Doen: 404 page van je blog aanpassen

Sharp Ben avatar

In:

Als je bezoeker eenmaal op je blog is aanbeland, wil je ‘m zo lang mogelijk vasthouden. Zelfs wanneer die bezoeker op een pagina terechtkomt die niet bestaat? Dat kan, maar dan moet je wel (de boodschap van) je 404 page aanpassen.

Leestijd: ca. 6 minuten

Wat is de 404 page van je blog?

Het is de pagina op je blog die een bezoeker te zien krijgt wanneer de pagina die door hem wordt bezocht niet (meer) te vinden is. Dat kan zijn omdat jij als eigenaar van de blog de bewuste pagina intussen hebt verwijderd, verplaatst of een andere url hebt gegeven. De link waarlangs je bezoeker is gekomen is aldus waardeloos geworden. Ook als men wel je blogadres intikt, maar het adres van de pagina (de slug) klopt niet, krijgt men de 404 pagina te zien.

Zo’n 404 page zit ingebakken in je WordPress-thema en kan er dus helemaal anders uitzien naargelang het WordPress-theme waar jij mee werkt. Tik in de adresbalk van je browser maar eens http://jeblog/pagina-die-niet-bestaat/ in en kijk wat je te zien krijgt…

In uitzonderlijke gevallen kan het zijn dat jouw thema geen 404-template is voorzien. Voor mij persoonlijk zou dat een reden zijn om per direct op zoek te gaan naar een ander WordPress-theme…

Goed, in wat volgt is het niet de bedoeling dat we een compleet nieuwe pagina gaan opzetten. Dat is specialistenwerk en dus niet echt aan te raden. Wil je toch een geheel eigen 404-pagina dan zijn daar verschillende plugins voor te vinden.

Waarom die 404 page aanpassen??

Eigenlijk wil ik alleen de tekst van onze 404 page aanpassen. De boodschap die bezoekers te zien krijgen wanneer ze op een niet-bestaande pagina stoten dus.

Waarom al die moeite? Wel, de meest WordPress-thema’s zijn geschreven in het Engels, en dus krijgen je lezers ook een Engels-talige foutmelding voorgeschoteld. Niet direct ideaal voor een fijne leeservaring.

Nee, ook als er op je blog wat misloopt wil je je bezoeker aanspreken in zijn eigen taal. Bovendien wil je je verdwaalde lezer niet aan z’n lot overlaten (en dus van je blog wegjagen), maar ‘m in tegendeel (opnieuw) op weg helpen.

Niet alleen je bezoeker vindt dat fijn. Het heeft ook een positieve uitwerking op de zoekmachineoptimalisatie van je blog. Je verkleint immers de kans dat je bezoeker onverricht ter zake terugkeert (bounce rate).

Als je mijn 404 pagina bezoekt zie je dat de bouwer van mijn WordPress-theme het lumineuze idee heeft gehad om de zoekbalk van het blog ook in de 404 page te integreren. Daar maak ik natuurlijk dankbaar gebruik van!

De 404 page van je WordPress-blog aanpassen

1. Maak een backup van je blog

Je gaat per slot van rekening een beetje in de code van je blog prutsen (dat klinkt angstaanjagend, maar ik beloof je dat het in dit geval weinig om het lijf heeft). Je kan maar beter op veilig spelen.

2. Open de 404 pagina van je blog in je browser

Het is makkelijk als de 404 page live voor ogen ziet (zoals ook je lezer ‘m desgevallend te zien krijgt). Open hiervoor een apart venster in je browser, zodat je er straks makkelijk naar kunt teruggrijpen.

3. Op zoek naar je 404 Template (404.php)

Dan moeten we in het WordPress-dashboard op zoek naar dat gedeelte van de code dat je 404-pagina regelt:

  1. ga hiervoor in je dashboard naar de sectie Weergave
  2. kies dan voor Editor
  3. let erop dat je in het keuzeveld rechtsboven het juiste theme selecteert om te gaan bewerken! Heb je maar één WordPress-thema op je blog staan, dan hoef je uiteraard geen keuze te maken
  4. selecteer de template die je wil gaan bewerken; in dit geval dus de 404 template (404.php, of iets van die strekking)*

*= Maak je gebruik van een child theme voor je blog, dan bestaat de kans dat er helemaal geen 404 template te vinden is. Je moet hiervoor in het originele (parent)-theme gaan kijken. Maar, zoals collega Anne terecht opmerkt, heeft deze manier van werken een nadeel: als je parent-theme een update krijgt, verdwijnt die aanpassing en zal je dus je 404 page opnieuw moeten instellen.

4. Tekst van de 404 page aanpassen

De tekst/mededeling die je lezer te zien krijgt is in het php-bestand tussen twee haakjes aanhalingstekens (‘ ‘) geplaatst. Dat is de boodschap die op het scherm wordt getoond, en die dus kan worden gewijzigd. Plaats je aangepaste mededeling tussen de twee haakjes (‘ ‘)

Voorbeeld 404 page aanpassen in 404.php-bestand

Klik op  Bestand bijwerken om je wijzigingen op te slaan. Ververs de 404-pagina aan de front-end-zijde van je blog en controleer of de wijzigingen inderdaad zijn doorgevoerd.

De eerlijkheid gebiedt wel te zeggen dat dit een ietwat verouderde manier van werken is. Bij heel veel moderne WordPress-thema’s zit zo’n 404-template standaard ingebouwd. Zeker als je een blokthema hebt.

Maak een 404-pagina waar bezoekers wat aan hébben

Elke bezoeker op je blog is er eentje! Je wil ‘m eigenlijk nooit aan zijn lot overlaten. Daarom, maak een 404 pagina die je lezer niet het bos instuurt wanneer ‘ie op een pagina terechtkomt die niet bestaat.

404 pagina aanpassen

Je kan er natuurlijk voor kiezen om gewoon het standaard 404-template te gebruiken. Met een beetje geluk heeft je WordPress-theme een pagina waarin een zoekbalk is geïntegreerd. In ieder geval zou ik de getoonde boodschap aanpassen. Je bezoeker in het Nederlands aanspreken lijkt mij het strikte minimum!

maak een 404 pagina en toon je beste werk!

Natuurlijk kan je nog een stapje verder gaan. En waarom ook niet, eigenlijk? Nogmaals, succesvol bloggen houdt onder meer in dat je je bezoekers waar ook maar enigszins mogelijk de weg toont naar je beste werk. Het is niet omdat je lezer (in spe) op een 404 page botst, dat ‘ie niet geïnteresseerd zou zijn in wat je wél te bieden hebt. Je moet als blogger wel de kat bij de melk zetten…

hoe een aangepaste 404 pagina maken?

Via collega Kim (Kimtikt.nl) kwam ik op het idee om een aangepaste 404 pagina te maken. Hiervoor maken we gebruik van:

  1. een WordPress-plugin: 404page – your smart custom 404 error page
  2. een vaste pagina (met de eigenlijke inhoud van je custom 404 page

Installeer en activeer de plugin en maak dan op de klassieke manier een vaste pagina aan in WordPress.

En tot slot laat je de plugin weten welke pagina je instelt als je 404 page.

je eigen 404 pagina, wat moet erop?

Of beter gezegd: wat kán erop? Veel mogelijkheden hier. Mij lijkt het slim om je verdwaalde bezoeker ertoe aan te zetten om terug te keren naar de (vertrouwde) homepage. En idealiter toon je meteen het zoekvak van je blog, alwaar je lezer zijn zoektocht kan verder zetten.

Maar als je je lezer dan toch bij de lurven hebt, kan je ‘m net zo goed meteen naar je allerbeste content leiden. Denk aan (linkjes naar):

Zo verkleint de kans dat je 404 page voor je bezoeker ook echt een doodlopend straatje wordt.

404 page maken: bonustips

1. vermijd de term 404 page

Niet iedereen is vertrouwd met de term 404 page. Dit is niet het moment om je bezoeker met jargon om de oren te slaan. En omdat je 404 pagina om het even wie moet kunnen aanspreken – en niémand de daver op het lijf moet jagen – leg je liever sec uit wat er loos is.

2. zorg dat het design van de 404 pagina aansluit bij de rest van je blog

Er zijn tal van plugins om aangepaste 404 pages te maken. Compleet met animaties, full screen foto’s en weet ik wat allemaal. Fijn, maar let erop dat één en ander wel een beetje aansluit bij de rest van je blog. Wat je niet wil is een bezoeker die zelfs maar een fractie van een seconde twijfelt of ‘ie wel op jouw site terecht is gekomen.

3. opletten met humor op de 404 page van je blog

Sommigen zeggen dat het geen kwaad kan wat humor te gebruiken in zo’n 404 pagina. Een grappige foto, een ondeugende quote, ik zou daar toch een beetje voorzichtig mee zijn. Er zijn betere momenten om grappig te zijn. Je maakt je verdwaalpagina misschien wel onvergetelijk, maar het valt niet helemaal uit te sluiten dat je verdwaalde lezer zich wat in zijn hemd gezet voelt. Breng ‘m zo snel mogelijk daar waar hij – volgens jou – wezen moet!

4. maak een 404 pagina en werk ‘m regelmatig bij

Je zou er misschien niet direct aan denken, maar ook de 404 pagina kan je regelmatig updaten. Net zoals dat het geval is met de menubalk en de zijbalk van je blog.

Die 404 page is dus weer typisch zo’n gevalletje vele-kleintjes-maken-een-groot. Ennehh… onderschat het verkeer naar deze 404 page niet. Vooral wanneer je blog al een tijdje meedraait, is zo’n aangepaste 404 pagina verdraaid nuttig.

Category:

Comments

2 reacties op “Doen: 404 page van je blog aanpassen”

  1. Anne avatar

    Als je dit niet in een child theme doet moet je er wel aan denken om dit na elke update van je thema opnieuw te doen, misschien goed om dat er nog even bij te vermelden?

  2. Jeanine avatar

    Goede tip! Ik heb het gelijk aangepast, gelukkig stond mijn 404 pagina wel ertussen bij editor, dus een klein klusje 🙂 Bedankt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *