Stappenplan meer blogs publiceren – twee onmisbare tools

Sharp Ben avatar

In:

Succesvolle bloggers zijn geen supermensen. Hoogstens zijn het een beetje koppige doordouwers. En in hun gereedschapskist zitten vaak verbazingwekkend simpele tools om meer blogs te publiceren.

Leestijd: ca. 5 minuten

Dit stuk is een deel van een artikelenreeks waarin we op zoek gaan naar manieren om makkelijker serieus meer blogberichten te publiceren en zo je blog te laten groeien. Andere delen uit de reeks:

Efficiënter bloggen via de 1%-regel

Vele kleintjes maken één groot, zegt het spreekwoord en dat geld eens te meer voor het bloggen.

Sporters hebben talent, trainen hard om – misschien – hun doelen te bereiken. Topsporters hebben talent, trainen hard en gaan maniakaal op zoek naar de laatste procentjes om records neer te zetten en medailles te winnen.

Vele factoren, details en omstandigheden spelen een rol bij het behalen van een topprestatie, dat spreekt. En bij elk van die factoren valt dus idealiter wat te rapen.

Bij ambitieuze bloggers die graag vaker willen publiceren werkt het precies zo: denk aan alle stappen die je moet zetten om een mooie blog online te gooien (van het eerste, prille idee tot het volledige blogbericht, gepubliceerd en tot in de puntjes verzorgd om zoveel mogelijk lezers aan te trekken). Als je bij elk van die stappen inderdaad een paar procentjes winst kan boeken ben je stiekem op een heel ander niveau aan het bloggen. Elke tip die in deze artikelenreeks langskomt draagt enkele procenten bij.

Tools om meer blogs te publiceren: vergeet nooit meer een blogonderwerp en vind je inspiratie (terug)

Voor wat betreft het schrijven van blogberichten wordt er doorgaans te veel tijd verloren met het zoeken naar (inspiratie voor) nieuwe onderwerpen. Succesvolle bloggers hebben hier geen last van. Zij kunnen – bij wijze van spreken – op elk denkbaar moment als de schrijfkriebels opkomen gaan zitten en een begin maken met het volgend artikel. Hun favoriete tools om meer blogs te publiceren?

a) Verzamel en orden je inspiratie in een informatiesysteem voor je blog

De ervaring leert dat de inspiratie voor je blog(bericht) je op ieder wakker moment kan overvallen. Het probleem is alleen dat je niet meteen met die inspiratie aan de slag kunt én de inspiratie je al te vaak weer ontsnapt. Je kan er dus niks mee op het moment van de waarheid (het moment dat je er een blogpost moet uitpersen).

Wees voorbereid op het feit dat inspiratie je inderdaad op elk moment kan overvallen, stel je ervoor open én organiseer je zodanig dat je veel meer inspiratie, ingevingen, ideeën, tips en taken kan opslaan voor later gebruik.

Het duurt niet lang of je ontdekt dat een digitaal informatiesysteem voor je blog erg nuttig kan zijn als je de zaken een beetje slim wil aanpakken. Wat er allemaal in het informatiesysteem kan?

  • (mogelijke) topics om over te bloggen
  • ideeën voor leuke blogtitels
  • (artikels met) concreet cijfermateriaal dat je wil gebruiken in je berichten
  • sneuvelteksten
  • mogelijke inspiratie en links voor toekomstige blogs
  • (links naar) foto- en videomateriaal dat je later eventueel wil gebruiken in je blogs
  • diverse swipe files
  • takenlijstjes
  • checklists
  • standaardmails en standaardformuleringen die je vaak gebruikt in artikels
  • zoektermen waarop je zou willen scoren in de zoekmachines
  • opzetstukjes/aanzetten voor toekomstige blogposts

Kortom, alles wat je vroeg of laat op weg zou kunnen helpen naar geweldige artikels op je blog.

De beste tools om je informatiesysteem op poten te zetten

Idealiter bouw dat informatiesysteem in de cloud op. Op die manier heb je altijd toegang tot je schatkamer. Vooral ook via mobiele toestellen. Kijk naar tools als:

Welke tool je precies kiest is een kwestie van je persoonlijke voorkeur. Het is wel handig als de tool die je gebruikt een webclipper heeft. Dat is het geval voor Trello, Microsoft OneNote, Keep en Evernote. Zo kan je met één of twee muisklikken interessante content(fragmenten) aan het informatiesysteem toevoegen.

“De beste ideeën overvallen je op momenten dat je er helemaal niks mee kan. Zet daarom een systeem op poten waarin je inspiratie snel kan opslaan. En nadien ook makkelijk kan terugvinden.”

Belangrijk is verder ook dat je je hele systeem op één centrale plek samenbrengt. Zodat het zaakje een beetje handig doorzoekbaar blijft. Aan losse eindjes die her en der rondzweven heb je niks.

b) De blogplanner: inspiratie omzetten naar blogposts

Daar waar je het informatiesysteem voor je blog vooral gebruik als stofzuiger voor inspiratie en alle mogelijke ideeën, is de blogplanner er vooral om een serieuze stap voorwaarts te zitten richting blogbericht.

Als het goed is, gaat het in je blogplanner echt om de knikkers:

  • Waarover ga je bloggen? Met welke topics ga je concreet aan de slag?
  • Tot welke (WordPress)-categorie zullen de artikels in kwestie behoren?
  • Tegen wanneer moet welke blogpost precies gepubliceerd zijn?
  • Is er een geschikte focus zoekterm voor elk artikel dat je gaat schrijven?
  • Hoeveel woorden moet het bericht ongeveer tellen?
  • Heeft elk artikel een aantrekkelijke en geschikte titel?
  • Kan je interne links plaatsen naar eerdere artikels op je blog (en welke zijn dat dan)?
  • Kan je in je blogs links plaatsen naar relevante externe bronnen (en welke zijn dat dan)?

Succesbloggers krijgen zo een concreet actiegericht takenlijstje in handen dat ze systematisch kunnen afwerken.

De tools om meer blogs te publiceren kunnen makkelijk dode letter blijven

Zoals ik al zei: het vergt een beetje training en discipline om het maximale te halen uit zowel je blogplanner als je informatiesysteem. Je moet de reflex hebben om zoveel mogelijk stukjes inspiratie, topics, invallen, links en tekstflarden die nuttig kunnen zijn voor een volgend artikel op te slaan. En nadien moet je de gewoonte hebben om regelmatig te grasduinen in je informatiesysteem op zoek (aanknopingspunten voor) inspiratie.

Breng elk brokje informatie, elke link, elk stuk dat je wat doet elke krankzinnig idee snel naar je informatiesysteem. Wees niet te kieskeurig. Niet elk brokje is meteen bruikbaar, maar kan je wél op weg zetten. En van sommige brokjes inspiratie zal achteraf pas blijken dat ze bij nader inzien niet interessant blijken. Dat is niet erg.

Maak één en ander concreet en vul blogplanner aan. Zorg ervoor dat je steevast een handvol ideeën of zelfs panklare blogtitels klaar hebt staan.

Is het tijd om een blog te schrijven, maar zit je langer dan 2 minuten naar een knipperende cursor te kijken? Tijd voor een ommetje langsheen je informatiesysteem. Of duik in de blogplanner op zoek naar een topic waar je vingers van gaan jeuken.

Conclusie?

Nogal wat bloggers zitten veel te lang na te denken over het wat, waarom en hoe van hun volgende blogbericht. Zowel het informatiesysteem voor het blog als een degelijk uitgewerkte blogplanner kunnen een welkome hulp zijn om meer blogs per tijdseenheid online te zetten. “Geen inspiratie/Geen idee” is immers zo goed als onbestaande. “Geen fut/Geen tijd/Geen zin” bestaan wel nog, maar daar kan aan gewerkt worden.

Category:

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *