Als blogger een podcast beginnen, goed idee?

Podcasts schieten tegenwoordig als paddenstoelen uit de grond, terwijl de belangstelling voor blogs toch wat afneemt. Zowel bij bloggers zelf als bij hun lezers. Is zo’n podcast inderdaad een waardig alternatief voor een blog? En wil je een podcast beginnen, waar moet je dan zoal aan denken?

Leestijd: ca. 5 minuten

Radiootje spelen op je blog, wat zijn de voordelen?

Ben je een blogger, maar wil je toch graag wat experimenteren met een ander medium, dan kan je misschien eens een podcast beginnen. Eigen online radio-uitzendingen. Ten opzichte van een (tekst)blog heb je alvast een aantal pluspunten:

1. Een echt vlotte prater kan maar beter een podcast beginnen

Dat is een inkoppertje, natuurlijk. Wil je je verhaal delen, maar vind je dat schrijven van artikels toch een lastig karwei? Als je inderdaad veel makkelijker praat dan is die podcast waarschijnlijk méér jouw ding. Maak optimaal gebruik van je sterkte!

2. Je content bereikt een ander (breder) publiek

Veel mensen lezen niet graag. Zelfs al is je artikel voor hen nog zo interessant of nuttig. Die mensen zal je nooit kunnen bereiken met (alleen) je blog. Misschien kan dat wél met een podcast.

Daarbij, voor een blog moet je gaan zitten en de laptop of smartphone pakken. Je kan eigenlijk niks anders doen. Bij een podcast ligt dat toch anders. Je kan ernaar luisteren terwijl je in de file staat, aan het sporten bent of de strijk doet.

En nog los daarvan: je bent nu aanwezig op een extra online platform. Als het je om een zo groot mogelijk bereik te doen is, wil dat zeker helpen vandaag de dag.

3. Podcast beginnen: maak van je blog een multimediaal platform

Het feit dat je een podcast zou starten is geen signaal om je blog meteen bij het grof huisvuil te zetten. Integendeel! Je kan dat blog blijven gebruiken om:

  • reclame te maken voor je nieuwe podcast (je blogbezoekers zijn je eerste luisteraars)
  • je contactgegevens mee te geven aan je toehoorders
  • show notes, linkjes en allerlei bijkomende informatie i.v.m. je podcast(aflevering) te verstrekken
  • promotie te voeren voor je eventuele andere online activiteiten

En natuurlijk is het slim om podcasts te embedden in bestaande blogposts. Als die podcastafleveringen erg nauw aansluiten bij datgene wat je in je artikel vertelt, uiteraard.

Op die manier kan de podcast een verlengstuk van je blog worden. En vice versa!

Webeffectief Podcast

4. Meer engagement en een snellere connectie met je publiek

De grote frustratie bij tal van bloggers? Lezers doen nauwelijks nog de moeite om te lezen. Tegenwoordig mag je als blogger al flink je best doen om bezoekers zelfs maar 30 seconden of een minuutje op je blog te houden. Breng een beetje kwaliteit in je podcast en luisteraars hangen ettelijke minuten aan je lippen.

Daarnaast gaat het ‘m er ook om een connectie, een klik te maken met je publiek. Maak een podcast en je hebt hier zeker een streepje voor:

  • je volger hoort je stem
  • enthousiasme en emoties zijn veel makkelijker over te brengen
  • volgers hebben veel sneller het gevoel dat ze jou persoonlijk kennen

Dat is een gigantische hulp als je een vertrouwensband met je volgers wil opbouwen. Puur via tekst – die per slot van rekening net zo goed via artificiële intelligentie tot stand kan komen – is dat toch een stuk lastiger.

Wil jij ook graag een podcast beginnen? In deze video enkele cruciale tips.

Begint het te kriebelen? In een heldere tutorial toont Elja hoe je met bescheiden middelen een fatsoenlijke podcast begint. Een klik op de link brengt je meteen naar haar website.

Podcast beginnen: wat zijn de nadelen?

Ik ben en blijf een fervente blogger. De contentmaker in mij ziet toch ook wat nadelen aan zo’n podcastavontuur.

1. Een podcast is mogelijks minder anoniem

Hoe je ’t ook draait of keert, communicatie via teksten creëert een afstand tussen jou en je publiek. Let een klein beetje op wat je schrijft en je kan quasi compleet anoniem bloggen.

Met zo’n podcast? Tja, het is toch een stuk intiemer of zo. Echt verstoppertje spelen is moeilijk en je stelt je toch een beetje kwetsbaar op. Een extra dosis lef lijkt me geen overbodige luxe.

2. Een trouw luisterpubliek opbouwen is niet simpel

Toegegeven, ook bij een blog is het biet eenvoudig om een publiek aan je te binden. Maar blogs hebben wel één niet te versmaden voordeel ten opzichte van podcasts: via zoekmachineoptimalisatie kan je je artikels goed vindbaar maken in Google. Van daaruit komen heel wat geïnteresseerde lezers op je blog terecht. Zelfs zonder jouw naam of je blog te kennen.

Met een podcast zie ik dat niet zo snel gebeuren. Google is (net als andere internetzoekmachines) nog altijd een stuk beter in het indexeren en opdiepen van relevante webteksten dan met andere vormen van content. Het is – zeker als beginner – zaak om tijd te maken voor de promotie van de podcast. Je bent in het voordeel als je al een groep volgers hebt opgebouwd (via social media, een blog of andere kanalen), dat spreekt.

Natuurlijk ben je ook vindbaar op de podcastplatformen waar je je werk naar upload (Anchor, Spotify, Apple Podcasts of andere). Maar reken er maar niet op dat je als kleine garnaal veel luisteraars zal aantrekken.

3. Je hebt toch wel wat apparatuur en infrastructuur nodig

In theorie kan je – mits wat trucjes en voorbereidingen – je podcast opnemen met een doorsnee smartphone. Is het je echt menens, opteer dan toch maar voor een minimale kit (zie video hierboven). Luisteraars zullen je dankbaar zijn. Zo krijg je in ieder geval veel makkelijker een goede geluidskwaliteit met een warme, sexy radiostem waar iedereen desnoods uren naar kan luisteren.

Een opnamestudio hoef je niet te hebben. Maar een stille plek waar je je podcastopstelling min of meer kan laten staan is wel handig. Anders moet je de hele zwik telkens opnieuw klaarmaken voor opnames…

4. Niet elke content is geschikt voor een podcast

Ook iets om even bij stil te staan. Sommige dingen zijn niet zo makkelijk in een podcast te gooien. Neem iets als een wat ingewikkelder recept of tutorials met erg veel verschillende stappen. Eigenlijk wordt alles waarbij het visuele erg belangrijk is lastig om overtuigend in een podcast te gieten. Het is ook opletten bij ellenlange opsommingen. Voor je het weet is je lezer helemaal het noorden kwijt.

Hier wordt meteen duidelijk wat het nut nog is van een blog naast de podcast. Daar kan je allerlei aanvullend materiaal kwijt om de beperkingen van het format op te vangen. Je kan:

  • nuttige aanvullende informatie en gegevens samenbrengen
  • hyperlinks die je in je podcast vernoemt nog eens noteren
  • stappenplannen nog eens kort uitschrijven
  • een video-tutorial tonen

5. Regelmaat en kwaliteit zijn (nog) belangrijker!

Oké, dat geldt voor alle vormen van online content. Maar hoewel zo’n podcast opzetten allang geen onoverkomelijke klus is, moet je toch extra je best doen. De concurrentie is groot en onmiddellijk beschikbaar in de favoriete podcast-app van je volger. Onvolkomenheden op technisch-kwalitatief vlak (iets waar je op een blog meestal nog mee wegkomt) worden afgestraft.

En dan is het nog te hopen dat je verhaal goed in elkaar steekt en niet te langdradig is. Immers, anders dan op een blog kunnen mensen niet even door je content scrollen en er de voor hen meest interessante stukjes uitpikken.

Het liefst publiceer je heel regelmatig nieuwe afleveringen. Want ook al zijn mensen geabonneerd op jouw podcast, als jij niet op gezette tijden een nieuwe episode online gooit wordt je heel snel vergeten. Al helemaal als je online aanwezigheid beperkt is tot je podcast.

Bonus: 10 voor- en nadelen van Achor

Anchor is één van de populaire tools die je kan gebruiken om je eerste stappen te zetten in de podcastwereld. Het is gratis en makkelijk in gebruik, maar er kleven dus ook een paar nadelen aan. Tot u spreekt Mirjam Hegger.

Conclusie?

Tot zover 4 voordelen en 5 nadelen van podcasts tegenover blogs. Hier spreekt een fervent blogger ben ik bang. Voor zij die niet kunnen weerstaan aan de lokroep van de podcast toch de raad om dat blog niet meteen af te serveren. Al was het maar omdat dat blog in veel gevallen een verdomd nuttige aanvulling is voor je podcast.

Ja, podcasts lijken populairder en sexyer dan ooit tevoren. Er een succes van maken is minstens even hard werken als met dat “saaie” blog.

Category:

Comments

5 reacties op “Als blogger een podcast beginnen, goed idee?”

  1. Caroline D. van Wijk avatar

    Kun je je blogartikelen gewoon voorlezen en dat opnemen als podcast, gesteld dat het onderwerp zich daarvoor leent?

    1. Sharp Ben avatar
      Sharp Ben

      Dat zou zeker kunnen, al moet je er – denk ik – wel op letten dat het allemaal een beetje spontaan over komt. Maar mits wat oefening en wat schaafwerk is het te overwegen…

  2. Michiel avatar

    Mooi artikel Ben, dat is een goede opsomming van alle voor- en nadelen! Een podcast kan zeker goed werken in combinatie met een blog, zo heb je het beste van twee werelden. Podcasten zal denk ik niet voor iedereen zijn, de drempel om te beginnen is toch wat hoger dan bloggen. Zo heb je bijvoorbeeld een goede microfoon nodig en moet je leren hoe je de audio kan editen etc. Aan de andere kant wordt het wel steeds makkelijker, Anchor heeft nu een goede integratie met WordPress zodat je blogs sneller om kan zetten in een podcast, dat is wel handig!

  3. Nicolas avatar

    Schitterend artikel! Ik wilde weten: wat is volgens jou de ideale lengte van een podcastaflevering?

    1. Sharp Ben avatar
      Sharp Ben

      Dat hangt af van wat en hoeveel je te vertellen hebt, zou ik zeggen. Mij lijken afleveringen van een minuut of 20 een goed gemiddelde. Niet te lang om luisteraars geboeid te houden, en voor de maker lijkt me 20 minuten nog wel te behappen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *