Zo kan je elke blogpost verbeteren in 10 minuten

Sharp Ben avatar

In:

Trekken je blogberichten minder bezoekers dan verwacht? Blijven de posities in Google achter? Dan zou je een boel artikels grondig kunnen herschrijven. Dat is echter niet altijd nodig. Wil je zo’n blogpost verbeteren, plan dan enkele minuten extra tijd in om je bestaande artikel naar een hoger niveau te tillen.

Snel je blogpost verbeteren met deze 10 makkelijke tips

Je moet dus niet steeds mee te gaan in de wedloop naar steeds meer content. Zeker als je al een hele poos blogt, is het nuttig om je oudere (meest succesvolle) blogartikelen eens opnieuw tegen het licht te houden. Kleine tweaks maken vaak het verschil tussen een artikel dat blijvend bezoekers genereert en eentje dat eenzaam ligt te beschimmelen in het blogarchief.

Nog dit: je hoeft niet noodzakelijk alle tips toe te passen om toch een goed resultaat te behalen…

1. Kies een andere, meer prikkelende blogtitel

De klassieker! De titel van je stuk moet bezoekers en lezers aanzetten tot klikken. Daar start alles mee.

Het is slim als je in de titel van je artikel meteen al een concrete belofte doet. Welke voordeel zit er voor lezers in als ze dit bericht lezen? Voor welk prangend probleem wordt een oplossing aangereikt? Neem nu dit eigenste blogbericht. De volgende titels lagen op tafel:

Verbeter je blogpost – Hoe dan? Op welke manier? Waar begin ik? Het is allemaal een beetje vaag

10 manieren om je blogpost te verbeteren – Al beter, maar toch nog niet concreet genoeg

Zo kan je elke blogpost verbeteren in 10 minuten – Deze werd het dus zoals je ziet. Het ging mij hier om elke blogpost en in 10 minuten. Ik suggereer hiermee dat elke artikel van ieder blog te verbeteren valt. En door ook een duidelijke (korte) tijdsindicatie mee te geven, zeg ik dat één en andere echt niet veel tijd hoeft te kosten (en dus vrij simpel op te lossen valt).

2. Herschrijf de intro van het artikel

De eerste alinea van je blogbericht moet goed zitten. Niet zelden is die veel te lang. Probeer je openingsalinea onder de pakweg 150 woorden te houden. Licht een tipje van de sluier en laat je lezer meteen in het artikel duiken.

3. Voeg (meer) afbeeldingen toe

Volgens sommigen kan een blog nooit genoeg fotomateriaal hebben. De uitgelichte afbeelding bovenaan natuurlijk, maar ook foto’s en andere graphics verspreid doorheen de rest van het artikel. Ze trekken de aandacht, houden de lezer bij de les, splitsen al te grote lappen tekst op en verduidelijken dingen.

Het liefst maak je de foto’s zelf of zoek je andere manieren om grafisch materiaal in te voegen. Als je gebruikmaakt van sites met gratis foto’s is het wel steeds oppassen.

4. Breng meer witruimte in

Het is een hels karwei om bezoekers meer dan een paar regels met aandacht te laten lezen. Hoe goed en interessant je verhaal ook moge zijn, je moet er in de eerste plaats voor zorgen dat je artikel erg makkelijk wegleest. Dat doe je onder meer door genoeg witruimte te voorzien in je tekst (en tussen de andere onderdelen van de blogpost). En dus:

  • kies je zeker niet voor een te klein en onduidelijk lettertype voor de bodytekst
  • maak je de verschillende alinea’s van je artikel zeker niet te lang
  • gebruik je graag lijsten met opsommingstekens (in plaats van lange opsommingen in een doorlopende tekst)
  • voeg je weleens een opvallend opgemaakt citaat toe aan je artikel
  • kan je gebruik maken van extra opmaakmogelijkheden voor bepaalde alinea’s

Vooral sinds de Gutenberg-editor van WordPress heb je hiervoor wat extra mogelijkheden om het allemaal een tikje opvallender vorm te geven.

5. Vergeet geen links naar andere berichten en pagina’s te zetten

Als je lezer dan eindelijk op je blog is aanbeland, maak het hem dan makkelijk om meerdere artikels te vinden die hem zouden kunnen interesseren. Links naar naar oudere of recentere artikels zijn dan handig, maar zorg er wel voor dat ze verband houden met datgene wat je op dat moment aan het vertellen bent.

Die links kan je trouwens ook toevoegen onderaan het artikel als related posts/gerelateerde berichten.

6. Gebruik tussenkopjes

Nog zo’n maatregel om het oog van je bezoeker makkelijk doorheen je artikel te loodsen gebruik tussenkopjes of tussentitels om de paar honderd woorden. Als het goed is trekken ze de aandacht van je lezer, houden ze ‘m bij de les en leiden ze doorheen je verhaal.

Bovendien spelen die tussenkopjes ook een niet te onderschatten rol bij de zoekmachineoptimalisatie van je blogbericht.

7. Voeg een inhoudstafel of ankerlinks toe

Vooral bij langere artikels is dit erg nuttig. Je bezoekers kunnen via hyperlinks direct naar het voor hen meest interessante stuk van een artikel gaan. Zo’n aanklikbare inhoudstabel kan je zelf maken via ankerlinks, maar je kan ook beroep doen op een WordPress-plugin.

8. Schenk wat aandacht aan de laatste regels van je artikel

Bij menig blogpost is de laatste alinea een verplicht nummertje dat wat haastig in elkaar wordt gedraaid. Dat is jammer als je weet hoe vaak die laatste zinnen meteen ook de enige zijn die gelezen worden.

Je gebruikt ze immers niet alleen om je verhaal nog eens samen te vatten. Je wil je lezer ook aanmoedigen om bijvoorbeeld een reactie achter te laten, nog andere berichten te lezen of hem/haar lekker te maken voor content die nog komen moet.

9. Breng het bericht onder in de juiste WordPress-categorie

Dat lijkt een pietluttig detail, maar het is toch niet onbelangrijk. Houd orde in de verschillende categorieën van je blog. Vermijd daarbij, als het even kan, de categorie Geen categorie. Dat staat zo inspiratieloos en onprofessioneel.

Goed mogelijk dat je in de loop der jaren flink wat wijzigingen hebt doorgevoerd aan de blogcategorieën, maar geef je oudere blogposts alle kansen door ze in de goeie categorie te zetten.

10. Blogpost verbeteren: af en toe kritisch nalezen

Om achtergebleven tikfouten alsnog uit de tekst te halen, maar evengoed om te kijken of de blogpost ook inhoudelijk nog steeds actueel is. Bij de gelegenheid controleer je best ook of alle linkjes nog werken.

Conclusie?

Je ziet: een blogpost verbeteren betekent niet noodzakelijk dat je de hele zwik moet herschrijven. Het kan wel, maar met een paar simpele tweaks kan je ook al een heel verschil maken, terwijl dat niet eens zoveel tijd hoeft te kosten.

Category:

Comments

3 reacties op “Zo kan je elke blogpost verbeteren in 10 minuten”

  1. Alan avatar

    Hmm… Dit klopt wel, en eigenlijk is het heel goed om te doen. Om een of andere reden blijf ik deze taak uitstellen

  2. Michiel avatar

    Vooral die eerste tip is erg sterk! Het kan een wereld van verschil maken, een krachtige titel. Een paar opties op papier zetten en wat brainstormen om de beste te kiezen, werkt het best. De titel van deze blog is ook mooi vind ik, vooral de toevoeging van de 10 minuten is een goeie :).

  3. matchoffice avatar

    Hallo! Interessante blog.
    Ik heb hier veel artikelen gelezen, goede tips!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *