Je eigen Facebook-groep: groeimotor van je blog

Ik stond er wel even van te kijken toe ik weer eens in de statistieken van mijn blog dook. In de afgelopen maanden verdubbelde mijn bezoekers uit Facebook ruimschoots. Veranderde Facebook zijn algoritme? Niet dat ik weet. Deelde ik meer artikels via Facebook? Zeker niet. Haalde ik een of andere truc uit met de Facebook-pagina van mijn blog? Nope! Wel zette ik mee de schouders onder een Facebook-groep voor enthousiaste bloggers. Dat heeft me – blijkbaar – geen windeieren gelegd.

Leestijd: ca. 9 minuten

Vooraleer verder te gaan eerst even dit: Blogzone Nederlands – de Facebook-groep voor enthousiaste bloggers – is een initiatief van collega Angie van She Can blog. Zij vroeg mij om lid te worden en nadien ook een grotere (beheerders)rol op te nemen. Vandaar dat ik vanaf nu over “wij” spreek. Wij als beheerdersduo en wij als leden van de Facebook-groep.

Deze video toont hoe je een Facebook-groep kan aanmaken.

De Facebook-groep is een tweetrapsraket

Ik wil het in dit bericht niet zozeer hebben over de technische kant van de zaak (het aanmaken en instellen van de Facebook-groep). Wél wil ik (beginners)-tips geven over hoe je zo’n Facebook-groep kan laten groeien en hoe jouw blog daar dan kan van profiteren. Want het is natuurlijk een verhaal in twee tijden: eerst de Facebook-groep laten groeien en een fijne online community uitbouwen, daarna profiteren van je naamsbekendheid en zoetjesaan meer verkeer uit Facebook naar je blog halen. Maar hoe werkt dat precies? Een paar niet te missen tips.

Facebook-groep inzetten als groeimotor voor je blog: 8 tips

In alle eerlijkheid moet ik zeggen dat we hier zelf ook nog wat zoekende zijn. Dit zijn een paar dingen die we tot nu toe geleerd hebben.

1. Denk na over wat je de leden van je Facebook-groep (extra) zou kunnen bieden

Zo’n Facebook-groep kan dus erg fijn zijn als je graag mensen wil samenbrengen rond een merk of thema. Idealiter heeft dat thema iets van doen met je blog(niche) of datgene waar je blog voor staat. Maar hoewel je de Facebook-groep weldegelijk opzet om zelf meer verkeer naar je blog te halen, een grotere naamsbekendheid te verwerven en expertise in je vakgebied te tonen, draait het zeker niet alleen om jou.

Je wil een levendige online community opzetten, waar alle leden zich op hun gemak voelen en altijd hun vragen, opmerkingen en bezorgdheden kunnen delen. Binnen je Facebook-community voortdurend je eigen blog, producten of diensten promoten zal niet (blijven) werken.

Promoot je spullen, maar probeer daarnaast ook vooral:

  • vragen te stellen (en te beantwoorden)
  • een klankbord te zijn voor je groepsleden
  • exclusieve content en tips te delen
  • mensen met elkaar in contact te brengen
  • erachter te komen wat leden precies in jouw Facebook-groep komen zoeken

2. Kies een duidelijke naam voor je groep

De groepsnaam moet niet alleen lekker bekken, maar ook enkele zoektermen bevatten die belangrijk zijn voor je merk, je niche of je doelgroep. Facebook-gebruikers die op zoek zijn naar een community om bij aan te sluiten stoten dan veel makkelijker op jouw groep.

3. Laat niet iedereen zomaar lid worden van je groep

Tuurlijk is het tof als je Facebook-groep groeit. Maar je wil toch vooral ook de juiste mensen aantrekken. Voor Blogzone Nederlands houdt dat onder meer in dat leden een actief blog hebben (of minstens de intentie hebben om actief te gaan bloggen).

Je kan kandidaat-groepsleden maximaal 3 welkomvragen stellen. Zo kan je bijvoorbeeld vragen om je blog of Facebook-pagina te volgen. Maar ’t is ook een goede gelegenheid om te vragen waar mensen zoal tegenaan lopen als het over het onderwerp van jouw Facebook-groep gaat. Eventueel is het zaakje zo in te stellen dat kandidaten de welkomvragen moeten beantwoorden alvorens lid te kunnen worden van de groep. Je slaat een paar vliegen in één klap:

  • Je leer het kersverse groepslid een ietsje beter kennen
  • Je werpt een kleine extra drempel op (kandidaten moeten een klein beetje gemotiveerd zijn om lid te worden)
  • Je krijgt als beheerder extra ideeën voor topics die je kan bespreken in de groep

Aan de toegangspoort van de Facebook-groep die je beheert mag je dus best een beetje streng zijn. Het komt de kwaliteit van – en de samenhorigheid binnen de groep alleen maar ten goede. Eenmaal binnen mag het er een stuk losser aan toegaan. Tenzij iemand voortdurend de groepsregels schendt of moedwillig de sfeer verziekt. Dan moet je kort op de bal spelen. Treed kordaat op en durf ook gerust iemand (tijdelijk) te schorsen of zelfs definitief te verbannen uit je groep. Gelukkig hoefden we dan in onze groep nog nooit te doen!

Banner naar de Facebook-groep Blogzone Nederlands

4. Stap af van het idee dat berichten en reacties (altijd) mooi geordend blijven

Zeker als de groep wat drukker wordt en er meer berichten gepost worden is het vaak moeilijk om het overzicht te bewaren. Oudere berichten en conversaties terugvinden is bijvoorbeeld knap lastig. We probeerden daar een mouw aan te passen door leden van de Facebook-groep alleen de mogelijkheid te geven om te reageren op berichten. Zelf berichten plaatsen was niet mogelijk.

Dat resulteert in een ordelijke feed binnen de groep, maar soms ook wat moeizame interacties. Bovendien, je Facebook-community is dan voor gesprekstof volledig afhankelijk van beheerders, en bijna alle interactie moet via hen verlopen.

Vandaar de uiteindelijke keuze om het voor ieder lid ook mogelijk te maken berichten te posten in de groep. Ja, soms heerst er in zo’n Facebook-groep een georganiseerde chaos, maar dat maakt het dan ook wel weer gezellig. Enfin, een Facebook-groep is niet de gedroomde plek om informatie duidelijk en gestructureerd over te brengen. Je moet het ook niet willen proberen. Het enige wat je kan doen om bepaalde berichten en informatie een beetje bij elkaar te houden bestaat erin om posts te bundelen in Gidsen. Die bundels zijn voor iedereen makkelijk te vinden en te consulteren.

“Ja, met een Facebook-groep kan je aardig wat extra bezoekers naar je blog loodsen. Het is echter niet de makkelijkste weg. Grote winst zit ‘m vooral in de grotere naamsbekendheid en de boost voor je expertstatus.”

5. Facebook-groep beheren? Maak er een duobaan van!

Intussen heb je ’t misschien al door: een Facebook-groep uit de grond stampen en beheren, het is niet iets dat je er wel even bijneemt. Zeker bij de start gaat er aardig wat tijd in zitten:

Wat doet een beheerder van zo’n Facebook-groep de hele dag?

  • nieuwe leden “screenen” en toelaten tot de groep
  • Facebook-berichten maken en inplannen (om discussies te starten en interactie te bevorderen)
  • vragen van groepsleden beantwoorden
  • Facebook-berichten van groepsleden beoordelen en toelaten
  • tips geven
  • brainstormen over topics die je in de groep kan gooien
  • brandjes blussen
  • de pr en promotie van je Facebook-groep verzorgen
  • nieuwe mogelijkheden uitproberen
  • (potentiële) spam managen
  • opletten dat iedereen de groepsregels naleeft

Allemaal jouw taak als (mede)beheerder. Je wil hier bovendien nog eens kort op de bal spelen. Niemand wacht graag op een reactie of een goedkeuring van een bericht. En je groepsleden hebben het ook nodig te weten dat je erg nauw betrokken bent bij het reilen en zeilen van je Facebook-groep. Dit verklaart waarom in mijn browser vrijwel altijd een venster te vinden is met Blogzone Nederlands wanneer ik online ben.

Overleggen en brainstormen achter de schermen

Er valt heel wat voor te zeggen om het beheer van een Facebook-groep niet in je eentje op te nemen. Toch als je je community wil laten floreren. Angie en ik houden beiden een oogje in het zeil op de Facebook-groep. Tussen alle bedrijven door bedenken we ook de content en de formats. Meer handen – en ogen – maken het werk licht.

En als je het beheer van een Facebook-groep met z’n tweeën (of met meerdere collega’s) opneemt moet je er ook voor zorgen dat je min of meer dezelfde kijk hebt op de manier waarop een Facebook-groep (voor bloggers) hoort te functioneren. We vinden het belangrijk dat Blogzone Nederlands een blijvertje is en blijft groeien. Dus is het belangrijk dat wij beiden de neus in dezelfde richting zetten én houden. Vandaar het overleg en een kleine back office. Geen zwaar werk – we vinden het veels te leuk om te doen – maar je steekt er wel wat tijd in.

6. Volg ook andere Facebook-groepen (binnen dezelfde doelgroep)

Niet eens zozeer om te imiteren of elkaar vliegen af te vangen. Wel kan je er kijken wat voor soort content voor veel interactie zorgt en welke minder, welke topics er al dan niet aan bod komen. Kortom, je kan goeie ideeën opdoen voor je eigen community en onderzoeken wat je in jouw Facebook-groep eventueel anders moet aanpakken.

7. Kijk waar je groep het verschil kan maken

Er zijn waarschijnlijk tal van Facebook-community’s om en rond jouw topic. Maar waarom zouden mensen lid moeten/willen worden van jouw (veel kleinere) groep?

Zo zijn er ook heel wat Facebook-groepen voor bloggers. Bij veel groepen is te merken dat de focus erg snel komt te liggen op het delen van linkjes/proberen extra verkeer naar de blogs te lokken. Logisch, want veel bloggers willen graag snel hun blog laten groeien. Het werkt soms. Maar het effect is meestal maar tijdelijk. Leden zijn er vaak als de kippen bij om linkjes te delen in de hoop wat bezoekers van Facebook om te leiden. Zelf op zoek gaan naar interessant leesvoer? Dat is vaak veel minder vanzelfsprekend. Het resulteert in community’s die te vroeg een stille dood sterven.

Leden betrekken bij je Facebook-groep: best wel een uitdaging

Ook bij Blogzone Nederlands is er volop gelegenheid om linkjes te delen. Daarnaast proberen we vooral ook informatie te geven en allerlei blogvragen te beantwoorden.

Verder is het zaak om de communicatie te bevorderen, de interactie tussen groepsleden onderling ook. Dat is niet altijd even simpel, zo blijkt. Dit proberen wij:

  • heel regelmatig vaste herkenbare threads te posten
  • berichten te posten met vragen die groepsleden soms achter laten in reacties (voor een grotere zichtbaarheid)
  • groepsleden een inkijk geven op hoe je als beheerders de groep probeert te sturen
  • bij bepaalde vragen groepsleden aan te spreken (te taggen) van wie we vermoeden dat zij een fijn/helpend antwoord kunnen geven

Luisteren naar feedback uit de groep

Op diverse manieren feedback te krijgen over wat leden van precies verwachten van een groep als Blogzone Nederlands (en daar natuurlijk ook rekening mee te houden als we de groep managen).

Want als het goed is heb je als beheerder(s) een duidelijke visie op wat je wil bereiken en hoe het er in zo’n Facebook-groep aan toe moet gaan. Maar je community staat of valt met wat je leden willen of verwachten. Het duurt soms een tijdje eer je daar achter komt. Je weet doorgaans vrij snel welke berichten voor animo zorgen en welke niet. Maar verder? Je doet er toch goed aan om expliciet naar feedback te vragen. Dat kan met polls of gewoon een post met een pertinente vraag ertussen te schuiven.

Wij als beheerders tot slot proberen waar mogelijk berichten in de groep te posten zonder linkjes naar pagina’s buiten Facebook. En ook in de reacties onder de berichten proberen we linkjes zoveel mogelijk te mijden. Waarom? Je wil de conversatie zoveel mogelijk gaande te houden op Blogzone Nederlands (Facebook dus). Facebook zal je daar trouwens voor belonen door berichten uit de groep ook effectief te tonen aan zoveel mogelijk groepsleden.

8. Doen: je Facebook-groep promoten

Om je Facebook-groep bekend te maken bij je volgers en een groter publiek kan je je groep ook promoten. Ook buiten Facebook om.

  • Maak melding van je Facebook-groep op je Facebook-(bedrijfs)pagina
  • zet een link naar je Facebook-groep in de menubalk van je blog
  • Plaats banners en linkjes naar je Facebook-groep op je blog of website
  • Blog over het hoe en waarom van je Facebook-groep
  • Verwijs naar je Facebook-groep in je About-page
  • Plaats een link naar je Facebook-groep in je e-mail-handtekening
  • Promoot je groep in de nieuwsbrieven die je verstuurt

Meer van dat?

Waar zit ‘m de winst voor jouw blogproject?

Zit je te wachten op de tips om van de Facebook-groep de groeimotor van je blog te maken? Laat dat nu net niet de eerste prioriteit zijn van de hele onderneming! Ja, je geeft tips omtrent het hoofdonderwerp waaraan jouw Facebook-groep is opgehangen. En bij die gelegenheid deel je weleens een link naar een artikel op je blog. Maar voor de rest gaat het niet echt om jou(w content). De Facebook-groep is er vooral om de groepsleden vooruit te helpen.

Je brengt met zo’n Facebook-groep wel mensen samen rond een thema dat een belangrijke rol speelt voor jouw blog. En oké, de pure winst qua blog verkeer is relatief beperkt. Maar daartegenover staat een boost voor je expertstatus en naamsbekendheid. En wees gerust: een nauwe betrokkenheid bij een Facebook-groep omtrent topics waar je over blogt levert je echt wel verkeer op voor je eigen blogproject.

Conclusie?

Het is tegenwoordig zoeken naar manieren om via sociale media nog verkeer naar een blog te krijgen. Toegegeven, een Facebook-groep runnen gaat niet vanzelf, maar dat Facebook ooit nog verantwoordelijk zou zijn voor een boost in mijn bezoekersstatistieken is een verrassing.

Category:

Comments

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *