Yoast seo plugin: dé WordPress-plugin voor SEO

Sharp Ben avatar

In:

Een blik op de statistiekjes van Google Analytics leert dat Blogtrommel.com almaar meer bezoekers krijgt die via Google zijn doorverwezen (het laatste trimester liet bijna een verdubbeling zien in vergelijking met het trimester daarvoor). Het systematisch inzetten van de Yoast  SEO plugin voor WordPress zal daar wel niet vreemd aan zijn.

Laatste update: 13/08/2019

Google is dom!

Waarmee ik bedoel dat wanneer jij een blog(bericht) maakt waarmee je op termijn graag in de bovenste regionen van de zoekresultaten wil meedraaien, je de zoekrobots van Google voortdurend als een klein kind aan het handje moet woorden genomen om  Google te laten weten waar je blog(post) over gaat.

Gaat je blog(post) over – ik noem maar wat – citroentaartjes dan moet Google daar meerdere keren per bericht op geattendeerd worden, en liefst op een zo correct mogelijke manier.

Hoe vaker dat proces correct gebeurt, des te makkelijker komt je blog hoog in de zoekresultaten van Google terecht en des te groter is de kans dat mensen die zoeken op zoekwoorden die op jouw blog een belangrijke rol spelen, jouw blog ook effectief aanklikken.

Het komt erop aan om telkens waneer je een artikel of een pagina aan je blog toevoegt rekening te houden met de SEO ervan. Zo wordt je blog (voor Google en voor je bezoekers) een samenhangend geheel van makkelijk vindbare artikelen. Ziedaar de essentie van SEO (zoekmachineoptimalisatie)!

Joost de Valk, sterke man achter Yoast.com, ontwikkelde de Yoast WordPress SEO plugin om het je als blogger makkelijker te maken je blog(post) te optimaliseren voor Google. Het programma heeft vooral de verdienste je er als schrijver maximaal toe aan te zetten bewust bezig te zijn met de SEO van je stuk, al houdt de plugin in zijn meest recente versies ook de algemene leesbaarheid van je artikel in de gaten

Overigens is het goed om weten dat deze plugin voortdurend bijgewerkt wordt. Vooral ook omdat de regels voor SEO voortdurend worden bijgesteld en aangescherpt…

Yoast SEO voor WordPress

Snippet voorbeeld:

Eens de plugin geïnstalleerd krijg je, wanneer je in het dashboard van je blog een bericht opent, een extra sectie (Yoast SEO)  met daarin een Snippet voorbeeld. Dat is één zoekresultaat, precies zoals je dat ook kan vinden in Google (een blauwe, aanklikbare link, een groene url naar je blogbericht en daaronder in het zwart de omschrijving van de link; de meta description).

Focus trefwoord:

Dit is de zoekterm die volgens jou moet leiden naar jouw bericht. Hier gaat je blogpost over! Dit focus trefwoord is zeer belangrijk, wat zonder focus zoekterm ook geen effectieve zoekmachineoptimalisatie. Maak/kies die zo concreet en ondubbelzinnig mogelijk. Focus daarbij niet alleen aan korte zoektermen van één of twee woorden, maar durf ook gerust te experimenteren met langere zoektermen. We hebben het hier over de zogenaamde short tail en longtail zoekwoorden.

Het gekozen focus trefwoord zou als het goed is een aantal keren verspreid in de tekst moeten voorkomen.

 Article heading:

De titel van je blogpost zoals die verschijnt bovenaan je blogpost. Het programma geeft aan of (en hoeveel keer) de Focus zoekterm in de titel van je stuk te vinden is.

Pagina titel:

Titel van je bericht zoals die bovenaan in het tabblad van je internet-browser. Die is meestal dezelfde als de Article heading, maar dat hoeft nier per se. Het programma geeft aan of (en hoeveel keer) de Focus zoekterm in de titel van je stuk te vinden is.

Pagina url:

De internet-link naar jouw blogpost, meestal bestaande uit de link naar jouw weblog met na de / het adres naar de pagina met de blogpost in kwestie. Het programma geeft aan of de Focus zoekterm in de url van je stuk te vinden is.

Trefwoord-dichtheid

Het programma geeft aan of (en hoeveel keer) de Focus zoekterm in je artikel zelf te vinden is. De trefwoord-dichtheid is de verhouding tussen het aantal woorden in je volledige tekst en het aantal keren dat het focus-trefwoord voorkomt in de tekst van je artikel. De plugin schijnt te streven naar een trefwoord-dichtheid tussen 0,5 en 1%. Dat betekent ook dat hoe langer je artikel is hoe vaker je trefwoord in de tekst mag voorkomen.

Meta description:

Het programma geeft aan of (en hoeveel keer) de Focus zoekterm in de meta description van je stuk te vinden is. Het komt erop aan  in voor iedereen verstaanbaar Nederlands kort en bondig te vertellen waar het artikel over gaat. Deze meta description is zeer belangrijk. Net zoals voor het focus trefwoord geldt ook hier: zonder meta description geen optimale vindbaarheid in de zoekmachines!

 SEO-titel:

Deze is vooral van belang indien de titel van je blogpost nogal dubbelzinnig is, er een spreekwoord of uitdrukking in verwerkt zit of een dubbele bodem bevat. Dergelijke titels zijn vaak catchy (en zetten dus aan tot aanklikken), maar ze zijn niet erg “zoekmachinevriendelijk”. Je kan hier dan ook een meer beschrijvende variant kiezen waar de gemiddelde zoekmachine wél raad mee weet.

Externe links toevoegen

Ook wordt aangeraden een paar externe links (links naar andere sites dan die van jou) toe te voegen.

Afbeelding toevoegen

Voeg indien mogelijk een relevante afbeelding toe en optimaliseer het plaatje voor Google.

Aantal woorden in een artikel

Er wordt gestreefd naar artikelen en pagina’s met minimaal 300 woorden (voor cornerstone content is dat 900 woorden). deze maatstaf dateert nog vanuit de tijd dat Google echt een minimaal aantal woorden nodig had om te snappen waar een tekst over ging. Maar hoewel Google nog steeds gek is op langere artikels is dit geen absoluut cijfer meer.

Wil je dat je blogpost makkelijk gevonden wordt door Google, dan zou de focus-zoekterm van je keuze in elk van die velden minstens één keer moeten voorkomen. Is de SEO van je blogpost goed verzorgd, dan kleurt de SEO-indicator groen of geel (uitstekend of OK). Is het bolletje rood of oranje, dan is er nog werk aan de winkel.  Klik op “Check” om nog meer parameters te controleren.

De pagina-url, de meta-description en de pagina-titel kan je veranderen in de snippet-bewerker boven in het venster van de Yoast-SEO plugin.

Praktijkvoorbeeld

Veronderstel even dat we een “recept voor citroentaartjes “willen laten scoren in Google. Begin met het bepalen van je focus-zoekwoord(en). Bedenk wat jij zou intikken als jij op zoek zou moeten gaan naar jouw recept. Een zoekterm als “gebak” of “taart’ is te algemeen. Een zoekterm als “Tchetcheens citroentaartje met gember” is te specifiek (geen kat zoekt ernaar en hé, hoe schrijf je dat ook al weer?). “Citroengebak”, “citroentaart” of nog beter: “recept voor citroentaart is bingo!

Vanaf dan is het een kwestie van ervoor te zorgen dat je focus-zoekterm op meerdere plaatsen in je blogpost terugkomt: in de url van je blogbericht, in de titel van je blogpost, in de tussenkopjes die je gebruikt, een aantal keer in het artikel zelf, (een vetgedrukt woord kan zeker geen kwaad), in de meta-omschrijving, in de anchor text van zowel interne als externe links, in de pagina-titel,…

De meta description voor dit bericht zou kunnen klinken als: “Eenvoudig recept voor het maken van een lekker citroentaart met gember” of iets dergelijks. Je hebt 156 karakters ter beschikking.

Zonder Yoast WordPress seo plugin?

Het is natuurlijk perfect mogelijk om je blog(post) te optimaliseren zonder gebruik te maken van deze plugin. Zowat alle blogprogramma’s bieden de mogelijkheid om bijvoorbeeld de url van je bericht aan te passen en een meta-omschrijving in te voeren. Als je er dan ook nog eens voor zorgt dat de titel van je bericht één of meer zoektermen bevat, en diezelfde zoekterm ook regelmatig terugkomt in je blogje dan kom je al een heel end.

Overigens, maak je geen gebruik van WordPress op een eigen domein? Dan kan je dus ook deze SEO-plugin niet gebruiken. Maar niet getreurd, want er is wel de real-time SEO analysis. Kopieer en plak de tekst van je artikel in het daartoe bestemde vak, tik je foc.us trefwoord in en kijk welke suggesties ter verbetering er worden gegeven.

Opgepast voor over-optimalisatie!

Té is nooit goed! Ga niet te overdreven je best doen om je teksten vol te proppen met tientallen zoekwoorden. Google neemt er sowieso maar een beperkt aantal in aanmerking en (nog belangrijker) je artikel moet aangenaam leesbaar blijven voor je bezoeker. Probeer gewoon op een natuurlijke manier te blijven schrijven. Fixeer jezelf dus ook niet op de groene bolletjes va Yoast SEO, maar gebruik het als een snel toetsingsinstrument.

 Yoast seo plugin configureren

Voor de volledigheid plaats ik hier nog even een Youtube-video van Webtalis.nl zodat je het zaakje na het installeren ook kan configureren. Voer voor specialisten!

Yoast SEO Premium??

Yoast SEO komt er in twee varianten. De gratis versie en Yoast SEO Premium dus. Waarbij de premium-versie uiteraard meer functionaliteiten heeft. Zo let de plugin onder meer of je ook kan optimaliseren voor aanverwante zoektermen, of je synoniemen gebruikt. Maak je cornerstone content, dan geeft de plugin suggesties over naar welke eerdere blogberichten en -pagina’s je zou kunnen linken.

Persoonlijk vind ik 79 euro per jaar en per site nogal prijzig voor een hobbyist en daarom gebruik ik zelf enkel de gratis versie. Ik kan dus ook niet vertellen of de premium-versie zijn geld waard is. Wat ik wel weet is dat deze plugin ook in zijn gratis versie ferm heeft bijgedragen aan de groei van dit blog.

Category:

Comments

14 reacties op “Yoast seo plugin: dé WordPress-plugin voor SEO”

  1. Debby avatar

    Ik gebruik ‘m ook! Maar doe het eigenlijk zelden tot in de puntjes. Vaak omdat inderdaad de zoekterm toch te algemeen is. Maar bij artikelen waarvan ik denk dat ze wel vindbaar moeten zijn doordat ze echt eigenwaarde hebben, doe ik het graag! Fijne plugin :).

    1. Sharp Ben avatar
      Sharp Ben

      Het is zaak je niet te laten “beperken” tot de focus zoektermen die de plugin zelf voorstelt. In feite kan je van elk denkbaar woord, zinsdeel of zelfs complete zinnen een zoekterm maken. Het hangt er maar van af met welke woorden jij wil dat jouw artikel gevonden wordt…

  2. Renze avatar

    Google heeft een tijdje geleden het algoritme aangepast en daardoor komen blogs er veeeel beter uit. Ik doe niets aan SEO en werk meer tegen de regels dan mee, heb niets aan mijn stijl veranderd en sinds april is het bij mij meer dan verdubbeld.

    1. Sharp Ben avatar
      Sharp Ben

      Dank voor je reactie hier!

      Ja, het is waar dat Google al even sites bevorderd die constant “in beweging” zijn en veel interactie met het publiek hebben. Het zijn per definitie domeinen waar (actieve) blogs sterk in zijn…

      Misschien ging ik er inderdaad iets te makkelijk van uit dat mijn bezoekersaantallen vanuit Google stijgen puur en alleen omwille van de “goeie SEO.”

      Sowieso is het vak zoekmachineoptimalisatie geen exacte wetenschap!

  3. Ximaar avatar

    Yoast SEO werkte mee aan het fiasco van Wegminlog. Daarbinnen zag het er goed uit, maar bij blogs die effectief omzeep worden geholpen is dat van ondergeschikt belang.

    Vooralsnog vind ik dat de SEO binnen WordPress.com erg goed is. Ondanks een gemankeerde verhuizing staat mijn blog 3 op 10 bij de Ranking van Google. Dit blog komt nog niet verder dan 2 op 10. In het verleden heb ik met een website (geen weblog) 5 op 10 gehaald, maar dat was veel eenvoudiger door het veel beperktere aanbod.

    1. Sharp Ben avatar
      Sharp Ben

      Dank voor je uitgebreide reactie(s)!

      Die pagerank van 2 op 10 lijkt inderdaad wat mager zo op het eerste gezicht. Om eerlijk te zijn ben ik ook niet zo bezig met die pagerank. Deels omdat Google zelf het belang ervan relativeert, deels omdat ikzelf vooral probeer een leuke blog te maken, eerder dan met de cijfertjes. Ook ben ik nog maar een goed jaar bewust bezig met SEO.

      Overigens zegt de pagerank niks over het bezoekersaantal van een blog, maar over het aantal backlinks naar de blog (en dus over de vermeende populariteit van de site). En aangezien de bezoekersaantallen van dit blog nog steeds de goede richting uitgaan…

      1. Ximaar avatar

        SEO zegt net als Pagerank niets over bezoekersaantallen, maar over hoe zoekmachines je site waarderen. Aangezien SE (Search Engine) gelijk is aan Google (Nederlanders gebruiken vrijwel niets anders) is Pagerank van Google de terugkoppeling op dit gebied. Kortom bij een goede SEO stijgt de Pageranking.

        Zelf weet ik ook dat bezoekersaantallen en zelfs het aantal reaxi’s niet veel zeggen. Op mijn website had ik destijds erg veel bezoekers. Die haalde snel iets op en vertrokken zonder ook maar een milimeter verder te kijken. Ze hoefde overigens niet eens te komen, wat zij zochten was vaak al binnen de Google-omschrijving leesbaar. Kan dus goed zijn dat ik naast 15000 unieke bezoekers per maand ook nog een deel gebruikers had die niet langs kwamen.

        Op mijn weblog had ik destijds bij webminlog meer bezoekers, maar dat was het oude Typepadsysteem. Er was toen nog geen concurrentie van Facebook en dergelijke. Bij WordPress haal ik maar 50 unieke bezoekers (120 pageviews) per dag. Een groot deel daarvan reageert. Daar heb ik niet over te klagen, dat is gelijk gebleven.

        Maar zoals gezegd zegt het aantal reaxi’s ook niet alles. Als je iets onduidelijks schrijft of ruzie maakt, dan krijg je veel reaxi’s per reageerder. Het aantal unieke reageerders is dus een betere maatstaaf als je een blog hebt waar je reaxi’s op wilt hebben.

        Maar ik schreef hier ergens anders al dat ik over een regio blog en dat levert je hoe dan ook minder bezoekers op dan wanneer je over meer toegankelijke landelijke items blogt. Was ik echter niet van plan, daar zijn er genoeg van.

        Dus om kort te gaan blog ik vooral voor mezelf over dingen waar ik zelf iets aan kan doen en vind ik het meegenomen als anderen het leuk vinden en er iets van op steken.

        1. Sharp Ben avatar
          Sharp Ben

          En dat is nou precies ook mijn visie! 😉

  4. Marisse avatar

    Wij zijn vooral erg enthousiast over de Yoast plugin. Het maakt het toepassen van SEO, ook voor bloggers die er geen verstand van hebben, redelijk eenvoudig. Op zich is WordPress al zoekmachine-vriendelijk, maar er extra op letten kan nooit kwaad.

  5. Rowdy Groothedde avatar
    Rowdy Groothedde

    Hoi Ben,

    Ook ik maak gebruik van de (gratis) SEO plugin van Yoast. Het geeft me toch iedere keer weer een goed gevoel als ik een bericht post of een pagina aanmaak dat alle lichtjes weer groen zijn:).

    Ik sluit me ook deels bij Marisse aan, als je namelijk op WordPress werkt dan zijn de codes al netjes, maar extra verbetering en optimalisatie kan nooit kwaad!

  6. Diana avatar

    Hallo,

    Ik heb even een vraagje.
    Mijn blog is nu nog van blogger maar ik zou graag over willen naar wordpress of naar .com of naar de org.
    Nu twijfel ik daar best nog over.
    Kan de seo plugin van Yoast ook in de wordpress.com geplaatst worden of alleen in de org.?
    En heeft iemand voor mij een tip wat een goede betrouwbare hosting is voor wordpress het liefst die het meteen installeren voor me met domeinnaam Ik zag dat Hostnet o.a dat bv doet maar ik heb zelf geen idee of er goedkopere betere zijn . Alvast heel erg bedankt voor het lezen.
    groetjes Diana

    1. Sharp Ben avatar
      Sharp Ben

      Om de SEO plugin van Yoast te kunnen gebruiken moet je overstappen op WordPress.org (WordPress op een eigen domein dus).

      Voor de keuze van een hostingbedrijf zou ik me niet te erg laten leiden door een goedkope prijs. Een goede service en betrouwbaarheid is erg belangrijk. En goedkope hosting betekent vaak ook een belabberde service…

      Als je mij vraagt naar een goed hostingbedrijf raad ik zonder aarzelen Justhost.nl aan. Zij verzorgen de hosting van deze site al enkele jaren. Nooit enig probleem en altijd snelle bijstand met raad en daad!

  7. Serge Van Cauwenbergh avatar

    Ondertussen bestaat er van Yoast SEO een betalende versie waar je twee focus zoektermen kan ingeven. Voor welk soort bloggers is deze plugin nuttig? Voor professionele bloggers of ook voor hobbybloggers?

    1. Sharp Ben avatar
      Sharp Ben

      Ikzelf gebruik de gratis versie van Yoast SEO en heb ook geen ervaring met de betalende versie. Met de Gratis versie kan ik als hobbyblogger prima uit de voeten heb ik het idee. Of er een voordeel zit aan het feit dat je 2 focus-zoekwoorden kan gebruiken kan ik dus ook niet zeggen. Tot nu toe ging ik er altijd van uit dat je er goed aan doet slechts op één zoekterm te focussen per bericht of pagina…

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *