Het is opvallend hoeveel bloggers bij de notie “beter bloggen” meteen de koppeling maken met “vaker bloggen.”
Goed, we willen dus vaker bloggen als in: vaker een nieuw artikel op ons blog zetten.
Hieronder vind je grosso modo mijn manier van werken. Zo blog ik al 6 jaar lang, 2 keer per week. Het is goed voor meer dan 600 blogs (waarvan er in de loop der jaren een 50-tal offline werden gehaald) en nog eens een honderdtal pagina’s.
Vaker bloggen stap 1: wees realistisch
Ik heb wat zitten dubben over de vraag of ik stap 1 en 2 niet zou omwisselen. Enfin, je ziet wat het uiteindelijk geworden is. Zonder realistische doelstellingen voor je project volgt immers al snel de ontnuchtering en komt er van vaker bloggen helemaal niets in huis.
a) Niet te vaak bloggen
Het is waar dat als je je blog wil laten groeien, je best regelmatig nieuwe artikels op je blog zet.
Hoe vaak wil je dan gaan bloggen? Veel hangt natuurlijk af van hoeveel tijd je aan je blogproject wil of kan besteden. Blog je gemiddeld 1 keer per maand en duurt het gemiddeld een halve dag om er een artikel uit te persen? Goed, dan moet je een ganse dag schrijven om iedere maand 2 berichten online te krijgen. Wil je dat opschalen naar 1 bericht per week (4 blogposts per maand), dan kost je dat 2 dagen schrijven.
Ok, bovenstaand scenario is misschien wat bij de haren getrokken. Omdat oefening kunst baart bijvoorbeeld (en het schrijven vermoedelijk dus snel veel vlotter zal gaan). Of omdat niet elk blogbericht even lang moet zijn. Het rekensommetje toont aan hoe tijdsintensief zo’n blog kan zijn. Iets om rekening mee te houden als je vaker wil gaan bloggen.
Ik herhaal mijn mantra nog maar eens: kies voor een lagere blogfrequentie (maar engageer je om dat ook echt vol te houden), eerder dan voor een hoog publicatieritme dat je telkens op de toppen van je tenen doet lopen.
Hoe dit te rijmen valt met onze wil om juist méér te bloggen? Wel, je krijgt de kans om wat druk van de ketel te halen, om niet voortdurend met je blog bezig te moeten zijn. Bloggen blijft leuk en je vermijdt een writer’s block die er zomaar voor kan zorgen dat je blog voor weken of zelf maanden in de lappenmand ligt. Per saldo blog je dus meer omdat je het langer volhoudt.
En over de niet te versmaden voordelen voor de kwaliteit van je stukken hebben we het dan nog niet eens. Idem voor de regelmatig terugkerende blogbezoekers trouwens.
b) Wees niet te hard voor jezelf
Dus het helpt als je van tevoren wat afspraken maakt met jezelf. Kleine tot middelgrote kans dat je de hand aan de ploeg slaat en echt werk gaat maken van dat blog. Kom je de afspraken met jezelf niet na? Dat is dan berejammer natuurlijk. Maar anderzijds heeft het ook geen zin om daar lang over te zitten kniezen. Per slot van rekening loopt een site niet zomaar weg en komt er morgen weer een dag.
c) Laat het perfectionisme maar varen
Sneller en vaker bloggen gaan gewoon niet samen met je perfectionisme. Dat is de belangrijkste oorzaak van een te laag publicatieritme. Niet het tijdsgebrek. Niet je gebrek aan inspiratie. Ga correct met je eigen perfectionisme om, en maak dankbaar gebruik van de online mogelijkheden.
Bovendien, het publiek waar je voor schrijft is doorgaans te gehaast om kleine onvolkomenheden zelfs maar op te merken. Laat staan dat het zich de moeite getroost om in de pen te kruipen om je te attenderen op deze of gene blunder…
Ok, je artikel moet wat te bieden hebben op het moment dat je op Publiceren klikt. Maar tik- en dt-fouten verbeteren, zinnen herformuleren, meer en betere linkjes plaatsen, foto’s toevoegen, aanvullingen maken, je kan het allemaal ongestraft doen lang nadat het bericht is verschenen… Een zalige gedachte, toch?
Vaker bloggen stap 2: zorg voor input
Hét geheim van vaker bloggen zit ‘m in een goede voorbereiding. Idealiter zou je, wanneer jouw moment van schrijven is aangebroken, je niet meer hoeven af te vragen waarover je moet bloggen. Met dat laatste verpruts je namelijk ongelofelijk veel tijd. Nee, gaan zitten en schrijven. Niks anders. En dus:
a) Noteer je ELKE inval
Je schrijft alle ideeën voor mogelijke blogonderwerpen op in een document. Hetzij in een blogschrift/planner, hetzij in een of ander digitaal alternatief. Het voordeel van een digitale oplossing is dat je desgevallend altijd bij je notities kan en altijd de recentst opgeslagen info tot je beschikking kan hebben overal waar je internettoegang hebt. Wel zo handig. Kijk naar (online) tools als Google Keep, Google Drive/Docs, Trello of Evernote om je ideeën te noteren en te bewaren voor later.
b) Las je af en toe een brainstormsessie in
Het is best mogelijk dat de mogelijke schrijfonderwerpen je niet zomaar komen aanwaaien. Geen nood, Google weet wel raad en komt in no time met vele blogonderwerpen aanzetten.
Je kan zelf ook gericht op zoek gaan naar ideale topics voor je blog. Een stevig potje brainstormen kan je op heel korte tijd verrassend veel inspiratie op leveren. En het stopt niet met blogonderwerpen alleen.
Bonustip: heb je een nicheblog dan wil dat niet noodzakelijk zeggen dat je je altijd moet beperken tot blogonderwerpen die in je niche thuishoren. Maak een speciale categorie binnen WordPress aan zodat je desgevallend “off topic” kan gaan; ongestraft bloggen over dingen die in se niet op je blog passen. Weer een beperking minder!
c) Kies je je onderwerp op voorhand
Goed, dan heb je een lijstje met ’n stuk of wat onderwerpen. Mogelijks heb je zelfs een luxeprobleem. Want ja, in welk onderwerp moet je nu het eerst je tanden inzetten?
Mijn advies: overloop je lijst en kies een suggestie waarbij je hart onmiddellijk sneller gaat slaan, waar je handen van gaan jeuken. Prent het onderwerp van je keuze ook daadwerkelijk in je hoofd. En dit zelfs enkele dagen voordat je gaat schrijven. Zeg letterlijk tegen jezelf: “Vandaag/morgen zal ik schrijven over…”. Het topic in kwestie nestelt zich in je hoofd en dat is precies de bedoeling. Bewust of onbewust ga je ermee aan de slag en je zal merken dat het artikel veel makkelijker geschreven zal worden.
Vaker bloggen stap 3: resolute schrijfactie
Daar waar je de meeste randactiviteiten van het bloggen vrij makkelijk even tussendoor kan doen, geldt dat niet voor het schrijven van een volledig artikel. Het is dus zaak voldoende tijd te vinden voor het bloggen (is het je menens met je blog, dan kan dat het probleem echt niet zijn) en de tijd die je hebt optimaal te benutten.
Bij deze een warme oproep om je voor nu uitsluitend bezig te houden met het maken van schrijvende meters, het formuleren van wat je in je hoofd hebt. De grootste (tijds)winst is hier te behalen door het simpele feit dat je NIET probeert te schrijven en tegelijkertijd meteen je foute verbetert. Schrijven en corrigeren zijn twee aparte processen die je het liefst van al uit elkaar haalt! Kan je het toch niet laten? Deze gratis tool komt je te hulp, zij het op een wel erg radicale manier. Nog tips voor efficiënt schrijven:
- Stappenplan voor het schrijven van dat lastige blogbericht
- Snel een blogpost schrijven van 500 woorden
- Schrijf betere blogposts in minder tijd
Vaker bloggen stap 4: de secundaire blogelementen
Ok, je gedachten zijn geordend, de tekst van je blogpost staat min of meer overeind. Daarmee zijn we er nog niet natuurlijk. Neem extra tijd voor:
- het bedenken van goede (tussen)kopjes
- het uitzoeken van foto’s, video’s en andere media om je blog op te leuken
- het plaatsen van geschikte interne – en externe linkjes
Ze brengen structuur aan in je artikel, helpen de SEO van je stuk te verzorgen en zorgen er ook voor dat het allemaal ook nog een beetje scanbaar blijft. Je bezoeker vindt het wel prettig zo…
Vaker bloggen stap 5: nalezen en correcties aanbrengen
Het liefst leg je het artikel nu weg voor minimaal een paar uur. Naderhand kan het stuk er opnieuw bijnemen om het kritisch te herlezen. Zo is je blik wat frisser, heb je minder last van tunnelvisie. De kans is groot dat je veel makkelijker fouten en onnauwkeurigheden ziet. Wat verder ook helpt:
- je tekst luidop voorlezen
- je blogbericht laten nalezen door iemand anders
- de tekst afdrukken in een totaal ander lettertype dan het origineel
Je ziet veel makkelijker en sneller je eigen fouten. Of niet. Maar je weet: dan is er geen man overboord.
Tot zover je stappenplan vaker bloggen. Of nee, wacht! zou natuurlijk leuk zijn als je dit vaak kan herhalen, dat spreekt. Vooral de stappen 3, 4 en 5 dan. Daarom:
Vaker bloggen stap 6: bouw je eigen informatiesysteem
Ik had het al over het belang van je blogplanner. Die dient echter niet alleen om er je lijstjes met (mogelijke) blogtopics in onder te brengen. Je kan ook denken aan bijvoorbeeld:
- (links naar) artikels die je nodig hebt voor research naar je onderwerp
- foto’s om te gebruiken in je blogposts
- Youtube-filmpjes (idem)
- een to-do-lijst voor je blog
- een verzameling met half afgewerkte berichten die misschien later nog van pas kunnen komen
- een bibliotheek met sterke koptitels die je leuk vindt (idem)
- een stuk of wat standaardmails waarnaar je kan teruggrijpen
- een reeks passende focus trefwoorden voor je blog
- …
Zet je informatiesysteem voor je blog op poten.Je verzamelt zodoende allerlei ideeën, bruikbare elementen, bouwstenen voor een volgende blogpost. Train jezelf om dit te doen. Voorkom dat je helemaal van nul moet beginnen. En wees er maar van overtuigd dat dit je blog(gen) op allerlei manieren ten goede komt.
Vaker bloggen?
- Wees realistisch
- Relativeer een en ander
- Werk aan je routine
- Voorkom dat je opgebrand geraakt
- Keer terug naar punt 1…
Meer van dat?
Geef een reactie