Verkoopwaarde van je blog bepalen, waarop letten?

Sharp Ben avatar

In:

Ben je het bloggen zat, dan zou je de hele zwik offline kunnen halen. Of – zolang je betaalt voor je domeinnaam en hosting – je werk stilaan laten uitdoven. De andere optie? Je blog doorverkopen aan iemand die er meer mee kan. Want laten we wel wezen: een blog die bezoekers trekt, goede posities in Google heeft en (advertentie)inkomsten genereert is geld waard. Maar de reële, realistische verkoopwaarde van je blog bepalen, hoe doe je dat?

Leestijd: ca. 7 minuten

Eerst een disclaimer vooraleer verder te gaan. Zelf deed ik nog nooit een blog van de hand. De cijfers en bedragen in dit artikel zijn gebaseerd op wat ik her en der online heb kunnen vinden omtrent dit onderwerp. Dat is niet veel. Blijkbaar is dit een gevoelig onderwerp. Gelieve alle cijfermateriaal in dit artikel daarom met een korrel zout te nemen. Om het toch een ietsje concreter te maken probeerde ik één en ander toe te passen op Blogtrommel.com1. Een blog waarvan ik de cijfers ken, maar niet te koop is.

Eerder probeerde ik al een inzicht te krijgen in de manier waarop de waardebepaling van zo’n blog of website tot stand komt. Of beter gezegd: zou kunnen komen. Het totaal van de gemaakte kosten die ik maakte voor het blog diende als basis voor de berekening van de overnameprijs. Het is niet zo gek dat je bij een verkoop van je blog toch minstens je onkosten wil terugverdienen, toch?

Waarde van je domeinnaam?

De uiteindelijke verkoopprijs van een blog (of website) kan enorm variëren. Baseer ik me alleen op online domeinnaamwaarde calculators dan zie je al opvallend grote verschillen.

CalculatorGeschatte waarde van Blogtrommel.com
GoDaddy764 USD
Estibot140 USD
Webkuka279 USD
Siteworthtraffic102 USD
Freevaluator337,09 EUR

Het is onduidelijk hoe deze tools precies tot de genoemde bedragen komen. Mij komt het over alsof ze zich vooral baseren op een aantal SEO-parameters. Je krijgt stellig de indruk dat hier alleen de pure SEO-waarde in rekening wordt gebracht. Niet de content op de website of de (interactie met) bezoekers.

De verkoopwaarde van je blog bepalen op basis van inkomsten: een formule

Maar een beetje blog is natuurlijk meer (waard) dan alleen een domeinnaam. Een blog is immers een online merk, heeft pagina’s met waardevolle artikels, trekt gratis bezoekers, heeft een reputatie in Google en… kan soms vrij moeiteloos flink wat inkomsten genereren.

Begin daarover na te denken en al snel is duidelijk dat bovengenoemde bedragen kant noch wal raken. Zelfs voor relatief kleine blogs.

Vooral in de Angelsaksische wereld zijn goed draaiende blogs handelswaar. Echter, er wordt niet zozeer naar – bijvoorbeeld – het aantal bezoekers gekeken. Wél naar de inkomsten en het verdienmodel van een blog of website. Startpunt voor prijsonderhandelingen is vaak de maandelijkse inkomsten in combinatie met een vermenigvuldigingsfactor (multiplier) tussen 25 en 40.

Met andere woorden: om de echte vraagprijs/verkoopwaarde van je blog te bepalen wordt geprobeerd een inschatting te maken van de inkomsten voor een blog over een periode tussen 2 en 5 jaar vanaf het moment van de verkoop.

(gemiddelde) maandelijkse inkomsten x multiplier = verkoopwaarde van je blog

Zo gemeten schommelt de hypothetische (makt)waarde van dit blog ergens tussen de 1.050 en de 2.500 euro, en dat is toch al een stuk méér dan wat de online calculators vertellen…

Het verschil tussen de effectieve bloginkomsten en wat potentieel mogelijk is

Zijn we er dan voor wat betreft het bepalen van de correcte verkoopwaarde van je blog? Dat zou wat te makkelijk zijn. Nemen we opnieuw BT als voorbeeld, dan blijkt al snel dat de gemiddelde maandelijkse inkomsten aan de lage kant zijn. Met vooral inkomsten uit Google AdSense. Andere inkomsten zijn nihil. Op dit blog vrijwel geen gesponsorde content, geen affiliate links of extra banners.

Het klopt dat ik daarmee niet ten volle profiteer van de commerciële mogelijkheden van dit blog. Een persoonlijke en bewuste keuze. Voor mij volstaat het om voluit te kunnen bloggen zonder dat het me ooit een cent hoeft te kosten. Geloof me maar op mijn woord als ik dat het vrij eenvoudig is om de maandelijkse inkomsten te verdubbelen. Zeker voor iemand die er zich wat op toelegt.

Ik neem aan dat een eventuele overnemer van Blogtrommel.com zulks ook weet…

6 factoren die de verkoopprijs van je blog enorm kunnen beïnvloeden

Wat bepaalt nu of je voor de berekening van de verkoopprijs van je site de vermenigvuldigingsfactor 40 mag gebruiken, of dat je je tevreden moet stellen met een factor 25? Want dat scheelt natuurlijk meer dan een slok op een borrel.

1. Leeftijd van je blog

Een blog dat al jaren bestaat – en naam en faam heeft opgebouwd – is doorgaans meer waard dan een blog dat slechts 6 maanden online is en nog geen publiek heeft.

2. Een nicheblog of omniblog is makkelijker te verkopen

Meestal is het een goede zaak als een blog sterk persoonlijk gekleurd is. Wanneer het tijd is om je blog van de hand te doen, is net die persoonlijke stempel een struikelblok. Want wat moet de nieuwe eigenaar daarmee?

Elkeen kan zonder probleem een nicheblog of tot op zekere hoogte een omniblog overnemen. Al zal de wijziging in (schrijf)stijl er misschien voor zorgen dat een deel van het publiek toch afhaakt.

Zolang er maar genoeg passie is voor de topics die op het bewuste blog aan bod komen. Een echt persoonlijk blog is moeilijk over te dragen aan iemand anders.

3. Evergreen content is goud waard

Heb je een blog met veel evergreen content – die ook nog een tijdloos geschreven is – dan ben je enorm in het voordeel. De overnemer van je blog krijgt in dat geval waarschijnlijk veel gratis bezoekers over de vloer. Waarschijnlijk zelfs nog jarenlang, zonder dat men veel wijzigingen moet doorvoeren aan de artikelen.

Lees ook: Geld verdienen met bloggen, hoe werkt dat?

Meer algemeen gesproken: er zijn blogonderwerpen en blogniches die door de jaren heen erg populair blijven. Die evergreen topics zijn misschien niet zo hip, trendy of vernieuwend, maar zorgen wel voor een gelijkmatige stroom aan bezoekers.

Rages, trends en echte nieuwsartikels kunnen misschien wel voor grote pieken in bezoekersstatistieken zorgen, vaak is het effect maar tijdelijk en moet er ook snel geïnvesteerd worden in (het maken van) nieuwe content.

Twee keer raden wat het meest interessant is met het oog op de verkoop van zo’n blog…

Eigenlijk is het simpel: hoe makkelijker het voor de koper is om winst te maken, hoe hoger de verkoopwaarde van je blog zal zijn.

4. Een blog met verschillende verdienmodellen is in het voordeel

Dat hoeft niet te verbazen, natuurlijk! Hoe makkelijker het is om geld te verdienen met je site, hoe beter. En dan helpt het als je niet te afhankelijk bent van één bepaalde inkomstenbron.

SEO-specialist Rutger Steenbergen geeft een woordje uitleg bij de verschillende verdienmodellen van blog(ger)s.

5. Het blog is goed vindbaar in Google

Ook dit is geen verrassing. Een site waarvan de SEO een beetje op orde is trekt veel makkelijker gratis bezoekers uit de zoekmachines. Daar profiteert ook je eventuele overnemer van, uiteraard.

Vergelijk dat maar eens met een bestaand blog dat nog weinig of niks deed met zoekmachineoptimalisatie.

6. Het blog heeft geen last van “seizoenseffecten”

Alles staat of valt met bezoekers op een blog. Het liefst wil je natuurlijk een blog waar het ganse jaar door lezers op af komen. Zo’n succesvol nicheblog om en rond kerst is geweldig in de maand december, maar wat doe je dan de rest van het jaar? Idem dito voor een site omtrent zomerse waterspelen voor kids.

Hoe meer van deze vakjes je met zekerheid kan afvinken, hoe hoger je vermenigvuldigingsfactor kan liggen, en hoe hoger de overname prijs voor je blog. Eigenlijk komt het hierop neer: hoe makkelijker het voor je koper is om geld te verdienen met jouw blog, hoe eerder ‘ie bereid zal zijn de gevraagde centen neer te tellen. De hierboven genoemde elementen spelen hier zeker een rol in.

De uiteindelijke verkoopprijs van je blog hangt ook af van de tegenpartij

Logisch, want die moet natuurlijk bereid zijn jouw vraagprijs te betalen. Het is dus zaak je overnemer in spe te overtuigen van het potentieel van je blog. Zowel wat betreft de bezoekersstatistieken als de bloginkomsten.

De koper zal waarschijnlijk een zo laag mogelijke prijs willen bieden. Kijkt hij of zij op dezelfde manier naar (de waarde van) zo’n blog/domeinnaam? Dan is de kans groter dat dezelfde redenering wordt gevolgd, en is de kans groter dat zijn bod dichter zal aansluiten bij de verkoopwaarde van je blog.

Een bestaand blog overnemen als investering?

Tot slot wil ik even naar het hele verhaal kijken vanuit het standpunt van de koper. Want waarom zou je eigenlijk een bestaand blog willen overnemen (en er soms aardig wat geld voor neertellen)?

Soms een flinke tijdswinst

Uit het niks een blog starten, dat vullen met lekkere content, het blog bekend maken, een (trouw) lezerspubliek opbouwen, de SEO verzorgen en het uiteindelijk misschien ook laten opbrengen, dat doe je meestal niet in een paar maanden tijd. Je bent algauw één tot twee jaar intensief aan het werk eer je blog je financieel wat kan bijbrengen. Voor de hobbyist hoeft dat niet meteen een probleem te zijn. Voor iemand die zo’n blog er even bijneemt, maar toch wat rendement wil, kan de overname van een bestaand blog een optie zijn.

Vertrek met een blog/domeinnaam/website en er is al een zekere bekendheid in Google, naamsbekendheid bij het doelpubliek, een vaste schare bezoekers en een stuk of wat interessante artikels die je met een kleine moeite kan updaten.

Kortom, het zou zomaar kunnen dat je een veel kortere weg naar succes kan nemen. De verkopende partij heeft al een (flink) deel van het werk gedaan…

Conclusie?

Leg alle cijfertjes naast elkaar en het is meteen duidelijk dat je niet moet gaan bloggen om stinkend rijk te worden. We gingen op zoek naar een manier om objectief de verkoopwaarde van je blog vast te stellen. Eén ding is zeker: een beetje blog is meer waard dan al die online tools beweren. Dat zegt nog niks over de uiteindelijke prijs die je voor je site krijgt. Immers, ook de tegenpartij moet daarvan overtuigd zien te raken. In ieder geval is het zaak een beetje op je hoede te zijn. Zowel de verkoper als de potentiële koper/investeerder, overigens.


Voetnoten:

  1. De voorloper van dit blog. ↩︎

Category:

Comments

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *