je niche waar je nog niet (veel) hebt geschreven. Omdat je er te weinig verstand van hebt, bijvoorbeeld. Misschien kan je gastschrijver die leemte opvullen?
2. Doe je research!
Trek dus je stoute schoenen aan en ga zelf op zoek naar iemand de beoogde content voor je zou kunnen schrijven. Idealiter:
- ken je de blogger goed. Je leest zijn of haar blog regelmatig en/of je volgt elkaar op social media.
- had je al eens eerder goede contacten.
- weet je dat die persoon heel graag schrijft over het topic dat jij hebben wil.
- weet je zeker dat jouw publiek een meerwaarde zal vinden op het blog van je gastblogger.
- weet je zeker dat het publiek van jouw gastblogger een meerwaarde zal vinden op jouw blog.
- is er geen té groot verschil qua lezersaantallen tussen jullie beide blogs.
3. Doe je voorstel
Benader je blogger. Doe je dat via social media, dan zorg je natuurlijk dat een en ander middels een privébericht gaat. Misschien is de mail toch een betere optie.
Geef aan waarom je aan hem of haar dacht voor het schrijven van een gastblog. Wat de meerwaarde is voor jouw lezers. En voor de zijne!
Je kan zelf een heel concreet voorstel doen voor wat betreft het onderwerp van het artikel en/of de insteek ervan. Veel bloggers houden van heel concrete voorstellen. Maar laat ook de ruimte voor je gastblogger om zelf met alternatieven te komen. Wie weet heeft hij wel een lumineus idee!
4. Voorzichtig met deadlines en andere eisen
Niet zelden zijn bloggers druk bezette mensen. Geef hen dus voldoende tijd om aan het artikel te werken. Bloggers met het mes op de keel een artikel laten tikken – dat bovendien niet eens voor henzelf is – het is not done!
Het is fijn als je je blogger genoeg tijd geeft om te schrijven. Maar wanneer het beloofde artikel al te lang op zich laat wachten moet je ook bereid zijn je auteur even aan de mouw te trekken.
Ook met andere eisen in verband met pakweg het aantal woorden, de schrijfstijl en de keuze van de linkjes in het stuk moet je voorzichtig zijn. In principe laat je je gastschrijver het liefst vrank en vrij zijn ding doen. Deed je een deugdelijk vooronderzoek naar je gastauteur, dan mag je ervan uitgaan dat die met iets op de proppen zal komen dat in ieder geval niet zal misstaan op je blog.
Krijg je je tekst, dan publiceer je die gewoon zonder er ook maar een jota aan te wijzigen, tenzij na onderling overleg. Het kan niet zo zijn dat je gastblogger met veel pijn en moeite een bericht voor jouw blog tikt, om bij de uiteindelijke publicatie zijn eigen stuk niet meer te herkennen. Geloof me, het gebeurt soms!
4. Doe ook een deel van het werk
De uiteindelijke opmaak en indeling van de bijdrage is jouw werk als gastheer/gastvrouw, dat is de logica zelve. Ook kan je een korte intro verzorgen, zodat je lezers in ieder geval niet in de war geraken. En persoonlijk zou ik het wel zo prettig vinden als de resterende tikfouten nog uit het stuk werden gehaald en ik me niet hoef te bekommeren om het beeldmateriaal bijvoorbeeld…
5. Mee aan de megafoon op social media
Goed, dan staat je gastbijdrage online. Eerste werk? Je gastblogger mailen om ‘m te bedanken. Geef bij die gelegenheid ook de exacte url van het artikel mee.
Dan is het moment aangebroken voor het klassieke rondje social media. Promoot en deel je gastartikel minstens even vaak als je dat ook met je eigen werk zou doen. En vergeet daarbij ook niet om waar mogelijk je gastblogger te taggen. Zo vergroot je de kans dat het bewuste artikel verder verspreid wordt.
6. Leg je gastblogger in de watten (ook nadien)!
Het is allesbehalve een evidentie dat iemand anders (eenmalig) content voor je blog verzorgt, en dat mag je gastblogger zeker geweten hebben! En dus:
- volg je hem of haar van nabijer op alle social media waar jullie beiden actief zijn
- promoot en deel je regelmatig de interessante content van je gastblogger
- bezoek je regelmatiger diens blog
- laat je regelmatig een commentaar achter op diens blog
- neem je gastblogger op in een van je Twitter-lijsten
- ondersteun de online initiatieven van je gastblogger
- …
Is er echt sprake van een klik tussen jou en je gastblogger, dan is die laatste bij nader inzien misschien een potentieel lid van je tribe.
Enfin, tot zover de tips voor de ontvanger van het gastartikel. Kijken we nu nog even naar het fenomeen gastbloggen vanuit het standpunt van de gastblogger. Hij levert het grootste werk terwijl de voordelen voor hem lang niet altijd even duidelijk zijn. Al kan ook hier een goede voorbereiding een wereld van verschil maken. Enkele tips:
Succesvol gastbloggen: 5 tips voor de gastblogger
1. Gastbloggen om de juiste redenen
Ja, als blogger een artikel schrijven voor andere sites heeft zeker voordelen. Maar of gastbloggen an sich er ook voor zorgt dat je blog massaal veel extra bezoekers krijgt is lang niet zeker. Op de korte termijn moet je immers hopen dat lezer vanop het blog van je gastartikel doorklikken naar jouw blog, en dat gebeurt meestal erg mondjesmaat. In de eerste dagen nadat je stuk online komt sijpelt er een verkeerstroompje naar je blog, maar dat droogt vaak erg snel op.
Nee, gastbloggen doe je voornamelijk:
- omdat je graag (voor een ander) schrijft
- om intensief te netwerken met andere bloggers
- om je reputatie te verzorgen
- om je naamsbekendheid te vergroten
- om te kunnen schrijven over onderwerpen die minder passen op je eigen blog
- om de SEO van je blog te verzorgen
- …
Zeker, op iets langere termijn wordt je blog daar beter van. Maar de vrijwel onmiddellijke boost die sommigen verwachten, blijft erg vaak uit.
2. Doe je research!
Er is een onevenwicht op de “markt.” Er is veel vraag naar gastschrijvers terwijl er relatief weinig gastbloggers te vinden zijn. Doe je voordeel met die wetenschap!
1. Waar kun je gastbloggen?
Natuurlijk kan je gewoon even Googlen op “gastbloggers gezocht” of iets dergelijks. Er vallen je dus genoeg aanbiedingen in de schoot. Maar omdat je gastbijdrage vooral ook je eigen blog ten goede moet komen, ben je op zoek naar:
- blogs die op zoek zijn naar artikels over topics waar jij graag over schrijft
- blogs waarvan jij weet dat jouw lezers ze ook wel de moeite waard zouden kunnen vinden
- actieve blogs met voldoende eigen content
- blogs met een groot bereik en een goede reputatie (een sterke backlink naar je blog is goed voor de SEO)
- …
Het is misschien nog gemakkelijker om simpelweg rond te kijken in je eigen social media-omgeving. Is er geen gastblogger gevraagd op de sites die jij dikwijls bezoekt? Voordeel is hier dat je al weet wat er zoal te beleven valt, wat voor artikels er in de smaak vallen bij de blogger in kwestie en de lezers, enzovoorts.
En het feit dat je misschien al contact het de blogger vergemakkelijkt de zaken alleen maar.
2. Bezoek het blog waar je wil gaan gastbloggen
Kijk kritisch naar de plek waar jouw bijdrage komt te staan:
- maakt het blog een verzorgde indruk?
- komen er inderdaad regelmatig nieuwe berichten online (over onderwerpen waar jij kan over bloggen)?
- is er ervaring met (het ontvangen van) gastblogs?
- zijn er veel reacties van lezers onder de blogberichten te vinden?
- misschien heb je zicht op statistieken van het blog?
- klik een paar blogberichten en -pagina’s aan: staat de schrijfstijl je aan? Is de opmaak en indeling op orde?
- kan ik op dit blog inderdaad een zinnig artikel aanleveren (dat zal worden gelezen door het publiek van dit blog)?
Je wil een duidelijk beeld hebben van het blog waarop jouw content komt te staan. Sluit de content – van je gastbijdrage en van je eigen blog – mooi aan bij wat hier te vinden is, dan is de kans aanzienlijk groter dat je gastblogavontuur ervoor zorgt dat jij effectief geïnteresseerde bezoekers over de vloer krijgt.
3. Bezoek de social media-accounts van de blogger waar je te gast bent
- heeft de blogger een groot netwerk op social media (aantal volgers)?
- is de blogger daadwerkelijk actief op die social media (of zijn het vooral slapende accounts)?
- worden de eigen berichten gedeeld op social media (en hoe groot is dan de respons)?
- hoe goed worden gastartikels gedeeld (en hoe groot is dan de respons)?
Niet dat je een eventuele samenwerking louter moet laten afhangen van pakweg het aantal volgers van de blogger natuurlijk, maar het geeft je wel een indicatie van hoe groot het hefboomeffect op redelijk korte termijn kan zijn.
Anderzijds, als je vaststelt dat de blogger bij wie je te gast bent nauwelijks moeite doet om zijn eigen blogberichten te promoten op social media, welk lot zal jouw gastblog dan beschoren zijn? Je wil maximaal profiteren van de kracht van jullie gezamenlijke inspanningen…
4. Het gastblog schrijven
Doe je op dezelfde manier als betrof het een stuk voor in je eigen kolommen. Waarbij je misschien toch net iets meer je best doet voor die ander. You’ll never get a second chance to make a first impression… Je kent het wel.
Er is geen gastblog die naam waardig zonder backlink (naar je blog). Het loont de moeite om wat langer na te denken over die link. Te vaak wordt gewoon naar de homepage gelinkt. Dat is niet altijd de beste oplossing. Immers, het is niet ondenkbaar dat je (nieuwe) bezoeker van op de homepage niet direct het soort berichten kan vinden die ‘ie – op basis van het artikel dat hij net heeft gelezen – kan verwachten. Een gemiste kans! Liever plaats je een link naar bijvoorbeeld:
- een artikel op je eigen blog dat naadloos aansluit bij het onderwerp van de gastblog
- een landingspagina voor nieuwe bezoekers
- het opt-in formulier van de nieuwsbrief van je blog
- een sneeze page
- je cornerstone content
Je ziet hopelijk dat deze opties de kans aanzienlijk groter maken dat de lezer ook daadwerkelijk jouw blog gaat bezoeken.
Meer van dat?
5. Het gastartikel delen op social media (en op het eigen blog)
Staat je gastblog dan uiteindelijk online, dan is het ook jouw taak om het zaakje te promoten en te verspreiden. Is het geen idee om een uittreksel uit het bewuste blogbericht te publiceren op je eigen blog? Met een link naar het volledige stuk uiteraard.
Verkeer en buzz creëren doe je ook via social media, dat spreekt. Behandel (deel) het bericht zoals je dat zou doen met een stuk geschreven voor je eigen blog.
Samengevat?
Heel simpel: bij gastbloggen schrijf jij een blogbericht voor een andere blog dan die van jou. Dat kan eenmalig zijn, of op meer regelmatige basis. Net wat is overeengekomen.
In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt is gastbloggen niet de ideale manier om snel veel bezoekers naar jouw blog te brengen.
Het is wel een goede manier om – zoetjesaan – te werken aan je naamsbekendheid en je online reputatie als blogger. Gastbloggen stelt je ook in staat om intensief te netwerken met andere bloggers.
Tot slot kan gastbloggen ook een krachtige link building techniek zijn. Je verbetert de SEO van je blog en dus krijg je waarschijnlijk extra bezoekers naar jouw blog.
Het is vrij makkelijk om sites te vinden die op zoek zijn naar gastbloggers. Google even op “gastbloggers gezocht” (gevolgd door een trefwoord/onderwerp van jouw keuze).
Sommige sites hebben inderdaad duidelijke richtlijnen voor gastartikels. Maar zelfs als er geen richtlijnen zijn is het soms nuttig om een paar afspraken te maken tussen gastblogger en de “ontvanger” van het gastartikel.
Ziedaar het hele verhaal van succesvol gastbloggen. Het gastbloggen is dus nog niet dood, maar het heeft dus wat voeten in de aarde als je ervoor wil zorgen dat beide blogs er beter van worden.
Geef een reactie