Wil je je blog of website goed laten indexeren door Google – of andere internetzoekmachines – dan is een xml sitemap handig. Echt noodzakelijk is ‘ie echter niet.
Leestijd: ca. 2 minuten
Xml-sitemap, wat is het?
Zo’n xml-sitemap ziet er eigenlijk heel simpel uit: gewoon een kort lijstje met aanklikbare linkjes. Elk van die linkjes bevat een volledige index van alle webpagina’s van je project. Zo heb je een lijst met alle vaste pagina’s en – in het geval van een blog – een aparte lijst met blogberichten en een lijst met categoriepagina’s.
Je kan een xml-sitemap rechtstreeks aan Google laten geworden via Google Search Console.
Waarom is die sitemap nuttig?
Zoekmachines gebruiken deze lijst om na te gaan of een site volledig is geïndexeerd dan wel of er nog aanvullingen moeten gebeuren. Omdat Google via een xml-sitemap meteen een volledig overzicht heeft van je site, zou het indexeren van je project sneller moeten gaan.
Feit is wel dat Google een website vooral doorzoekt door simpelweg van de ene interne link naar de andere te springen. Maar heb je dus een grote site (qua inhoud, aantal pagina’s), maar weinig interne links, dan heeft je blog/website in principe een serieuze handicap op het vlak van SEO. En dan komt een xml sitemap extra goed van pas.
Hoe een xml sitemap aanmaken?
Ik kan je geruststellen: dit klinkt ingewikkelder dan het is. Online zijn er tal van programmaatjes te vinden om xml-sitemaps te maken. En er zijn vanzelfsprekend ook WordPress-plugins die je hierbij helpen. Gebruik je echter Yoast SEO dan hoef je alvast geen aparte plugin te bezigen (zie onderstaande video).
De sitemap aan Google bezorgen
Ook het doorgeven van je vers aangemaakte url-sitemap kan vrij eenvoudig (zie wederom de video hierboven). Let er wel op dat het er in de nieuwste versie van Google Search Console een ietsje anders aan toegaat. De beide opties worden getoond.
De eenvoudigste manier om een xml-sitemap door te sturen naar Google Search Console
Maar wat nou als je geen SEO-plugin gebruikt? Als je site live staat is er in principe geen probleem:
- Open Google Search Console
- Klik in het keuzemenu links voor het tabje Sitemaps
- Ga naar de adresbalk van je browser en tik het adres van de homepage van je site in, gevolgd door /sitemap.xml. dus:
- https://jouwsite.com/sitemap.xml
- Je krijgt een (korte) lijst met linkjes te zien
- Kopieer de slug van het webadres dat in je webbrowser te zien is
- Plak deze in het vak Een nieuwe sitemap toevoegen
- Klik op Verzenden
Als alles goed is krijg je een bevestiging dat de sitemap is ontvangen (status succesvol).
Voor zover ik heb kunnen nagaan is het niet nodig om meerdere sitemaps in te dienen (telkens wanneer je een nieuw blogbericht of pagina aan je site toevoegt, bijvoorbeeld). Eén sitemap volstaat. Enkel wanneer je echt grote wijzigingen aan je blog doorvoert – met veranderingen in de url-structuur van je site – kan je overwegen een nieuwe sitemap in te dienen.
Geef een reactie