Wie vandaag de dag wil bloggen, kan het blog toch maar beter rond een bepaald thema laten draaien. Veel makkelijker om je kop boven het maaiveld uit te steken en het verschil te maken! Maar waar zit ‘m dat nou precies in, en hoe haal ik het in mijn hoofd te gaan zoeken naar gelijkenissen tussen een succesvol nicheblog ’n leverancier van trendy maaltijdboxen?
Leestijd: ca. 2 minuten
Wat wil de bezoeker van je blog lezen?
Hoe je het ook wendt of keert, wil je dat je blog een rol van betekenis speelt dan zal je er toch achter moeten komen wat je lezers drijft, wat ze echt willen (lezen). Alleen zo kan jij immers content maken die massaal gelezen kan worden. Met alle goeds dat daar voor jou(w blog) uit voort kan vloeien.
Het is dus zaak aan de weet te komen waar de bezoekers van je blog zoal warm voor lopen. “Vraag het ze gewoon op de man af,” zou je zeggen. Maar daar wringt net het schoentje. Gebruikers/lezers/consumenten laten zelden het achterste van hun tong zien. En als ze dat wel willen, dan zijn ze vaak niet in staat om een en ander fatsoenlijk bruikbaar te verwoorden. Zeker als het gaat over dingen waar men (nog) onvoldoende vertrouwd mee is.
Onder marktonderzoekers circuleert een boutade: “Consumenten zeggen niet wat ze doen en doen niet wat ze zeggen.”
Nog treffender in dat verband is de quote van Henry Ford:
“If I had asked people what they wanted, they would have said faster horses.”
Met andere woorden: “Als ik me had laten leiden door wat mensen echt wilden, reden we nu nog met paard en kar (en was er van auto-industrie geen sprake geweest).”
HelloFresh “ontzorgt” maximaal
Lang verhaal kort, wil je een succesvol nicheblog, dan moet je niet alleen luisteren naar de vragen en verzuchtingen van je doelgroep. Je moet ook peilen naar het laagje onder en achter de verzuchtingen. En – zoals Ford deed – de gebaande paden durven verlaten.
Je komt doorgaans veel sterker voor de dag wanneer je pertinente vragen stelt, vervolgens op zoek gaat naar antwoorden die net iets minder voor de hand liggen en met die antwoorden in het achterhoofd tenslotte oplossingen bedenkt die haalbaar Jan Modaal.
Een bedrijf dat bovenstaand spelletje zeer goed doorhad is HelloFresh. De hippe maaltijdbezorger stelde vast dat veel mensen graag gezonder willen eten en onderzochten daarnaast waarom het bij velen onder hen bleef steken bij goede voornemens.
Het probleem van het doelpubliek is welbekend: drukke tweeverdieners – met een koppel koters (die nog huiswerk moeten maken) – hebben geen tijd en geen puf meer om te koken. Laat staan boodschappen te doen. Bovendien, de kennis en de creativiteit om dag aan dag iets voedzaams op tafel te zetten ontbreekt soms.
Enfin, ook het concept waarmee HelloFresh op de proppen kwam om tegemoet te komen aan de noden van haar doelgroep is bekend. Voortaan bepaalt HelloFresh wat de pot schaft. Het levert alle nodige ingrediënten keurig aan huis. En om ervoor te zorgen dat niks meer in de soep kan draaien, wordt ook de receptuur meegeleverd. Bedoeling is dat het gezin binnen het halfuur de voetjes onder tafel kan schuiven.
“Ontzorgen” heet zoiets!
Ben jij de HelloFresh van jouw vakgebied?
Nog even terug naar jouw blog nu. Hopelijk heeft het wat HelloFresh-trekjes. Dan ben je in ieder geval op weg om een succesvol nicheblog te bouwen.
Hoe groot is het HelloFresh-gehalte van jouw blog?
Meer van dat?
Geef een reactie