8 alternatieven voor een blog

Bloggen met impact is een kwestie van toewijding en keihard werken. Daar is geen weg naast. Voor schrijvers met iets minder tijd, ambitie of discipline is er goed nieuws. Je hoeft immers niet per se een eigen blog om je te laten opmerken op het web. Daarom 8 alternatieven voor een blog.

Leestijd: ca. 4 minuten

Onderstaande opties bieden geen gemakkelijkheidsoplossing, laat dat vooral duidelijk zijn. Wel zijn het valabele opties voor bloggers die content en kennis willen blijven delen maar weleens wat anders willen.

8 alternatieven voor een blog als je (even) wat anders wil

1. Bouw een klassieke, statische website

Als je verhaal glashelder is en niet (meer) om de haverklap wijzigt of moet worden aangevuld, belet niks je om van je blog een meer klassieke website te maken.

Zet gewoon een paar pagina’s op genre homepagina-je persoonlijk verhaal of boodschap-contactpagina en that’s it. Dat kan dus allemaal perfect vertrekkende vanaf je huidige blog. Je blijft online vindbaar en – niet onbelangrijk – besluit je toch weer te gaan bloggen, dan wijzig je gewoon de instellingen en je bent weer vertrokken.

2. Schrijf een e-book

Je kan je boodschap ook verspreiden middels het schrijven van een e-book. Gooi je ideeën in een Word-document, maar in plaats van het op te slaan als een Word-bestand kies je voor een indeling in PDF-formaat. Vervolgens is het zaak je PDF-je te voorzien van een mooie e-book cover en het document eventueel online beschikbaar te stellen.

Een beetje blogger schrijft zo’n e-book natuurlijk als gratis weggever bij het opbouwen van een mailinglijst. Maar je kan het ook gebruiken om je gedachten eenmalig op papier te zetten en het gratis weg te geven middels een download op je website. Dus zonder dat mensen zich hoeven in te schrijven op een e-maillijst.

3. Ga gastbloggen

Van alle hier voorgestelde alternatieven voor een blog is de keuze om te gaan gastbloggen misschien de minst vanzelfsprekende. Waarom zou je immers gaan schrijven voor ’n ander terwijl je net je eigen blog on hold hebt gezet? Daar valt wel wat voor te zeggen, natuurlijk.

https://www.blogtrommel.com/succesvol-gastbloggen-hoe-kan-het-nog/

Maar aan de andere kant: door te gastbloggen, kies jij een blog/site waar je graag te gast wil zijn (Google even op “gastbloggen” eventueel gevolgd door je favoriete niche of onderwerp). Jij schrijft zo nu en dan een stukje als jij daar zin voor hebt, terwijl je niet de zorg en de last hebt van een eigen blog. Het is alleen zaak goeie afspraken te maken én je eigen grenzen te bewaken…

4. Blog op Medium.com

Het voordeel van medium.com is vooral te zoeken in de eenvoud en de korte tijdspanne tussen het idee en de uiteindelijke publicatie van je blogpost. Vooral een aanrader als je graag wil schrijven en verder geen gezeik. De “personencultus” eigen aan een blog speelt hier alvast een stuk minder. Kijk hier voor meer info over Medium.com.

Groot nadeel is hier wel dat het Nederlandstalige publiek hier nogal klein is. Dat maakt dat Medium toch vooral geschikt is als je in het Engels schrijft en een internationaal publiek wil uitbouwen.

5. Start een YouTube-kanaal

Blijkt het schrijven toch niet helemaal je ding te zijn en wil je toch online zichtbaar worden, dan kan je overwegen een YouTube-kanaal te starten. Ben je een beetje creatief, dan kan je sneller naam en faam vergaren dan met een blog. Veel mensen kijken nu eenmaal liever filmpjes dan dat ze blogstukken lezen.

Anderzijds, ik kan me voorstellen dat je zo’n YouTube-kanaal niet meteen als één van de alternatieven voor een blog bekijkt. Als blogger vind je het waarschijnlijk fijner om vooral achter de schermen je ding te doen.

Vergis je echter niet. Op YouTube kan je ook wat beginnen zonder met je smoel vol in beeld te komen. Maak bijvoorbeeld screencasts. Hierbij neem je – bij een tutorial bijvoorbeeld – op wat er zich op jouw scherm afspeelt, terwijl jij op de achtergrond commentaar geeft.

6. Schrijf op Facebook

Een buitenbeentje: je zou ook je ei kwijt kunnen op Facebook. Post zo nu en dan eens een wat lang uitgesponnen update. Op Facebook kan dat perfect via de zogeheten Facebook-notities. Uiteraard zijn de mogelijkheden om je bericht smaakvol vorm te geven uiterst beperkt.

En verder ben je natuurlijk geen eigenaar van je eigen content. Vooral Facebook heeft een reputatie wel eens “ongepaste” content te verwijderen. Tenslotte is het de logica zelve dat zo’n bericht op een social media platform veel minder “voor de eeuwigheid” is. In die zin is het geen echt alternatief voor een blog of een artikel.

7. Start een eigen Facebook-groep

Als blogger ben je sociaal bezig en zit je op een hoop kennis om en rond je niche. Je kan je kennis delen in de groep en je laten opmerken als expert. Bij die gelegenheid kan je ook je blog promoten (door regelmatig linkjes naar je blog te delen). Wat doe ik in deze groep, denk je?

8. Begin een podcast

Podcasts zijn een erg populaire vorm van long form content. Je kan minutenlang in de oren van je volgers kruipen. Die onverdeelde aandacht, daar kan men elders op het web alleen maar van dromen.

De technische kant van het verhaal is natuurlijk nog wel een dingetje. Net omdat je 1 op 1 aandacht krijgt van je luisteraar moet de (geluids)kwaliteit wel in orde zijn. Als blogger heb je dan weer wel het voordeel dat je weet waarover je het zou kunnen hebben in je podcasts. Je kan je blogs als basis gebruiken.

Dus… ben je de constante zorg voor je blog beu, maar wil je wel online actief blijven? Kijk dan eens of je missie niet kan verder zetten via andere vormen van content.


Oorspronkelijke versie van dit artikel: juni 2014

Category:

Comments

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *