5 actiepunten voor een beter blog

Sharp Ben avatar

In:

Het drukke bloglandschap heeft ook zo zijn voordelen. Relatief kleine voorzorgen en maatregelen  kunnen het verschil maken in Google. Succesvol bloggen draait dus niet alléén om het uitbraken van zoveel mogelijk content binnen een zo kort mogelijke tijd. In dit stuk 5 “kleine” acties voor een beter blog.

Leestijd: 5 minuten

Klaar om je (grotere) concurrenten het nakijken te geven?

5 acties voor een beter blog

Veel extra content gaan we dus niet maken. De tips voor een beter blog situeren zich vandaag vooral op het vlak van zoekmachineoptimalisatie én de gebruikerservaring voor de bezoeker.

1. Optimaliseer je content voor de smartphone

Almaar meer bezoekers komen je blog binnen via de smartphone. Omdat we het blog meestal goeddeels maken op een pc of laptop, bestaat altijd het gevaar dat we te weinig rekening houden met de specifieke noden van gebruikers op een kleiner scherm.

Sinds 2016 is zowat elk blog responsive. Maar of je daarmee je bezoeker ook de best mogelijke leeservaring geeft is niet zeker. Vooral als je ’t de gebruiker op zijn mobieltje écht naar de zin wil maken, is het opletten. En dan gaat het niet alleen over de snelheid van je site.

a) Zorg voor voldoende witruimte

Niet alleen tussen je alinea’s onderling (zie volgend punt), maar ook tussen je tussenkopjes en je bodytekst en tussen je tekst en de andere elementen waaruit je artikel kan bestaan (zoals foto’s, video’s,…).

Eén en ander bezorgt je lezer rust voor de ogen en hij behoudt ook veel makkelijker het overzicht op zo’n klein schermpje.

b) Maak je alinea’s niet te lang

Een beetje fatsoenlijke volzin op een normaal computerscherm betekent algauw twee of drie keer scrollen op de smartphone.

Niet ideaal, want al snel erg vermoeiend. Lastig om de draad van het verhaal niet kwijt te raken. Extra witruimte is dan geen overbodige luxe. Met kortere alinea’s creëer je sowieso al de nodige witruimte, dat spreekt. Daarom:

Wil je een vuistregel voor een goede lengte van alinea’s voor smartphones? Een vijftal regels in de Gutenberg editor volstaan. En laat korte en lange alinea’s elkaar afwisselen.

c) Let op met de lettergrootte voor de bodytekst

Nog vanwege de beperkte ruimte kies je beter niet voor een te groot lettertype. Het is vaak een beetje zoeken naar een goed compromis voor de lettergrootte op de desktop – die tegenwoordig best wat groter mag – en die voor op de kleinere schermen.

Een beter blog staat vandaag meer dan ooit ook voor een makkelijk leesbaar, bruikbaar en doorzoekbaar blog. Op alle apparaten!

2. Probeer de featured snippet te veroveren met je artikel

Over naar Google nu. Niet eens zo lang geleden was het verkrijgen van de featured snippet eerder een gelukstreffer dan wel het resultaat van een doelbewuste SEO-daad. Daar komt nu stilaan verandering in.

En het beste nieuws? Echt moeilijk om de featured snippet te bemachtigen is het niet. Vooral niet als je een artikel schrijft met de bedoeling een prangende vraag te beantwoorden. Het komt erop aan om de vraag in kwestie beknopt en heel accuraat te beantwoorden in een paar regels tekst.

Dat kán met een antwoordparagraaf, maar evengoed met een FAQ-sectie in je artikel of met een stukje how-to content. Die laatste twee kan je heel makkelijk toevoegen door gebruik te maken van Yoast Structured Data Blocks.

Vergiftigd geschenk?

Volgens sommige specialisten is het verkrijgen van die featured snippet voor je bericht niet per definitie goed nieuws. Vroeger kon je met dat featured snippet makkelijk twee topposities in de zoekresultaten bekleden. Met het snippet én het eigenlijke artikel. Als gevolg daarvan ging jij aan de haal met het gros van het zoekverkeer.

Google wijzigde echter onlangs het algoritme. Als je vandaag de featured snippet bemachtigd, komt je eigenlijke artikel nog slechts zelden voor in de top van Google. En aangezien studies – voorlopig althans – uitwijzen dat featured snippets minder vaak aangeklikt worden dan gewone zoekresultaten, verlies je eerder bezoekers dan dat je er wint.

Ik houd het er voorlopig op dat het verlies aan kliks ruimschoots gecompenseerd wordt door de betere reputatie in Google.

3. Schrijf je blogtitels voor mensen, niét voor zoekmachines

De gouden tijden van de ietwat geforceerde blogtitels (want ze moeten per se het focus trefwoord bevatten en dat moet bovendien aan het begin van de titel staan) liggen achter ons. En gelukkig maar!

Kies in godsnaam een titel voor je artikel die mensen aanspreekt, echt overtuigt om te komen lezen. Gebruik woorden die een bepaalde emotie bij je lezer (in spe) losweken, spreek hen rechtstreeks aan, raak een gevoelige snaar bij hen.

En nog over titels: heeft je artikel een specifieke tijdsaanduiding in de titel (genre Beste kooktips voor 2019), werk je artikel bij indien nodig, maar vooral: pas het jaartal aan!

Google kijkt immers hoe langer hoe minder naar de zoektermen en des te meer naar de uiteindelijke vraag van de bezoeker die die zoekwoorden intypt. Het is belangrijker om je lezer te overtuigen dat jij hebt wat hij/zij zoekt, eerder dan dat jij Google moet overtuigen dat jouw content te matchen valt met een bepaalde set keywords.

4. Maak werk van een About-pagina

Op vele blogs is de About page een soort verplicht nummertje dat snel snel wordt opgetuigd. Niet helemaal terecht. Zo’n Over-mij-pagina gaat namelijk niet alleen maar over jou.

Google is al een tijdje druk met de EAT-factor; de algehele reputatie van websites. Het kan vreemd klinken, maar je About-page kan hier een belangrijke rol spelen.

Traditioneel sta jij als blogger centraal op de About page. Niks mis mee, maar probeer je bezoeker – en Google – ook mee te geven waarom je blogt; waarom mensen jouw content serieus zouden moeten nemen. Een verkoopspraatje moet het niet worden, maar maak je tenminste kenbaar als de eigenaar van je blog.

Zie het zo:

Stel dat je uit het niets een onbekende website zou bezoeken. Welke elementen zou jij dan nodig hebben opdat je de verstrekte info als geloofwaardig zou catalogeren? Dát moet in je About page. Naast wat persoonlijke weetjes kan je eventueel denken aan:

  • contactgegevens
  • wat cijfermateriaal en statistieken om en rond je blog
  • links naar andere sites waaraan jij eventueel hebt bijgedragen

Aldus is je About page ook niet statisch. Nee, hij wordt liefst ook regelmatig aangevuld met meer links, meer credits,… Zie de about page een beetje als een soort online C.V. waarnaar je mensen desgevallend ook kan doorverwijzen.

5. Embed video’s in je content

Wellicht zijn we daarmee bij de simpelste tip van vandaag aanbeland. Zelf geen Youtube-kanaal (in functie van je blog)? Geen probleem!

  • Ga naar Youtube
  • Kies een video die het verhaal van je artikel ondersteunt
  • Klik op Delen en plak het stukje code in je blog

Dat kan zelfs met een Youtube-video die niet van jou is. Voordelen?

  • Je brengt makkelijk – en perfect legaal – multimedia content op je blog
  • De maker van de video krijgt toch de credits en de views
  • Het blogbericht kan een stuk korter (omdat de video een lange, geschreven uitleg vervangt)
  • Video’s zijn een alternatief voor dure en wat steriele stockfoto’s
  • Bezoekers blijven langer op jouw blog (om naar de video te kijken)

Nog werk aan de winkel

Tot zover de 5 tips voor een beter blog voor nu. Kijk ik naar mijn eigen blog, dan moet ik vaststellen dat veel – vooral oudere artikels niet zijn aangepast voor de smartphone. Te lange zinnen en te forse alinea’s. En ook de About-pagina kan wel een upgrade gebruiken.


Category:

Comments

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *