X als pr-machine: 9 tips voor succesvolle bloggers

Sharp Ben avatar

In:

De hoogdagen van social media als bron van “makkelijk” blogverkeer mogen dan al voorbij zijn, Wil je Twitter vandaag voor je blog laten werken, dan moet je het wel anders aanpakken dan enkele jaren terug. Daarom: een paar eenvoudige Twitter tips voor bloggers.

Nog steeds heb ik de indruk dat heel wat bloggers inderdaad een Twitter-account hebben – onder meer op aanraden van BT – maar vervolgens niet echt weten wat ze ermee aanmoeten…

In wat volgt ga ik ervan uit dat je al bent gestart met X. In de loop der tijd zijn er wel wat extra mogelijkheden bijgekomen waar jij als blogger je voordeel mee kan doen.

Zo is een tweet nu maximaal 288 karakters lang in plaats van 144 voordien. Dat geeft jou uiteraard meer ruimte om je verhaal te doen. Heuse mini-blogjes worden mogelijk, zeg maar. Of je kan de extra ruimte gebruiken om meerdere linkjes tegelijk te delen…

Ook opvallend: het lijkt erop dat vooral tweets die veel interactie veroorzaken een ‘langere levensduur” hebben. Daar waar voorheen een tweet al na enkele minuten van de radar verdween, kan het effect van een tweet nu gerust nog enkel uren doorwerken.

9 Twitter tips voor bloggers

1. Kleed je profielpagina aan

Op social media draait veel, zo niet alles om het maken van een goede eerste indruk. Dus vervolledig je profiel zo snel mogelijk. Daar hoort bij:

  • een korte beschrijving van wie je bent en waar je blog over gaat (maximaal 500 karakters)
  • een aansprekende header (1500 pixels breed x 500 pixels hoog)
  • je profielfoto (400 pixels breed x 400 pixels hoog)
  • de hyperlink naar je blog (in het daartoe bestemde venster)

Over dat linkje naar je blog zou ik even wat langer nadenken. Je kan er natuurlijk voor kiezen om gewoon naar de homepage van je site te linken. Maar je kan je bezoekers ook meteen doorsturen naar je beste/meest populaire blogpost, naar je landingspagina voor nieuwe lezers of naar de cornerstone content.

Overigens kan je (indien je nog plaats hebt in de beschrijving) nog een tweede link plaatsen als je dat wil. Hoogstwaarschijnlijk zal je dan wel gebruik moeten maken van een link shortener zoals Bitly.

Bedenk dat iemand die uit zijn/haar Twitterfeed komt om jouw profiel van naderbij te bekijken een meer dan gewone interesse heeft in wie je bent en wat je doet.

2. Zet een opvallende, populaire tweet vast

Blijven we nog even bij je profiel op X. Onder Tweets vind je je laatst verstuurde tweets. Het is een goed idee om een populaire tweet vast te maken aan je profielpagina. Deze tweet – die dus niet heel recent hoeft te zijn – is dan de eerste die in het oog springt wanneer een andere Twitter-gebruiker je profiel bezoekt.

Kies hiervoor bij voorkeur een tweet die:

  • jou ten voeten uit tekent
  • erg populair is/veel interactie en beroering veroorzaakte
  • een link bevat naar een erg belangrijke pagina op jouw blog
  • een link bevat naar het inschrijfformulier voor je nieuwsbrief

Welke van je tweets springen uit de band qua interactie en impact wil je nog weten? Simpel: doorblader je tweets, selecteer er eentje die jou (nog steeds) aanspreekt en klik op het staafdiagrammetje onder de bewuste tweet (Tweetactiviteit bekijken). Vervolgens krijg je een zicht op onder meer het aantal weergaven voor die tweet en het totaal aantal interacties.

Om de tweet in kwestie bovenaan in je profiel te houden, klik je rechts op het pijltje (Meer) en klik dan in het uitklapmenu voor Vastmaken aan je profielpagina.

3. Let een beetje op wie je gaat volgen

X is een sociaal medium. Het gaat dus om de mensen achter al die Twitterprofielen. Het heeft weinig zin om mensen te gaan volgen die:

  • helemaal geen uitstaans hebben met wat jij doet
  • beroemd zijn (ze kunnen interessante tweets spuien, maar of ze ook interesse hebben in jouw boodschap of ooit je blog willen bezoeken is zeer de vraag)
  • slechts heel af en toe effectief actief zijn op Twitter (X)

Allemaal dingen die je snel kan ontdekken als je als (beginnend) Twitter-gebruiker een paar seconden neemt om zo’n profiel te bekijken. Ik zeg niet dat je twitteraars die aan bovenstaande criteria voldoen per direct moet ontvolgen. Wees je er simpelweg van bewust dat deze gebruikers misschien wel je berichtenstroom doen vollopen maar je (blog) op het einde van de rit weinig bijbrengen.

4. Liken, retweeten en mee discussiëren!

Veel bloggers zitten op Twitter om zo hun blogposts te delen met een veel groter publiek. Maar beperk je je tot linkje dumpen, dan heeft Twitter inderdaad weinig meerwaarde. Enkel en alleen je nieuwste blogs delen en dan met de noorderzon verdwijnen wordt niet geapprecieerd. Noch door je volgers, noch door… Twitter zelf. Daarom:

  • like interessante tussenkomsten die je voorbij ziet komen (met het hartje)
  • gooi een boude stelling in de groep
  • laat kort – 288 karakters – je licht schijnen op de brandende actualiteit
  • geef goede raad
  • deel schouderklopjes uit
  • retweet (links naar) belangwekkend leesvoer (dat gerelateerd is aan jouw blogniche)
  • toon je medeleven, spreek je steun uit
  • noem mensen met naam en toenaam op X (mentions)!
  • laat af en toe in je ziel kijken

Het gaat erom dat je je neus aan het venster steekt, dat je opvalt (bij de juiste mensen). Daarmee bedoel ik: de mensen die geïnteresseerd zijn in de dingen waar jij over blogt.

Het algoritme van Twitter zal je echter belonen door jouw tweets aan een grotere groep van gebruikers te tonen. En door ook aan jou meer interessante (want gerelateerde) tweets te laten zien.

Middels likes, retweets of mentions zend je bovendien voortdurend meldingen uit naar andere Twitter-gebruikers. Je maakt hen nieuwsgierig (naar jouw profiel), ze gaan je misschien volgen, op hun beurt jouw content delen,… Zo gaat het balletje aan het rollen!

5. Investeer (tijd) in Twitter (X)

Dit kost tijd en energie, dat moet ik toegeven. Vooral als je van start gaat met Twitter is het zaak regelmatig een Twitter-sessie (elke dag een halfuurtje bijvoorbeeld) in te plannen zodat jij het platform en de mensen op Twitter beter leert kennen.

Gebruik je Hootsuite, dan kan je Tweets op voorhand inplannen. Deze  worden dan op gezette tijden verstuurt zonder dat jij aanwezig bent. Hootsuite heeft bovendien een link shortener. Dat betekent (nog) meer ruimte voor je eigenlijke boodschap.

6. Let op je taalgebruik

Naar mijn mening ben je op Twitter in het voordeel als je goed ter taal bent. Wanneer je jezelf vlot en heel kernachtig (288 karakters, weet je wel?) kan uitdrukken. En daar kan ook een heel arsenaal aan krachtige, tot de verbeelding sprekende adjectieven bij horen. Kras taalgebruik doet het doorgaans goed op Twitter. Maar let op: kras taalgebruik staat niet gelijk met schelden.

7. Voeg extra media toe aan je tweets

Het feit dat Twitter het dus vooral van zijn geschreven tussenkomsten moet hebben betekent niet dat je geen andere media kan toevoegen. Foto”s, twitterpolls (vraag je volgers om die tweets te RT’en voor een groter bereik!), GIFjes en filmpjes vallen eens zo hard op een een omgeving die grotendeels uit tekst bestaat. Doen dus!

8. Maak Twitterlijsten

Het is leuk en handig om Twitterlijsten aan te maken van mensen die je van nabij wil volgen. Zo kan je bijvoorbeeld een lijst aanmaken van bloggers binnen dezelfde niche als de jouwe. De betrokken bloggers krijgen hier wederom melding van. Goed voor je zichtbaarheid!

oh ja, je mag de lijst ook een naam geven. Zorg voor een beschrijvende naam, zodat ook anderen enig idee hebben van wat er in de verzameling zit. Kies een te cryptische naam en het komt bij niemand op om de lijst eens te gaan doorzoeken. Breng je pakweg reisbloggers samen, noem je lijst dan ook Beste reisbloggers of iets van die strekking.

9. Overloop regelmatig je eigen profielpagina opnieuw

Aan het einde van deze Twitter tips voor bloggers wil ik graag nog even terug naar de eerste twee tips. In godsnaam, collega’s, houd die profielpagina op Twitter een beetje up-to-date. Ik durf zelfs niet eens een schatting maken van het aantal bezoekers dat sommige bloggers mislopen. Gewoon omdat er geen link naar hun blog aanwezig is of de link niet meer werkt. Fiksen die handel!

Idem voor die vastgezette tweet in je Twitterprofiel. Overweeg om die regelmatig te wisselen. Actueel blijven is ook hier de boodschap.

Zorgen deze 9 Twitter tips nu voor een overrompeling op je blog? Nee, die tijden zijn voorbij. Maar wees er maar zeker van dat je (blog) opvalt en dat je mensen oprecht nieuwsgierig maakt. Bovendien, zo leren althans mijn statistieken uit Google Analytics, de mensen die nog doorklikken uit social media blijven langer hangen, klikken meer pagina’s aan en komen ook vaker terug.


Meer van dat?

Category:

Comments

Eén reactie op “X als pr-machine: 9 tips voor succesvolle bloggers”

  1. Mies Huibers avatar

    Goede tips Ben. Ik gebruik het inderdaad alleen maar voor die enkeling die daar bij me doorklikt. Ik zou er zeker wat meer werk van kunnen maken.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *