Google Helpful Content Update: is jouw blog er klaar voor?

Sharp Ben avatar

In:

,

Enkele weken geleden is begonnen met de uitrol van Google Helpful Content Update (HCU). Wat wil Google met deze update van ‘r algoritme bereiken? En welke blogs zullen er mogelijk last van ondervinden?

Leestijd: ca. 9 minuten

Na dit artikel:

  • weet je wat de Google Helpful Content Update is
  • weet je waarom je beter niet te veel naar SEO-plugin luistert
  • heb je concrete tips om ervoor te zorgen dat je blog in de toekomst goed door de Helpful Content Update komt

Belangrijk: de Google Helpful Content Update is geen reden tot paniek. Op dit moment wordt de HCU enkel doorgevoerd op Engelstalige sites. Andere talen volgen wellicht later. En omdat nog niet precies geweten is hoe er gemeten wordt en hoe groot de invloed zal zijn, heeft het weinig zin om nu meteen je blog helemaal overhoop te halen. Als er al wijzigingen nodig zijn naar aanleiding van de HCU is het beter om die stapsgewijs door te voeren.

Nu voert Google vrijwel dagelijks aanpassingen door aan het algoritme van haar zoekmachine door. In de meeste gevallen passeren die in alle stilte, zonder dat er een schorre haan naar kraait. Maar het simpele feit dat Google nu zelf zo openlijk communiceert over deze Helpful Content Update is geen reden tot paniek, maar de ambitieuze blogger die bewust met zoekmachineoptimalisatie bezig is kan toch maar beter even de oren spitsen. Google geeft duidelijk aan waar het naartoe moet én een en ander heeft mogelijks gevolgen voor je posities in Google!

Wat is het doel van de Google Helpful Content Update?

Met HCU wil Google nog meer inspanningen doen om de best mogelijke informatie, gebracht en gemaakt door mensen voor mensen, naar boven te halen. De content die bovenin de zoekmachine wordt getoond moet kwaliteitsvol, écht nuttig zijn, een meerwaarde bieden voor de gebruiker.

Niks nieuws onder de zon, zou je zeggen. Dat is immers al jaar en dag de missie van Google. Maar blijkbaar heeft men nu een instrument klaar om accuraat te meten en bepalen wat nou precies “helpful content” is (en wat dan “unhelpful content” is). En ja, het is dus de bedoeling om “unhelpful content” beduidend minder te laten presteren in Google.

Dat Google hier werk van wil maken is niet verwonderlijk. Het internet blijft alsmaar groeien en Google’s middelen om de boel te indexeren zijn gigantisch, maar niet oneindig. Op het web circuleert bovendien erg veel content waar eigenlijk niemand op zit te wachten; die je dus niet, of in veel mindere mate als helpful content kan bestempelen.

Welke sites gaan vooral met HCU te maken krijgen?

Het ziet ernaar uit dat in de praktijk het merendeel van de websites en blogs rekening zal moeten houden met de Google Helpful Content Update. Sommige sites zouden extra in het vizier lopen, zoals sites:

  • met educatieve informatie
  • in de entertainment-business
  • met review-content
  • met tech-content

Laten we zeggen dat eigenlijk alleen bij de puur persoonlijke blogs die in een beperkte lezersgroep circuleren, alles min of meer blijft zoals het was. Maar goed, zij zijn sowieso nauwelijks bezig met blogbezoekers aantrekken via Google.

Hoe bang moet je zijn voor Helpful Content Update?

Dat hangt ervan af. Heb je veel middelmatige content op je blog, dan bestaat de kans dat je minder goed gevonden wordt in Google. Doe je daarentegen je best om je bezoekers de best mogelijke content voor te schotelen, dan zijn de gevolgen beperkt of kan je zelfs flink stijgen in Google. Te vaag antwoord? Gelukkig maakt Google in haar artikel over Helpful Content Update voor één keer nogal expliciet duidelijk waar het met onze content naartoe moet.

Doorsta de Helpful Content Update met people-first content

Natuurlijk kan je een hele boom opzetten over wat zo’n term als “people-first content” betekent als we het hebben over deze update. Echter, kan je het merendeel van de volgende vragen met “Ja” beantwoorden dan moet je je niet al te veel zorgen maken. Je blog overleeft die HCU wel. En meer dan dat!

  • Heeft je (blog)content een specifieke doelgroep (voor ogen)? En wordt die doelgroep dan ook echt geholpen door de aangeboden content?
  • Kan je aantonen dat de content gemaakt is door een expert, iemand met praktijkervaring?
  • Heeft je blog een duidelijk hoofddoel, een missie, een afgebakende niche?
  • Is wat je schrijft over een product, dienst of pakweg reisbestemming gebaseerd op je persoonlijke ervaring?
  • Is een lezer die tot je doelgroep behoort echt geholpen; heeft ‘ie een tevreden gevoel na een bezoek aan je site?

Daarnaast gaat Google met HCU nadrukkelijk op zoek naar signalen van een slechte gebruikerservaring op je site. En dus:

Maak content voor mensen, schrijf niet voor zoekmachines

Gewoon omdat die manier van werken meestal niet zorgt voor de meest kwaliteitsvolle artikelen en de best mogelijke leeservaring.

Ligt de focus bij jouw blog te veel op scoren in Google (SEO)? Beantwoord wederom een paar vragen en kom er snel achter:

  • Zijn je artikels vooral goed geoptimaliseerd voor zoekmachines, eerder dan dat ze prettig weglezen voor je bezoekers?
  • Publiceer je veel artikels over tal van verschillende onderwerpen in de hoop beter te scoren in de zoekresultaten?
  • Gebruik je AI-tools om zo snel mogelijk een groot aantal artikels te kunnen publiceren?
  • Keren je bezoekers snel terug naar de zoekmachine om artikels van andere sites te raadplegen?
  • Vertel je vooral na wat anderen vertellen zonder zelf veel waarde toe te voegen?
  • Streef je naar een bepaald aantal woorden voor je artikel in de hoop beter te presteren in zoekmachines?
  • Kies je voor een bepaalde niche vooral omdat je denkt dat daar meer zoekverkeer te vinden is?
  • Bezondig je je vaak aan clickbait titels voor je artikels?

Kan je bovenstaande vragen te vaak met “Ja” beantwoorden, dan zal de HCU waarschijnlijk voor minder goede rankings zorgen.

8 tips om goed door de Google Helpful Content Update te komen

Goed, maar hoe vertaal je dit concreet naar jouw blog? Als je ’t belangrijk vindt dat je blog ook in de toekomst goed vindbaar blijft in zoekmachines, dan zijn dit jouw tips.

1. Probeer expertise uit te stralen als het gaat over jouw onderwerpen

Je zal aan Google (en aan je lezers) moeten aantonen dat je ergens verstand van hebt. En dat jouw content er dus toe doet als het gaat om jouw topics. Hoe doe je dat? Onder meer door:

  • vaak genoeg te publiceren over allerlei dingen om en rond je vakgebied of niche
  • je niet te beperken tot het schrijven van korte berichtjes die misschien wel correcte info geven, maar eigen weinig nieuws toevoegen
  • Samenwerkingen aan te gaan met blogs, organisaties en bedrijven die passen bij je blog(niche) en je visie delen
  • aan te tonen dat je persoonlijke praktijkervaring hebt met een product of dienst vooraleer je er content over maakt
  • je in je artikels niet te beperken tot het inventariseren wat anderen zeggen of vinden, maar zelf ook onderzoek doet
  • in je artikels verwijst naar kwaliteitsvolle, relevante en geloofwaardige bronnen
  • als je medische, financiële of juridische informatie deelt, professionele ervaring aantoont

2. Maak het je bezoekers en lezers makkelijk

Als het de bedoeling is dat mensen op je blog terecht komen om informatie te vinden of een oplossing voor hun probleem, zorg dan dat de beloofde info of oplossing ook zo snel mogelijk vindbaar is. Daarom:

  • houd je site overzichtelijk en maak je archief vlot doorzoekbaar
  • begraaf de gezochte info niet ergens diep in je artikel
  • geef wat je in de titel van je stuk beloofd, en liefst zo snel mogelijk
  • maak je artikels niet langer dan nodig
  • zorg dat bezoekers zo weinig mogelijk moeten klikken om ergens te komen
  • verwijder verouderde content van je site, of werk de content bij

3. (over)Optimaliseer je blog niet voor Google

Maar houd eerst en vooral het welzijn en het gemak van je bezoekers en lezers in de gaten. Als het van Google afhangt zullen (vastgeroeste) SEO-praktijken onder bloggers in onbruik geraken. Of zelfs gewoon nadelig uitpakken voor je posities in zoekmachines:

  • Een minimaal aantal woorden om je artikel goed te laten scoren in Google? Onzin. Soms heb je meer dan 3.000 woorden nodig, andere keren volstaat een tekstje van 75 woorden vergezeld van een YouTube-video. Doorgaans geldt: hoe sneller een bezoeker echt geholpen is hoe beter.
  • Interne links in je artikel? Goed idee, maar alleen als die op dat moment echt nuttig zouden kunnen zijn voor je bezoeker.
  • Externe links in je artikel? Idem.
  • Moet het focus trefwoord voorkomen in de titel? Nee. Zorg dat iemand die je artikel aanklikt een idee heeft van wat men kan verwachten.
  • Moet het focus trefwoord een bepaald aantal keren in de tekst voorkomen? Nee! Zorg voor een leuk, logisch en samenhangend verhaal. Als vanzelf komt jouw zoekterm of een variant daarop voor in je tekst. Het gaat niet om zoektermen, maar om het verstrekken van nuttige informatie aan mensen.
  • Moet de focus zoekterm voorkomen in de eerste alinea van je stuk? Nee! Zorg dat een geïnteresseerde bezoeker geen half artikel moet lezen om te weten wat ‘ie mag verwachten.

Kortom: zo’n SEO-plugin wordt stilaan echt overbodig…

4. Houd je blogs korter, maar niet minder informatief

Jarenlang klonk het dat blogberichten en artikels langer moesten worden; meer woorden moesten tellen. Google houdt nog steeds van langere artikels, maar wil met de HCU wel nagaan of die langere content dan ook echt meer relevante informatie bevat. Heeft de gebruiker (met die bepaalde zoekintentie) er ook echt wat aan? Aan eindeloos gepalaver om toch maar aan een minimum aantal woorden te komen heeft je lezer in ieder geval niks.

Wees correct en volledig, maar wel to the point. Oké, er moet ruimte zijn voor je eigen schrijfstijl, maar bedenk je wel dat internetters zelden langer dan anderhalve minuut naar een tekstpagina kijken. Daarom is het ook slim om je blogs aan te vullen met foto’s, infographics, video- en audiofragmenten en andere multimedia.

Denk na over de manier waarop je sommige informatie het makkelijkst overbrengt aan je bezoekers. Stel: je wil uitleggen hoe je een stropdas knoopt. Je kan een stappenplan uitschrijven met 1.400 woorden, maar is een video van 50 seconden waarin je het even voordoet niet makkelijker?

5. Verwijder nutteloze en verouderde content

Heb je een blog die al een poosje meegaat? Ongetwijfeld zijn er blogberichten en pagina’s die achterhaald zijn en/of verouderde informatie bevatten. Verwijder ze of werk ze in ieder geval grondig bij.

Idem dito voor de eventuele pagina’s die je aanmaakte puur om te kunnen scoren op specifieke (varianten) van zoektermen. Grondig bijwerken, en anders zonder pardon verwijderen.

Dit is trouwens ook het moment om eens te kijken of je niet kortere artikels kan bundelen tot één groter stuk content. Schreef je bijvoorbeeld bij wijze van seasonal content de voorbije zomers een blog met 5 waterspelletjes voor kleuters? Voeg ze samen tot één artikel met de 20 beste waterspelletjes voor kleuters. Waarbij je oplet dat je jezelf niet te veel herhaalt natuurlijk.

De bedoeling is om je site waar nodig af te slanken, maar wel het kwaliteitsniveau op te trekken.

6. Opgepast met AI-software en content curation

Ooit omschreef ik content curation als de simpelste manier om snel aan content voor je blog te komen. Als je goed door de Google Helpful Content Update wil komen, zou ik toch wat voorzichtig zijn. Je hergebruikt/herkauwt hiermee immers andermans content, terwijl je mogelijks weinig extra waarde toevoegt. En hetzelfde gevaar is er voor de klassieke roundup post. In beide gevallen geldt: andermans content samenbrengen en eruit citeren mag, maar druk wel nog duidelijk je eigen stempel op het artikel.

Middels artificiële intelligentie-software kan je tegenwoordig aan een hoog tempo artikels (laten) schrijven. Je geeft een titel in, een paar keywords en eventueel een kort inhoud mee en de software gaat voor jouw aan de slag. Het eindresultaat varieert van zeer belabberd tot behoorlijk goed. Bij eenvoudige listicles valt er soms nog wel wat mee te beginnen.

In ons taalgebied is het gebruik van AI-software nog niet ingeburgerd, maar in de Angelsaksische wereld is het een echte plaag. Hoe dan ook past content geschreven middels artificiële intelligentie niet in het kraam van HCU. AI-schrijftools doen immers niet veel meer dan al bestaande teksten van het internet schrapen en er een soort van samenvattend artikel uitpersen. Er zit nauwelijks toegevoegde waarde in.

7. Schrijf echte reviews

Zo’n review moet geloofwaardig over komen. Als je je mening geeft over een product of dienst moet duidelijk blijken dat je het product effectief in je handen hebt gehad en gebruikt.

Je kan geen review schrijven en je oordeel enkel en alleen baseren op hetgeen anderen zeggen of vinden. Iedereen die een beetje moeite doet kan goede en slechte reviews vinden, product-eigenschappen opzoeken en productfolders doorbladeren. Waar het om gaat is jouw persoonlijke ervaring met het product of de dienst.

8. Let op met geforceerde linkbuilding

Veel backlinks naar jouw blog hebben helpt ook vandaag nog bij de zoekmachineoptimalisatie van dat blog. Maar probeer er niet actief naar op zoek te gaan. Koop geen backlinks en ruil ze ook niet.

Steengoede content maken – waar mensen spontaan naar willen linken – is het enige dat je kan doen.

Is SEO dan dood en begraven?

Nee, nog altijd niet. Maar het wordt wel almaar minder een kwestie van de juiste woorden gebruiken, de laatste nieuwe techniekjes toepassen en de beste trucjes bovenhalen. De eindgebruiker is de maatstaf van alle dingen. Dat was eigenlijk altijd al zo, maar pas nu kan dat ook hard gemaakt worden, zo lijkt het.

De Google Helpful Content Update hoeft geen slecht nieuws te zijn

Deze update heeft immers vooral tot doel om hyper-geoptimaliseerde pagina’s met weinig toegevoegde waarde uit de top van de zoekresultaten te halen. Dat betekent dat er in principe meer ruimte is voor sites waar oprechte content wordt gemaakt voor mensen. De makers van die content hoeven misschien zelfs geen kei meer te zijn in SEO om toch topposities in Google te bereiken. Goed nieuws, toch?

Category: ,

Comments

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *