Met inspiratie ambitie en wilskracht alleen heb je nog geen blogposts. Vroeg of laat moeten die artikels toch echt eens geschreven worden. Hoogstwaarschijnlijk heb je daar ergens tussen de 1 à 4 uur focus voor nodig. Die concentratie vinden tijdens het schrijven is wellicht het lastigst aan heel het blogproces. Maar ik geef het je op een briefje: de juiste muziek – de ideale soundtrack – doet wonderen voor je focus.
Leestijd: ca. 5 minuten
Vaarwel afleidingen, hallo hyperfocus
Als het goed is speelt het onderwerp voor je volgende blogpost al even door je hoofd. Je weet zelfs al wanneer je er effectief mee aan de slag zal gaan.
De kunst bestaat erin te gaan zitten, alle mogelijke afleidingen en verleidingen zo goed mogelijk uit te schakelen om een enkele uren alleen met je schrijven bezig te zijn. Zet een goede, comfortabele hoofdtelefoon op je oren en gaan met die banaan!
Welke muziek bezorgt jou concentratie tijdens het schrijven?
Dat is natuurlijk voor iedereen nogal verschillend. Sommige mensen zweren bij totale stilte, en dat is uiteraard geen probleem. Zolang één en ander je maar helpt om gedurende langere tijd de focus vast te houden.
Persoonlijk kies ik altijd voor puur instrumentale muziek die me zeker niet opwind of op de zenuwen werkt. Waarom instrumentale muziek? Omdat de zang me 9 op 10 keer afleid van de tekst van het artikel dat ik aan het schrijven ben. Ik raak zo nooit écht in mijn cocon.
Verder houd ik veel makkelijker de concentratie tijdens het schrijven wanneer ik de muziek zeer goed ken; de muziek moet me zeer makkelijk in het oor liggen. Aan muziek (of geluiden) die me niet vertrouwd klinken, die ik nog moet ontdekken heb ik op dat moment bijvoorbeeld helemaal niks.
13 muzieksuggesties voor opperste concentratie tijdens het schrijven
YouTube is hier (nog maar eens) je beste vriend. Op het moment dat ik dit artikel aan het schrijven ben stel ik op YouTube een afspeellijst samen. Tik de zoekterm “relaxing music” in – in combinatie met je lievelingsinstrument – en kijk wat er je in de schoot valt.
Denk aan instrumentale, makkelijk in het oor liggende muziek en je komt vrij snel bij de evergreens van de klassieke muziek uit:
1. Canon in d (Johann Pachelbel)
Eén van de meest grijsgedraaide stukjes barokmuziek allertijden. In zijn oorspronkelijke versie voor klein strijkensemble misschien niet direct geschikt om de focus te bewaren. Ook al omdat het stuk al na een minuut of 6 afgelopen is. Maar er circuleren tientallen opnames waarbij gewoon op Repeat gedrukt is om zo voor soms urenlang muziek te zorgen. Zoek hier naar de instrumentbezetting doe jou het meest aanspreekt.
2. Adagio in G (Tomaso Albinoni)
Nog zo’n evergreen te vinden in allerlei versies en de meest uiteenlopende instrumentbezettingen. Het Adagio duurt in zijn oorsprong een goeie 10 minuten. Maar hier werd op repeat gedrukt, goed voor een uur muziek.
3. Concerto’s voor hobo en strijkers (Tomaso Albinoni)
Voor mij persoonlijk is het een pak makkelijker om de focus tijdens het schrijven te houden met Albinoni dan met muziek van Antonio Vivaldi, een nog beroemdere stads- en tijdsgenoot. Albinoni’s muziek ligt minstens even goed in het oor, maar is net iets minder frivool, minder opgefokt dan Vivaldi’s muziek.
4. Concerto’s voor piano en strijkers (J.S. Bach)
Een selectie maken uit het werk van de meest beroemde componist allertijden is eigenlijk onbegonnen werk. Om de concentratie tijdens het schrijven te vinden kies ik graag voor Bach’s pianoconcerto’s, met heel wat van zijn meest geliefde en gekende melodieën.
Ga je op zoek naar deze werken, let er dan op dat je een versie kiest voor piano. Er zijn heel wat versies te vinden voor klavecimbel (een voorloper van de piano, waarvoor de concerto’s oorspronkelijk geschreven zijn). Zo’n klavecimbel klinkt echter nogal metaalachtig en drammerig op de duur. Niet het beste idee als je je wil concentreren op je schrijfwerk.
5. Zachte pianomuziek voor ontspanning en meditatie
We blijven dus nog even bij de piano. Als je na 7 minuten luisteren niet in je schrijfbubbel zit, weet ik het ook niet meer…
6. Greatest hits (Vangelis)
We verlaten hier de klassieke pianomuziek, maar het blijft instrumentaal. In de jaren ’70 en ’80 van de vorige eeuw gingen deze heren volop aan de slag met samples en synthesizers. Het leverde soms geweldige oorwurmen op.
7. Greatest hits (Jean Michel Jarre)
8. Greatest hits (ABBA)
Om geconcentreerd te schrijven geef ik de voorkeur voor puur instrumentale muziek. Hier maak ik dus een uitzondering voor dé oorwurmenfabriek van de jaren ’70. ’t Is ook een guilty pleasure van me. De hits van ABBA stellen mij bij momenten in staat om de wereld rondom mij compleet te vergeten. Soms heb je niet meer nodig om in je cocon te kruipen.
9. Klassieke walsen (Johann Strauss II)
Nog zo’n guilty pleasure die me in no time alles rondom mij kan doen vergeten…
10. Greatest hits (Dire Straits)
Je zal wel gemerkt hebben dat, als het erom gaat in schrijfmodus te raken, het er bij mij meestal er rustig aan toe gaat. Soms moet de schop onder de kont echter iets forser, en dan komen de Dire Straits om de hoek kijken.
11. Symfonieën (Joseph Haydn)
Vooraleer naar de laatste twee tips te gaan schiet me nog een optie te binnen. De symfonieën van Joseph Haydn durf ik te catalogeren onder de noemer toegankelijke klassieke muziek. Aangenaam in het oor, harmonieus maar ook weer niet té exuberant.
Onmogelijk om een keuze te maken uit de meer dan 100 symfonieën die Haydn schreef. Elke symfonie is goed voor zo’n halfuur muziek.
12. Natuurgeluiden
Oké, dit is een buitenbeentje, natuurlijk. Niet iedereen zal even productief werken met natuurgeluiden op de achtergrond. Maar het valt altijd te proberen.
- Houd de focus bij het bloggen: doe de pomodoro-techniek
- Vaker bloggen? Investeer in de hardware en je werkplek
13. Online sound generators
Wat doe je als je al dat muzikaal gedoe maar niks vindt? Dan kan je het altijd nog proberen met een online sound generator. Wel moet je meestal een (gratis) account nemen om er het beste uit te halen.
Bedoeling is dat je je eigen favoriete mix met (achtergrond)geluiden maakt. Die mix van geluiden moet er dan helpen in the zone te raken (en er te blijven). Neem bijvoorbeeld eens een kijkje bij:
Conclusie?
Raakt die verdomde blogpost maar niet af omdat je je niet kan concentreren en veel te makkelijk afgeleid wordt? Doe je oortjes in (of zet een hoofdtelefoon op) en laat er voor jou inspirerende muziek doorheen schallen. Hierboven een lijstje met suggesties die mij persoonlijk helpen met mijn concentratie tijdens het schrijven. Misschien werken ze voor jou. In het andere geval zou ik zelf een afspeellijst gaan samenstellen. Ook de juiste muziekjes zijn een niet te onderschatten blogtool!
Geef een reactie