Tussenkopjes: de vergeten jokers in jouw blogpost

Sharp Ben avatar

In:

Je zou het zo niet zeggen, maar ontzettend veel kleinigheden bepalen het succes van je artikel. Neem bijvoorbeeld de tussenkopjes (headings). Die paar opvallend vormgegeven woordjes om de paar alinea’s worden echter vaak wat achteloos neergezet, en dat is berejammer.

Er zijn een paar redenen waarom ik tussenkopjes als (miskende) jokers in een blogpost beschouw:

  • tussenkopjes zijn er om je lezer te helpen
  • tussenkopjes zijn ook voor jou als blogger een grote hulp
  • de SEO van je blogpost kan een ferme boost krijgen als je tussenkopjes gebruikt

1. Waarom bezoekers en lezers tussenkopjes fijn vinden?

a) Tussenkopjes splitsen grote lappen tekst op

Niemand kijkt graag tegen een lange, doorlopende tekst aan. Alinea’s en paragrafen van 450 woorden zonder rustpunt – of dingen om naar uit te kijken, het is hét recept om overgeslagen te worden. Zeker als het gaat om een tekst op een computerscherm! Niet voor niks adviseert de Yoast SEO-plugin om om de 300 woorden een tussenkopje in te lassen.

b) Elk tussenkopje creëert extra witruimte

Dit sluit aan bij het vorig punt. Meestal zijn tussenkopjes wat groter vormgegeven en dus krijgt je tekst automatisch wat meer lucht, wat meer ademruimte. Ze brengen de ogen van je lezer tot rust en maken de tekst wat makkelijker scanbaar. De immer gehaaste lezer vindt dat alleen maar prettig.

c) Goed gekozen tussenkopjes zorgen voor “haakjes”

Hoe goed je artikel ook moge zijn, het overgrote deel van je bezoekers leest je artikel niet van a tot z. In plaats daarvan scrollen ze haastig door je blogbericht op zoek naar aanwijzingen dat je stuk voor hen interessant is. Een geslaagd tussenkopje:

  • trekt de aandacht van je bezoeker (en onderbreekt heel even het scrollen)
  • maakt hem duidelijk waar het volgende stukje in het artikel precies over gaat
  • toont ‘m de structuur van het artikel (bij een wat langer stuk is dat erg handig)
  • doet je lezer op zijn stappen terugkeren (om eventueel toch het stuk helemaal te lezen)

Pak het een beetje slim aan en je lezer behoudt veel makkelijker het overzicht. Ook bij een veel uitgebreider artikel

Kortom, de headings zorgen er mee voor dat een blogbericht of webpagina makkelijker wegleest. De geïnteresseerde bezoeker zal sneller geneigd zijn een groter gedeelte van je artikel te lezen.

In onderstaande video bespreekt CopyRobin 3 eenvoudige tips om snel met leuke tussenkopjes te komen.

2. Hoe tussenkopjes jouw kunnen helpen om beter en sneller te bloggen

a) Een sterke, logische structuur voor je blogpost

Dankzij die tussenkopjes heeft de doorsnee lezer veel sneller door waar je bericht over gaat. Zelf als ‘ie er alleen maar doorheen scrolt en diagonaal leest. Niet te lang dralen, maar snel to the point komen. Daar draait het om op het internet.

Niet alleen je bezoeker/lezer haalt hier voordeel uit. Bereid je voor en denk goed na over wat je nu precies wil gaan vertellen in je artikel. Welke punten moeten zeker aan bod komen? Elk van die punten is een tussenkopje. Gevolg?

  • Je verhaal wordt krachtiger en krijgt veel sneller een logische opbouw
  • Je merkt snel(ler) of je niet bepaalde essentiële info vergeten bent

b) Je zal waarschijnlijk sneller kunnen bloggen

Wat mij betreft is dit één van dé trucs om sneller te kunnen bloggen: zet van bij het begin van het schrijfproces meteen al je tussenkopjes onder elkaar. Dit is je raamwerk. Het schrijven van een lang en uitgebreid artikel is geen uitzichtloos karwei meer van 1.500 woorden. Nee, onder elk tussenkopje pen je een berichtje neer van pakweg 300 woorden. Die klikken dan als een puzzel ineen tot één groot artikel…

Heeft elke artikel tussenkopjes nodig?

Nee, een kort artikel – pakweg minder dan 600 woorden – heeft niet per se tussenkopjes nodig. Maar zodra een artikel langer wordt ben je duidelijk in het voordeel als je tussentitels gebruikt. Ze houden je lezers nu eenmaal makkelijker bij de les.

Waarom zijn tussenkopjes zo belangrijk voor jou als blogger?

Natuurlijk kan je ook gewoon gaan zitten en beginnen schrijven zonder rekening te houden met structuur en/of tussentitels. Het is de vraag of je dan niet te veel omwegen maakt in je verhaal. En hoe langer je artikel wordt hoe groter de kans dat je verhaal alle kanten uit gaat.

3. Beter scoren in Google dankzij headings?

Zeker weten! Google is verzot op goed gestructureerde webpagina’s. Door in de tussenkopjes op een natuurlijke manier focus zoekwoorden en gerelateerde zoektermen te gebruiken help je de SEO meer dan een handje.

Bovendien, als de makkelijk leesbare en goed gestructureerde blogpost ervoor zorgt dat je lezers inderdaad langer op je blog rondhangen, dan is dat ook voordelig voor je posities in de zoekmachines.

a) De techniek achter de tussentitels

De documentschets van dit blogbericht met de titel en daaronder alle tussenkopjes op de verschillende niveaus
De structuur van dit blogbericht met alle tussenkopjes

Je zou voor de tussenkopjes simpelweg de tekst in het vet kunnen zetten en ‘m – bijvoorbeeld – een ander kleurtje kunnen geven. Kwestie van een visueel onderscheid te makken tussen bodytekst en tussenkopjes.

Om effectief te zijn maak je voor je tussenkopjes best gebruik van de heading tags (koptekst) die elk blogplatform kan implementeren. Zo is er niet alleen visueel een duidelijk verschil tussen de gewone bodytekst en de tussenkopjes (die groter zijn en eventueel ook anders opgemaakt). Door expliciet koptekst te gebruiken maak je ook in de broncode van je artikel duidelijk dat het om hiërarchisch gestructureerde kopjes gaat. Voor een betere vindbaarheid in Google is dat van belang.

En nog een voorddeel van het gebruik van heading-tags: er zijn tal van WordPress-plugins die je helpen om een inhoudstafel (zie ook ankerlinks) te maken voor je artikel. Zij doen dat aan de hand van de tussenkopjes die je gebruikte.

b) De structuur van een goed artikel

Let erop dat elke webpagina in principe slechts één H1-tag kan bevatten. De H1-tag is voorbehouden voor de titel van je artikel (en wordt normaal gezien ook automatisch zo ingesteld). Voor tussentitels in je blogpost en -pagina’s gebruik je meestal de H2- en H3-tags.

Je gebruikt normaliter nooit een H3-tag alvorens je een H2-tag hebt gebruikt. Net zomin gebruik je een H5-kopje na een H2-kop. Voor de duidelijkheid toon ik hierboven de documentstructuur van dit eigenste artikel.

4. Pakkende tussenkopjes schrijven: een paar tips

Tot zover dus de meer technische kant van de zaak. Vooraleer af te ronden wil ik nog wat tips meegeven.

1. Schenk genoeg aandacht aan je tussenkopjes

Bijna evenveel aandacht als voor de titel van je blogbericht, wat mij betreft. Als je wil dat bezoekers en lezers af en toe stoppen met scrollen kan je het je niet veroorloven om achteloos enkele woorden neer te gooien om ervan af te zijn. Daarom:

  • maak je lezer nieuwsgierig, prikkel ‘m, licht een tipje van de sluier
  • durf krasse taal gebruiken
  • gebruik woorden die op de emotie spelen in je tussentitels

2. Nummer je tussenkopjes

Zeker bij wat langere artikels is dat handig, maar ook bij de immer populaire lijstjesposts. Beloof je bij het begin van je artikel 17 tips, dan is het wel prettig als je als lezer gewoon weet waar je precies zit (en hoelang het nog is tot het einde.

En ook wanneer je pakweg een tutorial maakt in 3 stappen is het handig als je bezoeker duidelijk weet wat stap 1, stap 2 of stap 3 is…

3. Alle tussenkopjes samen vormen een korte samenvatting van je artikel

Hiermee speel je in de kaart van bezoekers die snel door je artikel scrollen. Zelfs als ze alléén de kopjes lezen hebben ze toch de strekking van je verhaal mee. En niet zelden beslissen lezers alsnog om met meer aandacht te gaan zitten lezen.

4. Benoem een direct voordeel voor je lezer

Hij moet het gevoel krijgen dat ‘ie wat gaat missen als hij niet verder leest. Koudweg beschrijven wat er onder het kopje te lezen valt volstaat niet. Maar welk eindresultaat mag je lezer precies verwachten? Dit is ook weer zo’n haakje.

5. Zet tussenkopjes in als bindteksten

Dit gebruik ikzelf soms om lezers te overtuigen verder te lezen. Hierbij nummer ik de tussenkopjes niét en maken ze quasi integraal deel uit van de rest van de tekst. Handig om echt een statement te maken.

Conclusie?

Tot zover mijn tips over het slim gebruik maken van tussenkopjes. Voor mij is het duidelijk dat aan die kopjes in blogberichten doorgaans te weinig aandacht besteed wordt. Maar gebruik ze consequent en word zelf een betere blogger, houd de aandacht van je lezer langer bij je artikel en scoor beter in de zoekmachines.

Category:

Comments

2 reacties op “Tussenkopjes: de vergeten jokers in jouw blogpost”

  1. Alan avatar

    Inderdaad Sharp Ben, tussenkopjes zijn echt belangrijk! Ik ben het met alles in deze post eens;)

  2. Ximaar avatar

    Is een blogbericht niet gewooon te lang als er tussenkoppen (haat kinderachtige verkleinwoorden) nodig zijn? Is het dan niet beter om het bericht over meerdere berichten te verdelen, zodat er eenvoudiger op te reageren valt en er tevens frequenter berichten verschijnen. (maar misschien staat dit in de text, waarvan ik 93,2% niet heb gelezen. 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *