Het zal je niet verbazen dat me vaak gevraagd wordt hoe ik het zo lang volhoudt, dat bloggen. En waar ik al die onderwerpen vandaan blijf halen. Welnu, er is weinig hocus pocus aan, stel ik vast. Ik probeer mezelf wat gewoontes aan te kweken naar het goede voorbeeld van de meest succesvolle bloggers.
Leestijd: 5 minuten
1. Succesvolle bloggers… schrijven…
Een inkoppertje zonder weerga natuurlijk, maar ik kan het ook niet helpen. Want de schrijfspier moet – net als zowat iedere andere spier getraind worden om te kunnen “presteren.” Uiteraard denk je hier vooral aan de dingen die nuttig zijn voor je eigen blog. Maar daar blijft het niet bij. In feite traint iedere geschreven zin je om snel(ler) en efficiënt(er) je gedachten te vormen. Gedachten die uiteindelijk ook een stuk sneller in een tekst kunnen worden gegoten.
2. …Maar lézen nog veel meer!
Naar alle waarschijnlijkheid denk je ook hier weer direct aan de artikelen en (vak)literatuur die duidelijk verband houdt met je blogonderwerpen en je blogleven. Het kan echter nooit kwaad om je blikveld te verruimen. Lees:
- covers van tijdschriften
- krantenkoppen
- nieuwsberichten (buiten je niche)
- persberichten (buiten je niche)
- dichtbundels
- quotes
- romans
- biografieën
- reclameteksten
- handleidingen
- …
Het zijn stuk voor stuk mogelijke inspiratiebronnen voor een volgend blogbericht. Bovendien wordt beetje bij beetje je taalgevoel aangescherpt. En tot slot leer je – zoetjesaan – hoe je een geschreven boodschap pakkend moet verpakken. Het komt aardig van pas als je ervoor wil zorgen dat je blogbericht ook effectief opgepikt en gelezen wordt.
3. Succesvolle bloggers zijn eerlijk en transparant*
Transparantie, eerlijkheid en geloofwaardigheid. Toegegeven, het zijn al bij al wat wollige begrippen. Ziehier waar één en ander in tot uiting kan komen:
- Je probeert man en paard te noemen (zonder iemand te schofferen)
- Als je citeert link je naar de bron
- Je gebruikt nooit andermans beeld zonder toestemming en/of link
- Je probeert steeds je eigen, eerlijke mening te geven (ook al is het product dat je bespreekt gesponsord)
- Je geeft aan wanneer een product of blogpost is gesponsord
- Je maakt duidelijk het onderscheid tussen (eigen) redactionele berichten en advertorials
- Je brengt de lezer op de hoogte van het feit dat er affiliate links worden gebruikt in een artikel
- Als je harde informatie meegeeft probeer je zo volledig mogelijk te zijn
- Je blijft trouw aan het opzet van je blog
- Als je iets beloofd probeer je die belofte gestand te doen
- Je bent bereid je standpunt te verdedigen en daar consequent naar te handelen
- Je bent open over je bezoekersaantallen
- Je geeft ruiterlijk toe wanneer je in de fout bent gegaan
- Je bent bereid ook diegenen die het niet met je eens zijn aan het woord te laten op je blog
- Je spamt niet (tenzij er expliciet om gevraagd wordt)
- Je probeert de credits te geven aan mensen waar je je mosterd vandaan haalde (met bijbehorende link)
En zo vergeet ik ongetwijfeld nog wel een paar dingen… Overloop het lijstje en het is meteen duidelijk dat lang niet iedereen zich even goed aan de regels houdt. Je kan er inderdaad voor kiezen ze allemaal aan je laars te lappen – het is per slot van rekening een hobby – maar als je mee wil tellen in het wereldje zijn ook dit de sleutels tot succes.
4. Succesvolle bloggers houden van interactie
Zelfs het beperkt aantal reacties onder je blogberichten is geen reden tot paniek (één troost: je vormt geen uitzondering in 2016). Sociale media schieten je graag te hulp. Neem actief deel aan discussiefora (om en rond voor jou interessante topics), wordt lid van Facebook-groepen en communities op Google+. Meng je in de debatten. Toegegeven, op hele korte termijn brengt het je blog misschien niet veel bij. Op iets langere termijn gezien laat je van je horen, bouw je een lezerspubliek op en zet je jezelf in de markt (als expert).
Contact en interactie met je lezers haalt je ook wat uit je isolement. Zit je uren en dagen in je eentje aan je blog te prutsen, dan zijn er wel eens van die momenten dat je denkt: “Waarom doe ik dit eigenlijk allemaal?” Wat positieve feedback van lezers en volgers – hoe minimaal ook – kan dan wonderen verrichten.
Nog een voordeel: je komt op een semi-ongedwongen manier aan de weet waar je lezers (in spe) zoal tegenaan lopen én op welke content zij zitten te wachten. Vooruit, aan de slag en tel uit je winst!
5. Succesvolle bloggers verzamelen ideeën en info
En andermaal gaat het hier om zoveel meer dan een lijst met blogonderwerpen. Wat te denken van:
- quotes en citaten waarmee je je artikels wat meer kleur kan geven
- links naar artikelen die je inspireren
- links naar artikelen waarnaar je kan verwijzen in volgende blogberichten
- smeuïge titels voor boven je artikelen
- Youtube-filpjes om je blogs op te leuken
- interessante tweets (om te embedden in je blogposts)
- beeldige infographics (idem)
- halfafgewerkte intro’s
- reeksen trefwoorden als geheugensteuntje voor het schrijven van toekomstige stukken
- interessante zoektermen voor toekomstige artikels
- …
Verzamel alles systematisch en de kans is groot dat je artikel veel sneller af is dan je normaal zou mogen verwachten. Je kan daar een gewoon papieren schrift voor gebruiken. Maar gezien de veelheid aan informatie die kan worden bijgehouden en desgevallend snel moet worden teruggevonden, is een digitale informatieverwerker misschien geen overbodige luxe. Google Docs/Drive, Trello, Microsoft OneNote, Google Keep en Evernote kunnen je het leven een stuk makkelijker maken.
6. Succesvolle bloggers delen… niet alleen eigen werk
Zo zit je natuurlijk in no time op een schat aan informatie. Het zou zonde zijn om dat allemaal voor jezelf te houden. Als je dan toch druk bent op social media – om in contact te treden met je doelgroep en promo te voeren voor je eigen artikels – kan je net zo goed een stukje van je schatkamer toegankelijk maken voor het grote publiek. Volgers blij, collega’s blij, jij blij, iedereen blij. Het is één van die manieren om op een sluipende wijze je fanbase uit te breiden.
7. Succesvolle bloggers plannen (vooruit)
Publiceren op vaste tijdstippen heeft zeker zijn voordelen. Je maakt een vaste afspraak met je lezer, die voor de gelegenheid ook plaats voor je maakt in zijn agenda. Die afspraak is een extra stimulans om dan met een stuk te komen dat de moeite van het lezen waard is. Werk bovendien met een redactiekalender en je hoeft op het moment van schrijven niet meer na te denken over een onderwerp. Met een beetje geluk rolt het artikel zo uit je hoofd, over je vingertoppen naar het scherm.
Vooruit werken geeft ook gemoedsrust. Het maakt je hoofd leeg voor andere dingen of voor een volgend blogbericht. En door het bericht dat al klaarstaat nog een paar keer te herlezen met een frisse blik, kan je het nog wat fijn slijpen…
8. Succesvolle bloggers trainen hun brein
Dan gaat het niet alleen over dat schrijfbrein. Maar je doet er goed aan dagelijks met ideeën te komen. Ideeën voor nieuwe blogonderwerpen uiteraard, maar ook leuke (werk)titels, aparte invalshoeken en originele manieren om jouw blogtopics te linken aan het nieuws van de dag bijvoorbeeld…
Dat waren de goede gewoontes die je je als blogger moet zien eigen te maken als je ook op lange termijn een deuk in een pak boter wil bloggen. En het maakt wat mij betreft bar weinig uit of je een persoonlijk blog, dan wel een nicheblog of een zakelijk blog hebt…
*Dit artikel bestond oorspronkelijk uit 7 punten. Maar een aandachtige volger wees – volkomen terecht – op het belang van eerlijkheid en transparantie op je blog.
Geef een reactie