Wijzigende algoritmes op social media slecht nieuws voor bloggers?

Sharp Ben avatar

In:

Als ik naar de statistieken van mijn blog kijk zie ik een trendbreuk: voor het eerst in jaren stijgt het aantal bezoekers dat afkomstig is uit social media niet meer. Integendeel zelfs! En dit terwijl het totaal aantal volgers wel nog blijft groeien. Een tijdelijk dipje, of hebben de wijzigende algoritmes op social media toch hun impact?

Leestijd: 5 minuten

Een kleine disclamer: voor dit artikel haalde ik de mosterd bij The Science of social media. Verderop in dit bericht kan je de volledige podcast beluisteren.

Gekend recept

Niet eens zo lang geleden schreef ik nog dolenthousiast dat social media accounts standaard zouden moeten meegeleverd worden bij ieder blog. Zo cruciaal is hun rol in het (snel) opbouwen van een lezerspubliek voor het blog.

Het scenario is iedereen welbekend: je zet als blogger een stuk content online, waarna je als een bezetene het artikel gaat promoten/spammen op zoveel mogelijk sociale netwerken.

Dat klassieke recept blijkt dus niet altijd meer te werken. Hoe komt dat?

On(aan)gepaste verhalen?

Ik ben alvast niet wezenlijk anders gaan facebooken of twitteren (de invloed van andere social media op de bezoekersaantallen van BT was en is verwaarloosbaar). Wij dus op zoek naar mogelijke verklaringen:

  • wat ik vertel en deel op Twitter en Facebook is niet meer interessant genoeg
  • minder mensen klikken de link naar mijn blog aan (trouwe volgers kennen mijn content, zijn dus minder geneigd door te klikken en dat wordt niet gecompenseerd door de respons van nieuwe volgers)
  • de sociale media tonen niet al mijn tussenkomsten meer (altijd) aan alle volgers

De eerste optie kan inderdaad een heel goede verklaring zijn. Ik heb intussen de reputatie van een notoir tekstblogger. Als je met andere woorden op social media een link van mij aanklikt, dan weet je dat je even weg bent. Doorgaans voor een flinke lap tekst. Met weinig multimediaal spektakel. Hoe nuttig en interessant ook, anno 2017 kan niet iedereen dat altijd smaken.

Ook de tweede verklaring is aannemelijk. Gekende recepten en formules  maken nu eenmaal minder nieuwsgierig, met alle gevolgen van dien voor de doorklikratio…

Wijzigende algoritmes op social media

Maar ook optie 3 klinkt zeer plausibel. Facebook filtert natuurlijk al langer Facebook-berichten (en laat dus lang niet elke update aan iedere volger zien). Het laat zich nu aanzien dat ook Twitter met een dergelijk filtersysteem is begonnen.

Het is natuurlijk inherent aan Twitter dat je niet alle tweets van elke persoon die je volgt opmerkt. Een filter in een of andere vorm  dringt zich ook hier op. Nu al kan jij als Twitter-gebruiker aangeven welke tweets (van welke persoon de je volgt) prioriteit moeten krijgen in je tijdlijn.

Hoewel weinigen hiervan gebruik maken, geeft Twitter, wanneer je een tijdje bent weggeweest, een aantal tweets die mogelijks voor jou interessant zijn bovenin je tijdlijn. Ook al werden die tweets al enkele uren of zelfs de dag ervoor verstuurd. De tweets in kwestie werden niet lukraak gekozen, dat spreekt. Het gaat om berichten van mensen:

  • je volgt
  • wiens tussenkomst(en) je in een recent verleden hebt geliked
  • die je hebt geretweet
  • met wie je een conversatie bent begonnen

Enfin, de wijzigende algoritmes op social media zijn al volop in werking.

Hebben social media een hekel aan onze content?

Daarnaast mogen we niet vergeten dat de Facebooks en de Twitters van deze wereld ook gewone websites zijn. Die zoveel mogelijk winst moeten maken! Om commercieel interessant te blijven willen ze niet alleen zoveel mogelijk (actieve) gebruikers, ze willen ook dat die gebruikers zo lang mogelijk blijven hangen op de site.

Hoeveel wij als bloggers ook aan social media te danken hebben (qua bezoekers op ons blog), het is zonneklaar dat wij net datgene doen wat social media niet willen. Ga maar na. Een typische interventie van een blogger op Twitter of Facebook bestaat uit het dumpen van een wervende tekst mét een linkje naar een blog. Weg van Facebook! Weg van Twitter!

Vanuit dat oogpunt gezien is het nog maar de vraag hoelang het nog zal duren eer de gratis bezoekersstroom uit Facebook en Twitter (grotendeels) zal opdrogen.

Ik moet hier de hand in eigen boezem steken: zowel Facebook als Twitter gebruik ik in hoofdzaak in functie van mijn blog. In casu het promoten ervan. Natuurlijk haal ik er ook heel wat inspiratie voor mijn blogs vandaan (alleen al daarom omarm ik sociale media). En als mensen me wat vragen probeer ik snel te antwoorden. Zonder twijfel erg nuttig, maar echt veel interactie met anderen zit daar niet in.

Overschatte invloed van sociale media

Overigens wordt de invloed van social media op de bezoekersaantallen van blogs een beetje overschat. Er is natuurlijk de Facebook Edgerank. Maar ook op Twitter ziet het er allemaal niet zo rooskleurig uit. Volgens de statistieken van Twitter krijgt een slordige 10% van de volgers een gemiddelde tweet onder ogen. En van die 10% gaat niet een een vijfde de interactie aan (liken, retweeten, link aanklikken).

Nu weet ik wel dat succes op social media het gevolg is van volgehouden inspanningen, maar toch, zover spring je niet met je krap 2.500 volgers.

Naar social media 3.0?

Het heeft er alle schijn van dat we naar social media gaan die wat minder vergeven zijn van berichten waarin allerlei dingen aan de man worden gebracht. Terug naar de essentie als het ware: contacten leggen met mensen van vlees en en bloed, banden smeden en onderhouden, luisteren naar verhalen van alle dag in plaats van naar gladde verkooppraatjes…

Hoe moeten we ons als blogger dan aanpassen aan die wijzigende algoritmes op social media? Eigenlijk komt het er vooral op aan dat je doet wat Twitters en Facebooks leuk vinden: ga de interactie aan met je fans en promoot je boeltje op een leuke manier zonder dat je volgers het platform moeten verlaten.

Voor zowel Twitter als Facebook geldt onder meer:

  • post minder links naar blogposts (zonder verder de interactie te zoeken) en praat meer over je content
  • zet meer in op beeld en video. Dat bekijken je volgers gemiddeld langer niet voor niks promoot Facebook zijn live-video’s zo
  • kom los van de idee dat je meerdere keren dezelfde inhoud “moet” posten (je nieuws geraakt zo ook wel tot bij de mensen die het belangwekkend genoeg vinden)
  • dat je niet “moet” posten op het moment dat ook je volgers op social media te vinden zijn (idem)

Kortom, het is goed mogelijk dat een aantal mainstream Do’s and don’ts qua gebruik van sociale media straks aan herziening toe zijn.

Het zal ook in de toekomst mogelijk blijven om bezoekers vanuit social media naar je blog te halen. Het zal alleen nog veel meer dan nu het geval is afhangen van de manier hoe jij je gedraagt. Simpelweg je linkje dumpen en daarna verdwijnen zal minder en minder helpen. Het is nu aan de aanwezigen die erin slagen hun volgers écht bij hun merk te betrekken.

Category:

Comments

4 reacties op “Wijzigende algoritmes op social media slecht nieuws voor bloggers?”

  1. Sofie avatar

    Ik merk het zeker, er wordt de laatste tijd veel minder doorgeklikt via social media naar mijn blog. Meeste verkeer komt vaak via Google.

  2. Marguerita avatar

    Ik merk het vooral via Facebook inderdaad, de cijfers denderen hard achteruit. Heel lastig om dat weer op te krikken.

  3. Frederique avatar

    Ik merk daar dus helemaal niets van, op de maanden na dat ik zelf totaal niet op social reageerde vanwege ziekte. Ik denk dat het ook samenhangt met hoe je bijvoorbeeld Facebook gebruikt.

    1. Sharp Ben avatar
      Sharp Ben

      Dat kan inderdaad kloppen. Ikzelf ben bijvoorbeeld nauwelijks actief op Facebook via mijn persoonlijk account. Hoewel, dat was een aantal jaren geleden ook al niet het geval…

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *