Wil je bloggen voor de langere termijn? Zorg er dan voor dat je zo weinig mogelijk omkijken hebt naar je artikels eens die gepubliceerd zijn. Ook de url van je blogpost speelt daar een rol in. Hetzelfde geldt voor de url’s van je vaste pagina’s. Hoe zit dat precies?
Leestijd: ca. 3 minuten
Heel wat bloggers staan nauwelijks stil bij de url van zo’n blogpost. De permalinks in WordPress zijn (hopelijk!) correct ingesteld en daarmee doen ze het dan.
Kies de url van je blogpost slim
In vrijwel alle gevallen kan je de slug – het gedeelte van het internetadres na de domeinnaam – vrij kiezen. Soms loont het echt de moeite om er wat extra aandacht aan te besteden. En dus geen genoegen te nemen met de standaardsuggestie van WordPress. Deze indeling komt je wellicht erg bekend voor:
https://jedomeinnaam.com/titel-van-je-webpagina/
Het is me hier dus om de slug – het achterste gedeelte – te doen.
Maak je een nieuw blogbericht of pagina aan, dan neemt WordPress gewoon de door jou gekozen titel als basis voor de url van je blogpost of pagina. De woorden en eventuele getallen van de titel van je stuk gescheiden door koppeltekens. Daar is meestal helemaal niks mis mee. Alleen wil je:
1. een SEO-vriendelijke url voor je blogpost
Ga je voor een erg lange titel voor je artikel en doe je niks, dan heb je ook een erg lange url. Dat is niet ideaal. Want als je de url van je stuk wil (laten) kopiëren en plakken gaat dat makkelijker met een mooie, korte url. En ook Google schijnt een voorkeur te hebben voor pagina’s met een korte url.
Daarnaast is het zaak om, meteen al via de url, te laten weten waar de pagina over gaat. Een lange cryptische titel is dan niet zo slim. Liever probeer je de url in kwestie compact, maar wel nog beschrijvend te houden. Mét je focus trefwoord erin als het even kan!
2. opletten met cijfers, getallen en data in de url
Het is altijd een goed idee om waar mogelijk tijdloze blogs te maken. Cijfers en data passen vaak niet echt in dat plaatje. Immers, je kan pagina’s en blogberichten altijd een grondige update geven, de url moet je ongewijzigd laten. Anders creëer je gebroken links en 404 pages voor je bezoekers. Dat wil je niet.
Daarom probeer ik sinds een aantal jaar alle cijfers en verwijzingen naar data uit de url’s van mijn artikels te weren.
Kijk bijvoorbeeld maar eens naar mijn blog met 150 suggesties voor blogonderwerpen. Het stuk dateert oorspronkelijk uit 2013. Met toen… inderdaad 50 topics om over te bloggen. De url verraadt dus dat dit artikel al eventjes meegaat. Hoe dan ook: het was beter geweest om de 50 uit de url te schrappen. Dan heb je geen probleem als je een artikel tijdloos wil houden. Dus, opletten met titels als:
- 7 tips om … (je wil misschien later nog een 8ste, 9de en 10de tip toevoegen)
- de beste blogtips voor 2024 (je wil misschien een update doen in 2025)
- 42-stappenplan voor het lopen van een marathon
- …
Meer van dat?
De url van je blogpost aanpassen
Tot zover een paar tips om een (meer) geschikte url te vinden voor je blogpost. Het kan dus nodig zijn om de suggestie van WordPress te negeren en je eigen url te kiezen. Dat kan op twee manieren:
1. via het WordPress-dashboard zelf
- ga naar Instellingen
- selecteer het tabblad Bericht
- klik onder Samenvatting de (voorlopige) url van je artikel aan
- pas in het vak PERMALINK de url aan
2. via je SEO-plugin
Vrijwel alle SEO-plugins geven je de mogelijkheid om je url te customizen. Zo ook bij Yoast SEO:
- open Yoast SEO
- selecteer Weergave zoekmachines
- pas in het vak Slug de url van je webpagina aan
- tik ga terug naar je post
Conclusie
Soms is het verrekte nuttig om de url van je webpagina aan te passen en geen vrede te nemen met de standaard oplossing van WordPress. Dat kan in de instellingen van WordPress of via je SEO-plugin. Zo is je pagina nog beter bestand tegen de tand des tijds.
Geef een reactie