Ok, voor een handvol euro’s heb je een domeinnaam geregistreerd. En omdat je met een domeinnaam alleen niet kan beginnen met bloggen, heb je ook nog een webhosting-pakket gekocht. Prijs: enkele tientallen euro per jaar. Maar daarmee ben je natuurlijk nog niet aan het bloggen. Hoe moet het nu verder?
Laatste update: 07/03/2022
WordPress installeren op eigen domein
Ik moet bekennen dat het me lange tijd dun in de broek liep bij het idee zelf te beginnen aan het installeren van het gratis WordPress(.org) op mijn eigen domein. Ik ben niet technisch aangelegd en het leek me dan ook verstandiger om dat aan de techneuten van mijn hostingbedrijf over te laten. Het is een van de dingen die je kan verwachten bij een bedrijf met een goede service.
Bij mijn tweede blog besloot ik het zelf te proberen. In het onderstaande filmpje (niet van mijn hand) zie je hoe zo’n installatie in zijn werk gaat.
Wat heb je vooraf nodig?
De e-mail die je van je hostingprovider kreeg nadat je je domeinnaam en webhosting kocht. Daarin vind je de login-gegevens om toegang te krijgen tot de interface voor het beheer van je domein. Hier heeft men het over DirectAdmin. Het kan zijn dat jouw hostingbedrijf een ander platform gebruikt, maar de werkwijze is gelijklopend.
Via Installatron krijg je een overzicht van alle programma’s en toepassingen die je op je website kan installeren. Een berichtenforum of een webwinkel bijvoorbeeld. Als blogger kiezen we natuurlijk voor WordPress. Met één muisklik begint – na het instellen van enkele gegevens – het installatieproces.
Opgelet: wil je bloggen? Stel een blogpagina in
Hoewel WordPress in essentie een blogplatform is, kan je nog niet meteen beginnen bloggen wanneer je de installatie achter de rug hebt. Wil je bloggen dan moet je eerst een blogpagina aanmaken. Je moet WordPress laten weten op welke pagina al je blogberichten een plek zullen vinden.
Enkele tips na de installatie van WordPress
Niet zo moeilijk, hé? Inloggen op je kersverse WordPress-blog gebeurt vanaf heden door in je browser www.jouwdomeinnaam/wp-admin/ in te tikken en in de daartoe bestemde vakjes je zelfgekozen gebruikers naam en wachtwoord in te voeren.
Je kan nu in principe starten met bloggen op je WordPress-blog. Wat je wel zult merken is dat WordPress in deze standaardconfiguratie beperkte mogelijkheden heeft. Minder dan het gratis WordPress.com zelfs. Het installeren van plugins past hier een mouw aan. Ik lijstte enkele van mijn favoriete plugins op. Check bij deze gelegenheid ook je standaardinstellingen van WordPress.
Toch is het ook zaak je wat in te tomen met die plugins. Ze werken niet altijd even goed en nemen soms veel webruimte in. Daarom enkele tips om zuinig om te springen met je webruimte.
Meerdere blogs? Bespaar op hosting!
Heb je meerdere blogs, dan kan het interessant zijn (goedkoper) als je ze in een en hetzelfde hostingpakket onderbrengt.
Even voor de duidelijkheid: stel je hebt twee blogs, dan betaal je voor twee domeinnamen, maar slechts voor één hostingpakket. Voorwaarde is natuurlijk wel dat je genoeg webruimte hebt in dat ene pakket om beide blogs te kunnen draaien. Is dat niet het geval, overweeg dan een groter hostingpakket te nemen. Dat kan eventueel ook nog in een later stadium. Ik meen te hebben begrepen dat niet iedere provider die mogelijkheid biedt. Informeer ernaar zou ik zeggen!
Geef een reactie