Er zijn veel manieren om de SEO van je blog een boost te geven. Structured data gebruiken is er daar één van.
Wat is structured data (schema markup)?
Met structured data voeg je een stukje extra code toe aan webpagina’s. Via dat stukje code geef je Google (en andere zoekmachines) meer inzicht, extra context zo je wil, waardoor zij beter begrijpen wat er op je blog te vinden is.
Waarom structured data gebruiken nuttig is?
Het heeft er soms niet alle schijn van maar zoekmachines zijn en blijven al bij al domme machines. Zonder structured data blijven zij in het ongewisse omtrent bepaalde elementen en concepten die wij mensen in een fractie van een seconden begrijpen.
Zoals je weet kan Google vrij makkelijk overweg met tekst, maar heeft het het knap lastig met tekeningen, video’s en dies meer. Dat kan je minstens gedeeltelijk ondervangen door structured data te gebruiken.
Via structured dat is Google in staat om die dingen perfect te interpreteren. Dat moet de SEO van je blog ten goede komen.
Met de aldus verkregen data kan Google dan ook extra info genereren die het desgevallend kan tonen in haar zoekresultaten (rich snippets, featured snippets,…). Jouw resultaat neemt daardoor mogelijks meer plaats in, valt meer op waardoor er (veel) meer op geklikt kan worden.
Tot slot kan ook een volgende stap worden gezet in de richting van semantic search, waarbij zoekresultaten meer en meer getoond worden op basis van de context, de omstandigheden en de uiteindelijke achterliggende bedoeling van de gebruiker, eerder dan op basis van losse zoektermen. Vooral bij spraakgestuurde zoekopdrachten is dat handig.
Voorbeeldje?
In no time herkennen wij een adres:
We weten – we hebben geleerd – dat een adres is opgebouwd uit verschillende regels en bestaat uit
- een geadresseerde
- een straat gevolgd door een huisnummer (en eventueel nog een busnummer)
- een postcode
- een stad of gemeente
Met structured data zeg je letterlijk tegen Google: “Dit is de geadresseerde, dit is de straat, hier volgt het huisnummer en ga zo maar door.
Je kan dit spelletje herhalen met allerlei gegevens die op een bepaalde manier zijn opgebouwd. Zo bevatten recepten doorgaans een lijst met ingrediënten, een stappenplan om de bereiding klaar te maken, een maattabel, informatie over de kooktijd enzovoorts.
Niet elk blog zal structured data (en schema) gebruiken. Maar heb je een business dan kan je je voorstellen dat je graag wil dat Google perfect weet waar je bedrijf gevestigd is.
Schema.org
Om te vermijden dat iedere webmaster zijn eigen code gaat bezigen werd een speciaal platform in het leven geroepen – Schema.org – waar elkeen de brokjes code voor structured data kan halen. Schema.org is trouwens een samenwerkingsverband tussen een aantal grote internetspelers. Niet alleen Google gebruikt structured data (maar zij staan er waarschijnlijk wel het verst mee).
Bezoek de site en er komt een veelheid aan info op je af. Er zijn tientallen scriptjes te vinden voor van allen en nog wat.
Het komt erop aan de stukjes code te vinden die voor jou(w blog) van toepassing zijn. Steal our JsonLD kan hier goede diensten bewijzen.
En dan moet de code natuurlijk nog worden aangevuld met jouw gegevens.
Structured data toepassen op jouw blog
En tot slot dient de code nog in de bewuste webpagina te worden geplakt. In principe kan je dit doen in de HTML-tekstmodus, maar dit geeft niet altijd een optimaal resultaat. En het is bovendien ook oppassen dat Schema niet in conflict komt met bepaalde WordPress-plugins die je reeds op je blog hebt geïnstalleerd.
Het is ongetwijfeld handiger en veiliger om hiervoor je toevlucht te zoeken tot een plugin als Schema & Structured Data for WP & AMP. En wil je geen extra WordPress-plugin gebruiken of blog je niet via WordPress, dan zijn er ook online tools te vinden zoals Structured Data Generator. Deze laat je toe om snel de meest voorkomende stukjes code voor structured data aan te maken.
- Kies het type structured data dat je wil gaan gebruiken in het dropdown-menu
- Vul de gegevens in die op jou(w site) van toepassing zijn
- Kopieer het aangemaakte codefragment
- Plak het op de juiste plaats in je website
Meer lezen over structured data en schema markup kan in het artikel van SEOzwolle.nl.