Er zijn van die artikels waarvoor je gaat zitten en een uur later kant en klaar online staan. De meeste stukken content vergen wat meer plan- en piekerwerk. En dan komt een tool als Lucidspark aardig van pas.
Wat is Lucidspark en hoe werkt het?
Met Lucidspark heb je een online whiteboard waar je je ideeën kan samenbrengen en ordenen. Deze tool is vooral bedoeld om creatieve teams online te laten brainstormen. Maar je kan er ook in je eentje prima mee uit de voeten. Ideaal voor een brainstormsessie voor je volgende blogbericht, bijvoorbeeld.
Maak een gratis account aan en je kan direct aan de slag. Je kan beginnen met een leeg canvas/bord of je start met één van de vele panklare sjablonen. Groot is de kans dat je als blogger vooral gebruik wil maken van een actieplan of een ideeënsjabloon. Met dat laatste kan je erg makkelijk een mindmap maken.
Links op het scherm vind je een rijtje met tools, je tekengereedschap. Start met het noteren van je ideeën op memobriefjes, orden deze naar hartenlust en leg verbanden door de memobriefjes te verbinden met pijlen. Zo ontstaat in no time een overzichtelijk schema voor je artikel of project.
Niet alleen tekst en pijltjes
Er is nogal wat mindmapping software op de markt. Al dan niet gratis. Bij veel van die tools ben je echter nogal beperkt: je moet het doen met tekst(vlakken), pijltjes en enkele symbooltjes. Lucidspark laat je spelen met de kleur van de memobriefjes, de pijlen, de lettertypes,… Vormen, emoji’s of commentaar toevoegen tussen de memobriefjes? Geen probleem. Net zomin als het invoegen van eigen bestanden op je borden, trouwens.
Sparren met anderen via Lucidspark
Zoals eerder aangegeven is Lucidspark prima te gebruiken in teamverband. Geef teamleden via e-mail toegang tot je borden. Zij kunnen dan eenvoudig feedback leveren, aanvullingen maken of zelfs stemmen. Ik zie wel wat mogelijkheden voor eigenaars van een groepsblog of andere meerkoppige redacties.
Lucidspark werkt naar mijn ervaring erg intuïtief en vloeiend (in combinatie met Google Chrome). Het leuke is dat je middels de handige sjablonen zeer snel op weg kan. En ook de beknopte Nederlandstalige instructies zijn een hulp.
Met mindmapping sneller op weg naar keigoede content
Daar ben ik alvast van overtuigd. Het denkwerk dat nodig voor sommige artikels is vaak een stuk simpeler als je je ideeën en invallen vooraf in een schemaatje kan gieten. Bij handleidingen, stappenplannen, how to’s, reviews en andere content die baat heeft bij een logische flow is deze manier van brainstormen eigenlijk onmisbaar.
Bovendien, vandaag de dag wil je toch graag langere content maken. Of gewoon artikels die je niet zomaar op elke straathoek van het web vindt. Zo’n ideeënbord kan zeker helpen om een beetje out of the box te denken en met originele oplossingen te komen.
Tot slot, je kan Lucidspark ook goed gebruiken voor ander strategisch denkwerk om en rond je blog. Je kan bijvoorbeeld:
- (vooraf) nadenken over het opzet en de structuur van je blogproject
- een contentkalender maken
- brainstormen over focus zoektermen waar je op wil scoren
- …
Wat mag het kosten?
Terug naar het onderwerp van vandaag. Een account aanmaken op Lucidspark is gratis. In die gratis versie mag je maximaal 3 borden aanmaken/bewerken. Wil je graag een onbeperkt aantal borden en een grotere opslagcapaciteit voor je bestanden, dan kan dat voor ’n kleine 85 euro per jaar (of 8,95 euro per maand). Teams kunnen aan de slag vanaf 24 euro per maand. Vind hier actuele prijsinfo.
Echt goedkoop kan je dit niet noemen, maar als je op zoek bent naar een handige online tool voor al je brainstormactiviteiten zou ik er zeker eens naar kijken. Lucidspark biedt veel mogelijkheden, werkt intuïtief en vlot. Probeer de gratis versie of neem het 7-daags proefabonnement met alle functies om te kijken of het wat voor je is.
Conclusie?
Volgens mij moet elke blogger een brainstorm tool in de gereedschapskist hebben zitten. Lucidspark is zeker een goede kandidaat. Dat je in de gratis versie beperkt bent tot slechts 3 borden is zeker een nadeel. Anderzijds, hoe vaak keer je effectief terug naar je ideeënbord eens je project is afgerond en online staat?
Disclaimer: dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Lucidspark. Mijn account kreeg een upgrade zodat ik alle functies kon uitproberen.
Geef een reactie