Slechts 10% van al je bezoekers keert ooit naar je blog terug. Een ietwat onthutsende statistiek voor ons, hardwerkende bloggers. Hoe komt dat? En zijn er manieren om toch meer terugkerende, trouwe blogbezoekers te krijgen?
Leestijd: ca. 6 minuten
Eigenlijk ben je pas écht begonnen met het uitbouwen van een lezerspubliek voor je blog op het moment dat lezers je blog nog een tweede keer bezoeken. En net dat laatste is allesbehalve simpel.
1. Waarom 90% je blog gewoon vergeet?
Ja, soms ligt dat aan de door jou gekozen onderwerpen. Of aan het feit dat je artikels gewoon niet goed genoeg zijn om een blijvende indruk te maken. Of aan de schrijfstijl die te weinig mensen aanspreekt. Of aan het feit dat je blog niet uitnodigend genoeg is vormgegeven. Of aan je te lage blogfrequentie. Maar toch liggen de belangrijkste oorzaken elders:
a) Zelfs met ’n steengoede SEO win je geen trouwe blogbezoekers
Nochtans zijn veel ambitieuze bloggers erg druk met de zoekmachineoptimalisatie van hun blog, toch? Dat klopt, maar een goede SEO helpt vooral om heel veel (geïnteresseerde) mensen met jouw blog in aanraking te laten komen. En slechts een fractie van de mensen die via Google met je blog in aanraking komen worden ooit een regelmatige bezoeker. Als jij tenminste een beetje je best doet.
Er zijn altijd uitzonderingen natuurlijk, maar blogbezoekers zijn doorgaans te gehaast, te snel afgeleid om je blog of je verhaal langer dan een paar minuten te onthouden. Zelfs al willen ze dat misschien echt wel. En als die lezers wél een tweede of derde keer op je blog belanden, is dat waarschijnlijk via een nieuwe zoekopdracht waar je blog “toevallig” ook op scoort.
Tot slot: topposities in de zoekresultaten brengen niet noodzakelijk veel bezoekers voor je blog op de been. Je bent overgeleverd aan algoritmes en je ondervindt concurrentie van andere blogs en websites.
b) Socials zijn allang geen vetpot meer
De tijden waarin je met een paar welgemikte deelacties op social media je bezoekersstatistieken kon doen exploderen liggen al 10 jaar achter ons. Om te beginnen is maar een kleine groep van volgers ook geregeld op het platform aanwezig. En ja, ook hier zorgen algoritmes ervoor dat alleen diegenen met wie je effectief interactie hebt je update te zien krijgt.
Lang verhaal kort: je kan duizenden volgers verzamelen, maar veel méér dan een paar procent bereik zal je tweet, pin of statusupdate niet bereiken.
Goed, genoeg gejammerd. Tijd voor oplossingen want die zijn er.
2. 3 opties voor meer trouwe blogbezoekers
Zeker op wat langere termijn is het dus van belang om bezoekers aan te trekken via zoveel mogelijk kanalen. Probeer minstens een deel van de toevallige passanten uit Google en social media om te turnen tot een meer regelmatige bezoeker. Zo ben je voor je blogsucces zoetjesaan minder afhankelijk van de goodwill en de algoritmes van grote internetbedrijven. Met soms eenvoudige middelen kan je passanten op je blog een abonnementsformule aanbieden.
a) Werken met push notifications
Via push notifications krijgen lezers/volgers, bij het openen van hun browser, een melding dat er op jouw blog een nieuw artikel verscheen. Handig voor je lezer, want die hoeft niks te missen. En uiteraard is de kans dat lezers je blog meerdere malen effectief bezoeken vele malen groter.
- Meer uitleg over push notifications vind je bij Bloggenenloggen.nl.
b) Een geautomatiseerde mailinglijst annex nieuwsbrief beginnen
Ook door een mailinglijst uit te bouwen kan je lezers (veel) vaker naar je blog trekken. Jij publiceert een artikel, waarna je een mail kan uitsturen naar je mailinglijst met daarin een linkje naar je nieuwste blogbericht.
Het voordeel hiervan? Het is jouw persoonlijk platform, waarop noch Google, noch social media enig vat hebben. Je hebt een close groep van volgers die expliciet de toestemming gaven om door jou gemaild te worden. Ook verdomd nuttig: beetje bij beetje verzamel je veel informatie over wat er bij je trouwe volgers leeft, welke artikels populair zijn (en welke minder).
Nadeel is dat het opzetten van zo’n mailinglijst – die moet voldoen aan de AVG-regels – toch wat voeten in de aarde heeft. Daarnaast mag je je niet laten ontmoedigen, want mensen zijn tegenwoordig nogal huiverig om hun e-mailadres bij je achter te laten. En als ze zich dan inschrijven is het natuurlijk zaak boeiende content te blijven leveren, zo niet verlies je je subscriber weldra weer.
Voor het opzetten en beheren van de mailinglijst van Blogtrommel.com maak ik al een paar jaar gebruik van Laposta in zijn gratis versie. Hiermee kan je verschillende e-maillijsten aanmaken voor in totaal tot 2.000 personen. Je mag maandelijks maximaal tot 12.000 mails versturen.
c) Je RSS-feed promoten
Een blog volgen via RSS is veruit de makkelijkste manier om een blog te volgen. Een geïnteresseerde lezer/volger kan beslissen jouw blog op te nemen in zijn RSS-lezer waarna hij een signaal krijgt wanneer jij een nieuw blogbericht publiceerde.
Als blogger moet je (bijna) niks instellen. Blogs zijn standaard immers zo ingesteld dat ze perfect overweg kunnen met RSS-lezers.
Veel blogliefhebbers zijn vertrouwd met het fenomeen RSS, maar heb je een publiek dat niet zo thuis is in dit wereldje dan is het misschien handig om het daar toch attent op te maken.
Ja, het kost wat moeite en tijd om een mailinglijst voor je blog op te bouwen. Maar als het zaakje eenmaal staat heb je een verkeersbron waar Google, noch social media vat op hebben. En dichter bij een legertje trouwe blogbezoekers kan je gewoon niet komen.
3. Geef mensen een goede reden om zich te abonneren
Tot zover enkele manieren om toevallige passanten “te onderscheppen” en om te turnen tot trouwe blogbezoekers. Waarbij het laten abonneren via RSS waarschijnlijk het makkelijkst is en de mailinglijst-optie overduidelijk de lastigste om in de praktijk te brengen. Maar meestal ook de meest lonende; dat dan weer wel.
Blijft het feit dat lezers zich niet zomaar abonneren op je blog. De meeste mensen hebben aan notificaties en e-mail geen gebrek. Dus om ze te overtuigen om je blog systematisch te gaan volgen (en daarvoor lastig gevallen te worden) moet je wat in je mars hebben. Veel goeie artikels die erg regelmatig verschijnen, bijvoorbeeld. Een goede gratis weggever durft ook wel eens helpen. Alleen, wat je vaak ziet is dat men zich snel terug uitschrijft eens de gratis weggever in hun bezit is.
Hoe dan ook: trouwe blogbezoekers kwéék je, voed je op door:
- leuke content te brengen
- je bezoekers het gevoel te geven dat ze wat zullen missen
- hen af en toe op toe – subtiel en minder subtiel – op de mogelijkheid tot abonneren te wijzen
4. Zorgen die abonnementsformules voor meer blogbezoekers?
Ik kan alleen maar voor mezelf spreken, natuurlijk. Momenteel is er enkel de RSS en een nieuwsbrief: wanneer er een nieuw artikel online komt krijgen subscribers van mij een mailtje waarin ik het artikel kort voorstel. Iets meer dan 80 mensen missen zo niks van wat er op BT aan nieuwe berichten verschijnt.
Het aantal lezers die via RSS op de hoogte blijven is wat moeilijker in te schatten. Want er zijn natuurlijk veel diensten die gebruik maken van de RSS-feed. Alleen al via Feedly zijn het er een kleine 100, via Bloglovin’ een 70-tal.
a) Niet het onderste uit de kast gehaald
Toegegeven, die pakweg 250 mensen is geen massa volk. Bovendien mag ik hier ook geen gewag maken van 250 pageviews voor mijn blog.
Anderzijds, 250 lezers zullen Blogtrommel.com niet zo snel helemaal uit het oog verliezen. Immers, zij krijgen elke week (minstens) één expliciete uitnodig om naar dit blog te komen. Een voorzichtige berekening komt dan uiteindelijk op 25 tot 60 pageviews per blogpost. Het zijn cijfers waarbij het bereik van (gratis) individuele social media-campagnes doorgaans verbleken.
Nu, in mijn zoektocht naar trouwe blogbezoekers laat ik hier en daar ook wel wat liggen. Zo bijvoorbeeld:
- ben ik geen veelschrijver (en is er dus niet zoveel aanleiding om meldingen uit te sturen)
- geef ik momenteel ook geen gratis e-book of iets dergelijks weg (de extra aanzet om in te schrijven voor de nieuwbrief valt weg)
- voorzie ik momenteel geen extra content voor inschrijvers (maar wie me mailt met een vraag omtrent één of ander blogtopic krijgt zo snel mogelijk een persoonlijk antwoord)
- promoot ik de nieuwsbrief niet te erg
- doe ik niks om verloren subscribers weer aan boord te hijsen
Dit is één van de domeinen waaraan je kan merken dat BT een hobbyproject is…
b) Wat ik wel doe om meer volgers te krijgen?
Ik geef dus niet meteen veel ruchtbaarheid. Noch aan de RSS, noch aan de mailinglist annex nieuwsbrief. Het is me dan ook eerder om de oefening te doen en niet om het maken van een extra verkeerskanon. Echter, de geïnteresseerde lezer is meer dan welkom. Voor zolang hij of zij wat aan de mails heeft. Wel:
- staat er een linkje naar mijn opt-in pagina in mijn Twitter-bio
- maak ik af en toe reclame voor de nieuwsbrief op social media
- plaats ik soms een banner met reclame voor de nieuwsbrief in de sidebar
- plaats ik vaak een call-to-action in de pagina’s of blogberichten
- komt mijn nieuwsbrief ter sprake in artikels op deze site
Conclusie?
Rond de pot draaien hoeft niet. Vandaag is het verdomd lastig om een trouw publiek op te bouwen voor je blog. Daarvoor kan je rekenen op social media en (op termijn) op Google, maar het effect van je inspanningen is vaak erg tijdelijk en vergt bovendien veel geduld. Slimme bloggers denken daarom best na over eigen, alternatieve manieren om meer terugkerende bezoekers aan te trekken.
Geef een reactie