“Hoelang moet een artikel op je blog wezen?” Ik schreef al eerder over dit vraagstuk. Een cijfer dat me deze week opviel maakt dat ik andermaal wil terugkomen op de ideale lengte van de gemiddelde blogpost.
Leestijd: ca. 3 minuten
Eenvoudige opdracht
Ik ben en blijf er dus van overtuigd dat de kwaliteit van de gemiddelde blogpost niet af te meten valt aan de lengte ervan (gemeten naar het aantal woorden).
Voor de blogger is en blijft de opdracht “eenvoudig:” negeer de woordenteller, kom met een samenhangend verhaal, maak het verteerbaar, blijf dus ook to the point, zet er een beetje een smeuïge titel boven en daarmee is de kous af. Toch voor wat het schrijven van je stuk betreft.
Slechts 28% gelezen
Enkele jaren geleden is er internationaal onderzoek gedaan naar het lees- en surfgedrag van de moderne internetter. Daaruit blijkt onder meer dat als een bezoeker op je blog komt, hij of zij zich de moeite getroost om een artikel aan te klikken, dan wordt gemiddeld slechts 28% van je bericht effectief gelezen. Ik weet niet wat jij denkt of voelt bij deze wetenschap, maar voor mij als fervent woordblogger is dit toch wel even schrikken!
Als je denkt dat je er toch wel heel erg bekaaid van afkomt één troost: met 28% van je boodschap gelezen scoor je als blogger/schrijver nog altijd 4 keer beter dan de presentator/spreker, waar gemiddeld zo’n 7% van diens boodschap blijft hangen bij toehoorders. Dat even tussendoor!
En de overige 72% dan? Die wordt in het beste geval geskimd of gewoon overgeslagen.
Je kan je dan wel de vraag stellen waarom je als blogger nog zoveel moeite doet voor je blog. Zou het zo kunnen zijn dat de ideale lengte van een blogartikel geen 600 woorden bedraagt maar slechts – 28% van 600 – 168?
Kijk ik naar mijn eigen blog (met veel artikelen tussen de 750 en 1200 woorden), dan zou ik de lengte van mijn blogpost kunnen reduceren tot zo’n slordige 300 woorden. Dat lijkt erg aanlokkelijk. Ik zou een stuk minder tijd kunnen spenderen aan een gemiddeld blogbericht en/of mijn blogfrequentie drastisch kunnen verhogen.
Maar bij nader inzien zou het toch een hele uitdaging voor mij betekenen. Van nature heb ik immers de neiging alles omstandig uit te leggen. Daarvoor heb ik doorgaans vrij veel woorden nodig. Als ik zou moeten bloggen met 72% minder woorden, dan zou ik mezelf toch geweld aandoen.
simplistisch
Wat zou er gebeuren als we massaal zouden gaan bloggen met bovenstaande criteria in het achterhoofd? Alle blogs als een concentraat aan keywords. De blogosfeer zou steeds meer verworden tot een smakeloze eenheidsworst. En het is vandaag al zo erg!
Je gaat er dan wel vanuit dat je weet WAT (welke keywords) je lezers triggert. Voorlopig is dat laatste echter nog een brug te ver.
En heb je dan een kwaliteitsblog waarvoor je lezers met plezier op “volgen” klikken? Een blog met een onderscheidend vermogen? Een blog die aan de ribben blijft kleven? Dat je zulks kan halen uit bovengenoemd concentraat aan keywords lijkt me nogal sterk! Ik slaak een zucht van opluchting…
Laten we tot slot ook Google en de andere zoekmachines niet vergeten. Zij hebben tot nader order (veel) woorden nodig om de waarde van een artikel – en dus de plaats van dat stuk in diezelfde zoekmachines – te kunnen inschatten.
Conclusie?
Bovenstaande wetenschap leert ons wel een paar dingen. Dat we niet moeten panikeren bij de eerste de beste grammaticale blunder of tikfout bijvoorbeeld. Het is immers niet ondenkbaar dat het merendeel van je bezoekers ze niet eens opmerkt.
Verder lijkt het me zo stilaan onzinnig je nog langer zorgen te maken over de juiste lengte van je artikel. Niet alleen omwille van de 72%-regel, ook omdat Google steeds minder woorden nodig heeft om je artikel naar waarde te schatten.
Wel is het zaak je blogs prettig leesbaar (scanbaar) te maken voor je lezer, zodat maximaal wordt aangespoord om die waardevolle 28% van de tafel te grissen.
Geef een reactie