Op de blog af: Boekrecensiesblog.nl

Sharp Ben avatar

In:

Gedreven bloggers honderduit laten vertellen over hun eigen blogproject. In een notendop is dat het opzet van deze interviewreeks. Deze keer zijn de vragen voor Marga, het gezicht van Boekrecensiesblog.nl.

1. Waar ik altijd nieuwsgierig naar ben: weet je nog wat de concrete aanleiding (of gebeurtenis) om met Boekrecensiesblog.nl te beginnen?

M: Er was hier niet echt een aanleiding voor. We lezen graag boeken en als je een boek leest, die je echt geweldig vind, merk je al gauw dat je dat graag op anderen wil overbrengen. Een recensie schrijven is een ander enthousiasmeren over een boek. Een paar regels over de inhoud van het boek, de schrijver en vooral waaróm je het boek zo goed vind.

Wij kiezen de boeken zelf uit, dus onze website heeft een positieve instelling. De mening over een boek is ook altijd persoonlijk. Hierdoor geven we ook geen punten of sterren aan een boek. Wat de een goed vind, vind de ander maar matig. Maar los daarvan, de bewondering voor een schrijver die een goed boek schrijft, zal altijd merkbaar zijn.

2. Met welke ambitie startte je destijds je blog?

M: Uiteraard droomt iedere blogger van een groot blog en veel lezers. Dit is ook mijn, inmiddels onze, ambitie. Het gaat ons niet om een verdienmodel. Het vertrouwen van lezers en uitgeverijen krijgen staat bij ons voorop. Als we daarnaast de kosten eruit halen en onszelf af en toe kunnen trakteren op een gezamenlijk etentje, dan zijn we gelukkige mensen!

3. Boekrecensiesblog is een groepsblog. Vergt dat een andere aanpak? Hoe wordt bijvoorbeeld bepaald welke recensies online komen?

M: We proberen zoveel mogelijk alles samen te doen maar geven elkaar wel veel vrijheid. WordPress geeft de mogelijkheid om meerdere mensen op een website te laten werken met veel of beperkte rechten.

De planning qua recensies is van ondergeschikt belang. Je kan een recensie voorop de pagina zetten of een tijdje laten blijven. Maar de continue stroom zorgt er toch voor dat de recensies al snel van de voorpagina verdwijnen. Ze zij echter makkelijk vindbaar. Ook proberen we zoveel mogelijk op actualiteiten in te spelen door een boek te recenseren waar veel over wordt gepraat of past bij het seizoen.

Dit overleg doen we vaak per whatsapp. Belangrijke, blijvende, zaken bespreken we per mail.

4. Is het moeilijk om alle neuzen in dezelfde richting te krijgen/houden?

M: Nee, absoluut niet. We houden allen van boeken en ieder heeft zijn eigen geliefde genre. Qua politiek of té sterke meningen zijn we voorzichtig. Los van het feit dat we wel een ‘groene’ insteek hebben en natuur en milieu hoog in het vaandel hebben, zijn we er niet op uit om ons te beperken tot een bepaalde doelgroep.

De keuze van boeken is natuurlijk wel allesbepalend. We vinden echter dat we de lezers veel te bieden hebben door héél veel genres (categorieën) boeken te bespreken.

5. Geef één goede reden waarom iederéén je blog zou moeten bezoeken.

M: Boeken lezen is een ontspannen bezigheid en het maakt je een slimmer mens. Oeps, zijn dit er twee? Ons blog helpt je te kiezen als je twijfelt over de aanschaf van een boek of als je ergens specifiek naar op zoek bent.

Ook is het leuk om een recensie te lezen als je een boek al uit hebt. Een stukje analyse of
nieuwsgierig zijn wat een ander ervan vond. Oeps, zijn dit er weer twee? 😉

Een blog is nooit statisch. Er is een continue verandering die ik liever: verbetering noem. Stilstand is achteruitgang, geldt vooral voor bloggen.

6. Ik weet dat jullie op nog op zoek zijn naar gastbloggers om het team te versterken. Dit is je kans. Doe gerust een oproep aan de gastblogger van je dromen.

M: Enthousiaste gastbloggers zijn van harte welkom. We hebben een klein groep (6 schrijfsters en 1 dichter) en hebben er veel plezier in. Het onderlinge overleg is gemakkelijk en relaxed. Er zijn geen eisen of verplichtingen, behalve dan dat we goede recensies verwachten. In ruil hiervoor bieden wij een pagina voor zelfpromotie en naamsbekendheid.

Gastrecensies zijn mogelijk maar een vaste deelnemer worden ook. Het helpt dan echter wel als we enthousiast zijn over jouw recensies en jouw graag in de groep erbij hebben.

7. Is je denken over je blog (of het bloggen) veranderd in de loop der tijd? Is je blog gaandeweg van opzet veranderd?

M: Ja dit is zeker het geval. Ik begon ooit in Weebly en vind dit nog steeds zeer prettige en werkbare templates. We zijn echter overgestapt op WordPress om beter vindbaar te zijn en gemakkelijker samen te kunnen werken.

Een blog is nooit statisch. Er is een continue verandering die ik liever: verbetering noem. Stilstand is achteruitgang, geldt vooral voor bloggen. Openstaan voor opbouwende kritiek, nieuwigheidjes en opmerkingen van lezers, zorgt dat we onszelf continue verbeteren.

8. Kan je wat vertellen over de grootste fout die als blogger ooit maakte? Heb je (als blogger) ergens spijt van?

M: Nee eigenlijk niet. Mede dankzij jou. Ik las ooit op blogtrommel dat bloggen NIET is: een
blog maken en achterover zitten. Bloggen is een continue bezigheid en actief bezig zijn.

Een blog alleen dragen kan best lastig zijn. Doordat wij een groep bloggers zijn, is de input groter en het resultaat ook.

Voor achterover zitten hebben we sowieso geen tijd. Behalve dan als er een boek wordt gelezen. 😉

9. Lastige vraag misschien: ik weet dat je mijn blog van nabij volgt. Welke blogtip(s) die ik gaf brachten jouw blog het meeste bij? Is er een blogtip waarvan je zegt: “Dat had ik veel eerder moeten weten.”?

M: Ja, velen. Vooral het hele gedoe over de SEO. Unieke en kwalitatieve inhoud hebben is beter, zei jij ooit. Je kan je helemaal suf staren op de SEO perfect te krijgen maar de inhoud is belangrijker.

Bovendien worden blogs vaak saai en voorspelbaar als je te veel op de SEO-taal bent gericht.

Ook de blog over titels vond ik erg leuk. Een pakkende titel doet wonderen. Wij zouden alleen de naam van het boek kunnen vermelden. We hebben gekozen voor een enthousiaste titel die de lezer nieuwsgierig maakt.

Bedankt voor al je input!

10. Heb je grote voorbeelden als het om bloggen gaat?

M: Uiteraard lees ik ook veel blogs van anderen. Ik heb niet één specifieke blog voor ogen waar we op zouden willen lijken. We willen liever uniek blijven en ons niet vergelijken met de grote Goliaths in blogwereld.

Ik denk dat het vooral voorop staat dat je er zelf plezier in hebt en je ambitie realistisch is.

11. Wat vind je zelf bloedirritant bij (het lezen van) andere blogs?

M: Ik vind het zelf niet zo prettig als een blog duidelijk is geschreven met een commercieel doel. Een blog waarvoor overduidelijk is betaald en een bepaald keywoord telkens weer wordt benoemd.

Of een blog waar zoveel reclame op staat dat het je duizelt voor je ogen. Maar dit is mijn persoonlijke mening.

12. Wat is de leukste reactie/het mooiste compliment dat je ooit van een lezer kreeg?

M: Complimenten zijn altijd zeer welkom en het is vooral leuk als ene lezer enthousiast reageert. Of de schrijver van het boek zelf erg blij is met de recensie.

Het grootste compliment is er niet, het zijn de kleine en hoeveelheid complimentjes die ertoe doen.

13. Antwoord kort en krachtig:

  • Dankzij mijn blog kan ik… lekker vaak lezen en doen alsof ik hard aan het
    werk ben.
  • Het probleem waar ik als blogger het vaakst tegenaan loop is … de tijd
    die er nodig is om een goede recensie in WordPress te zetten. Dit kost nog steeds veel energie en oplettendheid.
  • De ideale lengte voor een blogpost is … kort, krachtig, lekker leesbaar.
  • De meeste inspiratie voor mijn blog haal ik bij… het boek zelf. Hoe enthousiaster wij zijn over een boek, hoe meer inspiratie om hier een leuk blog over te schrijven!
  • Samenwerken met bedrijven is… bij ons niet van toepassing.
  • De grootste voldoening bij het bloggen is… aantallen lezers en complimentjes krijgen.
  • Nadelen aan het bloggen zijn er ook, namelijk… de tijd die het kost en soms de frustratie dat het even niet lukt. Gelukkig zijn we een groep en kan een ander dan helpen!
  • Het grootste misverstand over bloggen is: een blog opzetten en achterover gaan zitten. Een blog is als eten en drinken. Om te leven heb je voedsel nodig en in een bepaalde regelmaat om gezond en energiek te blijven.
  • Ik stop met bloggen als … huh? Niet van toepassing. 🙂
  • Reacties van lezers zijn… ZEER WELKOM!

14. Wat is jouw persoonlijke “gouden blogtip?”

M: Nooit denken: maar er zijn als zoveel fashionblogs, natuurblogs, boekenblogs, info-blogs, humorblogs, kookblogs etc. Concurrentie zal er altijd zijn, maar het gaat om jouw enthousiasme en de kwaliteit van de inhoud.

Zo, mijn vragen zijn op. Graag bedank ik  jou – ook in naam van Marga en het team van Boekrecensiesblog.nl – voor de aandacht tot aan het eind. Ben je in voor een pretentieloos, erg gevarieerd en mooi vormgegeven boekenblog? Eén adres!


Meer van dat?

Category:

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *