Ook vandaag blijft het bloggen vooral een kwestie van “schrijvende meters maken.” Een fijn, maar bij momenten lastig en tijdrovend karwei. Met deze korte schrijftips zou een en ander echter wat sneller en makkelijker moeten gaan.
Leestijd: ca. 2 minuten
1. Beslis op voorhand waarover je zal schrijven
Dat lijkt erg logisch en het klinkt ook zoveel makkelijker gezegd dan gedaan, maar toch! Maak niet de fout om achter de pc te kruipen terwijl je werkelijk geen idee hebt waarover je ’t zal hebben. Dat leidt tot nodeloos tijdverlies en een hoop frustraties.
Neem er even van tevoren je blogschrift bij, pik er een onderwerp uit en zeg letterlijk tegen jezelf: “Straks/morgen/dit weekend/volgende week zal ik schrijven over… ” Prent ook de werktitel in je hoofd, als je die al hebt.
Deze techniek heeft het voordeel dat, hoewel je nog niet aan het schrijven bent, je wel al – bewust of onbewust met je topic aan de slag gaat. Groot is de kans dat op het moment dat je effectief aan de schrijftafel gaat zitten, er niet alleen een onderwerp om over te bloggen in je hoofd zit, maar ook een structuur, een stramien en meer dan een handvol sleutelwoorden. Het artikel zal een stuk gemakkelijker de weg naar het scherm vinden!
2. Eerst je artikel uitbraken, dan verbeteren
Dit is een tip die je hier wel vaker kan lezen op dit blog. Niet voor niks, want voor mij persoonlijk maakt dit advies hét verschil.
De reden waarom het schrijven zo’n lastig karwei is, is te wijten aan het feit dat we geneigd zijn te schrijven en tegelijkertijd onze fouten te verbeteren. Met als direct gevolg dat geen van beiden echt naar behoren gebeurt. En ook nog eens veel meer tijd in beslag neemt!
Eens gezeten achter je pc is het je eerste prioriteit om je artikel te schrijven. De bovengenoemde schrijvende meters te maken. Laat je algemene gedachtegang niet vertroebelen door jouw muggenzifterij en perfectionisme. Je mag complexloos en relatief snel je boodschap neerschrijven. Het is de bedoeling dat je je artikel uitschrijft zonder je ook maar iets aan te trekken van eventuele schrijffouten, manco’s aan de structuur van je stuk enzovoort.
Idealiter leg je je tekst na het schrijven opzij, om ‘m pas na enkele uren of zelfs dagen weer ter hand te nemen en er – met een frisse blik de fouten uit halen en het stuk bij te schaven.
3. Gebruik een synoniemenwoordenboek
Of een online variant, natuurlijk. Groot is de kans dat je vrij vaak dezelfde woorden gebruikt. Het kan dus geen kwaad bepaalde van die woorden en zinswendingen te vervangen door synoniemen. Je slaat twee vliegen in één klap: je blogpost wordt een stuk minder saai en het gebruik van synoniemen bevordert bovendien de SEO van je blog.
Zo, dat waren mijn korte schrijftips. Kan je er wat mee, of niet?
Geef een reactie