5 tips om (de eerste) lezers op je blog te krijgen

Sharp Ben avatar

In:

Gefeliciteerd, eindelijk staat je nieuwe blogproject online. De eersten die kennis mogen maken met je blog? Jijzelf, je moeder en een testaccount. Mooi, maar daar doe je ’t natuurlijk niet voor. Je wil zo snel mogelijk je eerste lezers op je blog. Hoe nu verder?

Leestijd: ca. 7 minuten

Oké, misschien ben je al een ietsje verder, met een handjevol bezoekers en een paar verdwaalde mensen die je blog structureel volgen. Maar dat mogen er dus best wat meer worden. Dus ook dan komen deze tips van pas.

Ik maak hier het onderscheid tussen bezoekers en lezers, en daar is een goede reden voor…

Is je blog wel klaar om bezoekers te ontvangen?

Voor we verdergaan: ik neem even aan dat je blog inderdaad live staat en ook echt al wat voorstelt. Je blog heeft al wat content – blogberichten – en de basics zoals de contactpagina en je About-page staan ook op punt. Is dat nog niet (helemaal) het geval, maar daar dan eerst werk van. Probeer geen lezers aan te trekken met een blog die overduidelijk nog in de stellingen staat en waar nog weinig te beleven is.

1. De perfectie hoeft niet

Wel opletten dat de slinger niet doorslaat naar de andere kant. Je hebt niks aan een blog waaraan je gedurende maandenlang zit te prutsen zonder dat er iets zinnigs online komt, gewoon omdat je vindt dat het zaakje eerst helemaal perfect moet zijn. Je wil niet weten hoeveel blogs op die manier een stille dood zijn gestorven…

2. Moedig de eerste lezers op je blog aan om je blog te volgen

Om écht een deuk in een pak boter te bloggen heb je nood aan een grote groep geïnteresseerde lezers. Die heb je niet zomaar van vandaag op morgen, natuurlijk. Eens je zeker weet dat je blog een blijvertje is moet je daarom mensen aanmoedigen om je blog regelmatig opnieuw te bezoeken.

Dat doe je door met enige regelmaat te bloggen (zodat lezers inderdaad een goeie reden hebben om je blog nog eens aan te klikken). Daarnaast kan je nog een stap verder gaan en je bezoekers en lezer een abonnementsformule op je blog aanbieden. Zo hoeven zij er niet noodzakelijk aan te denken je blog te bezoeken, maar krijgen ze vanzelf een seintje als je iets nieuws online zet.

Durf van bij het begin van je carrière zo’n abonnementsformule op poten te zetten én er je lezers attent op te maken.

De eerste lezers op je blog komen niet van die ene grote doorbraak

De volgende stap? Maak alleszins niet de fout om je blog(berichten) als een gek te gaan promoten op alle mogelijke social media. Of hoop ook niet op massaal veel bezoekers omdat een of andere influencer een paar van je social media-posts deelt in zijn/haar netwerk. Als dat al werkt is het effect van die acties zeer tijdelijk. Nee, je zal toch echt wel zelf moeten gaan hengelen naar die eerste lezers op je blog. Hoe?

1. Vertel vrienden, familie en kennissen over je blog

Dat lijkt zo vanzelfsprekend dat bijna niemand dit doet. En toch, tenzij je echt anoniem wil bloggen, zijn je vrienden en familie geknipte eerste bezoekers en lezers voor je blog. Zij zijn immers vaak bovengemiddeld geïnteresseerd in wie je bent en wat je doet. Bovendien, zij kennen op hun beurt misschien mensen die graag je blog willen leren kennen.

a) Schrijf een mailtje

Duik in je mailprogramma en schrijf een simpel mailtje. Bijvoorbeeld:

Hallo,

Ik lanceerde zonet mijn nieuwe blog: [Blognaam]. Daar schrijf ik over [je hoofdonderwerp/blogniche]. Klik op de link hieronder om een kijkje te gaan nemen:

[hyperlink naar de homepage van je blog]

Feedback en suggesties zijn altijd welkom. En mocht je iemand kennen die ook wat aan dit blog zou kunnen hebben, voel je vrij om de link door te geven.

Alvast bedankt!

[Je (voor)naam]

Toch ook nog even 3 tips hierbij:

  1. Je hoeft geen uitgebreide uiteenzetting te doen over het hoe en waarom van je blogproject. Je wil je contacten niet overdonderen met informatie. Het gaat erom dat zij op een ongedwongen manier kennis maken met je blog; dat je hen nieuwsgierig maakt.
  2. Stuur dit mailtje in BCC naar je contacten. Er zijn immers altijd mensen die liever niet hebben dat hun e-mailadres zichtbaar is voor personen die ze niet kennen.
  3. Wees ook niet boos of drammerig als mensen je mail niet openen of je blog niet bezoeken.

b) Deel met enige regelmaat een link naar je blog op Facebook

Ook een deel van je volgers op Facebook is ongetwijfeld geïnteresseerd in (de onderwerpen van) je nieuwe blog. Praat er zo nu en dan over met je volgers en deel af en toe een link naar je blog. Daarvoor hoef je eigenlijk niet eens een Facebook fan page te hebben. Doe het gewoon via je privé-account.

Overdrijf daar ook niet in. Je wil niet gaan irriteren of spammen.

c) De eerste lezers op je blog blijven weg? Praat ook in je leven van alledag over je blog

Met ons, bloggers, is iets vreemds aan de hand. We vinden het geen probleem om online wildvreemden plat te gooien met spam, info en linkjes in verband met ons blogproject. Maar er in ons dagelijkse leven over praten met vrienden en bekenden? Ho maar!

Nu is dat ergens ook wel te snappen. Je stelt je immers kwetsbaar op, bent bang voor kritiek en het oordeel van mensen die er voor jou echt toe doen. En niet iedereen is vertrouwd met het fenomeen bloggen.

Je hoeft het heus niet de hele tijd over je blog(onderwerpen) te hebben, maar als het erop komt, ga het gesprek dan zeker niet uit de weg. 2 tips:

  1. Maak en oefen de elevator pitch van je blog
  2. Heb altijd papieren visitekaartjes bij de hand (die je kan geven aan geïnteresseerden, zodat ze later tenminste het internetadres van je blog kunnen intikken)

2. Zoek medebloggers om mee te connecten

De kans is groot dat je poel aan lezers voor je blog ondanks alle inspanningen nog niet zo groot is. Niet iedereen is inderdaad geïnteresseerd, niet iedereen geeft een gevolg aan e-mails.

’t Is ook slim om contacten te leggen met andere bloggers, ervaringen te delen, samen te werken. En publiek aan te trekken dat ook echt wat aan je blog heeft.

Het is niet realistisch om meteen op zoek te gaan naar de grootste jongens binnen je vakgebied. Je zoekt beter naar mensen die ongeveer net zover in hun blogavontuur staan dan jijzelf. En liefst ook nog een beetje binnen dezelfde blogniche bewegen als jijzelf.

Zoek naar andere blog(ger)s in je niche en kijk hoe je een samenwerking op poten kan zetten. Zo bijvoorbeeld:

  • engageer je om elkaars blogs regelmatig te bezoeken
  • deel elkaars beste blogberichten op social media
  • laat jullie bij het schrijven van blogs inspireren door elkaars werk (en link ook naar elkaars blog)
  • stel je blog open voor een gastblog

Toegegeven, het is extra werk (en het duurt even voor je resultaat ziet van je inspanningen, maar je krijgt je eerste lezers op je blog. Lezers die ook écht belangstelling hebben voor wat je doet.

3. Laat reacties achter op andere blogs

Vroeger – voor de opkomst van de social media-platformen – was het achterlaten van reacties op andere blogs één van dé manieren om lezers naar je blog te krijgen; je blog bekend te maken. Vandaag is dat effect duidelijk minder groot.

Maar vergis je niet, met inhoudelijk sterke en opbouwende reacties op blogartikels kan je je eigen blog voor het voetlicht plaatsen. Vooral dan bij de eigenaar van het blog waar je een reactie achterlaat. En ook sommige geïnteresseerde lezers van dat blog kunnen langs die weg jouw blog ontdekken.

“Je bent geneigd zo’n blog als een gek te gaan promoten op social media en meteen vol in te zetten op SEO. Maar de duurzame groei zit gewoon bij lezers die één voor één komen binnendruppelen, je content waarderen en besluiten je blog een tijdje te volgen.”

Durf je het (nog) niet aan om collega-bloggers rechtstreeks aan te spreken, dan is dit de manier van werken. Soms kunnen hier zelfs vruchtbare samenwerkingsverbanden uit ontstaan.

4. Link in je blogposts naar geweldige artikels van andere bloggers

Laat je je bij het schrijven van een artikel of blogpost inspireren door iemand anders? Vermeld dat dan ook in je stuk én plaats ook een externe link naar de site van die ander. Idem dito als je ergens een artikel vindt met keigoede (aanvullende) info omtrent het topic van je blogpost. Dat heeft allemaal zijn voordelen:

  • je toont bezoekers en lezers dat je verder kijkt dan je eigen blog
  • je maakt van je blog een plek waar veel waardevolle informatie te vinden is
  • de artikels op je blog kunnen wat korter (terwijl je toch waardevolle info geeft)
  • ook voor Google is dit een signaal dat je van je blog een sterke website wil maken die zijn plaats in de zoekmachines verdient

Belangrijk: wanneer je nadien je nieuwe blogpost deelt op social media, vergeet dan zeker niet de bloggers of personen bij wie je de inspiratie haalde voor je artikel te taggen. De kans is groot dat zij je update dan te zien krijgen. Zo komt jouw blog ook bij hen op de radar, en wie weet delen ze jouw artikel op hun beurt in hun netwerk. Extra zichtbaarheid voor jouw blogproject!

5. Schrijf een gastblog voor een blog die je volgt

Je zou je kunnen afvragen waarom je je moe zou maken in het schrijven van gastblogs, terwijl je zelf nog druk bent met het uitbouwen van je eigen blog. En moet je blog trouwens niet reeds een groot publiek hebben alvorens te denken aan gastbloggen voor ’n ander?

Klopt, maar waar het ons hier om te doen is is het uitbreiden van je lezerspubliek; je tentakels uitspreiden, beetje bij beetje nieuwe lezers voor je blog aanspreken. Af en toe gastbloggen kan dan helpen. Ook al omdat gastbloggen de SEO van je blog een boost kan geven. Let wel, om je voordeel te doen met gastbloggen moet je:

  • een gastblog publiceren bij iemand die over gelijkaardige dingen blogt als jijzelf (zodat hun publiek ook geïnteresseerd is in jouw blog)
  • te gast zijn op een blog dat wat groter is/wat verder staat dan dat van jou
  • ervoor zorgen dat je artikel voldoet aan de standaarden van de blog waar je te gast bent

Conclusie?

Zo, dit waren mijn beste tips om de eerste lezers op je blog te verwelkomen. Alle begin is lastig, ik weet het. Maar echt, stapje voor stapje krijg je niet alleen vluchtig bezoekers over de vloer, maar ook aandachtige lezers en misschien zelfs regelrechte fans!

Category:

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *