Een vertrouwensband opbouwen met je lezer, hoe doe je dat?

Mooie content maken en ervoor zorgen dat zoveel mogelijk mensen je werk te zien krijgen. Is dat de essentie van het bloggen? Niet helemaal. De allergrootste uitdaging vandaag de dag? Een vertrouwensband opbouwen met je lezer! Maar hoe doe je dat? Stel je kwetsbaar, menselijk en benaderbaar op, dan kom je al een heel end. Mensen gaan zichzelf in jou herkennen en.. dat schept een band…

Waarom die vertrouwensband opbouwen?

Niks moet natuurlijk. Feit is wel dat er almaar meer blogs bijkomen en dat het geen evidentie is dat je de bezoekers die je met veel pijn en moeite naar je blog weet te brengen ook vast kan houden. Zonde van al het werk, natuurlijk.

En – ik zeg het hier wel eens vaker – uiteindelijk verkoop je wel iets op je blog: een goed verhaal, advies, humor, een oplossing, een product of dienst, een troostende arm om de schouder… En als het allemaal goed afloopt krijg jij als blogger daarvoor wat in ruil ben je bezoeker/lezer. Een minuutje van zijn onverdeelde aandacht, wat van zijn kostbare tijd, wat extra promo, of – al dan niet rechtstreeks – geld.

Kijk naar jezelf. Hoogstwaarschijnlijk investeer je het liefst in datgene wat je kent, vertrouwt of toch minstens een beetje betrouwbaar over komt? Het is dus zaak om een vertrouwensband met je lezer op te bouwen middels je blog.

Een vertrouwensband opbouwen met je lezer: 10 tips

Meteen al een disclaimer. Ik zou hier de indruk kunnen wekken dat je wederzijds vertrouwen kan oproepen middels een paar welgemikte acties en wat goed gekozen woorden (ook al kunnen de volgende tips zeker hun duit in het zakje doen). Zo werkt het natuurlijk niet. Vandaar ook mijn eerste tip:

1. Geef het wat tijd

Logisch, want vertrouwen bouw je meestal niet op bij de eerste paar ontmoetingen. Stel dat ik jou vanavond voor het eerst tegenkom in de kroeg. Dan kan ik je mooi, leuk en sympathiek vinden, je kan het het bezwaarlijk hebben over een vertrouwensband. Hoogstens is er een klik. Om van wederzijds vertrouwen te kunnen spreken zullen we elkaar toch veel vaker moeten zien,elkaar beter moeten leren kennen, elkaar meer moeten vertellen, onszelf meer aan elkaar moeten blootgeven.

In het echte leven is dat al niet makkelijk, online is alles nog een stuk lastiger. Het kleinste kind kan een website opzetten, daar mooie praatjes verkopen en zich een persoonlijkheid aanmeten die niks meer met de realiteit van doe heeft. Nee, vertrouwen opbouwen kost veel tijd.

2. Wees op de afspraak

Alle dagen bloggen hoeft niet. Maar het helpt wel als er iets nieuws op je blog te beleven is iedere keer als je lezer een link naar je blog aanklikt. De manier om contact te maken met je lezer is door je artikels. Regelmatig bloggen is dus de boodschap. Trouwe bezoekers weten wat ik nu ga zeggen: ga voor regelmaat op de (zeer) lange termijn, niet voor een hoog publicatieritme waarvan je niet zeker weet of het ook vol te houden is.

3. Schrijf kwaliteitsvolle stukken

Daar zijn we weer. Maak content waar het merendeel van je bezoekers en lezers op zit te wachten.

4. Weet je lezer te raken en te triggeren

Waarover je schrijft, dat is helemaal aan jou als blogger. Het hoeft evenwel geen betoog dat je gigantisch in het voordeel bent als je een beetje in het hoofd van je (potentiële) lezer kan kruipen en daar een gevoelige snaar kan raken. Enfin, een beetje psychologie in je blogposts is nooit weg.

[wp_ad_camp_3]

5. Durf stelling in te nemen

Je kan onmogelijk een vertrouwensband opbouwen met iemand als men geen idee heeft wie je bent of waar je voor staat. Dat moet je dus laten zien doorheen je blogberichten. Durf je mening te uiten. Ook al druist die in tegen de gangbare opinie. Lezers en bezoeker vergeten je (blog) een stuk minder makkelijk als je er niet voor terugschrikt een ander geluid te laten horen. Dat je daarmee misschien ook mensen tegen je in het harnas jaagt/vijanden maakt is niet meer dan normaal.

6. Laat wat van jezelf zien

Toon je emoties, en gebruik krasse taal waar nodig. Probeer ondanks alles toch hoffelijk te blijven. Schrijf zoals je spreekt onder vrienden. Uit je twijfels als je die hebt.

En waarom zou je dat “laat wat van jezelf zien” niet een keertje heel letterlijk nemen? Door je lezer te verrassen met een stukje video of audio waarop jijzelf te zien en/of te horen bent, bijvoorbeeld. Zo maakt je publiek kennis met het gezicht en de stem achter het blog. (vertrouwens)Banden smeden, het gaat nu eenmaal een stuk makkelijker en sneller al de menselijke factor nadrukkelijk in het spel is.

7. Wees open en eerlijk

Het zal je ook niet verbazen dat de meest succesvolle bloggers verbazingwekkend oprecht en transparant zijn. Niet dat ze daarom meteen hun hele privé op de straatstenen gooien, maar ze:

  • durven hun twijfels te uiten
  • geven ruiterlijk toe wanneer ze het verknalt hebben
  • zijn transparant over de toegepaste verdienmodellen op hun blog
  • blijven gezond kritisch wanneer ze gesponsorde producten reviewen
  • durven hun mening te herzien
  • staan open voor kritische geluiden afkomstig van lezers
  • linken naar (inspiratie)bronnen
  • durven lezers van hun blog terechtwijzen als ze zich misdragen
  • schrijven niet alleen met SEO in gedachten

8. Laat zien dat je je lezers kent (en ook vertrouwt)

Natuurlijk kan je wat demografische gegevens van je lezers uit Google Analytics halen. Doe echter ook de moeite om je bezoekers nog beter te leren kennen. Toegegeven, dat vergt wat meer doorgedreven opzoekingswerk. Voordeel is wel dat je een veel beter idee krijgt aangaande wat de bezoekers van je blog zoal leuk en lekker vinden om te lezen (zie punt 4). Stimuleer daarom je lezers om reacties achter te laten onder je artikels.

Ga dan ook effectief aan de gang met de feedback die je ontvangt. Link naar hen als zij met een goed idee op de proppen komen, om maar eens iets te noemen. Vertrouw hen af en toe ook je angsten en onzekerheden toe. Dan zullen zij je makkelijker in vertrouwen nemen.

9. Doe wat je belooft

En/of wees zuinig met keiharde beloftes en claims. Zo hoef je niemand teleur te stellen. Ook zo bouw je vertrouwen op.

10. Wees consistent

  • in je blogfrequentie
  • in de boodschap die je verkondigd
  • qua opmaak en indeling van je blog
  • als het gaat om de waarden die je verdedigd
  • in de zoektocht naar de best mogelijke kwaliteit

Zo, een (online) vertrouwensband opbouwen met je lezer (en je rol als influencer effectiever vervullen), het kan wat makkelijker met deze 10 tips in het achterhoofd. Gevolg? Meer terugkerende bezoekers op je blog.

Wellicht ben ik er nog een paar vergeten? Je zegt het maar.

Foto: via Shutterstock.com


Meer van dat?

Category:

Comments

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *