Omdat bloggen zo godsgruwelijk veel tijd kost probeer je minder tijd te spenderen aan dingen die niet meteen je blog laten groeien. Zo moet je je af en toe inlezen om zaken bij te leren of je te (laten) inspireren. Maar dat mag dus wel een beetje vooruitgaan. Daarom: enkele snelleestechnieken voor bloggers.
Leestijd: ca. 5 minuten
Ik heb het over “snelleestechnieken” voor bloggers. Alsof alles via uitgeschreven content tot ons komt. Dat is natuurlijk niet zo. Vandaag de dag zou je wel gek zijn als je je alleen met teksten zou behelpen. We leven in een multimedia tijdperk. Verderop in dit bericht meer daarover.
Waarom je als blogger ook veel moet lezen
Er zijn een paar redenen waarom je (extra) tijd moet maken om te lezen. Je wil (snel):
- inspiratie opdoen voor (eventuele) volgende blogonderwerpen
- dingen bijleren over de topics waar jij wil/kan over bloggen
- je taalgevoel aanscherpen
- je kunnen ontspannen
4 tips en snelleestechnieken voor bloggers met weinig tijd
1. Breng je leesvoer (en multimedia-content) samen op één plek
Ik durf niet te schatten hoeveel tijd er verloren gaat met zoeken naar inspiratie, zoeken naar interessante info over toekomstige blogonderwerpen. Het laatste wat je wil is tijd verkwanselen aan zoeken naar waar je ooit dat interessant stuk over (vul het onderwerp maar in) bewaard hebt. Daarom:
Bouw een informatiesysteem voor je blog
En in dat informatiesysteem is er dus een speciale map voor nog te bekijken stukken content. Je bewaart er dus al wat je tussendoor online tegenkomt, wat je interessant lijkt maar nu geen tijd voor hebt. Dat kan je dan op een later moment raadplegen.
Denk er eventueel over na om nog extra onderverdelingen te maken:
- artikels waar je naartoe wil linken in een (toekomstig) blogbericht
- content die je nodig hebt om je kennis bij te spijkeren (research voor je blog)
- artikels die je niet nodig hebt voor je blog (maar wil raadplegen omdat je ze leuk vindt)
Ga nog een stapje verder: deel je leessectie in op basis van hoe grondig je een artikel wil doornemen. Sommige items wil je snel even doornemen, terwijl je voor andere stukken echt wel even moet gaan zitten.
Gebruik online web clippers
Dat zijn browser-extensies die je toelaten om links naar interessante webpagina’s met één muisklik te bewaren in een notitie-app. Zo zijn er web clippers voor Google Keep, Microsoft OneNote en Evernote.
Het leuke aan de web clipper van Evernote? Je kan ervoor kiezen om enkel de tekst van een artikel te rippen. De opmaak een indeling wordt achterwege gelaten, zodat je niet wordt afgeleid door bijvoorbeeld reclamebanners.
Met tools als Pocket en Instapaper verzamel je snel en efficiënt al je leesvoer op een centrale plaats.
Op die manier kan je snel interessante content bewaren én vind je je leesvoer ook rap terug.
2. Plan aparte leesmomenten in
Goed, wanneer lees je al die (op het eerste zicht) interessante content dan? Een gedeelte ervan kan je lezen of bekijken als als je tussendoor een paar vrije momenten hebt. In je lunchpauze, als je moet wachten tussen twee vergaderingen of wanneer je op tram 5 staat te wachten.
Maar voor sommige dingen heb je toch net wat meer concentratie nodig. Als je je echt moet inwerken in een topic heb je waarschijnlijk extra tijd van doen. Plan die ook regelmatig in. En dan niet tijdens je power-uurtje waarin je normaal gezien hoort te schrijven. Nee, neem wekelijks een apart tijdsblok voor het geconcentreerdere studiewerk.
3. Trucs om sneller te lezen (op het papier en van het scherm)
Maak het makkelijk voor je ogen
Vooral wanneer je langere epistels van het scherm moet lezen is het handig je ogen te ontzien. Doe dus gerust die extra bewerking en zorg bij het lezen voor een tekstgrootte waarbij je al niet moet zitten pielen, om te lezen wat er staat.
En maakte je webmaster/blogger bizarre keuzes qua opmaak – schreeuwerige kleurtjes, al te zwierige lettertypes of onaangepaste lettergroottes – aarzel niet om het artikel te kopiëren in pakweg een Word-document. Vervolgens kies je dan een opmaak die voor jou prettig leest.
Moet je lezen op een groot scherm, zorg er dan voor dat je ogen niet van links naar rechts moeten bewegen om een volledige regel te zien. Maak het venster smaller, zodat je ogen op één punt kunnen blijven en je toch de hele regel kan lezen.
Dat allemaal met de bedoeling om je leesvoer sneller te kunnen lezen met wat minder moeite.
Enkele populaire snelleestechnieken
Opgepast, het vergt wat oefening om deze technieken onder de knie te krijgen; er een gewoonte van te maken. En omdat je concentratieniveau hoger moet zijn plan je dit soort leesactiviteiten ook niet gelijk wanneer in.
a) Skimmen en tempo maken
Dit is vooral handig wanneer je al (min of meer) vertrouwd bent met het onderwerp, maar nieuwe dingen hoopt te leren.
- Open indien aanwezig de inhoudstabel van het artikel
- Skim de inhoudstabel
- Skim de intro
- Focus je blik op een centraal punt en scrol relatief snel naar beneden
- Probeer niet elk woord, elke zin te vatten maar streef naar 70 à 80% begrip, en vertrouw op je perifeer zicht
- Skip de tussenkopjes waarvan je denkt niks nieuws te kunnen leren
- Skip de slotalinea
b) Boek lezen? Gebruik een e-reader
Wil je een boek lezen om er nadien een review voor je blog over te schrijven? Ook hier wil je waarschijnlijk dat het een beetje vooruitgaat. Gebruik een e-reader en je kan algauw 50% sneller lezen in vergelijking met een papieren boek. Gewoon omdat je je lettergrootte en lettertype kan kiezen die jou het prettigst aanvoelen.
c) Papieren boek lezen? Gebruik een meetlat
Wat je daarmee wil? Volg regel per regel met je liniaal of meetlat. Of volg de tekst die je leest met je vinger. Je concentratie zal groter zijn waarddor je van nature al een stuk sneller bent. En doordat je ogen minder verspringen kan je sneller lezen.
d) Sneller lezen? Focus op het midden van je pagina
De kunst is hier om je ogen niet te focussen op elk woord dat je van links naar rechts leest. In plaats daarvan focus je je ogen op het centrale gedeelte van de pagina. Je trekt als het ware 2 verticale lijnen van boven naar beneden over je pagina. Vervolgens houd je je ogen vooral binnen die zone gefocust. Voor de rest vertrouw je op je perifeer zicht.
Toegegeven, dit is geen manier van werken hoogstaande literatuur, fictie of poëzie. Maar bij boeken of artikels die eerder een echt praktisch nut hebben, waar je iets kan leren, wil je toch vaak snel tot de essentie komen. En de – voor jou – overbodige info skippen.
4. Raadpleeg de multimedia content van het artikel
Steeds vaker wordt multimedia content toegevoegd aan een geschreven blog. Audio en video bijvoorbeeld. Het is geen slecht idee om dat te beluisteren of te bekijken. Dat helpt om zelfs relatief ingewikkelde tips, ideeën en concepten sneller te kunnen vatten. Zeker wanneer de blogpost niet in jouw moedertaal geschreven is.
Nog een bijkomende tip: houd een lege pagina open in je digitale notitie-app. Zo kan je zelfs tijdens het kijken of luisteren snel even iets neerschrijven wat van belang kan zijn voor een toekomstig blogbericht.
Meer van dat?
Bovenstaande tips en snelleestechnieken voor bloggers kunnen helpen om de doorlooptijd (van idee tot een gepubliceerd artikel) behoorlijk in te korten. Sla snel inspiratie op, haal die inspiratie ook razendsnel weer op indien nodig en kom vervolgens moeiteloos met een lekker stuk content.
Geef een reactie