Zoekwoorden onderzoek voor je blog, is het écht nuttig?

Sharp Ben avatar

In:

,

Moet je als blogger echt aan zoekwoorden onderzoek doen? SEO-specialisten zullen zeggen van wel. Tot nu toe deed ik slechts zelden aan zoekwoorden onderzoek. Veel liever begin ik gewoon te schrijven “vanuit de buik.” Google kan dat blijkbaar wel waarderen. Maar als je nu toch zoekwoorden onderzoek voor je blog wil doen, hoe begin je daar dan aan?

Leestijd: ca. 5 minuten

Waarom dan toch zoekwoorden onderzoek voor je blog?

Ook in 2018 (en verder) is het nuttig om aan Google te laten weten waar je artikel over gaat. Dat doe je onder meer door een zoekterm te bepalen. De zoekterm (of de zoekwoordcombinatie) mag eender wat zijn, maar je artikel zal natuurlijk sneller komen bovendrijven als het een zoekterm bevat die mensen effectief (en erg vaak) intikken in Google (het zoekvolume van zoekwoorden). De SEO van een blog begint daarmee.

Bij zoekwoorden onderzoek (voor je blog) draait het er vooral om de meest populaire zoekwoordcombinaties te vinden voor je blog(post).

Gebruikers van tools als Yoast SEO kunnen dan zo’n populaire zoekterm invullen als focus trefwoord van het stuk.

Zoekwoorden onderzoek in de praktijk

Er bestaat niet zoiets als dé juiste werkwijze voor zoekwoorden onderzoek. Het kan heel basic – gewoon in drie minuten vanuit de buik – of je maakt er een hele studie van, compleet met statistieken, online tools en spreadsheets. In theorie zou de tweede methode betere resultaten moeten opleveren…

Ik kies hier voor de gulden middenweg: ik vertrouw niet (alleen) op mijn buikgevoel, maar kijk ook in Google en maak gebruik van een keyword tool.

Er zijn heel wat tools om je te helpen te zoeken naar de “juiste” keywords voor je blog (zie ook de video hierboven). Spontaan denk je natuurlijk aan de Google Keyword Planner. Persoonlijk gebruik ik dan liever Keywords Everywhere. Dit is een Chrome-extensie die je toelaat om snel het zoekvolume van zoektermen te vinden en je favoriete keywords snel op te slaan. Wanneer je nu een zoekterm intikt krijg je meteen een indicatie van de populariteit (hoe vaak wordt er nou op gezocht) én een lijstje met mogelijke alternatieven voor het zoekwoord in kwestie.

Zoekwoorden onderzoek voor je blog in 4 stappen

Goed, Keywords Everywhere geïnstalleerd. Hoe moet het nu verder?

Stap 1: het onderwerp van je webpagina kiezen

Ik gebruik hier opzettelijk het woord “webpagina.” Dit geldt immers voor zowel blogberichten als pagina’s.

Waarover zal je artikel gaan? Of nog: omschrijf in een paar woorden wat de lezer leren/begrijpen/doen… nadat ‘ie het artikel heeft gelezen. Bij wijze van voorbeeld wil ik graag een informatief stuk over:

wandelende takken (kweken)

Stap 2: focus trefwoord bepalen

Over naar Google. Tik wandelende taken kweken in in Google. We hebben meteen slecht nieuws wan Keywords Everywhere geeft aan dat er gemiddeld 0 keer per maand op gezocht wordt. Dat hoeft echter niet te betekenen dat jij die focus zoekterm meteen vaarwel moet zeggen. Vooral niet al je een nicheblog hebt over bijzondere huisdieren.

Kijk aan de rechterkant van het scherm naar de related keywords. Zo zien we bijvoorbeeld dat zoektermen als wandelende tak kopen, wandelende tak verzorgen, Indische wandelende tak en wandelende tak eten samen toch algauw goed zijn voor enkele honderden zoekopdrachten. Er is dus wel degelijk potentieel.

Kies het focus trefwoord van je stuk. Wat dat exacte trefwoord dan precies is, is niet eens zo heel belangrijk. Als het maar (sterk) gerelateerd is aan het onderwerp van je artikel. Het helpt wél als je je lezerspubliek een beetje kent: welke woorden(combinaties) nemen zij spontaan in de mond als ze op zoek zijn naar info over jouw onderwerp?

Staar je bij de keuze van de focus zoekterm voor je artikel niet blind op de korte, meest voor de hand liggende opties zoals wandelende takken. Veel mensen zoeken inderdaad op dergelijke ultrakorte zoektermen, maar anderzijds is de concurrentie hier ook groot. Met andere woorden: veel webpagina’s proberen te scoren op die termen. Beter is het om je te focussen op de zogenaamde long tail zoekwoorden. Een voorbeeld van zo’n long tail zoekterm: Wat is een gezond biotoop voor wandelende takken.

Voor inspiratie voor goeie long tail zoekwoorden kan je trouwens vaak terecht in Google zelf bij de Zoekopdrachten gerelateerd aan (in dit geval) wandelende takken kweken onder de zoekresultaten.

Stap 3: focus trefwoord verspreiden, maar vooral een goed artikel schrijven!

Oké, nu we een focus trefwoord hebben kan het schrijven echt beginnen. Het is nu zaak om je kop niet gek te laten maken door die geprefereerde zoekterm. De titel van je blogpost bevat het trefwoord, net als de url van de pagina. Het woord moet verder in het begin van je tekst voorkomen, een paar keer in de bodytekst en als het even kan ook in enkele tussenkopjes van je artikel. Overdrijf niet. Zorg vooral voor een informatief en prettig leesbaar geheel.

Een begrip als keyword density is achterhaald. Geen rekening meer mee houden, dus.

Maak daarbij gerust ook gebruik van de related keywords die Kewords Everywhere ter beschikking stelt. En hetzelfde geldt voor de zoekwoordcombinaties die je onder People also search for. Idem voor de Zoekopdrachten gerelateerd aan die je vindt onder de zoekresultaten van Google. Niet om je stuk nodeloos op te blazen met gerelateerde zoektermen. Nee, ze geven je vooral donders goeie suggesties over hoe zo’n goed gestoffeerd artikel er inhoudelijk zou kunnen uitzien.

En nu je toch in Google rondhangt, klik eens enkele artikelen aan bovenaan in de zoekresultaten:

  • hoe oud is de geboden info (is de informatie verouderd)?
  • is de info onvolledig (misschien wordt maar een stukje van het verhaal verteld)?
  • misschien zijn er intussen nieuwe inzichten?
  • kan je nieuwe media toevoegen?

We zijn hier natuurlijk niet uit op een spelletje copy-paste. Maar je haalt hier misschien nog wat extra inspiratie voor je eigen artikel. Bovendien kan je kijken wat ervoor nodig is om jouw artikel nog beter te maken. Het zou zomaar kunnen dat het ranken voor die zoekterm makkelijker gaat dan eerst gedacht!

Stap 4: vergeet de META-omschrijving niet!

De META-omschrijving van een artikel is het grijs/zwarte stukje tekst dat je in de zoekresultaten vindt onder elke link. Die heb je als blogger voor een groot stuk zelf in de hand. Ook in de META-beschrijving hoort je focus trefwoord dus thuis.

Zoekwoorden onderzoek voor je blog niet altijd nodig

Tot zover de basis van zoekwoorden onderzoek. Zoals ik al zei doe ik nauwelijks aan zoekwoorden onderzoek. Het is vaak gewoon niet nodig als je gepassioneerd bent over je onderwerpen én een beetje weet waar je lezers warm voor lopen. Spontaan schrijven – zonder het spook van het cijfermateriaal uit een of andere SEO-tool op de achtergrond – lukt nog het best.

Verder is zoekwoorden onderzoek voor je blog wel nuttig als:

  1. je blogt over een onderwerp waar je nog te weinig over weet
  2. je al een tijdje bezig bent met je nicheblog en de inspiratie opraakt
  3. het blogproject een andere richting uit moet
  4. je het gevoel hebt dat je blog onvoldoende presteert in Google (en je denkt dat het aan slecht gekozen focus zoektermen kan liggen)

Meer van dat?

Category: ,

Comments

2 reacties op “Zoekwoorden onderzoek voor je blog, is het écht nuttig?”

  1. Anne avatar

    Elke keer dat ik een to do-lijstje maak schrijf ik daar zoekwoordenonderzoek op, maar elke keer schuif ik het naar achteren. Nu maar meteen de extensie gedownload en vandaag en morgen ga ik hier eens mee aan de slag. Dank voor dit duwtje in de rug!

  2. Marcel avatar

    Goedemorgen Ben, Ik lees graag je blogs over Seo en zoekmachine optimalisatie. Vraagje; heb je deze nieuwe keywordtool al getest voor je zoekwoorden onderzoek? Bezoek dan de website https://supersalaris.nl/lsigraph-keywordtool/ en ik hoor het graag.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *