Padverkenning in Google Analytics 4, wat kan je ermee?

Als blogger wil je niet alleen veel bezoekers op je site. Je wil als het even kan ook weten wat die bezoekers op je blog uitspoken. Welke pagina’s ze het vaakst raadplegen. Welke artikels zij (achtereenvolgens) aanklikken. Padverkenning1 in Google Analytics 4 (GA4) kan je dat eenvoudig aantonen.

Wat is padverkenning in Google Analytics 4?

Padverkenning is een functie – of beter gezegd een complete toolset – waarmee je binnen GA4 onder meer kan zien welk traject je bezoekers en lezers volgen eens ze op je blog zijn aanbeland. In de oude versie van Google Analytics vond je dit terug binnen de sectie Gedrag.

Maak een rapport padverkenning in Google Analytics 4 om snel te weten welke pagina’s op je site het vaakst worden bezocht (binnen een bepaald tijdsbestek). Je kan hier ook zien hoe gebruikers doorheen je site navigeren.

Padverkenning instellen

Via verkenningen kan je zelf allerlei rapporten aanmaken, vooral om na te gaan welke opeenvolgende stappen bezoekers vaak zetten wanneer ze op je site rondhangen. Dat kunnen erg uitgebreide en ingewikkelde rapporten zijn.

Hier willen we dus snel een overzicht krijgen van wat de populairste artikels zijn en in welke volgorde ze worden aangeklikt. Het werkt als volgt:

  1. Open Google Analytics 4
  2. Klik links bovenaan op het scherm op Verkennen
  3. Selecteer in de templategalerij het standaardrapport Padverkenning
  4. Het rapport dat nu onmiddellijk in beeld komt gebruiken we niet. Klik in plaats daarvan rechts boven in het scherm op Opnieuw
  5. Klik het vak (rechts) Zet een knooppunt neer of selecteer er een
  6. Selecteer in het daaropvolgende uitklapmenu Naam gebeurtenis
  7. Bij Startpunt selecteren ga je voor session_start
  8. Klik in het 2de vakje van het rapport (Naam gebeurtenis) op het kleine pijltje
  9. Selecteer in het uitklapmenu Paginapad en schermklasse
  10. Geef je rapport een passende naam. Dat kan in het gedeelte Variabelen (bij NAAM VAN VERKENNING🙂 links op het scherm

Je krijgt nu een overzicht van het totaal aantal sessies, de populairste artikels tijdens die sessies.

Standaard wordt maar één stap getoond. Wil je de rest van het traject volgen dan volstaat het om een artikel aan te klikken om de volgende stap in het traject te zien.

Werken met Padverkenning in Google Analytics 4: tips

  • Je aangemaakte rapporten worden automatisch bewaard in de sectie Verkenningen (het onderste gedeelte van het scherm). Breng je later wijzigingen aan in je rapport, dan worden ook die opgeslagen.
  • Keer vanuit je rapport terug naar het vorige scherm om een overzicht te krijgen van al je gegenereerde rapporten (pijltje naar links).
  • Standaard krijgt elk rapport de naam Padverkenning, maar dat is natuurlijk niet slim als je meerdere rapporten wil bijhouden.
  • Meerdere parameters tegelijk tracken is mogelijk
  • Merk op dat je links op het scherm het datumbereik kan instellen waarop het rapport betrekking heeft. Zoals steeds kan GA4 geen gegevens oprakelen van de dag zelf…

Waarom is dit nuttig?

Heel simpel: je wil als blogger graag weten wat nu precies je populairste blogberichten en pagina’s zijn én welke weg bezoekers vaak op je blog afleggen.

Dat is erg waardevolle informatie als je graag:

  • wil weten waarom bepaalde pagina’s om je blog niet naar behoren presteren
  • extra inkomsten uit advertenties wil halen
  • inspiratie wil krijgen voor een volgende blogpost
  1. In het Engels heeft men het over path exploration of behavior flow (in GA4). Maar iedere tracking software heeft zowat zijn eigen jargon. Binnen Matomo spreekt men over Overgangen bijvoorbeeld. ↩︎

Category:

Comments

3 reacties op “Padverkenning in Google Analytics 4, wat kan je ermee?”

  1. Nicole Vander Zypen avatar

    Dankjewel voor deze blog Ben. Eindelijk een duidelijke uitleg hierover die ik kan gebruiken!

  2. Frans Jansen avatar

    Ik zou graag het pad verkennen van bezoekers die via een bepaalde advertentie binnenkomen. De landingspagina van de ad is onze homepage. Er zit wél een utm tag gekoppeld aan de landingspagina.
    Ik hoopte dat als ik het pad met de utm-code als startpunt instelde dat ik het zou kunnen visualiseren, maar dit werkt niet.
    Is er toch een mogelijkheid om dit pad te verkennen?

    1. Sharp Ben avatar
      Sharp Ben

      Sorry, hier moet ik het antwoord schuldig blijven.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *