Onfatsoenlijk veel mensen hebben blijkbaar geen flauw idee waar ze moeten zoeken als ze leuke blogs willen vinden. Daar moet maar eens verandering in komen. In dit artikel enkele tips om gericht op zoek te gaan naar de beste blogs binnen jouw interesseveld. Kwestie van snel en makkelijk nieuw online leesvoer te vinden.
Leestijd: ca. 5 minuten
11 plekken om de beste blogs te vinden
Dat blogliefhebbers (lezers) het lastig vinden om (nieuwe) blogs te ontdekken, durf ik af te leiden uit het aantal zoekopdrachten naar specifieke blogs die maandelijks via deze site worden verricht. Maar omdat Blogtrommel.com niet echt een blog directory is blijven velen op hun honger. Maar hoe pak je het dan wel aan?
Hoe vind ik een blog van iemand?
1. Google is en blijft je beste vriend
Eigenlijk kan het heel simpel beginnen. Ken je (een deel van) de blogtitel (maar niet het precieze webadres)? Tik die in in Google. De kans dat het gezochte blog als één van de eerst suggesties komt bovendrijven is zeer groot. En hetzelfde geldt trouwens als je de naam of het pseudoniem van de blogger intikt.
De beste blogs vinden via gerichte zoektermen
Zoek je eerder naar blogs die zijn toegespitst op een onderwerp, ook zijn zoekmachines paraat. Al is het soms wel even zoeken naar blogs die vandaag nog actief zijn en dus regelmatig nieuwe artikels publiceren.
beste blogs (+jaartal) | blog (+hoofdonderwerp) |
populaire blogs (+jaartal) | beste mamablogs (+jaartal) |
Vlaamse (+onderwerp) blogs | Nederlandstalige reisblogs |
blogs over (+hoofdonderwerp) | foodblogs |
favoriete blogs over (+onderwerp) | persoonlijke blog(s) |
Natuurlijk zijn dit maar enkele van de keywords die je in Google kan intikken om je zoektocht te starten. Wees gerust, er zijn duizenden blogs. toegegeven de blogs die in Google komen bovendrijven opereren vaak in erg populaire blogniches, waren destijds zeker razend populair, maar zijn niet allemaal nog even actueel. Mogelijk vind je makkelijker wat je zoekt via de volgende tips.
2. Ontdek blogs via je vrienden
Uiteraard is het voor mij moeilijk om te bepalen welke blogs jij absoluut moet volgen. Ik ken jouw interesses immers niet. Maar snuffel eens rond in de social media profielen van je vrienden, familie en kennissen. Het is niet ondenkbaar dat je langs deze weg razend interessante lectuur vindt. Niet zelden deel je met je vrienden immers bepaalde interesses. Via Twitter, en andere Facebooks worden bovendien slag om slinger leuke bloglinks gedeeld. Doe er je voordeel mee.
3. De beste sites volgens jouw favoriete bloggers
Volg je al enkele blogs, ga dan eens op zoek naar de blogrolls. Eenvoudig gezegd: een lijst met de beste sites volgens je favoriete blogger. Volg je nog? 🙂 Op die manier vallen je vaak zomaar superleuke blogs in de schoot.
En omdat veel bloggers zelf ook fanatieke bloglezers zijn lijsten heel wat bloggers regelmatig ook hun eigen favoriete leesplekken op. Hetzij op een vaste pagina, hetzij in losse blogberichten. Met een trefwoord als favoriete blogs in het zoekvak van dat blog kom je waarschijnlijk een heel eind. Zo bijvoorbeeld brengt Ikwilgoedkoopreizen.be 38 Belgische reisblogs in kaart.
Sommige bloggers gaan nog verder. blogger Irene organiseert blogs in een RSS-feed. Op haar Webloggerlijst krijg je constant vers leesvoer voorgeschoteld. In de mix vooral veel persoonlijke blogs.
4. Stokjes en tags
Zelf loop ik er vaak niet echt warm voor, maar via “doorgeefprijzen” als de Liebster Award kan je vaak pareltjes van blogs ontdekken. Ze zijn bedoeld om beginnende bloggers bekend te maken bij een groter publiek. Iets gelijkaardigs gebeurt er bij Spam je blog, waarbij de blogger zijn reactieformulier openstelt voor iedere collega-blogger die ongegeneerd reclame wil maken voor zijn/haar eigen blog.
5. Doorzoek de lezerscommentaren
Bezoek je zelf blogs die je interessant vindt? Scroll dan even naar beneden. Je vindt er de lezerscommentaren, niet zelden afkomstig van bloggers met gelijkaardige interesses. Klik op de naam/link en je komt rechtstreeks op het blog uit.
Zo, mocht je ooit op zoek gaan naar vers leesvoer voor in je blogfeed, dan weet je alvast hoe je de beste blogs (voor jouw interesseveld) kan vinden.
6. Bloglovin’
Zoals Laura in een reactie hieronder aangeeft kan je ook via Bloglovin’ geweldige weblogs leren kennen. Fijn is dat de eigenaar van het blog er zelfs geen account moet hebben om er toch vindbaar te zijn. Voor jouw als blogliefhebber is hét grote voordeel echter dat Bloglovin’ een heuse RSS-feed is: al je favoriete blogs op één plek. dus. En anders dan de meeste feedreaders is de omgeving waarin je een blog bekijkt quasi identiek aan die op het oorspronkelijke blog. Bloglovin’ heeft wel een minder fraai kantje.
Menig RSS-lezer zal trouwens suggesties doen voor gelijkaardige websites die je kan volgen. En waarom niet eens je licht gaan opsteken bij Pinterest. De visuele zoekmachine kan echt een goudmijn zijn. Helemaal als je op zoek bent naar blogonderwerpen waarbij het visuele aspect inderdaad nogal belangrijk is.
7. Pinterest
Zit je regelmatig op Pinterest? Je moet er soms een beetje naar speuren, maar achter de mooie pins die je verzameld zitten vaak erg leuke blogs die perfect in jouw straatje passen. Even doorklikken…
Veel blogs verzameld op één plek
8. Ximaar’s blogspot
En dan zijn er natuurlijk nog de talrijke startpagina’s met blogs. Ximaar’s blogspot begon ooit als een experiment (op Blogspot), maar is nu een ferme verzameling. Het bijzondere aan deze verzameling blogs is dat ze niet per niche of per thema zijn ingedeeld, maar per regio. Enigszins tot mijn verbazing betreft het hier echter niet allemaal blogs die over een bepaalde regio bloggen. Het blijft een leuke verzameling blogs, natuurlijk!
9. Vetexbart.be
Veel lijstjes worden een beetje gedomineerd door Nederlanders. Niks mis mee, overigens. Hier vind je echter enkele tientallen Vlaamse reisbloggers op een rijtje.
10. Blogtrommel startpagina met Nederlandstalige blogs
Volgers van dit eigenste blog kennen ‘m natuurlijk al langer: de startpagina met de beste Nederlandstalige blogs uit Vlaanderen en Nederland. De pagina bevat zo’n 450 links naar het betere blogwerk. Voor jouw gemak werd het zaakje gecatalogeerd in een 20-tal categorieën en niches. Zo goed en zo kwaad het kan word de pagina up-to-date gehouden en de lijst wordt dagelijks doorsnuffeld door enkele tientallen geïnteresseerden.
Het probleem met dergelijke blogverzamelingen? Het is erg lastig om ze voor een langere periode up-to-date te houden. Mensen beginnen vol enthousiasme een blog, maar houden het slechts een beperkte tijd vol. Wat ook kan gebeuren is dat een blog meermaals van insteek verandert. Of de blogger stopt met betalen voor domeinnaam en hosting. Of de domeinnaam werd verkocht aan iemand anders (die ‘m nu gebruikt voor andere doeleinden). Enfin, tal van redenen voor de vele dode links die die blogverzamelingen bevatten.
11. Een persoonlijke selectie blogs uit Nederland en België
Toegegeven, dit is een beetje een vreemde eend in de bijt. Pas onlangs startte ik deze pagina met een persoonlijke selectie van blogs uit de lage landen. Het betreft hier dus niet de grootste en meest populaire blogs. Maar er gebeurt wel wat! De samenstelling van de lijst kan regelmatig wijzigen.
Meer van dat?
- De teloorgang van de blogroll
- Analyseer een succesvol blog, maak jouw blog nog beter
- 151 ideeën voor blogniches en blogcategorieën
Schenk meer aandacht aan je favoriete weblogs
Hoezo dan? Wel, nogal wat blogbezoekers worden blijkbaar vroeg of laat nieuwsgierig naar datgene wat jij allemaal leest. Of wat jij aanbevelenswaard vindt. Volgens mij liggen daar kansen om extra verkeer aan te trekken. Net zoals dat het geval is met je resource page is dit een manier om je lezers extra van dienst te zijn.
Een goede reden om ervoor te zorgen dat je persoonlijke favoriete sites eens wat extra aandacht krijgen. Je kan je favoriete blogs natuurlijk kort bespreken in een soort lijstjespost. Maar heb je een hele waslijst aan weblogs, overweeg dan om ze te centraliseren op een vaste pagina. En probeer ‘m dan ook zo neer te zetten dat ‘ie bij meer bezoekers in het oog valt.
Geef een reactie